Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaBotond Mészáros Megváltozta több, mint 8 éve
1
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek: Dr. Hegyi Árpád, tudományos főmunkatárs Dr. Bokor Zoltán, tudományos munkatárs Dr. Cserháti Mátyás, egyetemi adjunktus Tanszékvezető: Dr. Urbányi Béla, egyetemi tanár Gödöllő 201 5
2
Halgazdálkodási Tanszék Bevezetés Magyarországi haltenyésztés legfontosabb halfaja a ponty – Humán táplálkozás szempontjából halhús az egyik legkedvezőbb tulajdonsággal és összetétellel bíró húsféleség – Haltakarmányozás gabona alapú, melyek jelentősen érintettek mikotoxin szennyezettséggel
3
Halgazdálkodási Tanszék Bevezetés Tömegesen megjelent az aflatoxin B1 (AFB1), amelyet az Aspergillus penészgomba termel – Genotoxikus, citotoxikus, mutagén, karcinogén, hepatotoxikus – Takarmány-alapanyagokban megengedett határértéke 20 µg/kg – A halak szöveteit elfogyasztva az ember is kitett a mikotoxikózisnak
4
Halgazdálkodási Tanszék Célkitűzés Egy nyaras és két nyaras pontyok etetési kísérlete, aflatoxinnal szennyezett kukoricával Hosszútartamú etetési kísérlet=55nap Kísérleti helyszín (tavak) állapotváltozásának meghatározása 20 µg/kg aflatoxin B1-el szennyezett kukorica élettani hatásainak vizsgálata a ponty halfajban -Alaki elváltozás, elhullás, súlygyarapodás-csökkenés, étvágytalanság, halélettani hatások
5
Halgazdálkodási Tanszék Kísérleti körülmények, helyszín Kísérleti tavak népesítése P1 = egy nyaras P2 = két nyaras Aflatoxinnal szennyezett takarmány előkészítése Takarmányozás rendje Lehalászás Kísérleti tavak népesítése, halak száma (db), átlagos tömeg (kg) Tavak 12. (P2) Kontroll 13. (P1) Kontroll 14. (P2) Toxinos 15. (P2) Toxinos 16. (P1) Toxinos 17. (P1) Toxinos db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) db Átlag (kg) Kihelyezés 1300,253000,04850,25830,242350,071300,07 Kísérleti tavakba kijuttatott takarmány mennyisége (kg/nap) Tavak 12. (P2) Kontroll 13. (P1) Kontroll 14. (P2) Toxinos 15. (P2) Toxinos 16. (P1) Toxinos 17. (P1) Toxinos júl.22- aug.23 3422,53,52 aug.24.- szept.14 4533,54,53
6
Halgazdálkodási Tanszék Mintavételi eljárások Tavak vizsgálata; A víztest állapotának fizikai, kémiai vizsgálata; Halak fejlődésének vizsgálata; Takarmány toxinkoncentrációjának meghatározása; Hisztológiai vizsgálatok; Vér, májszövet AFB1 toxinkoncentrációjának meghatározása
7
Halgazdálkodási Tanszék Eredmények I., tavak állapota Tavi vizsgálatok során elért eredmények: – ELISA teszt nem mutatott ki AFB1-t az iszap és vízmintákból, sem a Nulla, sem pedig a Végállapotban A tóvíz fizikai, kémiai tulajdonságainak eredményei: – A kísérlet ideje alatt (55 nap) a tavak fizikai és kémiai értékei a termeléshez szükséges határon belül mozogtak
8
Halgazdálkodási Tanszék Eredmények II., halak fejlődésének alakulása Termelési eredmények Halak megmaradása (%), átlagtömeg (kg), szeptember. 16. Tavak12. (P2) Kontroll 13. (P1) Kontroll 14. (P2) Toxinos 15. (P2) Toxinos 16. (P1) Toxinos 17. (P1) Toxinos Megmaradás % 10067,798997170 Átlag kg/db 1,550,91,841,910,881,07
9
Halgazdálkodási Tanszék Eredmények III., szövettani vizsgálatok Májszövettani eredmények 1.Hematoxilin-eozin festés 2.PAS (Perjódsav-schiff) festés
10
Halgazdálkodási Tanszék Eredmények IV., AFB1 koncentráció a vérben Vér eredmények
11
Halgazdálkodási Tanszék Eredmények V., AFB1 koncentráció a májban A májszövet aflatoxin koncentrációinak eredménye
12
Halgazdálkodási Tanszék Eredmények összefoglalása Az aflatoxinnal szennyezett abraktakarmány etetése nem volt hatással a környezeti elemekre Tömeggyarapodásra, fejlődésre nem volt hatással a toxinnal szennyezett takarmány Szövettani vizsgálatok: - Májszövettani eredmények súlyos károsodást mutattak Szövetek AFB1 koncentráció vizsgálata: – Vérben az ELISA teszt kimutatott kis mennyiségű AFB1-et – A májszövet ELISA teszttel történő vizsgálata során a szennyezett takarmánnyal etetett csoportnál jóval magasabb AFB1 koncentrációt mértünk
13
Halgazdálkodási Tanszék Következtetések és javaslatok Az aflatoxin nem halmozódik fel az iszapban és a víztestben 55 napnál hosszabb etetési kísérlet esetén a májszövettani vizsgálatok alapján valószínűsíthető súlyos termelésbeli visszaesés Fontos figyelemmel kísérni a mikotoxinok terjedését a halgazdálkodásban is, különös tekintettel az AFB1-re A következő években tovább folytatjuk a kísérleteket AFB1-el szennyezett takarmány etetésével és biodetoxifikációs eljárások elvégzésével
14
Halgazdálkodási Tanszék Köszönetnyilvánítás Dr. Hegyi Árpádnak Dr. Cserháti Mátyásnak Dr. Bokor Zoltánnak Az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet minden dolgozójának Czikkhalas Halastavai Kft. Vezetőinek Munkánkat a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ_12-1- 2013-0078), Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése" c. projekt támogatta Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.