Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani."— Előadás másolata:

1 Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani Tanszék, Budapest

2 Alkoholfogyasztás Magyarországon  Férfiak: a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók aránya az elmúlt 15 év során nem változott; a felnőtt férfi lakosság 1/5-e, 800 000 fő.  Nők: a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók aránya 15 év alatt 1,5%-ról 5,2%-ra nőtt a rendszeresen italozók aránya, 200 000 fő.  Összesítve Magyarországon 1 millió körül van a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók száma.  A kórházak bel-, neurológiai és pszichiátriai osztályain ápolt betegek 30%-ának betegsége összefügg az alkohollal.  Az alkoholisták átlagos élettartama 8-12 évvel rövidebb, mint az össznépességé

3 Alkoholfogyasztás Magyarországon (KSH, 2004)  Magyarországon 11,1 l/fő/év abszolút alkohol az egy főre jutó fogyasztás (kereskedelmi adatok szerint).  A kikérdezéses adatok alapján: 3,5 l/fő/év abszolút alkohol.   A 25 év feletti magyar lakosság minden korosztálya csaknem minden más országot megelőz a májzsugorodásban meghaltak számát illetően.

4 Alkohos májzsugorodás miatt elhaltak és az alkoholisták becsült száma Év Alkoholos májzsugorodás miatt elhaltak száma Alkoholisták becsült száma 19801556 224 064 19904080 587 520 20005757 829 000 20034986 718 000 Forrás: KSH, 1988, 2004

5 Alkohol  Az alkohol (etilalkohol, etanol) alifás szénhidrogén-származék  Fiziológiai hatásait meghatározzák: Alkohol testtömeg-kg-ra jutó mennyisége Alkohol testtömeg-kg-ra jutó mennyisége A plazmaszint növekedési üteme A plazmaszint növekedési üteme Gyógyszerek jelenléte Gyógyszerek jelenléte Szervezet megbetegedései Szervezet megbetegedései Korábbi alkoholfogyasztás Korábbi alkoholfogyasztás

6 Alkohol Felszívódás: vékonybél Szöveti eloszlás: egyenletes (kivéve: zsírszövet) Kiválasztás: 90-95%-ban máj metabolizálja (2 mmol/perc) Alkoholbontás sebessége: 7-10 g/óra ADH (alkoholdehidrogenáz) MEOS (100 mg% felett)  alkohol  acetaldehid aldehiddehidrogenáz   acetaldehid   acetát  CO 2 + H 2 O

7 Nutricionális tényezők  egy ital (10 g alkohol) fogyasztása 297 kJ (71 kcal) energia bevitelt jelent  “üres” kalóriák; nem tartalmaznak fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat.  Vitaminok hiánya az alkoholisták szervezetében: folsav, piridoxin (B6 vitamin), tiamin (B1 vitamin), nikotinsav vagy niacin (B3 vitamin), A vitamin.

8 Alkohol-dependentia (alkoholizmus) - szomatikus dependentia (a fogyasztás megszakítása után megvonásos tünetek) - szomatikus dependentia (a fogyasztás megszakítása után megvonásos tünetek) - laboratóriumi eltérések - laboratóriumi eltérések - társuló betegségek (máj, agy károsodás) - társuló betegségek (máj, agy károsodás) - orvosi és szociális kontraindikáció ellenére is alkoholizálás - orvosi és szociális kontraindikáció ellenére is alkoholizálás - szociális és szakmai tevékenység károsodása - szociális és szakmai tevékenység károsodása - Egyéb jelek: - Egyéb jelek: - alkoholra utaló jegyek: vörös arc, remegés - alkoholra utaló jegyek: vörös arc, remegés - zugivás - zugivás - indokolatlan munkahelyi hiányzások - indokolatlan munkahelyi hiányzások - bizonytalan eredetű gyakori baleset, elesés, sérülés - bizonytalan eredetű gyakori baleset, elesés, sérülés

9 Az alkohol intoxikáció hatásai az emberi szervezetre Akut alkoholmérgezés A heveny alkoholmérgezés klinikai tünetei : 1. Az előjelek szakasza 2. Izgalmi szakasz (excitációs stádium), ittasság 3. Rendezetlenségi szakasz, részegség 4. Comatosus szak

10 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Központi idegrendszer Akut hatások Stimuláló hatások: agyi gátló kontroll mechanizmusok depressziója Memória, koncentráció – tompulás, vesztés Személyiség expanziója, kontrollálatlan hangulat, érzelem Szenzoros és motoros zavarok Krónikus, excesszív alkoholfogyasztás hatása: Agyi károsodás, memóriavesztés, alvászavarok, pszichózisok Neuropszichiátriai szindrómák: Wernicke encephalopathia Korszakoff pszichózis polyneuritis

11 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Máj Zsírmáj; alkoholisták 90%-ában. Benignus, reversibilis Alkoholos hepatitis; „heavy drinker” (> 120 g/nap alkohol)-ek között 10-35% gyakoriságú, mortalitása 10-30%, Tünetek: hányás, láz, sárgaság, hasi fájdalom Labor: GGT, se-bi, fvs , SGOT/SGPT > 1, se-alb, vvs, thr. 

12 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Máj Májcirrhosis; férfiakban 50-60 g/nap, nőkben 25-30 g/nap alkohol > 10-15 év, 50% gyakorisággal májcirrhosist okoz. Tünetek: fogyás, vérzékenység, feminizáció, ascites, haematemesis, oedema, praecoma. Oesophagus varix vérzés: 18-20%-ban halálos Labor: anaemia, se bi, SGOT, ammonia  Hepatocellulars cc. gyakorisága alkoholos cirrhosisban: 12-20%

13 A tartós, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás biológiai markerei GGT, MCV, Se húgysav

14 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Gastrointestinalis rendszer Száj, garat: carcinoma Nyelőcső: oesophagitis, reflux, carcinoma, Mallory- Weiss szindróma, oesophagus varixok (alkoholos májcirrhosis)  vérzés, Gyomor: krónikus gastritis, vérzés, Hp. pozitivitás, carcinoma Pancreas: akut és krónikus pancreatitis Belek: fokozott motilitás, malabszorpció → folsavhiány, baktériumflóra változás → puffadás, dyspepsia, diarrhoe, colorectalis carcinoma. Vékonybél (duodenum): erosiók, haemorrhagiás laesiok

15 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Vérképző rendszer makrociter anaemia (folsavhiány); MCV  mikrociter anaemia (malnutritio, vérzés  vashiány); MCV  fehérvérsejt termelés csökken  fertőzés kialakulása thrombocytopenia  haemostasis zavar cirrhosisos betegen hypersplenia

16 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Vázizomzat Myopathia (vázizomzat rhabdomyolysise) Tünetek: izomgyengeség, atrophia Dg: EMG, szövettan, CPK , myoglobinaemia és myoglobinuria Endokrin rendszer cortisol szint  vasopressin szekréció  vasopressin szekréció  szérum thyroxin (T 4 ) mérsékelt és reverzibilis, a szérum trijódthyronin (T 3 ) kifejezett  májcirrhosisban: testosteron szint  oestrogen szint  (gynaecomastia) májcirrhosisban: szekunder aldosteronismus (izomgyengeség) májcirrhosisban: szekunder aldosteronismus (izomgyengeség)

17 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Immunrendszer  A krónikus alkoholfogyasztás károsítja az immunrendszert,  Károsodik a granulocyták kemotaxisa, a lymphocyták válasza mitogenekre, a természetes killer sejt aktivitás, a T sejtek száma és a tumor necrosis faktor szintje. Testhőmérséklet  Az alkohol fokozza a bőr véráramlását  meleg-érzetet okoz  hő-vesztés  test- hőmérséklet csökken.  Veszélyes: alacsony környezeti hőmérsékletnél.

18 Alkohol Fokozott carcinoma kockázat Alkoholisták között a rák gyakorisága tízszer nagyobb, mint a lakosságban. Alkoholisták között a rák gyakorisága tízszer nagyobb, mint a lakosságban. Legnagyobb kockázat: gastrointestinalis rendszer Legnagyobb kockázat: gastrointestinalis rendszer Fiatal korosztály veszélyeztetettebb (daganatos megbetegedések latencia periódusa: 15-25 év) Fiatal korosztály veszélyeztetettebb (daganatos megbetegedések latencia periódusa: 15-25 év)

19 Az alkohol okozta szív és keringési rendszeri megbetegedések Az alkohol okozta szív és keringési rendszeri megbetegedések 1. Alkoholos cardiomyopathia 1. Alkoholos cardiomyopathia > 10 év, > 100 g/nap alkoholfogyasztás 2. Alkoholos italok nem alkohol komponense (pl. kobalt) 2. Alkoholos italok nem alkohol komponense (pl. kobalt) 3. Alkohol  szívritmuszavarok  hirtelen szívhalál 3. Alkohol  szívritmuszavarok  hirtelen szívhalál 4. Hypertonia; > 14-21 ital/hét 4. Hypertonia; > 14-21 ital/hét 5. Haemorrhagiás stroke; > 14-21 ital/hét: 5. Haemorrhagiás stroke; > 14-21 ital/hét: 6. Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis- függő 6. Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis- függő (J alakú görbe)

20 Alkoholos cardiomyopathia (ACM)  Az ACM praeklinikai stádiuma  Az ACM praeklinikai stádiuma alkoholt fogyasztókban klinikai tünetek nélkül a balkamra működészavara jön létre:  balkamra tömege nő, dilatatio, majd diastolés diszfunkció (10 év után)  a betegek életkora: 38-44 év  felismerése: terheléses vizsgálatok, echocardiographia  A tünetekkel járó ACM jellemzői:  A tünetekkel járó ACM jellemzői:  balkamra tömege nő, dilatatio, kamrafal elvékonyodik, majd systolés diszfunkció (EF < 40%), felismerése: NYHA III-IV stádiumú szívelégtelenség, fizikális vizsgálat, echocardiographia

21 Alkohol - arrhythmiák  “holiday heart”szindroma: hétvégi és ünnepi alkoholfogyasztás után ritmuszavarok  “holiday heart”szindroma: hétvégi és ünnepi alkoholfogyasztás után ritmuszavarok  az újonnan fellépő pitvarfibrillatios esetek 35%-ában, az alkohol a kiváltó ok - SVT relatív kockázata: 5,0 - Pitvarfibrillatio relatív kockázata: 2,3  kamrafibrillatiós epizód, syncope

22 Alkohol - hypertonia  Heti >/= 210 g alkoholfogyasztás a hypertonia elhízástól, só-beviteltől, dohányzástól és az italféleségtől független rizikó tényezője  Az essentialis hypertonia 10%-át alkoholfogyasztás okozza.  A vérnyomás absztinencia hatására csökken, az ivás folytatásakor ismét emelkedik.  Aktívan alkoholizáló essentialis hypertoniás betegek vérnyomása kevésbé reagál az antihypertenzív gyógyszerekre.  Aktívan alkoholizáló essentialis hypertoniás betegek vérnyomása kevésbé reagál az antihypertenzív gyógyszerekre.

23 Alkohol - stroke  > 14-21 ital/hét alkohol fogyasztása növeli a haemorrhagiás stroke kockázatát.  Az alkoholfogyasztás és a haemorrhagiás stroke között direkt, dózis-függő összefüggés van.  Kis mennyiségű (< 20 g/nap) alkohol bizonyos populációban (ázsiaiakban nem!) védő hatású az ischaemiás stroke-kal szemben

24 Alkohol - ISZB Rendszeres alkoholfogyasztás hatásai: Rendszeres alkoholfogyasztás hatásai: 40-60 g/nap  ISZB mortalitás  10-20 g/nap  ISZB mortalitás ↓ összmortalitás ↓  Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis-függő (J alakú görbe)  Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis-függő (J alakú görbe)  „francia paradoxon”: nagy mennyiségű telített zsírsav-fogyasztás, alacsony ISZB morbiditás, mortalitás. Oka: vörösbor fogyasztás?  „francia paradoxon”: nagy mennyiségű telített zsírsav-fogyasztás, alacsony ISZB morbiditás, mortalitás. Oka: vörösbor fogyasztás?

25 A „francia paradoxon”magyarázata A vörösbor kardioprotektív hatásai:  polifenol (transresveratol) tartalma: thrombocyták aggregációjának csökkentése  antioxidánsok (alfa-tokoferol): LDL-koleszterin oxidációjának csökkentése Optimális kardioprotektiv hatás: Mediterrán étrenddel együtt

26 A kis mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás kardioprotekiv hatása Ahol az ISZB mortalitás magas (USA), a kis mennyiségű alkoholfogyasztás beépült a táplálkozási útmutatóba; férfiaknak 45 év felett 2 ital/nap férfiaknak 45 év felett 2 ital/nap nőknek 55 év felett 1 ital/nap mennyiséget javasol. nőknek 55 év felett 1 ital/nap mennyiséget javasol. nem javasolja a fogyasztást absztinenseknek !

27 A „biztonságos” és a „veszélyes” alkohol- mennyiség Az alkoholfogyasztást általában az elfogyasztott italok számával jellemezzük, illetve egységben fejezzük ki; 1 ital ≈ 10 g alkohol 1 ital ≈ 10 g alkohol „biztonságos” vagy mérsékelt alkoholfogyasztás: „biztonságos” vagy mérsékelt alkoholfogyasztás: férfiak: 2 ital /nap, nők: 1 ital /nap férfiak: 2 ital /nap, nők: 1 ital /nap veszélyes alkohol mennyiség: férfiak: > 14 ital/hét, nők: > 7 ital /hét, mert növeli az férfiak: > 14 ital/hét, nők: > 7 ital /hét, mert növeli az egészségkárosodás kockázatát. mértéktelen ivás: >160 g/nap alkohol fogyasztás

28  Mindenkire nézve ártalmatlan napi mennyiséget nem lehet meghatározni  Fiatal korosztály veszélyeztetettebb (daganatos megbetegedések latencia periódusa. 15-25 év)  Periódikus, nagy mennyiségű fogyasztás veszélyesebb

29 Orvosi tanács:  legyen individuális (életkor, nem, egyéni kockázatok és előnyök alapján),  mérlegeljük a családban előforduló cardiovascularis (hypertonia, stroke, stb.) és a daganatos megbetegedéseket,  a nagy mennyiségű égetett szeszes italt fogyasztók között tanácsadással törekedjünk a tömény szeszes italok arányának csökkentésére, ezeknek alacsonyabb szesztartalmú italokkal történő helyettesítésére,  a nagy alkohol-mennyiséget fogyasztók körében a napi mennyiség csökkentésére (férfiaknál <20 g/nap, nőknél < 10 g/nap)  a kultúrált, az étkezéshez kapcsolódó fogyasztás elfogadtatására.

30 Az alkoholfogyasztása hatásai a munkahelyen 1) Alkoholfogyasztással összefüggő hiányzások Alkohol okozta megbetegedésekkel összefüggő hiányzás (3,5-5,0 %) „Problem drinkerek” Másnaposság, részegség 2) Balesetek – az ipari balesetek 25%-áért az alkohol felelős Alkohol  idegrendszer  gondolkodás zavarai  megnyúlt reakcióidő  megnyúlt reakcióidő  csökkent izom kontroll  csökkent izom kontroll Balesetek – fatális (gerincvelő károsodások) – nem fatális: 12-15%-a alkoholos eredetű – nem fatális: 12-15%-a alkoholos eredetű 3) Munka teljesítmény Alkohol  motoros koordináció  figyelem  reakció idő  teljesítmény csökkenés 4) Munkahelyi interperszonális kapcsolatok Negatív: agresszió, veszekedés Pozitív: informális kapcsolatok javítása a management és az alkalmazottak között

31 A munkahelyi alkoholfogyasztást befolyásoló tényezők 1) Munkahely-specifikus tényzők Ingerszegény munkakörnyezet. A „heavy drinker” munkaerő a „beteg” munkakörnyezet tünete lehet. 2) Foglalkozás (munka) – specifikus tényezők: stressz, flexibilitás hiánya, ismétlődő, unalmas munka, a munka eredményének láthatóságának hiány, különsöen magas vagy alacsony jövedelem. 3) A normális munka-gyakorlat hatása. Bizonyos munkahelyeken (pl. légi-közlekedés, építő-munkások) az alkoholfogyasztása teljes tiltása.

32 Munkahelyi alkohol-politika Minden egyes munkahelyen más elhatározás és gyakorlat kell Függ: a vállalat, munkahely jellege munka típusa 1) Alkoholfogyasztást befolyásoló tényezők feltárása (személyi és munkakörülmények, amelyek okozzák az ivást) 2) Oktatás (szóbeli, poszterek, videók)  Az egészségre káros alkohol mennyisége  Az egészségre káros alkohol mennyisége  Az intoxikáció következményei  Az intoxikáció következményei  Figyelmeztető jelek felismerése  Figyelmeztető jelek felismerése  Az alkohol okozta megbetegedések tünetei  Az alkohol okozta megbetegedések tünetei

33 Munkahelyi alkohol-politika 3) Intézkedések  Alkoholos italok árusításának tiltása (helyette megfelelő nem alkoholos italok)  Pihenő szobák kialakítása (világos, tiszta, nem kocsmaszerű)  Pihenő szobák kialakítása (világos, tiszta, nem kocsmaszerű)  „Nem alkohol-barát” munkahelyek kialakítása  „Nem alkohol-barát” munkahelyek kialakítása 4) Tesztelés (szűrés) – kezelés – rehabilitáció Tesztelés formái:  előzetes alkalmassági vizsgálatkor (kérdőív)  random, eseti, periodikus, kezelés utáni Tesztelés bevezetése: törvényi szabályozás (személyiségi jogok)

34 Az alkohol politikai előnyei Baleseti arány, morbiditás, mortalitás csökken, produktivitás nő, nem csak a munkahelyi italozás csökken, hanem általában az italozás Baleseti arány, morbiditás, mortalitás csökken, produktivitás nő, nem csak a munkahelyi italozás csökken, hanem általában az italozás


Letölteni ppt "Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani."

Hasonló előadás


Google Hirdetések