Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség."— Előadás másolata:

1 Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség

2 Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség

3 Szentgotthárd Lakóhelyem földrajzi elhelyezkedése (Szentgotthárd)

4 Szentgotthárd (Monošter) A legnyugatabbra fekvő város Magyarországon. Vas megyében található a Szentgotthárdi kistérség központja,1983-ban kapott városi rangot. Közvetlenül az osztrák határ mentén, a szlovén határ közelében a megye délnyugati csücskében a Rába és a Lapincs összefolyásánál fekszik. Jelenleg Szentgotthárd a magyarországi szlovén kisebbség központja. A Rába völgye, a Hársas-tó, a Vendvidék, az őrségi erdők, a csak itt látható, jellegzetes szórványtelepülések egyre több vendéget vonzanak a városba és környékére.

5 Étkezési szokások (Reggeli) Az Őrség és környékkén régen és még most is a jó magyar ember a reggelit mindig valami laktató, általában zsíros és szénhidrátban gazdag étellel kezdte. Ilyen például a paraszttál amely a sonkától kezdve a kolbászig minden megtalálható. Emellé paprikát, paradicsomot és hagymát fogyaszt. Néhány családban a kukorica illetve a búzadara váltja fel a paraszttálat.

6 Étkezési szokások (Ebéd) Főétkezés : Általában valamilyen levessel indul ( tyúkhúsleves, gulyás…),majd ezt követi a főétel ( rakott krumpli,dagadó ), az étkezést csak ritkán követi a desszert, a főétel zárja le az ebédet.

7 Étkezési szokások (Vacsora) A tájegységre jellemzően az emberek zsíros kenyeret esznek vacsorára, amit lilahagyma, újhagyma, pirospaprika, paradicsom egészít ki. A kenyér elfogyasztása után a vacsorát 1 pohár hazai vörösborral zárjuk.

8 Étkezési szokások (Apperitív ital) Apperitív italt, mint étvágygerjesztő italt az étkezések előtt fogyasztjuk. Ez lehet alkoholos illetve alkohol mentes. Alkoholmentes: Ásványvíz Alkoholos: Pálinka

9 Alapanyagok Erdei gombák: vargánya, nyulica, galambica Tökmagolaj Hagyma Fűszerpaprika Háznál tenyésztett állatok ( sertés, baromfi, marha ) Háznál termelt zöldségek, gyümölcsök

10 Ételkészítési technológia (Natúr sütés) A vékony szelet húsokat enyhén fűszerezve kevés zsiradékon sütjük Pl: Natúr szelet

11 Ételkészítési technológia (Bő zsírban sütés) Általában valamilyen bundázott ételt sütünk bő zsírban. Pl.: rántott hús Magyarországon elterjedt bundázási formák: - bécsi: liszt, tojás, zsemlemorzsa - párizsi: liszt, tojás - sörtészta: liszt, tojás, sör

12 Ételkészítési eljárások (Szakaszos párolás) A nyersanyagot kevés zsiradékon megpirítjuk,fűszerezzük majd kevés vízzel felöntjük. Alacsony lángon és gyakori kevergetéssel addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Egy kevés vízzel újból felöntjük. Pl.: pörkölt

13 Ételkészítési technológia (Abálás) Folyamatos, forráspont alatti 90-95°C-on történő hőkezelést, főzést jelent. pl. a szalonna, hurkafélék

14 Ételkészítési technológia Rántás Zsiradékon a lisztet, a megfelelő színárnyalatig pirítjuk. Felengedjük hideg folyadékkal, és habverővel simára keverjük. Fakanállal folyamatosan keverve öntjük az ételhez. Fajtái: - világos, - zsemleszínű, - magyaros Pl.: Zöldborsó leves

15 Ételkészítési technológia (Habarás) A lisztet tejföllel kikeverjük ha igen sűrű a massza akkor tejjel vagy vízzel hígítjuk, majd hő kiegyenlítéssel a forró leveshez/főzelékhez adjuk. Pl.: Jókai bableves

16 Vasi dödölle (Az étel vizsgálata egészséges táplálkozás szempontjából) Hozzávalók: 1kg burgonya, 30 dkg liszt, 30 dkg hagyma, só, sertés zsír, tejföl. Elkészítése: 1kg burgonyát meghámozunk, apróra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük, ezután apróra törjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Kanállal kiszaggatjuk, és olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Hagymás zsírral megöntözzük, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk. Egészségtelen mert : Sertészsírt,szénhidrátot tartalmaz. Az étel elkészítési módja is egészségtelen, mivel a hagymát zsíron pirítjuk meg és tálalásnál tejföllel öntjük le a kész ételt.

17 Vasi pecsenye (hagyományos és átdolgozott recept) Eredeti recept Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott sertéstarja, 8 dkg liszt, 1 dkg fűszerpaprika, 2 dkg só, 2 dl tej, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt bors Elkészítés módja: A tarját felszeleteljük, gyengéden megveregetjük, sós, borsos, fokhagymás tejbe áztatjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elővarázsoljuk a húsokat, jól lecsurgatjuk, megforgatjuk pirospaprikával elkevert lisztben, kedvenc teflonserpenyőnkben olajt hevítünk, és mindkét oldalán szép pirosra sütjük. Egészséges recept Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott sertés karaj, 8 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1dkg fűszerpaprika, 1 dkg só, 2dl zsírszegény tej, 4 gerezd fokhagyma. 1 evőkanál olívaolaj, egy csipetnyi őrölt bors Elkészítés módja: A karajt felszeleteljük, gyengéden megveregetjük, enyhén sós, borsos, fokhagymás tejbe áztatjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elővesszük a húsokat, jól lecsurgatjuk, megforgatjuk pirospaprikával elkevert lisztben, majd sütőzacskóba tesszük a hús szeleteket, és egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Végül sütőben megsütjük.

18 Sterc ( gyermekétel ) Hozzávalók: Fél kg teljes kiőrlésű liszt, só, 2-3 dl felforralt víz, 4 evőkanál olvasztott margarin. Elkészítése: A lisztet rózsaszínűre pirítjuk,margarint és vizet forralunk külön-külön edényben. Fél kiló liszthez két dekagramm sót teszünk. A forró vizet és az olvasztott margarint kanalanként keverjük hozzá a liszthez,amíg stercesre sül, vagyis morzsás lesz, mint a császármorzsa. Tálaláskor friss gyümölcsöt és natúr joghurtot adunk az étel mellé.

19 Készítették: Holczbauer Anett Klujber Bettina Koszár Viktória


Letölteni ppt "Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések