Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaMárk Molnár Megváltozta több, mint 8 éve
1
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban
2
A TÁPLÁLKOZÁS BIOLÓGIAI SZÜKSÉGLET TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Az élő szervezetek egyik alapvetően fontos biológiai funkciója a mindennapi táplálkozás, ami a legősibb kapcsolat az ember és környezete között. A rendszeres, napi többszöri, megfelelő összetételű táplálék elfogyasztása fontos a szellemi és fizikai munkavégzéshez, az egészséges, jó közérzethez minden korú és nemű ember számára. Egyik legfontosabb kulcsa minden életkorban a helyes étkezés.
3
A TÁPLÁLKOZÁS BIOLÓGIAI SZÜKSÉGLET TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Ezeket az ismereteket, szokásokat elsősorban otthon, de már 2 éves kortól a legtöbben a közösségi étkezésben szerzik meg. Ahhoz, hogy helyesen táplálkozzunk, alapfogalmakkal, útmutatásokkal, étel- és főzési ismeretekkel kell rendelkeznünk. Elengedhetetlen az is, hogy bizonyos egészségügyi tudás birtokában is legyünk, ismerjük meg szervezetünk működését és energia- és tápanyagszükségletét is.
4
A MAGYAR LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A korábbi évszázadokban, de még 40-50 évvel ezelőtt is étkezésünk nem volt eléggé tudatos. Elsősorban éhségérzetünk csökkentését, és a jó közérzetünket, családi, társasági együttlétet szolgálta. A friss statisztikai adatok is a magyar lakosság egészségi állapotáról rossz képet mutatnak. Európai - fejlettebb és tudatosabban élő - országokhoz képest nálunk sokkal több a helytelen életmódból adódó, többségében megelőzhető krónikus betegség.
5
A MAGYAR LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Sajnálatos, hogy évtizedek óta negatív „dobogós” helyen vagyunk több civilizációs betegség statisztikai listáján: - magas koleszterin szint, szív-és érrendszeri megbetegedések, - túlsúly, elhízás, - számos daganatos betegség: vastagbél, hasnyálmirigy, tüdőrák, - diabetes: felnőtt és gyermekkorban rohamosan nő a számuk, - élelmiszer- ételallergiák főleg a legfiatalabbak körében, - csontritkulás, mozgásszervi megbetegedések stb.
6
A MAGYAR LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Már a kisgyermek korban megtanult egészségmegőrző életmóddal mindezek nagyrészt megelőzhetők lennének. Ezért is fontos az egészségkultúránk terén a sok ismeret átadása, jó példával minél fiatalabb kortól ezen változtatni. Egyértelműen felelőssé tehető ezekért a betegségekért a helytelen életmódunk, azon belül elsősorban a szakszerűtlen táplálkozásunk.
7
A MAGYAR LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A lakosság táplálkozásának jellemzői: - túlzott energiafogyasztás, - túlzott és rossz arányú hús- és zsírfogyasztás, - túlzott cukor, cukrozott étel - italfogyasztás, - túlzott konyhasó - (nátrium) fogyasztás, - alacsony növényi (élettani) rostfogyasztás, - alacsony és rossz arányú vitamin- és mikroelem-fogyasztás, - alacsony és nem jó összetételű folyadékfogyasztás - túlzott alkoholfogyasztás, már fiatalkorban elkezdett dohányzás. A fiatalon vagy felnőtt korban szerzett krónikus betegségek többsége sajnos egy életre szól, nem időben és megfelelően kezelve még súlyosbodik is. Az egészséges felnőtt és időskorhoz való életesély csökkenése elsősorban az egészségkárosító életmód következménye.
8
A SZERVEZETÜNK MŰKÖDÉSÉNEK ENERGIA- ÉS TÁPANYAGSZÜKSÉGLETE TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Az energiaigényt több tényező befolyásolja: az életkor, a nem, a fizikai aktivitás, a mozgás, a sport, a munkavégzés erőssége, az éghajlat, a megváltozott egészségi állapotok pl.: terhesség, betegségek. Hogyan honnan jutunk energiához? 1 gr fehérje elégetésekor 17 kJ (4,1 kcal) 1 gr zsír elégetésekor 39 kJ (9,3 kcal) 1 gr szénhidrát elégetésekor 17 kJ (4,1 kcal) képződik a szervezetben.
9
NAPI 5 ÉTKEZÉS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
10
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Az egészséges táplálkozáshoz vezető úton a különféle élelmiszercsoportokon fogunk végigmenni és a kategórián belül melyik élelmiszert milyen gyakorisággal érdemes fogyasztani.
11
GABONAFÉLÉK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Gabonafélék alkotják az egészséges táplálkozás alapját. Rendszeres, naponta többszöri fogyasztásuk ajánlott. Főleg a teljes értékű gabonaipari termékek kedvező élettani hatásúak, csökkentik a vastag- és végbélrák kockázatát, fontosak fogyókúra esetén és a cukorbetegek étrendjének is szerves részei. Teljes értékűek azok, melyeknek a feldolgozás során a teljes tápanyagtartalmát megtartották: teljes kiőrlésű liszt és belőle készülő termékek, korpával, olajos magvakkal kiegészített kenyerek, péksütemények, barna rizs, gabonapelyhek.
12
GABONAFÉLÉK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A gabonafélék jelentős szerepet játszanak az energia- és szénhidrátszükséglet biztosításában, valamint fehérjetartalmuk is jelentős. A teljes őrlésű liszt E-, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, cinket és káliumot tartalmaz jelenős mennyiségben.
13
ZÖLDSÉG-, FŐZELÉKFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök naponta több alkalommal fogyasztva hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaz. Jelentős B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, folsav, béta-karotin forrás. A diófélék és egyes zöldségek(pl. zöldborsó, brokkoli, paraj) E-vitamint is tartalmaznak. Vitamintartalmuk legjobban nyersen fogyasztva őrizhető meg, hőkezelés hatására, egyéb élelmiszeripari feldolgozásuk során nagy részük elbomlik.
14
ZÖLDSÉG-, FŐZELÉKFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Ásványi anyagaik közül fontos a kálium és magnézium. Vas tartalmuk nem túl magas és igen rosszul hasznosul állati fehérje nélkül. Ha nem áll rendelkezésünkre friss zöldség, gyümölcs, inkább mirelitet válasszunk, mint konzervet. A zöldségek főzőlevét is használjuk fel az ételkészítés során, mert értékes anyagainak nagy része kioldódik a főzővízbe. Magas rost- és alacsony energia tartalmuk miatt (kivétel a hüvelyesek, diófélék) kiválóan beilleszthetők az elhízást megelőző és kezelő étrendbe
15
TEJ- ÉS TEJTERMÉKEK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Tej- és tejtermékeknek naponta helyt kell kapniuk az étrendben. Az ajánlott mennyiség naponta fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék. A tej jó fehérje és rendkívül jó kalciumforrás, jelen van benne a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin is. Gyermekek és serdülők számára a növekvő csontállomány felépítéséhez fontos, felnőtteknél a megfelelő kalcium ellátottság segít a csontritkulást megelőzni.
16
TEJ- ÉS TEJTERMÉKEK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Említésre méltó még A-vitamin, B1-, B2-, B12-vitamin, magnézium és cink tartalma. A tej nátrium tartalma nem magas, viszont feldolgozás során gyakran adnak a tejtermékekhez jelentős mennyiségű konyhasót.(pl. sajtok). Az élőflórás savanyított tejtermékek nagyon kedvező emésztőrendszeri hatásúak, segítenek az egészséges, normál bélflóra megtartásában és helyreállításában.
17
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Naponta ajánlott fogyasztani. A húsok nagy mennyiségű teljes értékű fehérjét tartalmaznak, átlagosan 20 grammot 100 grammonként. Nagyon jó B12-vitamin források. Magas B6-vitamin és cink tartalmuk is. Magas vas tartalmuk jól hasznosul. Növényi eredetű élelmiszerekkel együtt fogyasztva, a növényi eredetű vas hasznosulását is javítja.
18
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A húsok fogyasztás szempontjából való megítélése zsírtartalmuk függvénye. Napi fogyasztásra a soványabb húsok javasolhatók. Legsoványabb húsa a vadaknak van. Ajánlott a csirke-, pulykamell, comb, sovány sertés ( karaj, comb), sovány marha hús. Ha tehetjük a látható zsiradékot távolítsuk el ételkészítés előtt. A húsok nátrium tartalma nem túl magas, de a húskészítményekben kb. megtízszereződik a hozzáadott konyhasó és nátrium tartalmú tartósítószerek miatt.
19
HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, BELSŐSÉGEK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Nagy része 30-40 % zsírt is tartalmaz, e mellett koleszterinben is bővelkedik Napi fogyasztásra a soványabb készítmények (kb. 20g zsír/100g) javasoltak pl. párizsi, gépsonka, uzsonna sonka, csirke-, pulyka mell sonka, pulyka java, zalai felvágott, virsli stb. Belsőségek közül meg kell említeni a máj jelentős A-vitamin tartalmát, azonban sok koleszterin is párosul hozzá, ezért csak 2-3 hetente érdemes belőle fogyasztani. Koleszterin szempontjából a többi belsőség is hasonló megítélésű (vese, tüdő, szív).
20
HAL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Rendszeres fogyasztása kifejezetten fontos, főleg a hideg tengeri halaké. Ezek olyan zsírsavakat (omega-3 zsírsavak) tartalmaznak, amik csökkentik a vérzsírszintet, gyulladáscsökkentők. Kedvező hatásuk már heti egyszeri fogyasztás esetén jelentkezik, azonban heti három alkalomnál nem fontos gyakrabban, hiszen előnyös hatásuk tovább nem fokozható. A halhús továbbá jelentős fehérje, D-vitamin, E-vitamin, B- vitaminok forrás, magas a kalcium, magnézium, vas és cink tartalmú.
21
TOJÁS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Jelentős fehérje és vitaminok szempontjából, viszont a tojássárga magas koleszterin tartalma miatt maximum napi 1 db az ajánlható mennyiség. Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a napi bevitelbe nemcsak az önálló ételként fogyasztott módozatok számítanak (tükörtojás, rántotta, főtt tojás), hanem több élelmiszer összetevője is pl. száraztészták, majonéz, panír, rakott ételek, húspuding, felfújt stb. A fentiek figyelembe vételével az önálló ételként fogyasztható tojás mennyiség heti 3-4 db.
22
ZSIRADÉK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Jelentős energiát szolgáltatnak, ideális esetben a táplálékkal felvett energia 30%-a származik belőlük. Ellátja esszenciális zsírsavakkal a szervezetet és a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához is nélkülözhetetlen. A zsírbevitel korlátozása a mai ember számára célszerű. Főleg a telített zsírsavakat tartalmazó, leginkább állati zsírokat (sertés zsír, baromfi zsírok, szalonna, vaj, tejszín, magas zsírtartalmú tejföl) és a magas koleszterin tartalmú ételeket (tojássárga, velő, csirke- pulyka bőre, belsőség) kell mérsékelnünk.
23
ZSIRADÉK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékoknak (napraforgó-, repce-, olívaolaj, margarinok, hal olaj) kedvező élettani hatásuk is van. Csökkentik a szérum koleszterin szintet, az érelmeszesedés és egyes daganatos betegségek kialakulását, mindemellett korlátozásukra a szükségtelen, magas energiatartalmuk miatt kerül sor.
24
SÓBEVITEL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A nátrium nagyon fontos ásványi anyaga a só-víz háztartásnak, több életfolyamat alapvető komponense. Élelmiszer nyersanyagaink (húsok, tejtermékek, zöldségek stb.) elegendő mennyiségben tartalmazzák., sózásra különösebb szükségünk nincs. A túlzott só fogyasztás növeli a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét. Emeli a csontokból a kalcium kiválását és kiürítését, ezáltal elősegíti a csontritkulás létrejöttét.
25
SÓBEVITEL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A túlzott sófogyasztásért, nemcsak mi, hanem az élelmiszeripar is felelős. Rengeteg sót és nátrium alapú tartósítószert használnak fel a húskészítményekhez, sajtokhoz, de alapvető élelmiszerünk a kenyér is sózott. Főzés során ne sózzuk az ételt, csak a készételt ízesítsük mértékletesen, kézi sózással. A kereskedelemben most már kapható a csökkentett nátrium tartalmú só is.
26
CUKOR TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A finomított répa- és nádcukor a szervezet számára energiát szolgáltat ugyan, de más kedvező hatású összetevője nincs, ezért „üres kalóriának” hívjuk. Gyümölcsök, egyes zöldségek, tej természetes módon tartalmaznak cukrokat (glükóz, fruktóz, laktóz stb.). Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ezek szerves részei a megfelelő szénhidrát bevitelnek. A nyersanyagok feldolgozása során a háztartásokban illetve az élelmiszeriparban is gyakori a cukor hozzáadása, ami nem párosul egyéb hasznos anyag hozzáadással.
27
CUKOR TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A cukrozott élelmiszerek, italok főleg nassolni valóként jelennek meg mindennapjainkban. Az általuk szolgáltatott plusz energiára valószínűleg nincs szükségünk. Mértéktelen fogyasztásuk elhízáshoz vezethet. Nassolni heti 2-3 alkalomnál gyakrabban nem ajánlott, és ne az étkezés helyettesítésére szolgáljon, inkább az étkezés befejező fogásaként szerepeljen.
28
FOLYADÉK FOGYASZTÁS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A normális életműködéshez nélkülözhetetlen a folyadék. 2-2,5 literre van szükségünk nap mint nap. Ebbe bele tartozik a szilárd és más táplálékaink víztartalma is. Ha ételeink folyadék tartalmától eltekintünk, akkor is innunk kell kb. 1.5 liter folyadékot. Legjobb szomjoltó a tiszta víz. Nagy melegben, az ásványi anyagok pótlására is ajánlott az ásványvíz ( leginkább a szénsav mentes).
29
FOLYADÉK FOGYASZTÁS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket, vagy választhatunk a kereskedelemben kapható italok közül, ha lehet minél magasabb gyümölcstartalmút. Saját készítésű limonádét, a lehűtött gyümölcstea (koffein mentes) bármely napszakban kellemesen frissít. Turmixitalokat szinte bármely idény gyümölcsből készíthetünk. Tej, tejes ital a reggeli vagy vacsora kiegészítője lehet. Kávét mértékletesen fogyaszthatunk.
30
RENDSZERES TESTMOZGÁS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 -Megfelelő testtömeg, izomtömeg, csonttömeg -Nő a tüdőkapacitás, szív teljesítő képessége -Stressz leküzdése, hangulatjavító -Erősíti az immunrendszert, betegségek megelőzése…
31
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.