Biztosítóberendezések karbantartása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar tudósok a számítástechnikában
Advertisements

A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
BME KAUT, MMK Vasúti Szakosztály, és a PQ Zrt. által szervezett szakmai konferencia Hz-es ütemadók és sínáramköri vevők - alkalmazási kérdések.
Váltóállítás egyedi inverterrel
Ipari Park Vállalat Szakmai Képző Központ VIDEOTON Holding Rt.
Seminar on Lyophilization Seminar on Lyophilization Budapest, Hungary
A mobil távközlés szerepe és lehetőségei rendkívüli események esetén dr. Drozdy Győző vezérigazgató helyettes Bánhidi Zoltán távközlés-szabályozási szakértő.
Pudleiner József ELMESZTI Bt. ügyvezető
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Járműfenntartás I. I. előadás
Szabványosítás: Meghatározások 4.1 A 42 V-os fedélzeti hálózatban megengedett legnagyobb feszültségek meghatározása A 42 V-os fedélzeti hálózatban fellépő.
Közút-vasút keresztezések biztosítási módjainak összehasonlítása
ANDRÁSHIDAI ELÁGAZÁS – FEBRUÁR 11.
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája.
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
II. Logisztikai tervezés
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Beágyazott internet az alállomási irányítástechnikában Hogyan kerül irodai megoldás az ipari irányítástechnikába? Ez egészen biztosan nagyon veszélyes!
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Pesti Béla MÁV ZRt. Pályavasúti Üzletág
BME KAUT, MMK Vasúti Szakosztály, és a PQ Zrt. által szervezett szakmai konferencia Hz-es ütemadók és sínáramköri vevők - alkalmazási kérdések.
BME Közlekedésautomatikai Tanszék
Szigeteltsín-vevők biztonsági elvei és problémái
A szoftver, szoftvertípusok
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
B ELSŐ K ONZULENS : D R. P INTÉR J ÓZSEF K ÜLSŐ K ONZULENS : S ARKADI -N AGY B ALÁZS G YŐR, Hajtókar jelölésének kiszolgálása robottal D OMNÁNICS.
MOM Zrt. cégbemutató Az egyedüli magyar vízmérő gyártó.
Háttértárak. Merevlemezes háttértároló Az egyre nagyobb tárolókapacitás, a gyorsabb adatelérés igénye, a biztonságosabb adattárolás kívánalma hívta életre.
Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Rendszeresítés, üzembehelyezás Elosztás, tárolás Leselejtezés, kivonás, megsemmisítés.
avagy a zártság dilemmái
Rétlaki Győző TEB Központ
Emelt sebesség Alapok Rétlaki Győző TEB Központ.
Biztosítóberendezési ismeretek Sorompók szigetelése
Rétlaki Győző TEB Központ
Rétlaki Győző TEB Központ
Kényszer menetirányváltás
Rétlaki Győző TEB Központ
Rétlaki Győző TEB Központ
JELZÉSI RENDSZEREK Követelmények, osztályozás 2.Jelzők műszaki jellemzői 22 A jelzők vezérlése és ellenőrzése 3.Jelzési rendszerek alapelvei 4.Redundancia,
Biztosítóberendezések szerkesztése
Rétlaki Győző TEB Központ
Emelt sebesség Vonali sorompó
Emelt sebesség Állomási sorompó
Dominó-70 Szerkezeti elemek
Biztosítóberendezések szerkesztése
Biztosítóberendezési ismeretek Váltóerők mérése
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
Dominó - 70 Szerkezeti elemek
Biztosítóberendezések
Rétlaki Győző TEB Központ
Biztosítóberendezések szerkesztése 3
Emelt sebesség D-55 állomási áramkörök
Vonatveszélyeztetés Sopron állomáson Dávid Béla üzembiztonsági szakért ő vasúti balesetvizsgáló GYSEV Zrt. KBSZ nap –
PENTSTAR SERVICE KFT. EBK különdíj 2014 TVK győztese EBK vezető – Károlyi Róbert.
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Épületautomatika helye a hatékony energia-felhasználásban.
REZADA KONFERENCIA Új fejlesztésű rezgőadagoló szennyvízipari alkalmazásának tapasztalatai Vass Dezső tudományos munkatárs.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Járműfenntartás I. I. előadás
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Az INTEGRÁLT RENDSZER Több egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő biztonsági rendszer összessége, szoftver és hardver elemekből felépítve.
Előadás másolata:

Biztosítóberendezések karbantartása Rétlaki Győző TEB Központ

Biztosítóberendezések üzemeltetése, karbantartása Rétlaki Győző: Karbantartás Üzemeltetés: Technológiai, logisztikai, pénzügyi tevékenység Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Karbantartás: Technológiai utasításokra épülő Időben behatárolható Rendszeresen ismétlődő tevékenység

Biztosítóberendezések Rétlaki Győző: Karbantartás Mechanikai rendszerek Mechanikai elemek Elektro-mechanikai elemek Jelfogós rendszerek Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Elektro-hidraulikus elemek Elektronikus elemek Diszkrét elemekből felépülő Számítógép alapú (szoftver) Elektronikus rendszerek (szoftver)

Mechanikai rendszerek, elemek Rétlaki Győző: Karbantartás Zárak Vonóvezetéki elemek Vonóvezetékkel mozgatott váltóállítás, ellenőrzés Jelzést adó elemek, szerkezetek Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Függőségi elemek Függőségi rendszerek

Rétlaki Győző: Karbantartás Zárak Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (festés, kenés) Próba működtetés (pótkulcsok bepróbálása) Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Rétlaki Győző: Karbantartás Vonóvezetéki elemek Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (festés, kenés) Működés ellenőrzés Utánszabályozás Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Vonóvezetékkel mozgatott váltóállítás, ellenőrzés Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (festés, kenés) Működés ellenőrzés (akadálypróba is) Utánszabályozás Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Jelzést adó elemek, szerkezetek Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (festés, kenés) Működés ellenőrzés Utánszabályozás Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Biztonsági funkciók vizsgálata (szétcsappanás) Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Rétlaki Győző: Karbantartás Függőségi elemek Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (festés, kenés) Működés ellenőrzés Méret ellenőrzés Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Biztonsági funkciók vizsgálata (méretek, szabályozottság) Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Rétlaki Győző: Karbantartás Függőségi rendszerek Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan: ellenőrző vizsgálatok Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is.

Elektro-mechanikai elemek Rétlaki Győző: Karbantartás Blokkelemek Villamos végállás-ellenőrzők Villamos állítóművek Vonat- és járműérzékelés Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Mechanikus jelzők villamos világítása

Rétlaki Győző: Karbantartás Blokkelemek Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (tisztítás, kenés) Beszabályozottság vizsgálata Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Villamos végállás-ellenőrzők Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (tisztítás, kenés, festés) Működési és biztonsági méretek ellenőrzése Beszabályozottság vizsgálata Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Rétlaki Győző: Karbantartás Villamos állítóművek Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (tisztítás, kenés, festés) Működési és biztonsági méretek ellenőrzése Beszabályozottság vizsgálata Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Időszakos mérések (erő, áram) Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere (S700K: max. 10 év)

Vonat- és járműérzékelés Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan megtekintés Állagmegóvás (tisztítás, festés) Működés figyelemmel kísérése Beszabályozottság vizsgálata helyben Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Beszabályozottság vizsgálata (TMK) Rendkívüli esemény után: pótlás, újra telepítés

Mechanikus jelzők villamos világítása Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás Állagmegóvás (tisztítás, festés) Felszálló vezeték ellenőrzése Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Beszabályozottság vizsgálata Elméletileg időszakosan, gyakorlatilag esemény után: csere

Rétlaki Győző: Karbantartás Jelfogós rendszerek Rétlaki Győző: Karbantartás Jelfogó egységek Szabadkapcsolású jelfogók Állványok Áramellátás Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. „Jelfogó helyiség”

Rétlaki Győző: Karbantartás Jelfogó egységek Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás (TMK) Alkatelemek ellenőrzése (rugónyomás) Vezetékezés ellenőrzése méréssel Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Beszabályozottság vizsgálata méréssel Elhasználódott alkatelemek cseréje Működési- és biztonsági felelősség vállalása

Szabadkapcsolású jelfogók Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás (TMK) nincs Alkatelemek ellenőrzése (rugónyomás) nincs Vezetékezés ellenőrzése rátekintéssel (üzemel) Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Beszabályozottság vizsgálata rátekintéssel (üzemel) Elhasználódott jelfogók cseréje esemény után Kivétel: vágányjelfogó

Rétlaki Győző: Karbantartás Állványok Rétlaki Győző: Karbantartás Időszakosan gondozás nem lehetséges Ellenőrzés rátekintéssel (üzemel) Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is.

Rétlaki Győző: Karbantartás „Jelfogó helyiség” Rétlaki Győző: Karbantartás Épületben Külsőtéri (vas)szekrény (korrózióvédelem) Ellenőrzés rátekintéssel Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Épület esetén a probléma megoldása elhúzódó

Elektro-hidraulikus elemek Rétlaki Győző: Karbantartás Váltóállító szerkezetek Félsorompó szerkezetek Vágányfék Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. A rá jellemző technológiai utasítás szerint

Rétlaki Győző: Karbantartás Elektronikus elemek Rétlaki Győző: Karbantartás Diszkrét alkatrészekből felépülő: Elektronikus ütemadó és tápegysége Elektronikus ütemkövető Elektronikus jelvevő Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. 13 kHz-es generátor és vevő stb. Az üzemeltetés során általában „szabadkapcsolású”, kivétel: foglaltságérzékelés végrehajtó eleme.

Rétlaki Győző: Karbantartás Elektronikus elemek Rétlaki Győző: Karbantartás Számítógép alapú: Elektronikus ütemadó és tápegysége + Elektronikus ütemkövető egyben (MA, PQ) Elektronikus jelvevő Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Villogtató stb. Az üzemeltetés során általában „szabadkapcsolású”, kivétel: foglaltságérzékelés végrehajtó eleme. Javítás a gyártónál.

Elektronikus berendezések Rétlaki Győző: Karbantartás Számítógép alapú rendszer Számítógép alapú részrendszerek Jelfogós (kártyás) illesztő felület Hagyományos külsőtér Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. Naplózott események A számítógép alapú rendszernél: figyelemmel kísérés, működési feltételek ellenőrzése. Javítás a gyártónál.

Elektronikus rendszerek Rétlaki Győző: Karbantartás Elektronikus állomási berendezések Távvezérlő rendszerek Kényes pont: áramellátás, melegedés Az időzített érintkező a többinél előbb zár, illetve később bont. Egy munka és egy nyugalmi időzített érintkező a fegyverzet mozgása közben biztosan átlapol (időben előbb zár és azután bont). Amennyiben csak az egyik időzített, akkor az átlapolás nem biztos, de lehetséges. Az egy időzített érintő is elegendő, hogy a viszonylag lassú működésű XJ jelfogó kevesebb időtartamra viselje el a gerjesztési szünetet, mint amennyi idő alatt a húzva záró érintkezői közül bármelyik is megszakítana. Az állapot ellenőrzésére nem felel meg egy adott érintő nem zárásának észlelése, mert ez lehet egy hiba is. Elterjedt tervezői gyakorlat (D70) a direkt + feszültségről való ismétlő jelfogó működtetés azzal, hogy az ismétlő van ejtésre ellenőrizve. Az ismétlő jelfogó ejtésének ellenőrzésekor azonban nem biztos, hogy a működtető jelfogónak nem csak a direkt +-ra kötött munka érintkezője szakít, hanem a többi is. A számítógép alapú rendszernél: figyelemmel kísérés, működési feltételek ellenőrzése. Javítás a gyártónál.