Összefoglalás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
Kristályrácstípusok MBI®.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
HIDROGÉN-KLORID.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival.
Az anyag tulajdonságai és változásai
A VEGYI KÉPLET.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Kémiai kötések Molekulák
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
11.ÓRA KEVERÉKEK ÉS OLDATOK SZÉTVÁLASZTÁSA
2.ÓRA ISMERKEDÉS A KÉMIÁVAL
Ötvözetek ötvözetek.
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
A fémrács.
Kovalens kötés különböző atomok között.
Molekulák jelölése és csoportosítása
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A kén Sulphur (S).
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az elemek csoportosítása
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Mire van szükségünk a kémia órán? Könyv Munkafüzet Füzet Érdeklődés Figyelem Kitartás Szorgalom.
Elemek csoportosítása
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
A kémiai jelölések változása
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Oldatok, oldódás.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A KÉN
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Milyen kémhatásokat ismersz?
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
Az anyagok tulajdonságai és változásai
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Ki tud többet kémiából?.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
5. A FÖLDKÉREG ÁSVÁNYOS ÖSSZETÉTELE.
Előadás másolata:

Összefoglalás

Anyagi halmazok: elemek, vegyületek, és ezekből képződő keverékek Anyagi halmazok: elemek, vegyületek, és ezekből képződő keverékek. Kémiai részecskék: atomok, és a belőlük kémiai kötéssel képződő molekulák, (ionok) Elemek állhatnak csak atomokból, vagy molekulákból, de az atomok egyformák. Pl: Argon Ar a levegőbe, gyémánt kristályrács C szénatomokból, vas Fe kristályrács vasatomokból. A szilárd kristályrácsban kémiai kötéssel kapcsolódnak az atomok.

pl:Elemmolekulák: H2 , O2 , Cl2, Vegyületek állhatnak maghatározott számú különböző atomból álló molekulából, vagy végtelen sok atomból kristályrács jön létre, de az atomok legalább két elemből származnak. Pl: vegyületmolekula a víz, a széndioxid, a kéndioxid, Kristályrácsot képez a konyhasó (nátrium-klorid) vagy a kvarc (szilicium-dioxid)

Sorold fel a természettudományokat! A természettudományok:….. Mivel foglalkozik a kémia? A kémia az …….. Mi a kémia megismerési módszere? A kémia megismerési módszere a…..

Hol és mivel dolgoznak a kémiával foglalkozó szakemberek Hol és mivel dolgoznak a kémiával foglalkozó szakemberek? A kémiával foglalkozó szakemberek ….. ----------------------------------------------------------- Megoldás: A természettudományok a kémia, fizika, földrajz, biológia A kémia az anyagok összetételével, szerkezetével és tulajdonságaival foglalkozó tudomány.

A kémia megismerési módszere a kísérlet. A kémiával foglalkozó szakemberek laboratóriumban, laboratóriumi eszközökkel dolgoznak. ------------------------------------------------------ A Tk: 18 oldal „csoportosítás” c. feladatot rajzoljátok meg a külön lapra! – csoportmunka!

Pókábra: vas nemfémek oxigén fémek elemek vegyületek víz Kémiailag tiszta a. anyagok keverékek oldatok Szilárd kev. Gáz elegyek Jódozott só citromlé levegő

6. Mond el miből mi keletkezik. + Mi az anyagok neve 6.Mond el miből mi keletkezik? + Mi az anyagok neve? Melyik anyagcsoportba tartoznak? Milyen kémiairészecskékből állnak? Írd le a kémiai jelüket! Mi lesz belőlük?

6. Mond el miből mi keletkezik 6.Mond el miből mi keletkezik? + Víz szén-dioxid vegyület vegyület molekula molekula H2O CO 2

Szódavíz lesz, keverék, oldat:

7. Nevezd meg a keveréket, a benne lévő anyagokat, az anyagcsoportokat és a kémiai részecskéket. Jelöld az anyagokat kémiai jelekkel!

Levegő – gázkeverék Nitrogén elem molekula N2 Oxigén elem molekula O2 Argon elem atom Ar Szén-dioxid vegyület molekula CO2 Víz vegyület molekula H2O

8. Egy szilárd keverék! Nevezd meg a benne lévő anyagokat, az anyagcsoportokat és a részecskéket. + Kén molekula S Vas atomok kristályrácsban Fe

Ellenőrizzük a munkafüzetet. Hf: Tk: 18 oldal fogalmak Mf: 17. oldal 1 Ellenőrizzük a munkafüzetet! Hf: Tk: 18 oldal fogalmak Mf: 17. oldal 1.2.3. 2. órán 18. oldal 4.5.