Információszolgáltatás az Ovid adatbázisaiból Schmidtné Farkas Mária 2003. november 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakirodalom forrásai online adatbázisok és folyóiratgyűjtemények
Advertisements

EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
EISZ elektronikus információszolgáltatás Dr. Hulesch Helga tájékoztató könyvtáros, szakreferens SZTE Egyetemi Könyvtár SZTE GTK november 20.
Műszaki tudományok az interneten
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
A SCOPUS adatbázis használata március Kmety Andrea, Scopus-tréner
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán szeptember Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
EBSCO folyóirat-adatbázisok Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban – országos szolgáltatás Dr.Porkolábné Homolka Ágnes
Truven Health Analytics Micromedex 2.0 Információs tudástár.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
ONLINE KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK Gyakorlás. KÖNYVEK KERESÉSE Hány patológiával kapcsolatos magyar nyelv ű könyv található a Központi Könyvtár katalógusában?
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Irodalomkutatás Ovid segédletével Készítette: Csajbók Edit Könyvtári Informatika
Tényeken Alapuló Adatbázisok az OvidSP-n EBM Databases / COCHRANE LIBRARY Könyvtári Informatika kurzus ETK Táplálkozástudományi MSc március.
Az EBSCO adatbázisok országos konzorciuma: Felhasználói siker Informatio Medicata – szeptember 22. Jan Luprich / EBSCO Publishing.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
A Nation Library of Medicine és adatbázisai Vasas Lívia PhD Vasas Lívia 2015.
Irodalomkutatás OvidSP segédletével Hatékony keresés lépései március 19. Készítette: Csajbók Edit
Irodalomkeresés, folyóiratok – és az orvosi adattárak Dr. Vasas Lívia, PhD 2016.
A Nation Library of Medicine és adatbázisai Vasas Lívia PhD 1 /21.
1 Néhány szó az EBSCO-ról Jan Luprich, Lukács Eszter - EBSCO.
Tényeken Alapuló Adatbázisok az Ovid felületén – EBM databases Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Könyvtár-automatizálás, elektronikus könyvtár a Zala Megyei Kórház Egészségügyi Szakkönyvtárában Informatio Medicata Beke Gabriella.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán október Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Irodalomkutatás OvidSP segédletével Hatékony keresés lépései Készítette: Csajbók Edit
Orvosi kiadványok-üzleti modellek Tartalom STM (Scientific, Technical, Medical) Főbb piaci szereplők Üzleti modellek Papp Zoltán szerkesztőségigazgató.
ONLINE KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK Gyakorlás. KÖNYVEK KERESÉSE Hány gyógyszeradagolással kapcsolatos, Mikszáth téren található magyar nyelv ű könyv található.
ONLINE KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK
Dr. House is hasznosnak találná – az MD Consult online referensz-rendszere Előadók: Agnieszka Wlaszczyk, Mikulás Gábor Elsevier Health Sciences.
A folyóiratok tudományos mérése, presztízs
PsycINFO és az APA Style
A Nation Library of Medicine és adatbázisai
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Irodalomkutatás Ovid források alkalmazásával
Irodalomkutatás Ovid források alkalmazásával
Irodalomkeresés, folyóiratok – és az orvosi adattárak
Útmutató az adatbázis használatához
Pszichológiai források
A Nation Library of Medicine és adatbázisai
Tényeken Alapuló Adatbázisok az Ovid felületén – EBM databases
Tényeken Alapuló Adatbázisok az Ovid felületén – EBM databases
Használd jól a könyvtári katalógust!
Tényeken Alapuló Adatbázisok az Ovid felületén – EBM databases
Informatio Medicata 2009 Czeglédi Éva Budapest Ovid Technologies
Készítette: csajbók edit
Készítette: csajbók edit
SEAS Adatbázis bemutató
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
A Nation Library of Medicine és adatbázisai
Vasas Lívia, PhD 2018 A Nation Library of Medicine és adatbázisai Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző Vasas Lívia,
Készítette: csajbók edit
Készítette: Pacsirta Szilvia
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
1/13/2019 ISIM Budapest. 1/13/2019 ISIM Budapest.
Készítette: csajbók edit
Fontos források az orvostudományban
Kiadói honlapok, folyóiratok
Tudományos munka értékelése
Kiadói adatbázisok: SpringerLink, PubMed, Surf, a német sport szakadatbázis. Teljes szövegek keresése a SURF-ben április 9. Kovács Klaudia Ágota.
Előadás másolata:

Információszolgáltatás az Ovid adatbázisaiból Schmidtné Farkas Mária november 25.

Az Ovid cég története 1988-ban alapították, kis szoftver-cégként indult ben vették fel az Ovid nevet és az online technológiák fontosságát hangsúlyozták ban Wolters Kluwer megvásárolta az Ovidot ben az Ovid és a SilverPlatter egyesült, ezzel a világ egyik legnagyobb, nemzetközi adatbázis-forgalmazó cégévé fejlődött.

Érdekes adatok az Ovidról A cég bevétele évi 3,8 billió dollár és 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világ 26 országában. Továbbra is forgalmazza a SilverPlatter termékeket (CD-Rom) és szolgáltatásai által az elektronikus információkhoz való széles körű hozzáférést biztosítja. A cég központja: New York City Regionális kirendeltségek : Boston, Salt Lake, London, Sydney, Berlin, Párizs, Amszterdam, Bologna, Madrid, Hong Kong és Tokio

Ovid termékek és szolgáltatások A különböző tudományterületek szakemberei számára szolgáltatnak elektronikus információkat : ~ orvostudomány, társadalomtudományok, műszaki tudományok, humán tudományok … ~ kutatók, klinikusok, diákok, mérnökök... Alapgondolatok : „ Energize your thinking ” „ Helping you find the answers you need ” „ When you use Ovid you’ll have the world at your fingertips”

Az orvostudomány, műszaki tudományok, művészetek és az irodalomtudomány legjelentősebb adatbázisainak gyűjteménye. ( kb. 300 adatbázis) A világ legtekintélyesebbnek tartott adatbázisai közül 90-nél több megtalálható az Ovid-nál. Könnyű, gyors és hatékony keresési lehetőségek. Egyszerre több (max. 5) adatbázisban is történhet a keresés.

60 kiadó kb elektronikus folyóirata 20-féle folyóiratcsomag közül választhat az előfizető ( kiadó, szakterület,..) Az egyes szakterületek vezető, „magfolyóiratait” és a magas impakt-faktorral rendelkező lapokat tartalmazza. A legfrissebb számokhoz is biztosít hozzáférést. Széles körű keresési módok ( szavak, ábrák, képfeliratok )

Blackwell Medical Journals ( 150 felett) LWW Total Access Collections (200 felett) Kluwer Journals ( 600 felett ) Nursing Collections I. és II. Ovid Pharmacology Collection Ovid Bioscience Collection Ovid Psych Plus Collection LWW Current Opinion Collection ( 23 szakterület) LWW High Impact Medical Collection

Kb. 172 e-könyv Az orvostudomány, ápolástudomány és a gyógyszerészet legrangosabb kézikönyveinek elektronikus változatai Elismert amerikai és európai kiadók különböző szakterületekhez kapcsolódó kiadványai 100%-os keresési lehetőség ( képaláírás, lábjegyzet) A legújabb kiadások is megtekinthetők Bővebb információk :

Ovid Platform Egységes, könnyen kezelhető keresőfelület valamennyi szolgáltatáshoz Egyszerre több adatbázisban is kereshetünk, lehetőség van a duplikációk kiszűrésére Az adatbázisok rekordjai kiegészíthetők a helyi adatokkal Előfizetéstől függően a teljes szövegekhez való közvetlen hozzáférés is megoldható. Több felhasználó is dolgozhat egyidőben Minden előfizető saját elképzelése szerint alakíthatja ki a maga Ovid platformját

Szakkönyvtárunk által előfizetett Ovid - adatbázisok 2003 szeptembertől: Evidence Based Medicine Reviews Medline 2004 januártól : EMBASE

Ovid-Medline Az amerikai National Library of Medicine által fenntartott adatbázis, több mint 4600 orvosbiológiai folyóirat bibliográfiai adatait tartalmazza. A kb. 11 millió hivatkozás 1966-ig visszamenőleg áll a felhasználók rendelkezésére. A bibliográfiai adatok több mint 52 %-át tartalmi összefoglalók egészítik ki. ( teljes szöveg ! ) Az Ovid naponta frissíti ezt az adatbázist A folyóiratok egy részének előző heti publikációi már megjelennek a rekordokban. ( PRE-Medline )

Evidence Based Medicine A „bizonyítékokon alapuló orvoslás” kifejezés a 90-es évek elején jelent meg a nemzetközi szakirodalomban. Megalapítója Archibald Cochrane. Folyamatosan bővülő terápiás, diagnosztikai eljárások Ténylegesen elérhető, finanszírozható szolgáltatások Az egészségügyi szakemberek feladata és felelőssége az, hogy a gyakorlatban alkalmazott eljárások igazoltan hatásosak és költséghatékonyak legyenek.

Az EBM beteggyógyítási filozófiája Egy konkrét beteg ellátása során, figyelembe véve az egyes betegre vonatkozó egyedi körülményeket és felhasználva az egyéni klinikai tapasztalatokat, a döntéseket a konkrét kérdéshez kapcsolódó legjobb tudományos bizonyítékok ismeretében hozzák meg. Integrálni kell az egyéni klinikai tapasztalatot és a szisztematikus kutatások eredményeit. Egyik sem elegendő önmagában !

Ovid – EBM Reviews ACP Journal Club folyóirat közleményeit tartalmazza ACP Journal Club (American College of Physicians) Evidence Based Medicine (British Medical Journal Club) Cochrane Central Register of Controlled Trials A Cochrane kontrollált vizsgálatainak gyűjteménye Azonosított és kontrollált tanulmányok, vizsgálatok bibliográfiai adatait tárja fel.

Ovid – EBM Reviews Cochrane Database of Systematic Reviews Rendszerezett tanulmányok Cochrane adatbázisa Kb. 50 témakör alapján szerveződött tematikus munkacsoportok által rendszerezett tanulmányokat naprakészen mutatja be. (Vizsgálati tervek, protokollok) Database of Abstracts of Reviews of Effects Hatékonysági vizsgálatok összefoglalóinak gyűjteménye

Köszönöm a figyelmet !