Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ismétlő feladatok.
Advertisements

A folyóvizek.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Folyószabályozás a Reformkorban
Talajvízszintet stabilizáló visszatöltés bányatavak közelében Dr. Csoma Rózsa egyetemi docens BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék.
A tiszai cianidszennyezés
Környezeti kárelhárítás
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Talajtípusok.
A TISZA-SZABÁLYOZÁS ÉS AZ ÁRVÍZMENTESÍTŐ
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
A víz globális környezeti problémái
A talajok mechanikai tulajdonságai
A talajok mechanikai tulajdonságai II.
Vízmozgások és hatásaik a talajban
A folyók földrajza.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Cretin Bettina és Simon Lilla
Magyarország Kisalföld - Alpokalja.
A folyóvízi erózió matematikai leírása
Felszín alatti vizek védelme
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Az Alföld A Kárpát-medence központi tája Területe ~ km2
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Gábris Gyula: Gondolatok a folyóteraszokról
Készítette: Süveges Dorottya ELTE TTK geográfus, III.évfolyam
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
(Ős)környezet rekonstrukciós lehetőségek Dél-Budapesten Háros-szigetCsepel-sziget Bogsch Ildikó.
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Az almásfüzitői-zagytározók környzetgeomorfólogiai viszonyai
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
RobotcSAPat 1. Árvíz és védekezés Köszönjük a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak és Kasza Anett sajtószóvivőnek.
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Drávamenti-síkság és az Ormánság
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Az árkos erózió vizsgálata a Teteves patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely-Kertész Ádám-Papp Sándor.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
FELSZÍN ALATTI VIZEK • mennyisége • pótlódása
Készítette: Horváth Attila
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.
Gábris Gyula-Mari László: A Zala-folyó lefejezése Földrajzi Értesítő LVI. Évf füzet, pp Készítette: Szabó Katalin
Волга Farkas Máté Bence, II. évf. Földrajz BSc.
Schweitzer Ferenc- Nagy István- Alföldi László cikke alapján
Az időszakos Péteri- tó (Kiskunsági Nemzeti Park) keletkezése és üledékképződése.
Mésztartalomhoz köthető felszínfejlődés a Kőszegi-hegységben VERESS Márton – SZABÓ Levente – ZENTAI Zoltán Földrajzi Értesítő XLVII. évf. 1998/4 Horváth.
A Közép-Tisza mente geomorfológiai adottságainak és a hullámterek feliszapolódásának vizsgálata mintaterületeken.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
Hazai újholocén klíma- és környezetváltozások vizsgálata régészeti adatok segítségével Készítette: Kiss Krisztián
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A talajnedvesség mérése a Szigetközben Blazsek Katinka 1, Gál Katalin 1, Koltai Gábor ² Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi.
Előadó: Déri Lajos, vezető tervező MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Budapest, április 1. A SZIGETKÖZI DUNA-SZAKASZ FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK.
A talajok minőségét befolyásoló társadalmi folyamatok az Egyenlítőtől a sarkvidékekig. Esettanulmányok A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat.
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Vízmozgások és hatásaik a talajban
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
A Duna mederváltozásai Baja környékén
Előadás másolata:

Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza

 A böcsi erőmű megépítésével és a Dunakiliti tározó feltöltésével a Szigetköz területén számottevő környezetátalakulás megy végbe.  Legnagyobb környezetváltozást a Duna-meder vízhozamának drasztikus csökkenése fogja előidézni  A Duna vízszintváltozása erősen módosítja a talajvíz áramlási viszonyait.  A talajvíz mozgás Mosoni-Duna helyett Öreg-Duna felé  Csatornák és a régi meder közötti vízszintkülönbség nagy, ezért a csatorna vízének nagyobb része a felhagyandó mederbe fog szivárogni és nem a célterületre.

Forrás:

Szigetköz a Duna elterelése előtt Szigetköz a Duna elterelése után

A talajvíz szintjének várható változása  A talajvízszint változására több változat is készült a) - a Duna alacsony vízállásához képest is jelentős területén várható talajvízszint csökkenése, de ez nem meghatározott a Szigetköz talajvízviszonyai szempontjából, mivel a középvízi hozam már megemeli a talajvíz szintjét. b) - a vízszint-süllyedés túlzott, újabb kis mintakísérletek eredményei alapján ezen értékek területenként jelentősen csökkenhetnek. c) - a geomorfológiai fáciesek vizsgálatából - kismértékű talajvízszint változás is jelentős termőhelyi értékcsökkenést eredményez

 A talajvízszint süllyedése a Mosoni-Duna mentén csak a Szigetköz 16,8%-át nem érinti  Feltöltött meanderek az összterület 26%-át teszik ki  nagy részük mezőgazdasági művelés alatt áll, csak kismértékben érintik a talajvízszint változásának hatásai.  Mezőgazdasági hasznosítású övzátonyok a Szigetköz területének kb. 45%-án vannak kitéve a talajvízszint süllyedésének  A hullámtéren 1-4 m közötti talajvízszint süllyedés várható  60,3 km2 - főleg ártéri erdők vannak

A talajvízdomborzat megváltozása nagyvíz esetén Forrás:

A talajvízdomborzat megváltozása kisvíz esetén Forrás:

A geomorfológiai fáciesvizsgálatok eredményei  Mintaterület: Győrújfalu  2/3 szántóföldi művelés és kertgazdálkodás folyik  A Szigetköz hordalékkúp-anyaga zömében durvaszemű hordalékból áll, az ezt fedő övzátonyoknak csak a legfelső 1-2m vastag részét építi fel finomabb anyag, a meanderkitöltésekben viszont a finomfrakció vastagsága eléri az 5-6m-t is.  A kavicsrétegből a víz a magasabban fekvő övzátonyok talajába kapilláris vízemeléssel alig, vagy igen kismértékben jut el.

 A mintaterületnek csak alig több mint 1/5 foglalják el jó vízgazdálkodású feltöltött meanderek. Ezeket valószínűleg nagyobb talajvíz süllyedés sem károsíthatja.  Ha a talajvíz lesüllyed a hordalékkúp anyagába, akkor az övzátonyok talaja kapilláris vízmozgással nem kap többé vízutánpótlást.  A 22cm/nap kapilláris vízemelés mezőgazdaságilag már használhatatlan  az övzátonyon gyenge termőképességű területek alakulnak ki  A 0,5 m-es talajvízszint süllyedés is katasztrofálisan befolyásolja a talajok vízgazdálkodású tulajdonságait és termékenységét.

Következtetések 1. A Szigetköz biztonságos és az országos átlag feletti termésátlagai a terület több mint 75%-án a Duna tenyészidőszaki közepes vízállásától függenek. 2. A környezeti károsodások területét az ártéri kisformák elhelyezkedése, alakja szerint lehet lehatárolni 3. A meanderek vízgazdálkodási tulajdonságainak változása csak a 2m-nél nagyobb talajvízszint süllyedésű területeken várható 4. Az övzátonyok területe már kisebb talajvízszint változásra is érzékeny lehet 5. Öreg-Duna mentén a talajvíz süllyedése akár jótékony hatással is lehet

Irodalomjegyzék  Földrajzi Értesítő old  Balog János-Lóczy Dénes: A Dunakiliti víztározó megépítése utáni talajvízszint-változás hatása a Szigetköz geomorfológiai fácieseire. 