KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Advertisements

Kórházak – könyvtár nélkül ?
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi.
2.0 Informatikus-e a könyvtáros?. Nehézségek: • informatikushiány a könyvtárakban • egyetemi oktatás hiányosságai: – bölcsész szemlélet – informatikaoktatás.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Nemzeti információs társadalom stratégia és könyvtárak Z.Karvalics László 2002 június 24.
Céginformáció Június 6. Értékesítési és kockázatkezelési technikák a pénzintézeti gyakorlatban Szalkai Éva.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
KAPOSVÁRI EGYETEM CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY PEDAGÓGIAI FŐI S KOLAI FŐI S KOLAI KAR.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
E ÖTVÖS L ORÁND T UDOMÁNYEGYETEM B ÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI K AR K ÖNYVTÁR - ÉS I NFORMÁCIÓTUDOMÁNYI I NTÉZET.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Széchenyi István Egyetem, Győr
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen

COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Észak-Magyarországi Geo-informatikai Laboratorium BAROSS PROJEKT : REGIONÁLIS GEO-INFORMATIKAI ADATSZOLGÁLTATÓ Bartha Gábor Geodéziai Tudományos.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése SZTE Mérnöki Kar – Moszkvai krt. 9 Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Angol u. 34. ▪ Tel.: (1) ▪ Fax: (1) ▪ A vállalati.
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Internet források használata az orvostudományban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK

Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása

Z. Karvalics László „funkcionalitás kérdése a döntően meghatározó t.i., hogy milyen folyamatban, milyen termék előállításakor vagy szolgáltatás nyújtásakor, hol és milyen értékhozzáadás történik.”

… és hol vannak ebben a rendszerben a könyvtárak? Feladat Találjanak mindenhová könyvtári példát.  1. interkonnektivitás- és interakció biztosítása – ………………  2. korábban nem létező információs és tudásobjektumok előállítása – ………………………..  3. feldolgozó rendszerek input-oldalának folyamatos ellátása tartalommal – ……………………….  4. a létrejött tudásjavak „elosztása”, az információk célba juttatása, a feldolgozásnak és „kimeneteinek”, a disszeminációnak a segítése – ………………………………..  5. Információ- és tudásműveletek végzése, szimbólum manipuláció, információs rendszerek működtetése  6. A (vezetői) fejekben előidézett változás, a gondolkodási folyamatok módosítása és facilitációja – ……………………

… és hol vannak ebben a rendszerben a könyvtárak? Néhány példa 1. interkonnektivitás- és interakció biztosítása - közösségi oldal, blog, tudásportál stb. működtetése 2. korábban nem létező információs és tudásobjektumok előállítása – bibliográfiák, adatbázisok készítése, wikik, blogok, honlapok üzemeltetése; 3. feldolgozó rendszerek input-oldalának folyamatos ellátása tartalommal – a közhasznú, közérdekű és üzleti információszolgáltatás, a szakirodalmi tájékoztatás. 4. a létrejött tudásjavak „elosztása”, az információk célba juttatása, a feldolgozásnak és „kimeneteinek”, a disszeminációnak a segítése – ezek a tevékenységek a könyvtárak alapfunkciói; 5. Az információ- és tudásműveletek végzése, szimbólum manipuláció, információs rendszerek működtetése – a könyvtári dokumentumok feldolgozása, a szolgáltatások biztosítása. 6. a (vezetői) fejekben előidézett változás, a gondolkodási folyamatok módosítása és facilitációja – a könyvtárak szolgáltatásaikkal, rendezvényeikkel, tanfolyamaikkal és a civil szférával való együttműködés során – reményeink szerint – valóban változást idéznek elő a helyi közösség tagjainak gondolkodásában.

Az információs társadalom tudástranszfer innovatív módjai MTA Információtechnológiai Alapítvány, A társadalmi tudástranszfer modern eszközei Tudásmenedzsment és tudástranszfer a 21. századi könyvtárban

LKMC, Libraries as Knowledge Management Centers

Könyvtárak mint tudásmenedzsment központok PÉLDÁK digitális referenszkönyvek, online adatbázisok, hírportálok, e-folyóiratok, e-könyvek Könyvtáros, mint IT mentor PÉLDÁK digitális referenszkönyvek, online adatbázisok, hírportálok, e-folyóiratok, e-könyvek Könyvtáros, mint IT mentor Kevin Parker, Philip Nitse Kay Flowers Szolgáltatások kis- és középvállalatok számára

Tudásközpontok mindenhol …  Természettudományi Múzeum Dokumentációs és Informatikai Tudásközpontja,  óbudai Árpád Gimnázium könyvtára,  a Budapest Bank Nyrt. Tudásközpont Könyvtár.  A tudásközpont kifejezés igen változatos felhasználása (Lakhatási tudásközpont, Szent László Tudásközpont, Hallás Tudásközpont, Járműipari Tudásközpont, Globális Nevelés Tudásközpont)

Tudásközpontok mindenhol … Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Az intézmény tudásközpont szerepe – jelenleg – az egyetemhez, az egyetemi kutatóközpontokhoz, kutatási innovációs programok, valamint egyetemi oktatási tantermek és hallgatói szolgáltatói központ befogadáshoz kötődik.

Feladatok 1.Keresés „Knowledge management centre/center” and library szavakkal. 2.A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont szolgáltatásainak feltérképezése. Mitől tudásközpont?

Ajánlott irodalom 1. Z. Karvalics László gazdaság felosztása Z. Karvalics: Információs és tudásszolgáltatások: honnan hová? Szolgáltatások világa / szerk. Hetesi Erzsébet, Majó Zoltán, Lukovics Mihály. – Szeged: JATEPress,2009. – p. < vilaga/informaciohttp:// vilaga/informacio 2. Az információs társadalom tudástranszfer innovatív módjai MTA Információtechnológiai Alapítvány, p.< 3. Tóth Máté Könyvtárak a szemantikus web világában. In: Tudományos és műszaki tájékoztatás sz. 415.p Parker, K. R. – Nitse, P. S. – Flowers, K. A.: Libraries as knowledge management centers. Library Management Journal -- Special Issue on Digital Libraries in the Knowledge Era: Knowledge Management and Semantic Web Technology, 2005 Vol. 26, No. 4/5, p. 5. Kiszl Péter: Rendszerváltás a könyvtárakban – közkönyvtárak a gazdasági információk közvetítésében. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, sz. 181.p Kiszl Péter: Hogyan tovább? – Üzleti információszolgáltatás a magyarországi könyvtárakban. In:Tudományos és Műszaki Tájékoztatás sz. 378.p. 7. Fischerné Dárdai Ágnes: A tudás értelmezése könyvtári környezetben. In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, sz p