A szerszámanyagok kiválasztása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5.3. GYALULÁS, VÉSÉS külső alakzatokhoz belső alakzatokhoz Gyalulás
Advertisements

Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
Hidegalakítás.
Szénszál erősítésű hőre lágyuló műanyagok alkalmazási lehetőségei
2. Forgácsolás modellezése
Alapvető tömörfa megmunkálás
Keménységmérések.
Esztergálás.
A GYÁRTÓMŰBEN HASZNÁLT FŐBB GYÁRTÓBERENDEZÉSEK (1)
Különleges edzések Fa.
LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN
Hideg térfogatalakítások
Fémporok gyártása és feldolgozása
Különleges eljárások.
Elsődleges meleg térfogat alakítások
Tech4Auto 2007 DÖNTÉS-TÁMOGATÓ RENDSZER HIDEGALAKITÓ SZERSZÁMACÉLOK KIVÁLASZTÁSÁHOZ Réti Tamás, Felde Imre, Czinege Imre Regionális Kutatás-Fejlesztési.
Szerszámanyagok és hőkezelésük Tantárgy kódja: NGM_AJ 026_1
Anyagok forgácsolhatósága Forgácsoló erő szükséglete
A termelésinformatika alapjai 5. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula
MÁMI_71 rögvest kezdünk. MÁMI_72 kérem, kapcsolják ki vagy némítsák el mobiltelefonjaikat, hogy ne zavarják vele az előadást köszönöm!
Gyártási modellek Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 7. előadás.
A képlékenyalakítás fémtani alapjai
MÉRNÖKI ANYAGOK BAGMA11NLB Mechatronika levelező tagozat
Anyagtechnológia alapjai I.
Technológia / Fémek megmunkálása
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Ötvözetek ötvözetek.
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
Gépészet szakmacsoport
1.3 A megmunkálások helye a technológiai folyamatban
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
a forgácsleválasztás kinematikája mindkét esetben azonos
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
5.1. FŰRÉSZELÉS Általában előgyártásban alkalmazzák
3.3.Technológiai adatok meghatározása
Megmunkálási eljárások II.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 4. Előadás Vezérlésfüggetlen NC ciklusok.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 3. Előadás Felületek megmunkálásának.
A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata
A technológia alapja, hogy magasnyomású levegővel különböző koptatóanyagot repítünk ki. A nagy sebességgel kilépő anyag útjába állított tárgy kopást szenved,
Könnyűfémek Sűrűségük < 4,5 kg/dm3 Legfontosabb könnyűfémek:
Fémporok gyártása és feldolgozása
KOVÁCSOLÁS.
IPARI ANYAGOK FELDOLGOZÁSA
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Szoftvercentrum Workshop ME. Mechanikai Technológiai Tanszék ESETTANULMÁNYOK A SZIMULÁCIÓ ALKALMAZÁSÁRA A MECHANIKAI TECHNOLÓGIÁKBAN Esettanulmányok.
Szoftvercentrum bemutatóMiskolc, június 04. Esettanulmányok A Mechanikai Technológiai Tanszék Ipari munkáiból.
Marás Marás Marógépek fajtái Szerszámok Megmunkálási eljárások.
Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel
Kalapács használata.
Acélgyártás.
Gépi forgácsoló szakma
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Technológia / Fémek megmunkálása
Acélok edzése.
FORGÁCSOLÁS Gyártástechnológia alapjai BAGGA11MNC 2. Előadás
A szerszámot érő igénybevételek alapján a megmunkálási technológiák csoportosítása Hidegalakítás Melegalakítás- és fémöntés Forgácsolás Műanyag alakítás.
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK
SECOCUT szoftver és KATALÓGUS kezelés
LÉZER FEJLESZTÉS, GYÁRTÁS ÉS BÉRMUNKAVÉGZÉS A LASRAM KFT.-NÉL
Rólunk részletesen… Bemutatkozás Tevékenységeink Technológia
Hegesztő robotok.
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése Alumíniumötvözet lemezek kiválasztása (gyakorlati segédlet) Korszerű anyagok és technológiák, M.Sc Bán.
Technológia / Fémek megmunkálása
Direct Metal Laser Sintering – DMLS Fémporok lézeres szinterezése
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése
A tervezés, anyag választás és a gyártás kapcsolata
Előadás másolata:

A szerszámanyagok kiválasztása

A szerszámanyagok kiválasztásánál döntő szempont az anyagminőségben megtestesülő a korábbiakban vázolt követelményeknek való megfelelés. Az anyagkiválasztásnál figyelembe kell venni, a Megmunkálási technológiát Az előgyártmány típusát, alakját, méretét Speciális követelményeket (pl. forgácsolásnál beégési hajlam, polírozhatóság stb.) A szerszámok kiválasztásánál nagyon fontos annak ismerete, hogy a keménységüket milyen hőmérsékletig tartják meg.

A keménység hőmérséklettől való függése

Szerszámacélok adatai

A szerszám anyagának, kezelésének megválasztásakor mindig azt kell szem előtt tartani, hogy az adott célnak mechanikai, fizikai és technológiai szempontból leginkább megfelelő anyagot és szerszámot válasszuk ki. A többféle anyag, kezelés közül adott feladathoz rendszerint több is megfelel, ezért a kiválasztáskor gazdasági-és egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. Megtakarítás ugyanis nemcsak az olcsóbb anyag használata folytán keletkezhet, hanem a drágább, jobb minőségű anyag használata esetén is, ha az azokból gyártott szerszámok élettartama, (termelékenysége) lényegesen nagyobb, és ha erre a nagy darabszámra szükség is van. A gazdaságosságot az dönti el, hogy melyik esetben jut kevesebb szerszámköltség –beleértve a szerszámcsere miatt kieső idő költségét is- egy legyártott munkadarabra.

A forgácsolószerszámok anyagának megválasztása

A forgácsolószerszámok anyagának megválasztása A nagyoló szerszámokhoz elsősorban a szívósabb, a simítószerszámokhoz pedig a nagyobb keménységű, kopásállóbb anyagok választhatók. Nagyobb forgácsoló sebességek és teljesítmények esetén erősen ötvözött acélok vagy a nagyobb hőállósággal rendelkező keményfém stb. szerszámok választása indokolt.

Hidegalakító szerszámok A hidegalakító szerszámokat terhelő erős koptatóhatásnak és nagy nyomásnak elsősorban a nagy keménységű és nagy nyomófolyáshatárú szerszámacélok felelnek meg.. A kivágó szerszámok esetében a lemezvastagság növekedésével szívósabb acélt kell választani. A keményebb anyagok kivágása növelt kopásállóságú és keménységű szerszámacélok alkalmazását igényli. A kivágószerszámok rendkívül munkaigényesek, a szerszámkészítés költsége igen nagy. A szerszám anyagának ára kb. 15-20%-a a szerszám költségének, ezért megéri drágább, jobb minőségű pl. átolvasztott szerszámacélokat használni, hiszen az a gyártható nagyobb darabszám következtében megtérül.

Melegalakító szerszámok A melegalakító szerszámok anyagának keménységét és szilárdságát a szerszám bonyolultságának, méretének megfelelően kell megválasztani. Minél nagyobb és bonyolultabb pl. a süllyeszték szerszám, annál kisebb keménységre hőkezelendő, mert ez biztosítja a megfelelő szívósságot. A lapos, széles, kisebb méretű, de nagy alakítási szilárdságú (ötvözött acélok) anyagok kovácsolásához, sajtolásához keményebbre és így kopásállóbbra hőkezelik a szerszámacélokat, míg a bonyolult alakú, éles sarkú munkadarabok kovácsolásához szívósabb, a termikus kifáradásnak ellenállóbb, de kisebb keménységre hőkezelhető szerszámacélok a legmegfelelőbbek .

Műanyag alakító szerszámok A műanyagalakító szerszámok nagyon munkaigényesek. Egyre inkább terjed a fészek besajtolása a forgácsolással illetve a szikraforgácsolással szemben. Ehhez olyan anyagok kellenek, amelyek jól alakíthatók. A szerszámban keletkező nagy nyomóerőnek a nagy folyáshatárú anyagok felelnek meg. Nagyon fontos követelmény a korrózióállóság, a méretpontosság. A műanyag alkatrészek felületi minőségének biztosítása érdekében a szerszám felületét gyakran polírozzák. Ezeknek csak az egyenletes szövetszerkezetű, minimális zárványtartalmú, különleges gyártástechnológiával előállított acélok felelnek meg.