A társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés 2010. szeptember 23. ► Soproni társasház komplex energiahatékonysági beru-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csider László TERC Kft. Győr, április
Advertisements

Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
OTP Pénzügyi Pont FÓRUM A TÁRSASHÁZAKÉRT március 26.
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
REGŐS utca TÁRSASHÁZ ENERGIATAKARÉKOS FELÚJÍTÁSA
Önkormányzatok finanszírozása
Kazán rekonstrukció
Madarasi Óvoda bővítése DAOP /B
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
A társasház-felújítások finanszírozásának aktuális kérdései
P A N E L P Á L Y Á Z A T 2008 – 2009 Csider László főosztályvezető Önkormányzati Minisztérium Lakásügyi Főosztály Budapest, február 2.
A keszthelyi kistérség településeinek épületenergetikai fejlesztései A „REBE” Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Projektmenedzsment szervezet: EuroAdvance Közgazdasági Tanácsadó Kft.
Egy vonzóbb város: Biharkeresztes
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
Egy új fogyasztó: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének hőellátása.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
EKOP Elektronikus levéltár
Új bölcsőde építése Kartalon – passzívház közeli energiatakarékos formában KMOP
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Megújuló energiák felhasználásának helye és lehetősége a nemzeti vagyon kezelése során Marjay Gyula ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgató.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Közösségi tér kialakítása Bábolnán Horváth Ádám pályázati referens.
Záhony térsége széles nyomtávú vontatóvágány hálózat felújítása
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
86. sz. főút Szombathely - Vát szakasz ( – km szelvények között) kivitelezési munkálatai Lakossági fórum október 09.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. ELŐZMÉNY KMOP /B_2 kódszámú.
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram Új Széchenyi Terv és a K&H Zöld hitel.
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Stratégiai kérdések az energetikában Kecskeméten, a TERMOSTAR Kft. szemszögéből.
REGŐS utca TÁRSASHÁZ ENERGIATAKARÉKOS FELÚJÍTÁSA Sárközi Gábor Közös képviselő 30/
Türje Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretén belül a „Türje Községben az egészségügyi alapellátás.
Energetikai korszerűsítés a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolában és a Szathmáry Kollégiumban KEOP /E/ Nyitórendezvény.
Tájékoztató az „Otthon Melege Program” önkormányzati támogatásáról
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Korszerű távfűtési rendszer-megoldások társasházak részére
Előadó: Keczán Mihály, Techem Kft.
Társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés Szolnok, március 17. Napkollektoros HMV rásegítő beruházások építési.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Ajka város Belváros 1. akcióterület rehabilitációja KDOP /2f Pályázati összefoglaló KÖZÉP-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Energiahatékonyság közösen. Európai helyzet: Alacsonyabb beruházási kedv Nagy vagyoni érték – nagyobb felelősség Sok tulajdonos - bonyolult döntés Nagyobb.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester.
A LENERG a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok szolgálatában Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Energia Infónap Debrecen,
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA „Műltunk.
GINOP 8.4.1/A-17 Hitelprogram
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Projektzáró rendezvény
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
Megújul városunk egyik főútja, a Mártírok útja
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Projekt ismertető Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Előadás másolata:

A társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés szeptember 23. ► Soproni társasház komplex energiahatékonysági beru- házás tapasztalatai ► Sopron, Juharfa utca 29. ► Előadó: Kirschner Attiláné

Épület adatai 1979-ben épület, hagyományos panel épület 1979-ben épület, hagyományos panel épület 15 lakás található az épületben 15 lakás található az épületben  10 db 55 m 2 alapterületű  5 db 50 m 2 alapterületű

Pályázat előkészítése 2005-ben – amikor az épület 26 éves volt – érzékelni lehetett, hogy felújítás szükséges. Többszöri társasházi közgyűlés után szüle- tett meg a lakóközösség döntése, hogy be- nyújtják a pályázatot. Megszületett az a döntés is, hogy kérjenek ár- ajánlatokat és keresnek pályázatírót.

Tervezett felújítási munkák ► Homlokzati nyílászárók cseréje korszerű, energiatakarékos szerkezetekre a lakások és lépcsőház 100 %-ában. ► Az épület hőszigetelése. ► Az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelése. ► Meglévő fűtési rendszer korszerűsítése.

Felújítás költségei és a támogatás intenzitása A tervezett felújítási munkák összköltsége: Ft. Önkormányzati és állami támogatás összege: Ft – Ft Ez az összeg lakásonként Ft Ft Társasházi közösség önereje: Ft, ami lakásonként Ft-ot jelentett.

Támogatási szerződések megkötése A támogatási döntések meghozatala után kötöttük meg az önkormányzati támogatási szerződést. A szerződés megkötéshez szükséges dokumentáció összeállításnál igazolni kellett az önrész meglétét. Ez okozta a legnagyobb problémát, hiszen a lakók közül sokan nem tudták készpénzben befizetni az önerőt, ezért kerestünk egy olyan megoldást, ami segítette a befizetést.

Megoldás A közösség tájékozódás után úgy döntött, hogy a lakáskassza által nyújtott lehetőséggel élnek. A lakók megkötötték szerződéseiket és a társasházra engedményezve banki hitelt vettünk fel. A megtakarítást 58 hónapig fizetik a tulajdonosok, majd a futamidő leteltével a lakáskasszából a bank felé törlesztésre kerül a felvett hitel összege.

Közös költség változása A közös költség havi összege lakásonként Ft összeggel növekedett, amit a tulajdonosok befizetnek a társasház számlá- jára és egy összegben utalom tovább a lakás- kassza cég felé.

Vállalkozói szerződés megkötése ► A pályázati kiírásnak megfelelően az Önkor- mányzat által biztosított közbeszerzési szak- értővel együttműködve lefolytatásra került a közbeszerzési eljárás. ► 3 cég nyújtott be ajánlatot, akik közül a legkedvezőbb ajánlatot tevővel kötötte meg a társasház a szerződést. ► Az előleg átutalása után kezdődhetett meg a kivitelezés.

Kivitelezés A kivitelezés során adódtak kisebb-nagyobb problémák, de a műszaki ellenőr segítségével ez is megoldódott. A kivitelezés kevesebb mint fél év alatt befejeződött és a sikeres műszaki átadás-átvétel után a támo- gatások lehívása is megtörtént. Az épület megszépült kívül és belül.

Megtakarítások Már több év telt el a beruházás befejezése óta. A lakók kezdeti idegenkedése az új fűtési rendszer miatt már a múlté, hiszen már látják az elért megtakarítás nagyságát.

Számszerű adatok előtt az energia felhasználás a fűtési szezonban: GJ volt. Jelenlegi hőfelhasználás: 193 GJ. Elért megtakarítás: több mint 50 %

Megtakarítás A lakók jelenleg a megtakarításaikból fedezik a lakáskassza költségeit és a hitel vissza- fizetése után – amikor a már csak a jelenleg felhasznált hőmennyiséget fizetik a lakók – érzik a valós anyagi előnyeit a felújításnak. Az önrészt figyelembe véve a beruházás kevesebb, mint öt év alatt megtérül. kevesebb, mint öt év alatt megtérül.

Összegzés A kezdeti nehézségeket elfeledve élvezi a közösség a felújítás eredményét. Ösztönöznék minden közösséget arra, hogy bátran vágjanak bele a felújításba, de ehhez szükséges, hogy a közös képviselők és tulajdonosok közösen próbálják meggyőzni azokat a lakókat, akik ellenzik a felújítási programot.

A mai rohanó világban szenteljünk időt arra, hogy összefogjunk az energiahatékonyság elősegítése érdekében. Ne használjunk felesleges hőt ha nem szükséges.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Tisztelettel: Kirschner Attiláné