Geodézia BSC 1 Gyors ismertető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Magasságmérés és Műszeri
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Geodézia I. Magassági szögmérés Gyenes Róbert.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Elektromos mennyiségek mérése
Koordináta transzformációk
A vízszintes mérések alapműveletei
A vízszintes mérések alapműveletei
Vízszintes és magassági szögmérés szabályos hibái
Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Készítette: Géczi Réka
Vonalszintezés Geodézia
Geodézia az én szememmel
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Ismerkedés a szintezéssel
Szögmérés és iránysorozat mérés teodolittal
Szintezés Geodézia Pásztor Dávid 2013.
Készítette: Ujlaki István MF13M4 Geodézia alapjai tárgyhoz kapcsolódik
Vonalszintezés Geodézia
Készítette: Bodnár Attila
MAGASSÁGMEGHATÁROZÁS SZINTEZÉSSEL ÉS TRIGONOMETRIAI MAGASSÁGMÉRÉSSEL
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Műszaki ábrázolás alapjai
Védőgázas hegesztések
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Földméréstan és vízgazdálkodás
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
Leica 100 szintező gyakorlati használata
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
7. Házi feladat megoldása
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
HÍDÉPÍTÉS Acélszerkezetek
40).6-os szint X. feltörésnél az omlás ideiglenes biztosítása
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
MENETREND HASZNÁLATÁNAK GYAKORLÁSA Feladat: autóbusz, villamos, trolibusz, fogaskerekű, HÉV menetrend gyakorlása El szeretnénk jutni a Selyemrét megállóból.
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS. A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Szögmérés teodolittal
Mikroökonómia gyakorlat
A geometriai magasságmérés
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Geodézia-vonalszintezés
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
Előadás másolata:

Geodézia BSC 1 Gyors ismertető Készítette :Szigetvári Máté

Tanmenet 1. gyakorlat: 2014. szeptember 08. – 12. (37. hét) Általános ismertetés (Tanszék, tantárgy, követelmények). Órarend egyeztetés, munkavédelmi oktatás. 2. gyakorlat: 2014. szeptember 15. – 19. (38. hét) A geometriai magasságmérés módszerei és műszerei. Szintezőműszerek használata, leolvasások. (Ismertetés) 3. gyakorlat: 2014. szeptember 22. – 26. (39. hét) Vonalszintezés I. (Terepi gyakorlat) 4. gyakorlat: 2014. szeptember 29. – október 03. (40. hét) Vonalszintezés II. (Terepi gyakorlat) 5. gyakorlat: 2014. október 06. – 10. (41. hét) Kis „ZH” a 2., 3. és 4. gyakorlat anyagából. A szögmérés módszerei és műszerei. Teodolitok használata, leolvasások. (Ismertetés) 6. gyakorlat: 2014. október 13. – 17. (42. hét) Magassági szögmérés. Ismétléses iránymérés. (Terepi gyakorlat) 7. gyakorlat: 2014. október 20. – 24. (43. hét) Pontraállás teodolittal, leolvasások. (Terepi gyakorlat) 8. gyakorlat: 2014. október 27. – 31. (44. hét) Pontraállás teodolittal, leolvasások. (Terepi gyakorlat) 9. gyakorlat: 2014. november 03. – 07. (45. hét) Iránysorozatmérés I. (Terepi gyakorlat)2 10. gyakorlat: 2014. november 10. – 14. (46. hét) Iránysorozatmérés II. (Terepi gyakorlat) 11. gyakorlat: 2014. november 17. – 21. (47. hét) Kis „ZH” az 5., 6., 7., 8., 9. és 10. gyakorlat anyagából. A távolságmérés módszerei és műszerei. Acélszalagos távolságmérés. (Ismertetés) 12. gyakorlat: 2014. november 24. – 28. (48. hét) Kis „ZH” a 10. és a 11. gyakorlat anyagából. Felkészülés műszervizsgára. Műszeres gyakorlat. 13. gyakorlat: 2014. december 01. – 05. (49. hét) MŰSZERVIZSGA 14. gyakorlat: 2014. december 08. – 12. (50. hét) Pótlások. Gyakorlati jegyek lezárása. Eredményhirdetés.

Az éven megismert műszerek közé tartozik a Szintező műszer

Szintezés fő szabályai A műszer-léc távolságok azonosak legyenek. A szelencés libella buborékját az állótengely közelítő függőlegessé tételéhez mindig gondosan középre kell állítani a műszer és a léc esetében is. A hátra és előre irányzás között a parallaxiscsavarhoz feleslegesen hozzányúlni nem szabad. A műszerlábakat és a szintezősarut gondosan le kell taposni. A szintezőműszert óvni kell az egyoldalú felmelegedéstől. A szintezést a lehetőségekhez és a pontossági követelményekhez mérten oda-vissza irányban kell végezni. A mérést csak arra alkalmas időben és egyenletes sebességgel szabad végrehajtani. A mérést páros számú műszerállásban kell elvégezni.

A Geodézia egyik legfontosabb Műszere a Teodolit

Pontra állás lépései 1. A műszerállványt a pont fölé helyezzük úgy, hogy annak fejezete vízszintes legyen. Ezután felhelyezzük a műszert és megkötjük a köldökcsavart. 2. Belenézünk az optikai vetítőbe és a talpcsavarok segítségével az optikai vetítő jelét a pont fölé mozgatjuk. 3. A műszerláb hosszainak változtatásával beállítjuk a szelencés libellát. 4. Állótengely függőlegesítése. 5. Belenézünk az optikai vetítőbe és ellenőrizzük, hogy az optikai vetítő jele a ponton Ha igen: a műszer mérés kész, azaz az állótengely átmegy a geodéziai ponton. Ha nem: meglazítjuk a köldökcsavart és a műszert csavarásmentesen úgy mozgatjuk, hogy az optikai vetítő jele visszakerüljön a pontra, ezután újra megkötjük a köldökcsavart.

Állótengely függőlegesítése 1. Tetszőlegesen kiválasztott két talpcsavar által meghatározott első főirányba fordítjuk a műszert, a választott két csavarral az alhidádélibellát középre állítjuk. 2. Az alhidádét 180°-kal elforgatjuk és megnézzük mennyit tér ki a libella. A jelentkező buborék kitérés felét az első főirány két talpcsavarjával állítjuk be. Ezzel elértük, hogy az állótengely egy síkban már függőlegessé vált. Ez a félkitéréses helyzet. 3. Ezután 90°-kal a második főirányba forgatjuk a műszert. Az eddig nem használt harmadik talpcsavar segítségével beállítjuk a félkitéréses helyzetet. Így az állótengely már két egymásra merőleges síkban függőleges. 4. Ellenőrzés, ez a folyamat szükség esetén megismételhető. Ha meg kell ismételni, akkor másik főiránnyal kezdünk. Állótengely függőlegesítése

Teodolit fajtái Skálás mikroszkóp Koincidencia Mikroszkóp

Optikai mikrométer

Köszönöm a figyelmet !