Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012. január 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Házi tartósítási eljárások
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Általános áruismeret Termékfelelősség
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
A biztonságos fogyaszthatósági idő meghatározásának módszerei, elvei és a prediktív modellezés és egyszerűsített mikrobiológiai kockázatbecslés ipari alkalmazásának.
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Zöldségfélék.
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Dinamikus állománymérési módszerek fejlesztése
Értékesítési csatornák
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
Élelmiszerszabályozás
Kísérlet.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
RFID labor az Intézetünkben
Minőség 2012 – minőségbiztosítás a jövő szállodáiban Dr. Juhász László PhD BGF – KVIFK – Turizmus Intézet - Docens 1 Reformok útján Magyar Tudomány Napja.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Műszaki kerámiák mázazása – máztulajdonságok vizsgálata
Reformtáplálkozás.
GMP alapelvek Növényi készítmények Prof. Lipták József Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyógyszerésztudományi Kar.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
XXVI. Hegesztési konferencia
Új technológiák elterjedésének modellezése
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Mi fán terem az ételhulladék?
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
TRD.  Jelszóval védett tartalom  Több felhasználó név és jelszó  Egyedi jogosultságok  Mérőeszközök  Riportok  Biztonsági mentés  Felhasználók.
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.

Kis kiszerelési egységekbe csomagolt zöldségek tárolhatóságának vizsgálata Csajbók Róbertné Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék Patológiai tudományok Doktori Iskola Egészségtudományok Program Témavezető: Gilingerné Dr. Pankotai Mária

Cél A kis kiszerelési egységekbe csomagolt saláták felhasználásának vizsgálata a közétkeztetésben Eddig elvégzett vizsgálatok: A kapható saláták és zöldfűszerek tárolhatóságának vizsgálata, a lejárati idő és a minőségváltozás összefüggéseinek bemutatása.

Vizsgált anyagok Egykomponensű – spenót, madársaláta, rukkola, jégsaláta, fehérkáposzta, sárgarépa, zeller Többkomponensű – Bolero mix (endívia saláta, frisée saláta, cékla) Vitamin mix (fejes,- vöröskáposzta, sárgarépa) Brasiliana mix (endívia saláta, radicchio saláta, fehérká- poszta, csemegekukorica) Zöldfűszerek – kapor, koriander, menta, tárkony, újhagyma

Miért előnyösek ezek a termékek? Időmegtakarítás Friss és mosott Magas minőség és termékbiztonság Egyszerű kezelés Költség csökkentés

Az üzemről Eisberg Hungary Kft. az Eisberg csoport tagja. A csoport termékei 12 ország piacán vannak jelen. Éves termelésük 19E tonna, ebből 5E tonna Magyarországon készül. A hazai gyártású termékek felvevőpiacának 60%- át a McDonald’s, a többit a nagy – és kiskereskedelem adja.

A termelőtől a tárolásig raktározás, válogatás zöldségfélék keverése darabolás zöldségfélék mosása szárítás csomagolás kiszállításig tárolás termelő HŰTŐLÁNCHŰTŐLÁNC

Előírások Az Európai Parlament és a Tanács 2000/13/EK irányelve 19/2004. (II.16.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről - az élelmiszeren minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időt kell megjelölni, kivéve többek között a friss zöldséget, gyümölcsöt

Vizsgálati módszerek Laboratóriumi vizsgálatok: Bonitálás: látvány, szag, íz, állag; fénykép Peroxidáz enzimaktivitás mérés: H 2 O 2 szubsztrát, o- fenilén-diamin reagens, spektrofotométer C-vitamin mérés: ferro-aszkorbát-dipiridil komplex, spektrofotométer Tárolás ideje: 11 nap, mérés: 1.,4., 7.,11. nap Tárolás hőmérséklete: 6°C, 12°C, 22°C

Eredmények

Frissek C-vitamin tartalma (átlag, szórás, n=4)

Frissek POD enzim aktivitása (átlag, szórás, n=4)

A salátafélék tárolhatósága 1.csoport – jól tárolhatók: sárgarépa jégsaláta Bolero mix 2. csoport – rosszul tárolható, rothad: spenót rukkola madársaláta szárzeller 3. csoport – rosszul tárolható, erjed: fehérkáposzta Vitamin mix Brasiliana mix

Jól tárolhatók képviselője (Bolero mix: endívia saláta, frisée saláta, cékla) 2. mérés 6°C 12°C 22°C 4. mérés 6°C Friss 3. mérés 6°C 12°C

Rothadók képviselője (Spenót) Friss2. mérés 6°C 12°C 22°C 3. mérés 6°C 12°C4. mérés 6°C

Erjedők képviselője (Vitamin mix: fejes,- vöröskáposzta, sárgarépa) Friss2. mérés 6°C 12°C 22°C 3. mérés 6°C 12°C4. mérés 6°C

Fűszerek (átlag, szórás, n=4)

Következtetések Fajonként változó viselkedés, mixek összetétele fontos Ajánlott hőmérséklet betartása segíti a hosszabb eltarthatóságot A kereskedelmi mintáknál a hűtőlánc megfelelősége döntően befolyásolja a minőséget

Köszönöm a figyelmet!