A kelet-közép európai villamos energia átviteli hálózatok értékelése közgazdasági modellezésen alapuló költség-haszon elemzéssel Mezősi András – Szabó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

EAL-NETPERSPEKTÍVÁK prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia Budapest, február 9.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Energiaköltségek optimalizálása
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Villamosenergia-piac
Az óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre
Energetikai gazdaságtan
IV. Energy Summit Konferencia.
beruházásfinanszírozás
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
A piac Szakiskola.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Makroökonómia 3.előadás.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Határkeresztező kapacitások mennyiségei és árai 2009-ben
Mekkora készletet tartsunk?
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
Közgazdasági elméletek története
Partner Dr. Czira Zsuzsanna, egyetemi adjunktus BME VET VM A megbízhatóság alapjai Villamosenergia-minőség Szaktanfolyam Megbízhatóság.
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A hálózati-mérési különbözet kezelése az elosztói engedélyeseknél
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
Bemutatkozik az FGSZ Zrt.
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
A teljes keynesiánus modell
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem kutatóközpont-vezető
AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK IDŐARÁNYOS ABSZORPCIÓS TELJESÍTMÉNYE BUDAPEST JABLONSZKY GYÖRGY.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Egyszerűen a devizákkal
Decentralizált energiaellátás
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Projekttervezés, kockázatkezelés, fenntarthatóság
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Ipari ökológia 7 A "szimbiózismenedzsment" feltételei: bizalom, távolság Dr. Bezegh András.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Az ITDH új szolgáltatásai Hagyományos elemek Kiállítások Kereskedelemfejlesztési pályázatok Üzletember találkozók itthon és külföldön Relációs.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Cseres-Gergely Zsombor
Környezeti hatások számszerűsítésének problémái
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Gazdasági rendszerek.
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

A kelet-közép európai villamos energia átviteli hálózatok értékelése közgazdasági modellezésen alapuló költség-haszon elemzéssel Mezősi András – Szabó László REKK Verseny és Szabályozás Budapest, 2014 szeptember 30.

Villamos átviteli hálózatok jellemzői Drága, hosszú távú befektetések Fizikai törvényszerűségek (Kirchoff törvény) jelentősen befolyásolják a működtetését Jellemzően eltérő adottságú és árú villamos rendszerek összekötésekor kifizetődő Árak a kiegyenlítődés irányába mozdulnak el Fizikai és gazdasági kapactás eltér: Net transfer Capacity – NTC–vel jellemezhető potenciál Költség-haszon értékeléséhez hosszú távú villamos energia modell szükséges 2

Hogyan működik? 3 Forrás: Hogan 2011

Az értékelt vezetékek 4 Nyolc régióbeli projekt ENTSO-E tízéves tervben szerepelnek (TYNDP) A cseh-szlovák-magyar összekapcsolt villamos rendszerhez köthető (román, lengyel csatlakozási szándék)

A használt modell REKK EEMM – Európai villamos energia piaci modell ‣Részletes technológiai modell blokk, 85 határmetszék modellezése Piaci egyensúly : A termelői profitmaximalizáció a kialakuló piaci ár mellett, versenypiaci feltételek mellett. Aggregált villamos energia keresleti függvény A villamosenergia-kereskedelem két ország között addig folytatódik, míg vagy azonos ár alakul ki a két országban, vagy a teljes határkeresztező kapacitás kihasználásra nem kerül. Minden egyes ország esetében az energiatermelés és a teljes import megegyezik a fogyasztás és az export összegével. Termelői-fogyasztói többlet, határkeresztező kapacitások szűkösségéből adódó járadék számítása 5

Az értékelés menete Modell referencia eset felállítása Modell futtatás új határmetszékekkel – egyenkénti megépítést feltételezve Jóléti változás elemeniek számítása Becsült beruházási költségekkel költség-haszon elemzés Nettó jelenérték számítás Vezetékek közötti kölcsönhatás vizsgálata A potenciélisan legjobb projektek valósulnak meg? 6

Jóléti változások 7

Modellezési eredmények 8

Jólétváltozás: lengyel-litván projekt 9 Egyenlőtlen jóléti megoszlás Jelentős tovagyűrűző hatás A vezetékkel összekapcsolt országok akár veszíthetnek is

Potenciális lehetőségek vizsgálata 10

Összefoglalás Modellezési eredményeken alapuló CBA szükséges elem kell legyen a vezetékek értékelésére Megfelelő modell és megfelelő módszertan nélkül bizonytalan eredmények Jelentős tovagyűrűző hatások és kölcsönhatások lépnek fel a határvezetékek között – egyedi vezeték értékelése nagy valószínűséggel torzításhoz vezet EEMM alkalmas eszköznek bizonyult az elemzésekben 11