UML modellezés 3. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Advertisements

Adatelemzés számítógéppel
ADATBÁZISOK.
Programozás III OOP ALAPOK.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 1. előadás
Sorrendi (szekvenciális)hálózatok tervezése
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
A Microsoft rendszermenedzsment víziója A Dynamic Systems Initiative A System Definition Model Az üzemeltetésre tervezett szoftverek A SDM jelentősége.
1Objektumorientált elemzés és tervezés – Dinamikus modellezés Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Dinamikus modellezés.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
OBJEKTUMORIENTÁLT PROGRAM
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 6. Gyakorlat const, static, dinamikus 2D.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/12 C++ programozási nyelv Gyakorlat - 8. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Gazdasági informatika II.
1Gazdasági informatika II Gazdasági informatika II. Gyurkó György.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
Önleíró adatok: XML INFO ÉRA, Békéscsaba
Testre szabott Microsoft szoftver-licenc meghatározása online szakértői rendszerrel Készítette: Kurucz Eszter
Rational Unified Process Elemzés - Tervezés
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
1 Operációs rendszerek Az NT folyamatok kezelése.
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Objektum-orientált programozás
Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
APEX BMF, II. félév.
Objektumorientált tervezés
UML Unified Modelling Language Szabványos jelölésrendszer elemeivel írja le diagramok formájában a rendszer működését a különböző modell-nézetek szempontjából.
Összetevő- és telepítési diagram
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
„Kapocs” Kapcsolatokat (címek, telefonszámok stb
Dr. Johanyák Zs. Csaba - Szoftvertechnológia
Enterpise JavaBeans Simon Balázs
Objektumvezérelt rendszerek tervezése 7. óra – Iterator, State, Interpreter © Szőke Gábor.
Objektumvezérelt rendszerek tervezése 4.óra – Composite, Decorator © Fülöp Lajos.
Objektumvezérelt rendszerek tervezése
Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems Monitor komponensek fejlesztése okostelefon platformra.
Adamkó Attila UML2 Adamkó Attila
Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.
Gyurkó György. Követelmények kezelése Követelmények megállapítása, leírása Követelmények érvényességének nyilvántartása (rendszertervezési változatok)
Ficsor Lajos A C++ programozási nyelv I. CPP1/ 1 Osztály és objektum fogalma.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
1Objektumorientált elemzés és tervezés – Dinamikus modellezés Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Dinamikus modellezés.
Programozás I. 3. gyakorlat.
Intelligens Mérnöki Rendszerek Laboratórium Alkalmazott Matematikai Intézet, Neumann János Informatikai Kar, Óbudai Egyetem Mielőtt a virtuális térbe lépnénk.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R3-COP és R5-COP projekt: Környezetfüggő viselkedés tesztelése.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
1 TÁROLÓ ÁRAMKÖRÖK TAKÁCS BÉLA Mi történik, ha két invertert az alábbi módon összekapcsolunk? Ki1/Be2 Ki2/be A kapcsolásnak.
2004 május 27. GÉPÉSZET Komplex rendszerek szimulációja LabVIEW-ban Lipovszki György Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti.
A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
3. osztályban.
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

UML modellezés 3. előadás Gyurkó György

Dinamikus modellek (viselkedésmodellezés) - Kölcsönhatás-diagramok

Dinamikus modellezés (viselkedésmodellezés) Használati esetek forgatókönyvének megadása A működés időbeli lefolyásának elemzése /tervezése Objektumok együttműködése / kommunikációja időbeli folyamatának elemzése Adott típusú objektum élettartama alatti állapotváltozásainak elemzése / tervezése Az előbbiek célja: az osztályok tagfüggvényeinek meghatározása, a statikus modell finomítása (további szükséges asszociációk, adattagok) Üzleti folyamatok leírása tevékenység-diagrammal (cél: az üzleti követelmények meghatározása, pontosítása) Alkalmazás / komponensmodul működésének leírása tevékenység-diagrammal (cél: segítség a programozóknak, a kódkarbantartóknak)

Kölcsönhatás-diagramok Szekvencia-diagram Együttműködési diagram (kommunikáció-diagram) Mindkettő objektumok együttműködése / kommunikációja időbeli folyamatának leírására alkalmas. Mindkettő kiragadott konkrét esetek leírására alkalmas.

1. példa: A digitális óra kezdeti teendői

2. példa: Felhasználói akciók feldolgozása

A szekvencia-diagram szimbólumai Példaobjektumok (életvonal, vezérlési fókusz) Általános (nem tipizált) objektum Aktor Vezérlő objektum Határfelületi objektum Entitás Üzenetek Szinkron Aszinkron Létrehozás üzenet Vezérlés visszaadása (visszaadott érték) Saját(magának) üzenet Függés Megjegyzés

Határfelületi objektumok Példaobjektumok Aktor Határfelületi objektumok Általános objektumok Vezérlő objektum Entitás: nyilvántartott egyedet jelentő objektum (üzleti / szakterületi logika részét képező objektum)

Példaobjektum életvonala és a vezérlési fókusz Életvonal (az idő „lefelé halad”) Vezérlési fókuszok A vezérlési fókusz ideje alatt az objektum a vezérlés birtokában van, vagy a vezérlés visszaadására vár. (Az utóbbi aszinkron hívó objektum esetére nem vonatkozik.)

Üzenetek / 1 Szinkron üzenet: A hívó várakozik, amíg a hívott vissza nem adja a vezérlést. (Ugyanez a jele a nem specifikált üzenetnek is.) Aszinkron üzenet: A hívó folytatja működését (nem várakozik vezérlés-visszaadásra, hiszen saját szála van). Vezérlés visszaadása (visszaadott érték): Csak szinkron módú eljáráshívás esetén van értelme. Csak akkor alkalmazzuk, ha jelezni akarjuk, hogy a konkrét esetben mi a visszaadott érték.

Üzenetek / 2 Saját(magának) üzenet Létrehozás üzenet Annak részletezésére alkalmazzuk, hogy mit csinál a megszólított objektum. Létrehozás üzenet

Mire használjuk a szekvencia-diagramot? Használati eset részletező kifejtésének eszköze - Cél: A használat eset alatt a felhasználó és a szoftver közötti kommunikáció részletezése (forgatókönyv). Előzetes elemzések eszköze, előzetes elképzelések írhatók le vele – Cél: meghatározni milyen tagfüggvényekkel, milyen navigációjú asszociációkkal, milyen adattagokkal kell kiegészíteni a statikus modellt. A szerkezeti modell utólagos magyarázatának eszköze – Cél: megmutatni az objektumoknak azt az időbeli viselkedését, amely egyfelől a szerkezetből nem látszik, másfelől érthetővé teszi azokat a szerkezeti megoldásokat, amelyek csak az elvárt időbeli viselkedés miatt indokoltak.

A szekvencia-diagrammal végzett elemzések lehetséges folyományai Új tagfüggvény – Egy u(...) üzenettel megszólított a:A objektum A osztályának definíciójában szerepelni kell egy u(...) tagfüggvénynek. Új asszociáció – Ha b:B objektum szólítja meg az u(...) üzenettel a:A objektumot, akkor általában kell lenni egy B  A asszociációnak (amely az A irányában navigálható) . (Ez alól kivétel az az eset, amikor a b:B objektum egy harmadik objektumtól megkérdezheti vagy egy harmadik objektumtól paraméterként megkaphatja az a:A objektum hivatkozását.) Új adattag – A fentebb említett B  A asszociációnak az A-végéhez tartozó szerepnévből a B osztály definíciójában egy A típusú adattag lesz. – Ha a fentebb említett u(...) tagfüggvény végrehajtása függ az a:A objektum állapotától, akkor az A osztály definíciójában is további állapotjelző adattag(ok)ra lehet szükség.

Dinamikus modellek (viselkedésmodellezés) - Állapotdiagramok