BEVEZETÉS ROSTÁS ZOLTÁN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Dr. Dietz Ferenc polgármester Március 12.
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
kreativitás alkotás és építés
„A szociálpolitikus és szociális munkás képzés megújítása az ELTE és a BCE együttműködésében (SZOCMEG)” TAMOP /2/A/KMR-0043 A projekt az Európai.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Gazdaságinformatikai és kapcsolódó fejlesztések
Albert Einstein idézetek.
A büntető eljárás alapjai
A GÉPELEMEK, GÉPSZERKEZETEK II. TÁRGY ÁLTALÁNOS JELLMZÉSE
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Az autizmusról É l e t e m a s p e r g e r - s z i n d r ó m á v a l.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
1 1 1.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
Kultúra-gazdaságtan Takács Dávid
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Június 3. Kontakt: Hajna Csongor kommunikációs csoportvezető, Provident Pénzügyi.
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Gutenberg is e-könyvet olvasna? Dr. Galántai Zoltán október 13. Bevezetés helyett: Az olvasás csupasz gyönyöre: „...valami nagy dolog történt” Miért.
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Felzárkóztatás, tehetséggondozás
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
„Rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetése az SZLTISZK Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményben” TÁMOP A -12/1– Szakmai munkánk.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Pedagógusképzések (a pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben)
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán A BERUHÁZÁSI FOLYAMAT ALAPELVEI.
É P Í T É S G A Z D A S Á G T A N I II III IV AZ ÉPÍTÉSGAZDASÁGTAN RENDSZERE Rostás Zoltán – 2014 február illuszrációk: Ludwig Mies van der Rohe.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
Beszámoló ELFT Békés Megyei Csoport 2007–2011. Beszámoló 2007–2011 Taglétszám Jelenleg 14 tag  Létszám lassan csökken  Nőni fog a nyugdíjasok száma.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
EGY KIS VÁLLALKOZÁSTAN építésgazdaságtani előadások építéskivitelezési tanszék 1.
BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGEK BECSLÉSE
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
BIM törekvések Magyarországon - MABIM bemutatkozó előadás
BEVEZETÉS ROSTÁS ZOLTÁN.
AZ ÉPÍTÉSGAZDASÁGTAN RENDSZERE
GKLB_FKTM001 tantárgyi követelményrendszer
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
BEVEZETÉS ROSTÁS ZOLTÁN.
beruházás-tervezési ABCD
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK
Előadás másolata:

BEVEZETÉS ROSTÁS ZOLTÁN

ÉPÍTÉSZEINK KEZÉBEN A KÖNYV IS FEGYVER mottó: munka, munka és sok olvasás. ÉPÍTÉSZEINK KEZÉBEN A KÖNYV IS FEGYVER

kötelező irodalom 1. Rostás Zoltán: Beruházás-tervezés és – menedzsment – a honlapon elérhető elektronikus tananyag és az előadások anyagai 2. dr. Hajdu M.(szerk.) – Rostás Z: Építésszervezés I. félév - (TÁMOP) elektronikus tananyag 3. Szőnyi László: Építőipari beruházások költségtervezése (tanszéki jegyzet, 2008) 4. Neszmélyi László: Az építési munkák időtervezése (tanszéki jegyzet, 2005) 5. Csíkszentmihályi Mihály: Kreativitás (Akadémia kiadó, 2008) – I. rész (31-154 o.) 6. Scott Belsky: A megvalósítás – hogy az ötlet valóra váljon (HVG, 2011)

BEVEZETÉS miért mit hogyan mivel

miért nem jó építésznek lenni? a kortárs építészet (művészet) elutasítottsága társadalmi presztízs építészet és Colombo hadnagy felesége tervezői túlképzés, kínálati piac egyirányú nemzetközi „verseny” anyagi helyzet: WWII U-boot csapdák, magunktól magunknak…

… akkor miért vagyunk itt? Csak Mert: A legszebb hivatást választották, mert néhányuknak sokkal nagyobb hatásuk lehet az emberekre, mint gondolnák. A legjobb építészmérnököktől tanulhatnak Ez a legnagyobb esély arra, hogy híres festő- és médiaművészek, színészfejedelmek, sportriporterek, popsztárok és felszolgálók lehessenek, esetleg, ha kitartóak és szerencsések lesznek; házakat tervezzenek, építsenek, működtessenek … hogyan érhetik ezt el?

Hepp Ferenc mesteredző tétele „Ti valószínűleg még fiatalok vagytok hogy ezt megértsétek – mondta Hepp a csapathoz intézett beszédében – de vegyétek tudomásul hogy nincs nagyobb tragédia az életben, és nincs annál felháborítóbb tény, amivel földi életetek során szembe kell majd néznetek, mint az, hogy a kemény munkát semmi mással nem lehet helyettesíteni. – Majd meglobogtatott egy kötegnyi papírlapot; a munkát, fiaim, meg a megfelelő haditervet. „ Tibor Fischer: A béka segge alatt (MK Kiadó, 2005. Bp. – 135.o.)

BEVEZETÉS miért mit hogyan mivel

Gladwell 10 000 órája zenészek sportolók programozók (Bill Gates) sikerük titka: 10 000 óra gyakorlás 20 éves korig … ezért nincs az építészetnek Mozart-ja – és ezért nincs tehetséges építész az egyetemi képzésben. Csak olyanok vannak, akik azzá lehetnek, ha elérik a saját 10 000 órájukat.

Az építészet környezete Erőforrások, küzdelem - verseny vs. együttműködés Gének és mémek Szakmák és szerepek az építési folyamatban –kiből lesz a kispados rovar ? Szolgálat, szolgáltatás vagy önkiszolgálás – az építészmérnök lehetséges attitűdjei A beruházási játszmák alapelvei, szereplői és szabályai

MEGVALÓSÍT-HATÓSÁGI TANULMÁNY BERUHÁZÁSI TERV ÉPÍTÉSZETI PROGRAM MEGVALÓSÍT-HATÓSÁGI TANULMÁNY beruházás- menedzsment beruházás és ingatlanfejlesztés építési projekt menedzsment a folyamat lépései a CPM módszerei a CPM területei az építés sajátosságai a CPM szabványai költség a folyamat résztvevői tervezés és irányítás idő projekt- tervezés mennyiség minőség

BEVEZETÉS miért mit hogyan mivel

információk a félévről tematika, ütemterv a teljesítés feltételei kötelező olvasmányok zárthelyik gyakorlati feladatok TDK felmérés, részvétel ProJack szoftver használata honlapok: ekt.bme.hu (mono.eik.bme.hu/~zrostas

4 M 1. alkotó, kreatív 2. precíz és alapos MÉRNÖK MŰVÉSZ 2. precíz és alapos MÉRNÖK 3. határozott és hatékony MENEDZSER 4. okos és szelíd MEDIÁTOR

egyensúly

BEVEZETÉS miért mit hogyan mivel

A „Békaugrás” hadművelet Csendes óceáni hadszintér, 1943-44 (Richard P. Feynman: A felfedezés öröme - (Akkord 2002.)

… példákkal Látogatóközpont a lápvidéken (Mocsári Merengő) Kőbányai Kilátó Multikulti ház a VIII-ban Kisállatkezelő (elődeink hagyatéka) JÓ TERVEK … és rossz BERUHÁZÁSOK. A kettő pedig csak együtt értelmezhető.

BEVEZETÉS miért mit hogyan ÖSSZEGZÉS mivel

„Ki homokot hord, vagy követ farag: Nélkűle nem emelkedik terem „Ki homokot hord, vagy követ farag: Nélkűle nem emelkedik terem. De ez csak a homályban tévelyeg, S fogalma sincs arról, miben segít. - Csak az építész látja az egészet, S bár megfaragni nem tud egy követ, A művet ő teremti, mint egy isten. - Ily építész nagy a tudásban is.” Madách Imre Az ember tragikus.

Javasolt irodalomjegyzék dr. Gyulay Judit dr. Takács Ákos dr. Hajnal István honlap: Capitaly

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !