A magyar bankrendszer a nemzetközi hitelválságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Lehet-e sikeres gazdaságunk jól működő bankrendszer nélkül? Simor András Horgony december 8.
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
Kettős szorításban a magyar bankszektor Várhegyi Éva tudományos tanácsadó, az MTA doktora „Bankok Magyarországon – 2012.” Budapest, december 10.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Tartalom Oldal Válság hatása a magyar gazdaságra és bankszektorra
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
A bankok és az állam viszonya válságok idején
A magyar bankszektor aktuális állapota jegybanki szemmel
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.
GAZDASÁGI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGON
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Monetáris politika a válság idején
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok
A bankszabályozás kihívásai és változásai a pénzügyi-gazdasági válság hatására Mérő Katalin.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Buda- Cash Brókerház Zrt július 3. Elemzői sajtótájékoztató.
A hazai nyugdíjpénztárak szerepe az állampapírpiacon Szarvas Ferenc vezérigazgató Államadósság Kezelő Központ Zrt
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, 2008.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
A Pénzügyi Válság Hatásai a Külföldi Nyugdíjalapokra Pénztárkonferencia November 10, Siófok Varga Csaba Főigazgató Erdős Mihály Főigazgató-helyettes.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Garantiqa Polgármesteri Napok 2009 Felcsuti Péter, Zalakaros október 9.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Fizetési mérleg jelentés
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

A magyar bankrendszer a nemzetközi hitelválságban Pénzügykutató Zrt. A magyar bankrendszer a nemzetközi hitelválságban Várhegyi Éva Budapest, 2009. május 13.

Szerkezet A subprime válság „begyűrűzésének” stádiumai A „begyűrűzés” ereje - a sérülékenység tényezői A magyar bankrendszer sérülékenységének okai Bankmentések: célok, módszerek, mellékhatások Hazai banktámogató akciók A válság hatásai a bankokra: (1) ár, jövedelem, tőke A válság hatásai a bankokra: (2) piaci hatások Áttételes hatások a banki ügyfelekre

A subprime válság „begyűrűzésének” stádiumai (1) A subprime-válság közvetlenül alig érintette a magyar bankrendszert az elmaradottság előnye: a strukturált pénzügyi termékek (CDO - Collaterized Debt Obligaton) hiánya Citi, K&H: önerőből megoldották Közvetett hatások a Lehman Brothers csődje előtt: kockázati felárak növekedése 2007 nyarától likviditás csökkenése: ld. állampapírpiac kiszáradása 2008 márc.-ban, de: nyugati anyabankok leányai számára még nem szűkült a likviditás bankközi piacon nem volt likviditáshiány (se forint-, se devizapiacokon), de: források rövidültek és drágultak

A subprime válság „begyűrűzésének” stádiumai (2) Lehman-bukás után, 2008 októbertől gyökeresen új helyzet Szeptember: elérte amerikai nagy szervezeteket: Fannie Mae, Freddie Mac, AIG : állami mentés Lehman Brothers: csőd - végzetes hibának bizonyult Általános bizalmi válság: bankközi hitelpiac kiszáradása USA, Nyugat-EU: hathatós állami beavatkozások jegybanki segítség kamatcsökkentés, likviditásnyújtás (repo-műveletek, swap-piacok) kormányzati segítség garancia betétekre, bankközi hitelekre bankmentő csomagok Kelet-EU: paradox hatás anyabanki finanszírozás csökkenése, devizalikviditás elapadása

A „begyűrűzés” ereje - a sérülékenység tényezői Külső fizetési pozíciók (táblázat) fogyasztásösztönző gazdaságpolitika állam és magánszektor eladósodása (belső megtakarítás elégtelen) Hitelexpanzió (táblázat) nyugati anyák a leánybankok devizahitelezési expanzióját a profitnövelés mellett piacszerzésre is használták, 2007 nyarától sem fogták vissza, hitelezési feltételek (LTV) még lazultak is Banki eszköz-forrás szerkezet: hitel/betét arány (ábra) devizális és lejárati mismatch-ek Hitelpiac sérülékenysége ingatlanpiaci árbuborék, magas LTV: önálló subprime-válság kialakulásának kockázata Magyarországon első 3 tényező jelen van

Sérülékenységi rangsor a külső fizetési pozíciók alapján Forrás: FITCH

A magyar bankrendszer sérülékenységének okai Rövidlejáratú forintforrás vs. hosszú lejáratú devizahitelek: lejárati és devizális mismatch egyszerre a hitelválság miatt már nem csak költségtényező MNB beavatkozás késett és kevés volt 2008 őszén deviza swap-piac későn nyílt meg, drágán és túl rövid lejáratra repo-piac: korlátozottabb, mint EKB és Fed esetében Korrekció csak 2009 februártól (táblázat) Leánybankok: anyabanki felelősség van, de limitek csökkentek: finanszírozási likviditás hiánya Ny-EU bankközi garancia paradox hatása, EKB rövidlátása gazdasági „nacionalizmus”: nemzeti felügyeletek érdekei OTP: kelet-európai leánybankok kockázata itthon megfelelő hitel/betét arány, de pl. Ukrajna: 300% itthon megfelelő portfolió, de leányoknál nem

Az MNB likviditásnövelő intézkedései

Bankmentések: célok, módszerek, mellékhatások Bankmentő akciók célja: rendszerszintű bankválság megakadályozása (pü-i stabilitás) likviditás, hitelezőképesség erősítése (gazd. válságkezelése) Bankmentő módszerek: tőkejuttatás (államosítással vagy anélkül) garanciavállalás bankközi hitelekre vagy betétekre rossz eszközök átvétele (pl. „rossz bank”-ba) A bankmentések versenytorzító hatása bankmentő csomagok nem versenysemlegesek (egyedi mentések) nem csak átmeneti hatású, tartós versenyelőnyt jelent A versenytorzítás mérséklésére EU Bizottság ajánlása: ne legyen diszkriminatív (pl. nemzeti alapon) legyen jól körülhatárolt, időben behatárolt legyen piaci feltételű, térítés ellenében hatásos magatartási szabályok: ne lehessen piacszerzésre használni

Hazai banktámogató akciók „Bankmentő csomag”:törvény a bankrendszer stabilitásának megőrzésére: tőkejuttatás bank kérelmére (eddig: MFB) garanciavállalás: bank kérelmére vagy hivatalból (MNB+PSZÁF) állami pénzfelhasználás garanciái: tulajdonosi irányítási részvétel Hitelezési szint fenntartására devizalikviditás MNB 6-hónapos swap, ha anya is u.akkora növekedést biztosít (2,8 md € igénybevétel) PM - OTP, FHB megállapodás (anya helyett állam biztosít devizaforrást az IMF-keretből, hogy igénybe vehessék MNB-tendert): OTP 1,4 md € kölcsönt kap, ennek legalább a felét a vállalati szektorba kell kihelyeznie, FHB 400 millió € hitelt kap a lejáró devizahitelek forrásainak megújítására

A válság hatásai a bankokra: (1) ár, jövedelem, tőke Erősödő árverseny az ügyfélforrásokért: versenyhátránnyá vált a nagy finanszírozási rés Erősödő verseny a jó hitelképességű ügyfelekért: Csökkenő hitel- és betéti szpredek Szűkülő marzsok + romló jövedelmezőség (táblázat) Portfolióromlás miatt pótlólagos tőke (tőkeemelés) kell

Jövedelmezőség, hatékonyság és stabilitás

A válság hatásai a bankokra: (2) piaci hatások Piaci átrendeződések: koncentráció erősödik, verseny gyengülhet válságkezelés: eszközkivásárlások, M&A-k csökkenő dinamika és profitabilitás M&A felgyorsul kockázatos kelet-európai piacok átértékelődése EM-ek kockázati felára tartós lehet, de régiónként eltérő (Ázsia, K-Eu, Latin-Amerika) a verseny terepe módosulhat: határon átnyúló, tőke- és költségkímélő értékesítések fióktelep, e-banking, ügynökök (fiókhálózat helyett) Prudenciális és versenyszabályozás is módosulhat szigorodó prudenciális szab., erősödő felügyeletek késztetés a verseny korlátozására

Áttételes hatások a reálgazdaságra Források szűkössége és drágasága Tulajdonosi preferenciák módosulása: kockázatkerülő magatartás vs. Profithajsza Szabályozási szigorodása: tőkeáttétel csökkentése Hitelszűke ----> romló hitelezési feltételek hitelezési kondíciók szigorodása, hiteladagolás kamatok, díjak emelkedése Reálgazdaság további összehúzódása