Grafika alapfogalmak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Grafikai alapismeretek
Kimeneti periféria A monitor
Grafikus Hardver Alapok
A digitális képfeldolgozás
Számítógép grafika.
Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Jelátalakítás és kódolás
Informatikai alapismeretek Hardver
Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK
Színformátumok és színmodellek
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Digitális képanalízis
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Készítette: Kecskés Imre
A digitális fényképezés alapjai
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
SZÍNEKRŐL.
A digitális képfeldolgozás
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
A számítógépes grafika céljai és feladatai
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Színes világban élünk.
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
Képszerkesztési alapfogalmak
Színek Harkai Richárd Free Powerpoint Templates.
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Nyomdatechnika, tudnivalók, hasznos információk
Színek.
Grafika.
Nyomtatók.
Monitorok.
Térképészet Színmodellek.
Pixel műveletek, képek Szirmay-Kalos László.
Grafikus alaphardver Szirmay-Kalos László. Jelfeldolgozási megközelítés modellezés modell képszintézis Digitális kép megjelenítés Analog Digitál Képinformáció.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Színkezelés RGB-színrendszer Zarka Eszter márc. 27.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette: Soós Lilla 2012 március 27.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Kép formátumok, tulajdonságaik
Web-grafika II (SVG) 3. gyakorlat Kereszty Gábor.
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Informatikai alapismeretek Hardver
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Digitális képanalízis Alapfogalmak. Kép, pixel, blokk, koordináta.
Bevezetés a számítógépi grafikába
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
A színek szerepe a térképészetben
1 A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
Digitális képfeldolgozás Póth Miklós. Digitális képtípusok Raszter – Képpontokból épül fel Vektor – egyenletekből épül fel.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Grafika 1. Alapfogalmak.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Adat- tárolás.
Informatikai alapismeretek Hardver
Adatfeldolgozási ismeretek 1/15. ML, 2017
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

Grafika alapfogalmak

Pixel grafika A digitális képek sorokba és oszlopokba rendezett pontokból épülnek fel. Ezeket képpontoknak vagy pixelnek nevezzük. (Különböző színű pontok mértani leképezése a téglalap alakú rácson) Minden pixel egy színt vagy árnyalatot reprezentál Minden esetben egyszínű négyzet – a kép legkisebb egysége – tört pixel nincs A digitális kép legfontosabb jellemzője, hogy biten tárolja a pixel színét meghatározó számot. 1 bit = 2 szín 8 bit = 256 szín (High color) 24 bit = 16,7 millió szín (True color) 32 bit

Vektorgrafika Elemi idomokból (primitívekből) és a rajtuk végzett vektorműveletekből felépített ábra. A vektoros grafikák nem egy fix koordinátarendszerben kerülnek ábrázolásra, ezáltal megjelenítésük során a minőség romlása nélkül skálázhatók. Tárolásukhoz szükséges helyet nem kiterjedésük, hanem a bennük felhasznált primitívek száma határozza meg.

Az él simítás (anti-aliasing) javítja a képelemek megjelenítését a képernyőn az objektumok peremének lágyításával. Ehhez a körvonal körül olyan pixelek is megjelennek, amelyek segítenek a háttérrel egybemosni azt

Nyomtatási felbontás A digitális képek nyomtatási felbontását dpi/ppi értékben adják meg. dpi = dot per inch (1 inch = 2,54 cm) ppi = pixel per inch A nagy felbontású képek több pixelt, finomabb részleteket tartalmaznak, de az állomány mérete megnő.

Webes grafikák felbontás Pixelben mért szélességet és magasságot értünk alatta. pl. 800x600 (760x420), 1024x768 (955x600) pixel,

Színrendszerek - RGB Additív színkeverés Vörös (Red), Zöld (Green), Kék (Blue) 0…255 számmal adjuk meg az egyes színek keverés arányát. R: 255 G: 255 B: 255

Színrendszerek – CMY(K) Szubtraktív színkeverés Ciánkék (Cyan), Bíborvörös (Magenta), Sárga (Yellow), Kulcs (Key) 0…100%

Színrendszerek – HSB Az emberi gondolkodáshoz közelebb álló eszközfüggetlen színrendszer. Hue (árnyalat, színezet): 0°… 360° 0° piros, 60° sárga, 120° zöld, 180° cián, 240° kék, 300° bíbor Saturation (telítettség): 0..100%, kisebb értéknél tompább, magasabb értéknél teltebb szín Brightness (fényerő): 0..100%, kisebb értéknél sötétebb színt kapunk

Csatornák A kép színes, félig áttetsző fóliák átfedéséből áll össze. Például: az RGB kép három csatornából áll: Vörös, Zöld, Kék R G B

Csatornák II

Képtömörítés Alapja, hogy az információt különböző mennyiségű adat hordozhatja. Fő feladata a különböző redundanciák (fölösleges többlet) megszüntetésével kisebb fájlméret előállítása Fajtái: Adatvesztés nélküli tömörítés Veszteséggel történő tömörítés

Képfájlok Fejrész: kiegészítő információkat tartalmaz, például nyomtatási méretet, palettát, ha van. Adatterület: itt tárolja, hogy melyik pixel milyen színű Fejrész Adatterület

Raszteres formátumok BMP GIF JPG PNG TIFF (Camera) RAW PSD