A Digitális Képarchívum munkafolyamatainak bemutatása Készítette: Drótos László és Simon Jennifer Utolsó módosítás: 2014. 03. 21. T A R T A L O M A DKA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Városi Archívum - könyvtáros szemmel – Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő 2011.
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
Drótos László Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály.
Gödöllő Wiki Helyismereti szolgáltatások a Pest megyei könyvtárakban Monor.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Magyar Digitális Képkönyvtár Dávid Adrienne OSZK Elektronikus Dokumentum Központ XI. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia október 1., Miskolc.
Monor, október 12. Paulovits Erika
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Országos Széchényi Könyvtár
Műszaki tudományok az interneten
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk Németh László Városi KönyvtárNémeth László Városi.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk MEK Egyesület – Országos Széchényi Könyvtár]
Rónay Gabriella R ENDEZETT ARCHÍVUM – FOLYAMATOSAN VÁLTOZÓ KÖZEGBEN.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Digitális gyűjtemény(ek) az OSZK-ban
Drótos László Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály Javaslat egy Magyar Internet Archívum létrehozására.
Magyar Digitális Képkönyvtár
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
DIGITÁLIS FOLYÓIRATOK AZ OSZK ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIBAN ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2007 Renkecz Anita Országos Széchényi Könyvtár
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Fejlesztések, újdonságok az OSZK MEK Osztályán Networkshop április 11. Eger.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Veszprém, december 6. MKE Veszprém Megyei Szervezete, Szakmai Nap Elektronikus könyvtári kezdeményezések a hazai közkönyvtárakban Moldován István.
Vörösmarty Mihály Könyvtár MKE Fejér Megyei Szervezete
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Technikai és tartalmi fejlesztések a Magyar Elektronikus Könyvtárban.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Magyar Digitális Képkönyvtár országos intézményi képadatbázis, egyúttal az OSZK digitalizált képeinek adatbázisa Dávid Adrienne OSZK EDK Digitális Gyűjtemény.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
Szemelvények a MEK történetéből
Elektronikus periodikák országos adatbázisa (EPA) az OSZK-ban
Recski memoárkötetek digitalizálása a MEK-ben
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Webes tartalmak digitális megőrzése
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

A Digitális Képarchívum munkafolyamatainak bemutatása Készítette: Drótos László és Simon Jennifer Utolsó módosítás: T A R T A L O M A DKA gyűjtőköre és gyarapodási forrásai A képanyag ellenőrzése és feltöltése Katalogizálás, metaadatok Képalbum felület Néhány fontosabb részgyűjtemény

A DKA gyűjtőköre és gyarapodási forrásai Gyűjtőkör: „... magyar vonatkozású, és tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható, képek vagy képként digitalizált rövid dokumentumok” Alapcél: digitális megőrzés és egy általános jellegű képgyűjtemény építése MEK könyvek Más webes képgyűj- temények Művészek és fotósok anyagai CD-ROM kiadványok Új forrás: Prezentáció- megosztók EPA folyóiratok A DKA kezdőlapja

A képanyag ellenőrzése és feltöltése jogi státusz, engedély képméret és képminőség duplumok és hiányok fájlhibás képek elforgatott, ferde képek negatív, színhibás képek körbevágandó képek ékezetes fájlnevek kísérő adatok helye képek feltöltése A képfájlok feltöltése és átmérezetése

Katalogizálás, metaadatok DKA katalogizáló űrlapok katalóguscédula a képoldalon részletes metaadatok (közel százféle adat írható le) XML metaadatok

Képalbum Bejelentkezés Kezelőfelület Képeslapküldés Megosztás Diavetítés

Vasárnapi Ujság (A Vasárnapi Ujság közöti évfolyamainak válogatott illusztrációi) Az EPA-ban levő kiadványból átvett képanyag Állatvilág (Magyar vonatkozású válogatás internetes képmegosztó helyek anyagából) Forrás: Országalbum Indafotó, Wikipédia,... Kéziratos térképek (Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Térkép- tárának gyűjteményéből) Az OSZK külön- gyűjteményéből Észak-Magyarországi képeslapok (A "Szülőföldünk, Észak-Magyarország régi képeslapokon" c. összeállítás anyaga a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményéből) CD-n is kiadott képgyűjtemény Váli Dezső fotói (Válogatás a művész fényképeiből) A művész honlap- járól átvett képek Vásárhelyi veduták ( századi hódmezővásárhelyi képeslapok a Németh László Városi Könyvtár, a Tornyai János Múzeum és Kovács Ferenc gyűjteményéből) CD-n is kiadott képgyűjtemény Malonyay Dezső: A magyar nép művészete (Színes táblák és egyéb válogatott képek) A MEK-ben levő könyv illusztrációi Plohn József üvegnegatívjai (A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjteményéből) Más gyűjteményből átvett képanyag Ásványvilág (Magyarország ásványai) A Herman Ottó Múzeum Ásvány- tárától kapott fotók Néhány fontosabb részgyűjtemény A Pallas nagy lexikona (Színes táblák és egyéb válogatott képek) A MEK-ben levő könyv illusztrációi Vége a bemutatónak! Magyar Film (Válogatás a Magyar Film c. magazin illusztrációi közül) Az EPA-ban levő kiadványból átvett képanyag