Növényi szövetek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A növényi szövetek.
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Növényi szövetek 2..
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Növénytan 3 Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Növényi szövetek 1..
Növényi szövetek 1..
Humánkineziológia szak
Növényi szövetek.
Szervtan 2 Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Növénytan 2 Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Anyagszállítás a növényekben
A növényi sejt.
A zuzmók, a mohák és a harasztok törzse
A tételek eljuttatása az iskolákba
A növények teste és életműködése
A növények szervei; Gyökérzet
A növények szervei; Hajtás&szár
A növények szervei; Gyökérzet
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
I.Osztódószövet gyökércsúcs hosszmetszet nagy sejtmag dús citoplazma
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Növények országa. Moszatok törzsei.
Növényi szövetek 1..
A növények ásványianyag-felvétele
szakmérnök hallgatók számára
A harasztok törzse.
A növények vízháztartása
A növényi szövetek.
A gyökér.
RENDSZEREZÉS Növények országa.
A zárvatermők.
Növények szövetei MBI®.
Növénytan.
7. makro- és mikrométer-csavarok 6. a tárgyasztalt mozgató csavarok
A levél - a leveleket működésük és elhelyezkedésük szerint csoportosítjuk   - működés szerint: - sziklevelek - viráglevelek - lomblevelek - elhelyezkedés.
A növények vízgazdálkodása
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
A növények szervei; Hajtás&szár
Növényrendszertan Moha és páfrány…..
Növények szervei 3. levél.
A növények szövetei Avagy…. háncs vagy fa??.
A növények szervei; Hajtás&szár
Növények szervezettan-élettan
Növények szervei 3. Hajtás levél.
A) baktériumok B) moszatok C) mindkettő D) egyik sem
Szigethy Attila "Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el..."
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A növények országa Az egyszerűbbek.
A termelés költségei.
Az élővilág legkisebb egységei
Orbánné Kiss-Vámosi Emőke
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Egyed alatti szerveződési szintek
A termelés költségei.
MOSZATOK.
HYSTOLOGIA / SZÖVETTAN I.. Növény = „növekvő lény” – merisztémák Zigóta: totipotens  differenciálódás (alaki és működési átalakulás) Szöveti szerveződés:
38. lecke Növényi szövetek. Sejttől a szövetig:  Az egysejtű élőlény összes életműködését az egyetlen sejtje végzi.  A többsejtűek is egy sejtből a.
47. lecke A növények vízháztartása
A növények vízgazdálkodása
Növényi szövetek 1..
NÖVÉNYSZERVEZETTAN Sejttani és szövettani gyakorlatok
NÖVÉNYSZERVEZETTAN Sejttani és szövettani gyakorlatok
A gyökér.
A növényi szövetek.
Előadás másolata:

Növényi szövetek

Szövet: közös eredetű, hasonló felépítésű és működésű sejtek köteléke. Önálló szerveződési szint. A szövetes élőlényeknek szerveik (a szövetes állatoknak szervrendszereik is) vannak. Jelentősége: rendkívül magas fokú belső munkamegosztást tesz lehetővé  sikeresebb alkalmazkodás a környezethez. Előfordulása: szövetesek a legfejlettebb (hajtásos) növények és szinte az összes állattörzs.

A szövetesség előzményei Fokozatosan jött létre: egysejtű  kolónia (sejttársulás)  telep,  szövet. A nem szövetes többsejtűség evolúciós előnye: - nagyobb test  nagyobb biztonság - lehetőség a munkamegosztásra.

A kolónia A legprimitívebb soksejtű szerveződés. Mérete: mikroszkopikus. Formája: sejtfüzér, vagy sejthalmaz egyforma sejtekből. A sejtek között fizikai kapcsolat gyenge, vagy nincs - közös nyálkaburok tartja össze őket. Munkamegosztás nincs. Előfordulása: prokarióták, algák (pl. kova-és zöldmoszatok), élesztőgombák. 1. kép: Kékbaktérium kolónia (Microcystis Wesenbergii)

A kolónia 2. kép 3. kép 4. kép 2. kép: Baktérium kolónia (Streptococcus sp.) 3. kép: Élesztő kolónia 4. kép: Kovamoszat kolónia (Meridion sp.)

A telep A kolóniánál fejlettebb szerveződés. Méret: a mikroszkopikustól a több 100 m-esig. Forma: sejtfonál, sejtlemez, vagy bonyolult háromdimenziós alak. Belül többféle sejttípus. A sejtek erősebben rögzülnek egymáshoz. Munkamegosztás van, változó mértékű. Előfordulása: algák (pl. vörös-, barna,- és egyes zöldmoszatok), mohák, a hajtásos növények ivaros nemzedékei, gombák, szivacsok. A szövetesség felé nincs éles határ. (Barnamoszatok, mohák: fejlett telep, vagy primitív szövetesség?)

A telep 5. Kép 6. kép 7. kép 5. kép: Csillárka (zöldmoszat) telepe 6. Kép: Macrocystis barnamoszat fejlett telepe szervszerű képződményekkel 7. kép: Páfrány előtelep 8. Kép: Szivacs egyed belső felépítése 8. kép

Növényi szövetek A növényi szövetesség a szárazföldi életmódra való áttérés hatására jött létre zöldmoszatok egy csoportjában az alsó devon folyamán. Szövetesek a harasztok, a nyitvatermők és a zárvatermők ivartalan nemzedékei. 9. kép: Devon időszaki haraszt (Rhynia) szárkeresztmetszete

A növényi szövetek közös szerkezeti sajátságai A sejteket a szomszédos sejtfalak közös középlemezei rögzítik egymáshoz. Illeszkedésük lehet: - hézagmentes, - vagy hézagos (a sejtek a sarkaiknál elválnak egymástól).  levegővel kitöltött sejtközötti járatrendszer (gázszállító funkció). Soha nincs sejtközötti állomány. A sejtfalakon átnyúló plazmahidak révén a szomszédos sejtek között jelentős anyag- és információforgalom lehet.

A növényi szövetek csoportosítása Két fő csoportjuk: - az osztódó szövetrendszer - és az állandósult szövetrendszer. A két rendszer kapcsolata: - Minden sejt osztódó szöveti sejtként születik. - Egy bizonyos kor után differenciálódnak: Speciális felépítést alakítanak ki és speciális működést fognak ellátni, azaz valamely konkrét állandósult szövet sejtjévé alakulnak. (A folyamat hátterében differenciált génaktivitás).

A differenciálódás módja A sejt elveszti osztódó képességét. Egyenlőtlen növekedés ( az alakja is változik). Változik a sejtfal (vastagodhat, felszívódhat, utólagosan berakódó anyagokat vehet fel, a sarkoknál a szomszédos falak elválhatnak, ) sejtközötti járatrendszer jöhet létre. Változik a plazma (a vakuólum nő, az adott funkcióhoz szükséges szervecskék száma, differenciáltsága nő). Egyes sejttípusok a differenciálódásuk végén elpusztulnak.

Osztódó szövetek Feladatuk: a növekedés és a regenerálódás biztosítása. Felépítésük: jellemzően több sejtsorosak, kis méretű, szoros illeszkedésű, téglatest formájú sejtekkel. A sejtek sejtciklusban vannak. Sejtfaluk vékony, Belső felépítésük primitív. A sejtek a szövet középvonalában születnek, az újabb sejtek fokozatosan a perifériára tolják őket, majd elkezdve a differenciálódást kikerülnek az osztódó szövetrendszerből. 10. kép: Osztódó szövet gyökércsúcsból - Jól megfigyelhetők a mitózis fázisai.

Az osztódó szövetek előfordulása A korai embrió egész teste osztódó szövetből áll. Később a sejtek egyre nagyobb hányada differenciálódik, de a kifejlett növényben is osztódók maradnak: - a hajtáscsúcsok, - a gyökércsúcsok osztódási zónája, - a kambium (a vastagodásra képes fajokban), - a szártagok tövén (pázsitfűfélék). Szükség esetén (pl. sebzéskor, vagy vastagodáskor) a legtöbb állandósult szövet képes újra osztódóvá válni. 11. kép: Kambium kollaterális nyílt nyalábban

Állandósult szövetek I. Bőrszövetek Felszíneket borítanak.  Feladatuk: - lehatárolás, - szabályozható anyagforgalom.  Felépítésük: szorosan záródó ellapult sejtekből állnak. Két fő típusuk: - az elsődleges bőrszövetek és a másodlagos bőrszövetek.

Elsődleges bőrszövetek Fiatal növényi részeket borítanak. Felépítésük: - Jellemzően egyrétegűek. - Színtelenek (sejtjeikben nincsenek színtestek, kivéve a gázcserenyílás zárósejteket). - Sejtjeik szorosan illeszkednek ( nyúzhatók). - Lapos, felülnézetben gyakran puzzle-szerű sejtalak. - A sejtekben hatalmas vakuólum (vízraktár). Lehatároló funkciójuk mellett intenzív anyagforgalmat is lebonyolítanak. Két fő típusuk: - az epidermisz - és a rhizodermisz.

Az epidermisz A fiatal hajtás bőrszövete. Speciális funkciója: - párolgás elleni védelem ( a külső sejtfalak viaszos kutikulát viselnek), - szabályozható gázcsere ( gázcserenyílások) Speciális függelékei: - kutikula, - gázcserenyílások, - növényi szőrök (védhetnek: hidegtől, párolgástól, fogyasztó állattól; repíthetik a magvakat, részt vehetnek a kiválasztásban).

12. Kép 13. kép 12. kép: Levél keresztmetszet részlete – Felül a levélfonák. Jól látható a kutikula és egy gázcserenyílás. Az epidermisz alatt táplálékkészítő alapszövet található. 13. kép: Elágazó epidermisz-szőr

14. Kép 15. kép 14. kép: Páfrány levélfonák epidermisze – A gázcserenyílások zártak. A zárósejtek zöld színe elüt a környező színtelen epidermisz sejtekétől. 15. kép: Egyszikű levél epidermisze 16. kép: Gázcserenyílás – Jól látható a két zárósejt rengeteg zöld színteste és a nyitott légrést határoló különlegesen vastag sejtfalak. 16. kép

A rhizodermisz A fiatal gyökér bőrszövete. Funkciója (a szervetlen tápanyagoldat felszívása) eltér az epidermiszétől.  Szerkezeti eltérések: - nincs kutikula, - nincsenek gázcserenyílások, - speciális növényi szőrök: a gyökérszőrök. (Pár napig működnek. Feladatuk a felszívó felület növelése.) 17. kép: Rhizodermisz gyökérszőrökkel

Másodlagos bőrszövetek Idősebb növényi részeket borítanak. Fokozatosan (több év alatt) váltják le az elsődleges bőrszöveteket. Mindig sok sejtrétegűek, barnás színűek, átlátszatlanok. Két fő típusuk: - a periderma - és a héjkéreg (ritidóma).

A periderma Néhány éves ágakat, gyökereket borít (ritkán fiatal, de erősen táguló szerveket, pl. burgonya gumó, sárgadinnye termés). Szerkezete a sebszövetekére emlékeztet. Sejtjeinek falában sok szuberin (vízszigetelés). Függelékei a paraszemölcsök (nyitott szellőzők). 18. kép: Periderma paraszemölcsökkel 19. kép: Peridermát átszakító paraszemölcs

A héjkéreg Az idősebb ágakat, törzseket, gyökereket borítja. Felszíne repedezett. Nagyrészt elöregedett háncsból áll. Sok csersav, alkaloida rakódhat bele. 20. kép: Erdeifenyő héjkérge

II. Szállítószövetek Feladatuk: oldatok, oldott anyagok szállítása.  A sejtalak megnyúlt, csőszerű. A sejtek szorosan illeszkednek ( alakjuk nem henger, hanem hasáb). Hosszanti illeszkedésüknél ferde, lyukacsos harántfalak (könnyebb átjutás). Általában halott sejtek. A szállítószövetek hosszanti kötegekbe (edénynyalábokba) rendeződnek. (A vastagodó fajokban a körben álló nyalábok oldalirányban gyűrűvé záródnak.) Kétféle szállítandó anyag és szállítási mód  kétféle szállítószövet: - a farész - és a háncsrész.

A farész Feladata: híg sóoldat szállítása a gyökerekből a többi szervbe. Passzívan szállít. Hatalmas szívóerő hat rá. Sejtfelépítés: Sejtjei halottak, belül üresek, nagy átmérőjűek, a harántfalak többé-kevésbé felszívódtak, az oldalfalak vastagok (fejlett szekunder sejtfal, gyűrűs, vagy spirális vastagodású tercier sejtfal). Szállító funkciójuk csak néhány évig tart. A vastagodó fajok ezután lecserélik őket. Falaikba lignin, csersav rakódik és a továbbiakban szilárdítanak. Két fő sejttípusuk: - a tracheida - és a trachea.

A tracheidák Ez az ősibb típus: minden szövetes növényben (de a zárvatermőkben alárendelt). Kisebb méret, vékonyabb sejtfal. A harántfalakon nagy nyílások. A tracheák Modernebbek (csak a zárvatermőkben) Sokkal nagyobb méretek (akár látható átmérő)  kisebb összfelület  kisebb súrlódás  gyorsabb szállítás. Felszívódott harántfalak.

A tracheidák és a tracheák 22. Kép 23. kép 21. kép: Tracheidák (tulipánfa) 22. kép: Tracheidák szöveti kötelékben – Jól láthatók a tercier sejtfalvastagodások 23. kép: Trachea részlete 21. kép

A háncsrész Feladata: oldott szerves anyagok mozgatása. Maga az oldószer nem áramlik  szállításkor nincs súrlódás  nincs szükség nagy sejtátmérőre. A szállítás iránya a szükségletektől függően változtatható. Aktív folyamat ( élő sejteket igényel). Nem a nyomáskülönbség elvén működik  nincs szükség vastag sejtfalakra. Rostalemez-szerűen lyukacsos harántfalak. Fő sejttípusaik: - a rostasejtek - a rostacsövek és a hozzájuk tartozó kísérősejtek.

A rostacsövek A rostasejtek Ez az ősibb típus: minden szövetes növényben (de a zárvatermőkben alárendelt). Élő sejtek. A szállítandó anyagok ki-berakodását önállóan végzik. Kisebb méretűek. A rostacsövek Modernebbek (csak a zárvatermőkben). Halott sejtek. Belsejükben széteső plazma. A szállítandó anyagok ki-berakodását az élő kísérősejtek végzik. Nagyobb méretűek .

24. kép: Rostacsövek (x) és kísérősejtek (nyilakkal jelzett, vörösre színeződött sejtmagvú sejtek) keresztmetszeti képe 25. kép: Rostalemez felülnézetben és rostacsövek hosszmetszetben

III. Alapszövetek Ide tartozik minden olyan állandósult szövet, amely nem bőrszövet és nem szállítószövet. A bőrszövetek és a szállítóelemek közti belső tereket töltik ki a növény minden szervében. Többféle megjelenés. Sokféle funkció. Három fő típusuk: - a valódi alapszövetek, - a szilárdító alapszövetek - és a kiválasztó alapszövetek.

Valódi alapszövetek Sejtjeik egyszerű felépítésűek, gyengén differenciáltak. Formájuk minden irányból nagyjából azonos átmérőjű poliéder. Sejtfalaik vékonyak. Bennük nagy méretű vakuólum (vízraktár funkció, ill. a turgor révén szerepük van a fiatal részek szilárdításában). A sejtek között többé-kevésbé fejlett járatrendszer. Funkcionális típusaik:  26. kép: Tipikus valódi alapszöveti sejtforma

a) Táplálékkészítő alapszövet Feladat: Fotoszintézis. (Fontos szerepe van a gázcserében is.) Felépítés: - A sejtekben rengeteg zöld színtest (ettől zöldek a fiatal növényi részek). - Fejlett sejtközötti járatrendszer. Előfordulás: Levelek, fiatal szárak belsejében. 27. kép: Táplálékkészítő alapszövet és epidermisz

b) Raktározó alapszövet Feladat: Keményítőt, olajat, fehérjét, cukrot raktároz. Felépítés: A sejtekben sok leukoplasztisz. Előfordulás: Főleg gyökerekben, föld alatti hajtásokban, termésfalban, magvakban (de föld feletti szárakban, sőt levelekben is lehet). 28. kép: Raktározó alapszövet - A nagyobb, világos szemcsék anyaga keményítő, a kisebb sötét szemcséké fehérje.

c) Víztartó alapszövet Feladat: Vízraktározás. Felépítés: a sejtekben hatalmas vakuólum. Előfordulás: pozsgás növények száraiban, leveleiben. 29. kép: Víztartó alapszövet telített állapotban 30. kép: Az előbbi szövet jelentős vízvesztés után

d) Átszellőztető alapszövet Feladat: levegőtől elzárt szervek oxigénellátása (esetleg lebegtetés). Felépítés: hatalmas sejtközötti járatok. Előfordulás vízi, mocsári, lápi növények alámerült szerveiben (víz alatt, iszapban). 31. kép: Átszellőztető alapszövet

Szilárdító alapszövetek Feladatuk a szilárdítás. Felépítésük: a valódi alapszöveteknél differenciáltabbak. Közös jellemzőjük a vastag sejtfal. Sejtjeik szoros illeszkedésűek (nincs sejtközötti járatrendszer). A fás szár szilárdságáért főleg a kiöregedett vízszállító sejtek a felelősek (fatest). A lágy növényi részek tartását a turgornyomás, a szállítószövetek és a szilárdító alapszövetek együttesen biztosítják, így utóbbiak különösen a lágyszárúakban fontosak. Két fő típusuk: - a szklerenchima -és a kollenchima.

A szklerenchima Fiatal sejtjei felveszik a szövetre jellemző alakot, majd sejtfalaik erősen, egyenletesen megvastagodnak.  Plazmájuk elszigetelődik  elpusztulnak.  Nem képesek tovább növekedni.  csak a növekedésüket már befejezett növényi részekben fordulnak elő. Típusaik: - a szilárdító rostok - és a kősejtek.

A szilárdító rostok hosszú (akár több cm-es), fonálszerű sejtek (textilipari alapanyagok, pl. len, kender, juta). Megjelenhetnek elszórtan, az edénynyalábokhoz kapcsolódva, vagy önálló kötegekben. A kötegek elhelyezkedését a várható igénybevétel szabja meg. 32. kép: Szilárdító rostok 33. kép: Szilárdító rostkötegek (piros sejtfalak) keresztmetszeti képe

A kősejtek formája ovális A kősejtek formája ovális. Elszórtan sokfelé előfordulnak (háncs; körte, birs termésfala). Összefüggő tömegükből áll a csonthéj. 34. kép: Kősejtek tömege – A sejtek belső tere szinte teljesen eltűnt.

A kollenchima A Sejtek falainak bizonyos részei vékonyak maradnak.  Kisebb teherbírású, de élő sejtek.  Képesek együtt növekedni a környezetükkel.  Nagyon fiatal növényi részekben (szárak, levélnyelek) fordulnak elő. 35. kép: Kollenchima és valódi alapszövet

Kiválasztó alapszövetek Feladatuk: a) Haszontalan anyagoktól való megszabadulás. Ez ritkán történik a növényi testen kívülre. - Ilyenek a hidatódák (a fölösleges vizet távolítják el). Általában belső tárolás folyékony, vagy szilárd formában: - Sejten belül vakuólumban (olaj-, nyálka-, kristálytartó sejtek, tejcsövek; a környező „normál” sejtek hulladékát is tárolják). - Sejten kívül speciális sejtközötti járatokban: pl. gyantajáratok. 36. kép: Nyálkatartó sejt

37. kép: Tejcső keresztmetszete 38. kép: Kristálytartó sejtek b) Hasznos anyagok elválasztása. - Nektáriumok ( nektár; főleg virágokban). - Ozmofórák ( illatanyagok, virágokban).

Ajánlott irodalom

A felhasznált képek forrásjegyzéke

A felhasznált képek forrásjegyzéke

A felhasznált képek forrásjegyzéke

A felhasznált képek forrásjegyzéke 30. http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/ResearchOnCacti/Brasilicere%20phaea%20collapsed%20cortex%204%20inch.jpg 31. kép: http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/weblab/webchap3par/webopener3par.jpg&imgrefurl=http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/weblab/webchap3par/chapter_3.htm&h=320&w=240&sz=50&hl=hu&start=24&tbnid=fsTlYGdINgHJ7M:&tbnh=118&tbnw=89&prev=/images%3Fq%3Dparenchyma%26start%3D20%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:hu-HU:official%26sa%3DN 32. kép: http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://sps.k12.ar.us/massengale/images/0360.JPG&imgrefurl=http://sps.k12.ar.us/massengale/plant_structure_bi1.htm&h=245&w=343&sz=18&hl=hu&start=5&tbnid=pbjKEksLSmJtwM:&tbnh=86&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dsclerenchyma%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:hu-HU:official%26sa%3DN

A felhasznált képek forrásjegyzéke 36. http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/weblab/webchap9secretory/web9.1-2.jpg&imgrefurl=http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/weblab/webchap9secretory/9.1-2.htm&h=424&w=320&sz=90&hl=hu&start=1&tbnid=flmMrRHuzVMtSM:&tbnh=126&tbnw=95&prev=/images%3Fq%3Dcactus%2Bcell%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:hu-HU:official%26sa%3DN 37. kép: http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/weblab/webchap3par/webopener3par.jpg&imgrefurl=http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/weblab/webchap3par/chapter_3.htm&h=320&w=240&sz=50&hl=hu&start=24&tbnid=fsTlYGdINgHJ7M:&tbnh=118&tbnw=89&prev=/images%3Fq%3Dparenchyma%26start%3D20%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:hu-HU:official%26sa%3DN 38. kép: http://delta-intkey.com/wood/images/can-sch-mc2.jpg