A Debreczeni Képes Kalendáriom 1901-1938 Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
Advertisements

2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Sajtódigitalizálás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában Dr. Virágos Márta.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
„Legyél te is természettudós!” TÁMOP
Műszaki tudományok az interneten
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
1 Sajtódigitalizálás - tartalom BCE Központi Könyvtár Szivi Józsefné dr. – gyűjteményszervezési igazgató OSZK / MEK / június 19.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Honnan jönnek az e-könyvek?
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Digitális tartalomszolgáltatás
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Közgyűjtemények és NIIF szolgáltatások
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár Méliusz - napok október 29.
Templom és iskola a Galga mentén
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Papíron túl… Szűcs Roland. E-könyv jelenség képlete 2 E-könyv Üzleti modell Nagyobb kiadói árrés Kockázatmentes Olcsó terjesztés Kultúra Értékek megőrzése.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Budapest Programajánló
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII
Recski memoárkötetek digitalizálása a MEK-ben
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005

A projekt IHM pályázat: „24. óra – Kulturális kincseink digitalizálása” :2003. június 3. Együttműködés a Fébi Bt.-vel Cél: A Debreczeni Képes Kalendáriom szöveg és képanyagának digitalizálása archiválásként tudományos célra, ill. a nyilvános könyvtári ellátás céljára.

A projekt tartalma A debreceni naptár készítés hagyománya: XVI.sz. kalendárium félék megjelenése; között: Debreczeni Magyar Kalendárium, Fazekas Mihály, Földi János és Szűcs István szerkesztésében között 47 kötetben a DKK Első kiadója Debrecen sz.kir. város könyvnyomdája, 1920-tól a „Méliusz” Könyvkereskedés és Könyvkiadóhivatal

A Kalendáriom nyomdai megjelenése kemény kötés, a fedőlapon Debrecen városának a királyok, fejedelmek által kibővített teljes címere látható, többszín nyomásban

Szerkesztői 1901-től Komlóssy Arthúr, Hamar László, Vecsey Imre, 1912-től Zoltai Lajos, 1916-tól Csűrös Ferenc és Zoltai Lajos, 1925-től Csűrös Ferenc, Szathmáry Zoltán; 1929-től Csűrös Ferenc, Zoltai Lajos, 1932-től Csűrös Ferenc, Ecsedi István, 1937-től Csűrös Ferenc, Zoltai Lajos, 1939-től Sőregi János.

A DKK szerkezete  NAPTÁRI RÉSZ; A Naptári rész minden évfolyam 1-16, vagy lapjáig terjed; a helyi és a környékbeli polgárságnak készült, magyar érzelmi töltéssel és protestáns szellemben.

A DKK szerkezete  ISMERETTERJESZTŐ ÉS SZÉPIRODALMI RÉSZ; Az ismeretterjesztő rész Debrecen város történetére valóságos forrásmunka, sok cikk foglalkozik a város és környéke történetével. Magas színvonalú helytörténeti, néprajzi antológia

A DKK szerkezete  CÍMTÁR A Címtár a város és Hajdú megye valamennyi intézményét, tisztségviselőit, azok munkakörét, és lakáscímét tartalmazza. Forrásérétékét az országos és helyi vásárok felsorolása, a korabeli hirdetések és díjszabások ismertetése adja. Mindezek az egykori hétköznapok apró mozzanatai adalékul szolgálnak a történeti kutatás számára.

A projekt várható haszna Az archiválással állagmegóvás A DKK teljessé válik Megvalósítható a kutatás és az érdeklődő nagyközönség számára a korszerű eszközön való őrzés és közzététel Hozzájárul a Kalendriom széleskörű megismertetéséhez

A projekt megvalósítása I. fázis: a teljes anyag digitálisan archiválásra került, CD-Rom-ra. Képként olvashatók az oldalak, a képek. A böngészőbe, képnézegetőbe bekerült anyag olvasásra, nyomtatásra alkalmas, anélkül, hogy a könyveket a továbbiakban fizikai használatnak tennénk ki.

A projekt megvalósítása II. fázis: Relációs adatbázis felépítése (Win- Isis) Az adatbázis lehetővé teszi a szövegben való keresést szerzőre, címre, évre, helyre, tárgyszóra azonnali fájl megnyitást lehet kezdeményezni A Win-Isis adatbáziskezelő alkalmas a későbbi Internet hozzáférés megvalósításá- hoz

A projekt megvalósítása III. fázis: Karakterfelismerés (szerkeszthető formátum) és képek beillesztése

Keresések az adatbázisban Kellemes szórakozást kívánok a Debreczeni Képes Kalendáriom felfedezéséhez!