Takarmányok táplálóértékének mérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Ag Processing Inc Regionális Szövetkezetek Szövetsége Vállalatunkról.
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele
A tételek eljuttatása az iskolákba
Takarmányozás hatása a húsminőségre
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
A kutya táplálóanyag szükséglete
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
Takarmányok fehérjetartalma
Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő
Energia, energiaváltozások
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
A növények légzése.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet energiaforgalma
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
Készίtette: Gribunov Anton
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Növényi rostok Cellulóz
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Előadás másolata:

Takarmányok táplálóértékének mérése a takarmányegységekkel szembeni kívánalmak: alkalmas legyen arra, hogy segítségével az egyik takarmányt a másikkal helyettesíteni tudjuk alkalmas legyen a takarmányok táplálóanyagtartalmának és az állatok szükségletének kifejezésére a számításához szükséges paramétereket egyszerűen lehessen meghatározni ne legyen bonyolult a használata

naturális takarmányegységek : Thear féle szénaérték (1806) alapja a hízó ökrök réti szénával elérhető testtömeggyarapodása volt skandináv takarmányegység alapja a 0,5 kg árpával és 0,5 kg zabbal elérhető tejtermelés emészthető táplálóanyagtartalmon alapuló takarmányegységek: TDN (total digestible nutrients, emészthető össztáplálóanyag) (az 1800-as évek vége) TDN = em.nyf + em.ny.rost + em.Nmka + 2,25 x em.ny. zsír emészthető táplálóanyag: az a hányad, ami az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik

A táplálóanyagok égéshője A TDN számítás a táplálóanyagok égéshőjén alapul: égéshő: a táplálóanyag teljes elégetésekor keletkező hőmennyiség, mérése ún. bomba kaloriméterrel lehetséges A TDN-t világszerte széles körben használták, sőt a kérődzők és az USA-ban a lovak energiaértékelésekor még mindig használjuk A táplálóanyagok égéshője táplálóanyag KJ/g kcal/g szénhidrátok 17,2 4,1 zsírok 38,9 9,3 fehérje szerves savak 10,3 7,1 A takarmányok energiatartalmának mértékegysége: KJ/g vagy MJ/kg; (1MJ = 1000 KJ) 1 kcal = 4,184 KJ; 1KJ = 0,239 kcal

A TDN számítása (fűszilázs) táplálóanyag g/kg sz.a. em. együttható faktor nyersfehérje 127,5 0,60 = 76,5 nyerszsír 50,1 2,25 = 67,6 nyersrost 319,3 0,65 = 207,5 Nmka 396,1 0,55 = 217,8 TDN = 569,4 g/kg sz.a.

A takarmány energiájának átalakulása az állati szervezetben: sertés tyúk ló juh tejterm. tehén BE Bruttó energia 100 100 100 100 100 bélsár 20 22 28 32 DE Emészthető energia 80 78 72 68 vizelet+ 3 18* 4 4 4 metán - - 3 6 6 ME Metabolizálható energia 77 82 71 62 58 termikus energia 32 31 29** 28 26 NE Nettó energia 45 51 42 34 32 létfenntartásra 15 13 28** 26 10 termékképzésre 30 38 14** 8 22 *madárnál a bélsárral és a vizelettel távozó energia összege ** a fizikai aktivitás függvényében változik

Választás az energiaértékelési rendszerek között Bruttó energia (BE): egyszerűen, gyorsan becsülhető, de nincs tekintettel az állatok emésztési sajátosságaira. Ezért önmagában nem alkalmas kategória. Emészthető energia (DE) (sertés, ló, nyúl) : a monogasztrikus állatoknál pl. sertésnél a metánképződés energiája csak 0,1-1%-a a BE-nak. A sertéstakarmányok hőtermelésre gyakorolt hatása is állandónak mondható. Hasonló a helyzet a lónál, nyúlnál is.

Metabolizálható energia (ME) (baromfi): Baromfi esetében kézenfekvő a használata és meghatározása mivel a bélsár és vizelet együttesen ürül, továbbá rövid az emésztő traktus, nem számottevő a gáztermelés és a hőtermelés szintén álllandónak mondható. Nettó energia (NE ) (kérődzők) : Azt az energiahányadot jelenti amely a különféle "veszteségek" levonása után létfenntartásra és termelésre rendekezésre áll. - nehéz meghatározni (hőveszteséget kell mérni) - használata bonyolultabb

Hízó, növendék kérődzők: Tejtermelő kérődzők: tehén, kecske: NEl tejtermelő anyajuh: NEm Hízó, növendék kérődzők: borjú, bárány, növendék üsző, hízómarha stb.: NEm + NEg

Az állatok energiaszükségletének meghatározása: testtömeggyarapodás 12,8

Takarmányok energiatartalmának meghatározása a., állatkísérlettel: elfogyasztott energia – bélsárral ürített energia (MJ) pl.: DE = ---------------------------------------------------------------------- elfogyasztott takarmány mennyisége (kg) elfogyasztott energia – (bélsárral + vizelettel ürített energia) (MJ) pl.: ME = -------------------------------------------------------------------- elfogyasztott takarmány mennyisége (kg)

Az energiatartalom számítására használt egyenletek: b., becsléssel: Az energiatartalom számítására használt egyenletek: DE(sertés) = 0.0242 x em.ny.feh.+ 0.0394 x em.ny zsír + 0.0184 x em.ny. rost +0.017 x em.Nmka (MJ/kg) (a tápl.anyagok: g/kg) DE(ló) = 0.0242 x em ny. feh. + 0.0341 x em. ny. zsír + 0.0185 x em. ny. rost + 0.0170 x em. Nmka (MJ/kg) (a tápl.anyagok: g/kg) DE(ló) = TDN x 15,31 + 1067 (TDN: g/kg) (KJ/kg) DE(nyúl) = 0.0221 x em.ny.feh.+ 0.0398 x em.ny zsír + 0.0176 x (em. ny.rost + em. Nmka) (MJ/kg sz.a.) ( a tápl. anyagok: g/kg sz.a.) ME(baromfi) tápokra = 0,01551 x ny. feh. + 0,03431 x ny. zsír + 0,01669 x kem. + 0,01301 x cukor ME(baromfi) kukorica = 0,01515 x ny. feh. + 0,03575 x ny. zsír + 0,01559 x Nmka ME(baromfi) extr. szója = 0,01569 x ny. feh. + 0,01941 x ny. zsír + 0,06236 x Nmka (MJ/kg sz.a.) ( a tápl. anyagok: g/kg sz.a.) Kérődzők: DE (MJ/kg sz.a.)=TDN x 0.01845 ME(MJ/kg sz.a.) =DE x 0.82 NEl(MJ/kg sz.a.) =0.6032 x DE x (1-2 df) - 0.502 NEm(MJ/kg sz.a.) =1.37 x ME - 0.033 x ME2 + 0.0006 x ME3 - 4.686 NEg(MJ/kg sz.a.) =1.42 x ME - 0.041 x ME2 + 0.0007 x ME3 - 6.904

bruttó energia (BE) (MJ/kg) emészthető energia (DE) (MJ/kg) Lovakkal végzett emésztési kísérlet eredményei takarmány adag lucerna (%) kukorica (%) szójadara(%) bruttó energia (BE) (MJ/kg) emészthető energia (DE) (MJ/kg) 1. 34 63 3 18,62 14,81 2. 40 53 7 18,91 14,52 3. 47 37 16 19,10 14,10 Az izommunka energetikai hatásfoka: könnyű munka esetén: 32% közepesen nehéz munka során: 30% nehéz munka során: 28%