Kármán András Budapest, 2013. január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, 2008.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A magyar tőkeexport bemutatása
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Fizetési mérleg jelentés
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között
Magyar versenyképesség 2017
22. Magyar gazdaságpolitika
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Kármán András Budapest, január 21.

 1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette a korrekciót, de aláásta a növekedési potenciált  3. A tartós gazdasági felzárkózás feltételei

 Gyors gazdasági növekedés (felzárkózás) a 2000-es években a régió legtöbb országában  A magas vállalati beruházási szintet külföldi forrásbevonás (FDI és banki hitelfelvétel) finanszírozta  Kivétel: Magyarország – ahol nem a vállalati beruházások, hanem az állam szociális költekezése generálta a külső egyensúlyhiányt (itt nem alakult ki magas növekedés)

 A növekedési modell hátránya  A bankszektor hitelezése elszakadt a belföldi forrásoktól (magas hitel/betét arány) és a külföldi forrásbevonás együttjárt a devizahitelezés felfutásával  A jelentős működőtőke-beáramlás több esetben csökkentette a gazdaság diverzifikáltságát és megnövelte ciklikus érzékenységét (szlovák és cseh autóipar)  Összességében megnőtt a régió gazdaságának érzékenysége az eurórégió bankrendszerének helyzetére és gazdasági konjuktúrájának alakulására

 A válsággal a külföldi forrásbevonás (folyó fizetési mérleghiány) lehetőségei beszűkültek  A hazai bankrendszer hitelezését a belföldi forrásgyűjtéshez kénytelen igazítani (deleveraging)  A korábban laza költségvetési politika elhúzódó konszolidációra kényszerült

 A bankrendszer mérlegalkalmazkodása külföldi forráskivonással jár ◦ Minél magasabb volt a hitel/betét arány, annál nagyobb és tartósabb a forráskivonás ◦ A forráskivonást azonban tovább erősíti a bankrendszer alacsony jövedelmezősége és a magas NPL-ráta ◦ A bankrendszer forrásszerkezete (külföldi források aránya) és nem a tulajdoni szerkezete (külföldi/hazai tulajdoni arány), ami hat a forráskivonás mértékére

ÉszakDél

 2008 óta Lengyelország és a Balti-államok kivételével megállt a felzárkózás folyamata  A régió egésze gyengébben teljesít, mint az ázsiai vagy latin-amerikai feltörekvő térség  Semmi sem garantálja, hogy a növekedési ütem „magától” visszatér a 2008 előtti időszakban megszokott szintekre

 A beruházási ráta a régióban a válság előtti 27-28%-os átlagos szintről 20-21%-ra csökkent 2010-re és egyelőre ott is maradt (ez az a szint, ahol Magyaro. a válság előtt volt)  A külső egyensúlyi pozíció javulás nagyrésze a beruházások (jővőbeli növekedés) kárára következett be

Honnan jöhet a beruházások növeléséhez szükséges többletfinanszírozás? ◦ Belföldi forrás  lakossági megtakarítások – a lakossági hitelezés visszaesésével a nettó megtakarítások nőttek a válság hatására, de az általános alacsony kamatszínvonal nem kedvez a bruttó megtakarításoknak  államháztartás – a jelentős fiskális konszolidáció ellenére további egyenleg javításra van szükség

◦ Külföldi forrás  Anyabanki forrás – az európai bankok mérlegalkalmazkodása ellene megy  Portfolió befektetés – egyes országokban sikeres (pl. lengyel részvénypiaci IPO-k) – ugyanakkor a vállalati kötvénypiac mindenhol marginális maradt és kérdés a „tapering” után mennyire lesz könnyű  Működőtőke-beáramlás – feltétele  a versenyképes munkaerő (rugalmas munkapiac, korszerű oktatás, képzés)  (külföldi) befektető barát üzleti környezet

 A régió átlagos bérszintje még mindig érdemben alacsonyabb az EU-28 átlagánál, Szlovénia kivételével érdemben elmarad az eurózóna periféria országaitól is  Ennek kiaknázásához azonban számos országban sokkal támogatóbb, befektetés- barátabb üzleti környezetre lenne szükség

 2008 óta megállt a felzárkózás folyamata és semmi sem garantálja, hogy a jövőben megismétlődik a válság előtti évek gyors konvergenciája  Nincsen felzárkózásra „ítélve” a térség összes országa: a sikeres felzárkózás az egyes országok gazdaságpolitikájának a függvénye  A beruházási hányad jelentős emelésére van szükség, amihez többek között elengedhetetlen a belföldi megtakarítások és befektetőbarát üzleti környezet erősítése