- kicsiben és nagyban Somogyi Csaba IT üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kreitl Péter Gemini-IT Magyarország Kft.
Advertisements

64 bites architektúra, csapdák és átjárók Tóth Sándor Terméktámogatási tanácsadó.
Licencelés virtualizált környezetben
FEFO vékonykliens megoldások
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Hálózati architektúrák
Mailbox Server szerepkör haladóknak. Témák: Postafiókok méretének korlátozása: szükségessége, mértéke Rendelkezésre állás Katasztrófa utáni helyreállítás.
Korlátlan lehetőségek tárháza COMPLETE PROTECTION TODAY. DESIGNED FOR TOMORROW. a CA ARCserve ® r16 termékcsalád
SQL Server 2005 Reporting Services a gyakorlatban
NAP bemutatása Komponensek Felhasználási területek DEMO: DHCP kényszerítés VPN kényszerítés NAP bevezetése.
Windows Server Hyper-V R2 SP1 újdongságok
Vezeték nélküli hálózatok biztonsági megoldásai Készítette Hudac Lóránd (HULRAAI) A Bemutatóban szó lesz: Vezeték nélküli hálózatok felépítése Ezek működtetése.
1 Hálózati Operációs Rendszerek gyakorlat Bevezető Előadó: Bilicki Vilmos
4. Gyires Béla Informatikai Nap május 6.1 Márton Ágnes Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék A Virtual.
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Iskolai Hálózat Létrehozása
WEB Technológiák Coldfusion ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
KINEK ÉS MIÉRT FONTOS AZ IT RENDSZEREK ÜZEMELTETÉSE?
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
SQL Server 2005 Reporting Services Kószó Károly rendszermérnök Microsoft Magyarország.
Exchange kiszolgálók védelme Data Protection Manager 2007-tel – 1. rész Leltár - Újdonságok az Exchange 2007 SP1-ben Exchange kiszolgálók védelme Data.
Átállás.
Kiss Tibor Rendszeradminisztrátor (MCP) DevNet Solution Kft. Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
Storage Virtualization Presentation Virtualization Server Virtualization Desktop Virtualization Application Virtualization SYSTEM CENTER.
Nyári Tanártovábbképzés augusztus SharePoint a Jedlikben Takács Attila – Borbély Balázs –
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Hibrid felhő Privát-, publikus és hoster felhők összekapcsolása
Fizikai vagy virtuális? Felügyelet szempontjából ugyanaz!
AD {RMS} Active Directory Rights Management Services
SQL 2012 TKOC Magas Rendelkezésreállás II. Király István Microsoft Certified Trainer Microsoft Certified Systems Engineer.
Miért felügyeljük az ügyfélkörnyezetet? Tervezési segédlet Ügynök nélküli felügyelet A fontos ügyfelekről Riportok, trendek és amit ezekből tanulhatunk.
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
Demo/teszt környezetek Szerver konszolidáció Adatközpontok alapja.
Kisvállalat Középvállalat Nagyvállalat Vállalati szegmensek Gépek száma IT személyzet Csináld magad Termék specialisták Részidős, külsős,
Windows Server 2012 R2 Gál Tamás
Magas Rendelkezésreállás I.
Operációs Rendszerek II.
Partnerkapcsolati lehetőségek a szoftverfejlesztő cégeknek
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Modellezés gyakorlat Micskei Zoltán
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
A Windows operációs rendszerek
A kommunikációs mindenes – 2. rész
A tömeges telepítés csodálatos világa
Magas rendelkezésre állású Hyper-V rendszer építése
Mentési lehetőségek a Windows server 2008-ban System Center Data Protection Manager áttekintés Gyakorlati tanácsok DPM-hez.
Azure Pack Felhő szolgáltatások a Windows Server 2012 R2 segítségével
Storage újdonságok Windows Server 2012 R2 konferencia Kovács Zoltán Architect Microsoft Magyarország Kocsis Attila
Üzleti funkciók a SCOM-ban Somogyi Csaba IT üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország.
Virtualizáció, mint projekt Somogyi Csaba üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország.
A teljes infrastruktúra egységesített felügyelete és védelme.
Eszköz és identitás kezelés Korlátlan fájl szerver kapacitás Másodlagos adatközpont Korlátlanul skálázódó infrastruktúra Biztonságos DMZ Hibrid adat-
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Hálózat menedzsment I.- Lemezkép kezelés
Levelezés a Jedlikben Borbély Balázs rendszergazda-helyettes Jedlik Ányos Gimnázium.
4/7/2017 StorSimple: A felhő-integrált tároló Windows Server 2012 R2 konferencia © 2012 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows,
Azure újdonságok Gál Tamás Datacenter Technical Specialist
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Desktop virtualizáció Microsoft VDI használatával Háló Gyula.
Palotás Ádám és Fodor Gergely Oracle Data Integrator Bemutató és gyakorlat
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
DR+HA+B/R+Azure Gál Tamás Datacenter Technical Specialist
Tartalom Fizikai vagy virtuális szerveren futó alkalmazások StorSimple Hybrid Storage Array Helyi adatközpont Microsoft Azure StorSimple Virtual Appliance.
Ingyenes, online technikai kurzusok Microsoft Virtual Academy.
Ingyenes, online technikai kurzusok Microsoft Virtual Academy.
Alapszolgáltatások A fájlszerver – milyen tárolókon?
Hálózati architektúrák
Előadás másolata:

- kicsiben és nagyban Somogyi Csaba IT üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország

Alapozás: Ismerkedjünk a VSS-sel! Hogyan válasszunk mentési megoldást? Kell egy jó terv – méretezzünk DPM-et! Használni már egyszerű – gyakorlati lépések Mit kaptunk az SP1-ben?

Régóta van, de értjük-e igazán? A Volume Shadow Copy egy rendszerszolgáltatás, ami igazából keretrendszer „Csak” összehangolja a kötetkezelés és mentés bizonyos kulcsfontosságú műveleteit és az egyes komponensek aktivitásait Garantálja az adatintegritást mentési műveletek esetén és alapszintű helyreállítási funkciókat biztosít

Közvetlenül férhetnek hozzá a diszk kötetekhez Akár LUN-ok klónozására is képesek lehetnek (hardver provider-ek) A System provider kivételével külső gyártótól származnak Feladata az árnyékmásolatok elkészítése és követése

Alkalmazásokhoz és az operációs rendszer fontosabb összetevőihez kötődnek Külső gyártótól is érkezhetnek Feladatuk, hogy az általuk védett adatokat menthető állapotba hozzák: Írási műveletek felfüggesztése és bufferelése Memóriában tárolt részadatok diszkre írása Nyilvántartják a mentendő adatokat (file filter funkció)

Olyan alkalmazások, amelyek árnyékmásolat készítésére utasítják a VSS-t Backup alkalmazások System Restore Point LUN snapshot készítés Időzített művelet (OS beépített shadow copy funkció)

Egy kötet teljes másolatának elkészítése A két példány szinkronban marad, amíg a VSS kapcsolat fennáll VSS nélkül a másolat csak olvasható lesz és egyre növekszik a különbség az eredeti kötettel

Nem készül teljes másolat az eredeti kötetről differenciális típusú mentésnek felel meg Kihasználja az NTFS naplózási képességét is A mentés kisebb méretű és gyorsabban elkészül A helyreállítási folyamat komplexebb lehet

1. A Requestor lekérdezi a VSS-t, az ismert Writer-eket és az általuk védett adatokat 2. A Writer egy XML fájlban adja vissza a kért metaadatokat és felkészül az alkalmazás mentésére 3. A Writer mentésre kész állapotba hozza az adatokat 4. A VSS tranzakció kezdete 5. Az alkalmazás csak olvasható állapotba kerül az árnyékmásolat készítésének idejére (max. 60 másodperc), a memóriában pufferelt adatok diszkre íródnak. 6. A Provider elkészíti az árnyékmásolatot (max. 10 másodperc) 7. Az adatok írható állapota helyreáll, a felgyűlt írási kérelmek végrehajtódnak

Előző verziók VSSAdmin

Mindenképpen válasszunk VSS képes megoldást! Legyen képes menteni a kritikus alkalmazásainkat! Legyen megfelelően gyors, hogy beférjünk a mentési ablakba!

D2T – diszkről szalagra D2D – diszkről diszkre D2D2T – az előzők kombinációja D2D4DR2T – telephelye közötti tükrözött mentés katasztrófa esetére

Mindegyik mentési modellt támogatja Saját Requestor-a van a legkritikusabb Microsoft alkalmazásokhoz és saját szűrői a fájlrendszerhez Exchange Server SQL Server Sharepoint Server / WSS Virtual Server 2005 R2 / Hyper-V

Kell egy szerver 2-4 processzormag 2-4 GB memória Nagy diszk kapacitás Teljes védendő adat % SQL adatbázis (a DVD tartalmaz egyet, de azt csak a DPM használhatja) Windows Server 2008 esetén Windows Server Backup feature Licenszek Standard – csak fájlrendszert véd Enterprise – alkalmazások védelme Kliens – Windows XP SP2 és Vista kliensek védelme (SP1 újdonság) Az SMSE része

A felhasználói adatokat mentsük megosztásként! Végfelhasználói visszatöltés Mentsük a System State-et! Hangoljuk a mentéseket… …az üzleti igényekhez, …a hálózati kapacitásokhoz.

Diszkek kezelése Alapkonfiguráció Exchange védelem beállítása

A DPM elkészítette az Exchange adatbázisok pontos tükörképét a mentéshez tartozó replika diszken

A szinkronizálás alkalmával a lezárt tranzakciós logok másolódnak át a DPM szerverre

Az Express Full mentés alkalmával az eredeti adatbázisban változott blokkok kerülnek át a DPM szerverre, majd integritás ellenőrzés történik (blokkok, logok, eseutil)

A kiválasztott időpillanat adatait a DPM „összerakja” és működőképes adatbázisként állítja vissza

A jól ismert „korábbi verziók” módszert fejleszti tovább A helyreállítás nem a helyi kötetről történik, hanem a DPM replikából Gyakoribb lehet a pillanatfelvétel (akár 15 perc) Hosszabb lehet a helyreállítási ablak (ameddig az adat diszken van) Nem 64, hanem 512 pillanatfelvétel érhető el Csak akkor kell a rendszergazdát bevonni a visszatöltésbe, ha az adat már szalagra került

Beállítás és AD integráció Hogyan használjuk?

Hyper-V támogatás Komplex VSS művelet, ha van IC a virtuális gépekben Sharepoint index fájlok védelme – most már tényleg egy kattintás Exchange SCR támogatás Mentés a felhőbe Kisvállalati képességek

007/10/31/data-protection-manager storage-calculator.aspx

Egyetlen szalagos egység használata Set-DPMGlobalProperty -DPMServerName -OptimizeTapeUsage $True DPM - egyetlen szerveren (önvédelem) Set-DPMGlobalProperty -DPMServerName -AllowLocalDataProtection $True Az így védett szerver továbbra sem lehet tartományvezérlő!

Mindet egy szalagra! Kombinált szerekör