Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
A kutya táplálóanyag szükséglete
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
Takarmányok fehérjetartalma
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú anyagokból tud előállítani Az élelmiszerek értékét is elsősorban fehérjetartalmuk határozza meg A hazai fehérjetakarmány termelés nem elég

Nyersfehérje –Kjeldahl N-mérés –A takarmány fehérjék átlagos N-tartalma 16% –Nyersfehérje = N x 6,25 (100/16 = 6,25) Emészthető nyersfehérje –állat-specifikus Valódi fehérje –A szó biológiai értelmében vett fehérjehányad NPN vagy amid anyagok –peptidek, aminosavak, nitrátok, ammónium sók, karbamid, betain stb. A ló fehérje-szükségletét és a ló takarmányok fehérjetartalmát nyersfehérjében adjuk meg.

Aminosavak A takarmányfehérjék minőségét elsősorban azok aminosav összetétele határozza meg. Esszenciális aminosavak Feltételesen esszenciális aminosavak Limitáló aminosav(ak) A kérődzők az esszenciális aminosavakból is „önellátók”, a monogasztrikusok, pl. a ló nem.

Az aminosavak csoportosítása

metionin lizin

Aminosavak hiánya és többlete

Aminosavak komplettálása Olyan takarmányfehérje választása, amelyik a hiányzó aminosavban gazdag (pillangósok a gabonaféléket lizinnel) Kristályos aminosav kiegészítők –Lizin (fermentációs úton) –Metionin (szintetikusan) –Treonin –Triptofán –Arginin A nem esszenciális aminosavaknak is jelen kell lenni megfelelő mennyiségben

Takarmányfehérjék minősítése Monogasztrikusok esetében meghatározza –a fehérje emészthetősége –az aminosavak mennyisége és aránya –az aminosavak hasznosulása Meghatározása történhet állatkísérletekkel 1.biológiai érték (BÉ) hasznosuló N BÉ = emésztett (felszívódott) N felvett N – (bélsár N – bélsár endogén N) – (vizelet N – vizelet endogén N) BÉ = felvett N – (bélsár N – bélsár endogén N)

Endogén N: Nem takarmány eredetű, hanem az állat szervezetéből származó N –bélsár endogén N bélhámsejtek kopása emésztőenzimek újra fel nem szívódó hányada bakteriális eredetű N –vizelet endogén N a vizelet testfehérjék lebontásából származó N hányada

2. PER (protein efficiency ratio), fehérjehatékonysági arány testtömeg-gyarapodás (g) PER (%) = elfogyasztott takarmányfehérje (g) 3. NPR (netto protein ratio), nettó fehérjearány A - B NPR (%) = elfogyasztott takarmányfehérje (g) A = a tesztfehérjét fogyasztó csoport testtömeg-gyarapodása B = N- mentes tápon tartott csoport testtömeg-gyarapodása

Meghatározása történhet kémiai módszerekkel 1. CS (chemical score) kémiai index A takarmányfehérje esszenciális aminosav-összetételét egy teljes értékűnek tekinthető fehérje (tojás, tej) esszenciális aminosav-összetételével hasonlítjuk össze. Az ún. tojásfehérje-viszonyszámok közül a legkisebb a kémiai index értéke, az aminosav, amelynél ezt az értéket kaptuk a limitáló aminosav. 2. esszenciális aminosav index (EAAI, essential amino acid index) A kémiai index számításánál kapott tojásfehérje- viszonyszámok mértani átlaga. 3. a vérplazma karbamid-tartalmának mérése 4. a vérplazma szabad aminosav-tartalmának meghatározása n Tov 1 *Tov 2 *…Tov n

Néhány takarmány nyersfehérje-tartalma (%) zöldlucerna (bimbós)20 burgonya8,5 kukorica szilázs8 réti széna (jó minőségű)11 búza13 kukorica9 szójabab38 csillagfürt44 extrahált napraforgó (I. osztályú)43 extrahált repce38

Néhány táp nyersfehérje-tartalma (%) malactáp (10-20 kg)20 hízótáp (40-70 kg)17 broiler csirke indító táp (0-3 hét)23 broiler csirke befejező táp (5-6 hét)18 pulyka indító táp (0-4 hét)27 pulyka nevelő táp (12-16 hét)19 tojótyúk táp15 csikó táp (3 hónapos)18 szoptató kanca táp13 hízó nyúl táp17

Néhány érdekesség BSE (bovine spongiphorm encephalomacy) 1980-as évek Egyesült Királyság Húsliszt birkákból Fertőzés egy másik fajnál a marhánál Kórokozó: prion Következmények: –Óriási gazdasági kár –A marhahús fogyasztás drasztikus visszaesése –A fogyasztói bizalom megingása az állati termékekkel szemben –Az állati eredetű takarmányok tilalma, vegetáriánus tápok