Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)

Kamarai prezentáció sablon
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A beiskolázási életkor hatása az iskolai teljesítményre Magyarországon Hámori Szilvia, MTA KTI 1.
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2006.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
II/3. Működő és a legszegényebbeket elérő szolgáltatások, közösségi akciók Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Humánkineziológia szak
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Kereszttáblák Babbie, E.: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Statisztika Érettségi feladatok
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
FONTOS FOGALMAK AZ INTERJÚZÁS ÉS A KÉRDŐÍVEZÉS MÓDSZEREIHEZ A politikai szocializáció kutatás (1990) példáján Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
szakmérnök hallgatók számára
Konfliktus és társadalmi innováció a Magyar Szociológiai Társaság konferenciája Budapest, november 5–7. Vallásosság és politikai érdeklődés Csákó.
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
7. Házi feladat megoldása
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Diszkrét változók vizsgálata
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A kreatív iskola Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
OTP Pénztárak S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó január 6. OTP PÉNZTÁRAK.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Kvantitatív módszerek
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Az országos mérések megújult rendszere
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Előadás másolata:

Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 2 Adalékok... Milyen adatokra támaszkodom? Adatforrások: Adatfelvételek a politikai szocializáció kutatásához hetedikesek körében: 1991, 1994, 1998, 2002, Az „Iskola és társadalom” kutatások adatai 2005, 2008.

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 3 Adalékok... Az adatok jellege: a) leíró adatok A klasszikus zárt kérdés A felekezeti hovatartozás (nem mindig) A hittanra járás (nem mindig) b) magyarázó adatok nem, iskola, családi háttér (státus, légkör)

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 4 1. Adalék: a vallásosság mértéke

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 5 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 6 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 7 1. Adalék: a vallásosság mértéke

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 8 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 9 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: a vallásosság mértéke Vizsgálatra ajánlott hipotézisek: A magyar iskolások körében a vallásosság visszahúzódóban van 1990 óta. A folyamat radikálisan felgyorsult az ezredforduló óta. A szekularizációs folyamatot egyaránt támogatják társadalmi változások és az életkor előrehaladása.

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok Adatainkból a következő tényezők szerinti csoportok vallásossága vizsgálható: - nem - a család státusa - családi légkör

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok Középiskolások: Nem látunk lényeges eltéréseket a különböző iskolázottságú apák gyerekeinek vallásosságában. A vallásosak aránya 51 és 61% között, a nem-vallásosaké 30 és 39% között váltakozik végzettségi szintenként. A különbségek rendezetlenek.

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok A SZÜLŐKKEL VALÓ KAPCSOLAT ÉS A VALLÁSOSSÁG ÖSSZEFÜGGÉSE HETEDIKESEKNÉL 2002-BEN (%)* A szülőkkel való kapcsolat VallásosNem vallásosÖsszesen Kifogástalan Van hozzá megjegyzés Együtt N = 202 Megjegyzés: A táblázatot vízszintesen és függőlegesen is kiszázalékoltuk, mert az összefüggésnek nincs egyértelmű iránya.

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok A szülőkkel való viszony középiskolásoknál Az engedékeny és a tekintélyi alapú szülők gyerekeinek egyaránt csaknem 40%-a vallástalan (az összátlag 34%). Az együttműködésen alapuló családokban a gyerekek 58%-a vallásos (átlag: 55%).

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: összefüggések A tanulmányi eredmény és a vallásosság összefüggését tudjuk vizsgálni – néhány tantárgy és a kérdezettek önbesorolása alapján (irodalom, történelem, matematika, természet) („Milyen tanulónak számítasz az osztályban?”)

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: összefüggések TANTÁRGYI OSZTÁLYZATOK ÁTLAGA FELEKEZETENKÉNT (2006) Felekezeti hovatartozás IrodalomTörténelemMatematikaTermészet -ismeret Katolikusok4,063,093,554,12 Reformátusok4,133,093,704,09 Más vallásúak4,223,963,734,13 Teljes minta4,033,843,594,04

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: összefüggések A középiskolások tanulmányi eredménye nem függ össze a vallásossággal.

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 20 Összegzés A tizenévesek között a rendszerváltás óta szekularizációs folyamat zajlik, lehet, hogy gyorsuló ütemben. A magasabban iskolázott szülők gyerekei között a vallásosság továbbra is gyakoribb, de szintén csökkenő. A vallásossággal összefüggő attitűdöket és magatartásokat érdemes lenne rendszeres kutatás tárgyává tenni.

Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 21 Köszönöm a figyelmet. Csákó Mihály