Tudományos életpálya kilátásai Európában és Magyarországon Köllő Hanna 2008. március 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Tudapest Kabinet „Legyen Budapest Közép-Európa vezető központja a K+F, az innováció az oktatás és a humánerőforrás-fejlesztés területén.” Céljai: – versenyelőnyt.
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Könyvtári informatika a magyar könyvtárakban: az MTA SZTAKI szerepe
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR Szalay Istvánné – Zimányi Magdolna KFKI RMKI Számítógép.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Készítette: Tóth Enikő 11.A
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
EU alapismeretek E-Learning.
K+F az EU-ban és Magyarországon
Tudástérkép ELTE. Felhasznált adatok Tudományos pályázatokban részt vevők nevei Intézményi egységek, amelyekhez a pályázók kötődnek Elnyert támogatások.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Mesterszakok (MSc): fizikatanár fizikus csillagász
Kémia Alapszak „Vegyülj Velünk !”.
Az Európai Unió története
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR K+F PÁLYÁZATI RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS DÉKÁN Nemzetközi.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
2007.XI.30.Csörg ő Tamás MTA Tudománymenedzsment és kommunikáció A PHENIX – Magyarország kommunikációs stratégiája Csörg ő Tamás témavezet ő.
Főtitkári beszámoló május 8. Tartalom: Általános áttekintés a K+F helyzetéről Az Akadémia és a magyar tudományosság A év fontosabb adatai.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
EU II..
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Így fejlesztünk mi- innovatív technológiafejlesztés a gyakorlatban Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Kutatóegyetemi stratégia - NNA NANOFIZIKA, NANOTECHNOLÓGIA és ANYAGTUDOMÁNY Dr. Mihály György Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
K+F és innovációfinanszírozás nemzetközi forrásokból Balatonfüred, Infotér konferencia Vicze Gábor |
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Európa regionális földrajza
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány
1 Tájékoztató az Észak-magyarországi Regionális Információs és Tanácsadó Iroda működéséről Dr. Lehoczky László osztályvezető Információs napok: szeptember.
EU 6. Keretprogram Információs nap Eger, szeptember 15. Dr. Tóth László egyetemi tanár, Intézet igazgató.
Kutatóegyetemi Program a Debreceni Egyetemen Fésüs László a DE Kutatóegyetemi Koordinációs Tanács elnöke.
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyarországi K+F politika
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
MTA KFKI
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Tudományos életpálya kilátásai Európában és Magyarországon Köllő Hanna március 29.

A tudományról „A tudós jártában-keltében ugyanazt látja, mint a többi ember, de közben olyan dolgok jutnak eszébe, mint előtte senki másnak.” Szent-Györgyi Albert Miért fontos a tudomány és technológia? 75%-ban járul hozzá a gazdasági fejlődéshez- munkahelyeket teremt, életszínvonalat emel, élet minıséget javít.

Új helyzet a tudományban A tudomány elveszette a XX. század elején kivívott presztízsét Paradigmaváltás előtt állunk: globalizáció öregedő társadalom új prioritások: energetika, környezetvédelem Az alapkutatások felértékelődnek

Az EU tudománypolitikája Célkitűzés: 2010-re a világ legdinamikusabb tudás-alapú társadalmának megteremtése A Római Szerződés alapján: a tudománypolitika megvalósításának eszközei a Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramok

A Keretprogramok

A 7. Keretprogram (1) Hat nagy célkitűzés kiválósági központok létrehozása, technológiai kezdeményezések elindítása, alapkutatás kreativitásának ösztönzése, Európa vonzóbbá tétele, kutatási infrastruktúrák fejlesztése, nemzeti kutatási programok koordinációja

A 7. Keretprogram (2) Kiemelt versenyágazatok: információs és kommunikációs technológiák biotechnológia nanotechnológia aeronautika hidrogénalapú energiatechnológiák

Négy specifikus program

Az Európai Kutatási Tanács Új elem a 7. keretprogramban, amely az Ötletek specifikus programban kapott helyet Célja: Kockázatos kutatások támogatása a tudományos kiválóság kizárólagos elismerése alapján Szerkezete: tudományos tanács (22 fő) végrehajtó ügynökség igazgató: Prof. Dr. Fotis C. Kafatos titkár

Az EKT: Pályázatok Fiatal Kutatói Pályázat Olyan kutatók számára, akik több mint kettő, de kevesebb, mint kilenc éve szereztek Phd fokozatot. Senior Kutatói pályázat Azok számára, akik több mint kilenc éve szereztek Phd fokozatot. Keret: 2013-ig ~7.5 MRD EURÓ

Az EKT: magyar eredmények Az EU 12 új tagországából a második körbe jutott pályázók száma (fő) Bulgária 0 Ciprus 5 Csehország 2 Észtország 0 Magyarország 16 Litvánia 0 Lettország 0 Málta 0 Lengyelország 3 Románia 2 Szlovénia 1 Szlovákia 1

Az EKT: magyar eredmények Az ERC Starting Investigator Grant magyar nyertesei: Katz Sándor, az ELTE Elméleti Fizika tanszékének tanársegédje, Kállay Mihály, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia és Anyagtudományi tanszékének adjunktusa, Pál Csaba, az MTA Szegedi Biológiai Központjának kutatója, Trencsényi Balázs történész, aki kutatásait a szófiai Centre for Advanced Study-ban folytatja majd, továbbá egy kutató, aki neve közléséhez eddig még nem járult hozzá.

Magyarországról…

A magyar kormány innovációs rendszere

Az MTA A Magyar Tudományos Akadémia rangos köztestületként a tudomány műveléséért felelős. Feladata ellátásához kutatóintézeti hálózatot működtet. Az MTA és intézetei alapvetően állami költségvetésből gazdálkodnak.

Az MTA kutatóintézetei Állatorvos-tudományi Kutatóintézet Atommagkutató Intézet Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet Filozófiai Kutatóintézet Földrajztudományi Kutatóintézet Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Geokémiai Kutatóintézet Irodalomtudományi Intézet Izotópkutató Intézet Jogtudományi Intézet Kémiai Kutatóközpont KFKI Atomenergiakutató Intézet KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Közgazdaságtudományi Intézet Mezőgazdasági Kutatóintézet Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet Művészettörténeti Kutatóintézet Néprajzi Kutatóintézet Növényvédelmi Kutatóintézet Nyelvtudományi Intézet Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet Politikai Tudományok Intézete Pszichológiai Kutatóntézet Regionális Kutatások Központja Régészeti Intézet Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Szegedi Biológiai Központ Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet Szociológiai Kutatóintézet Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet Társadalomkutató Központ Történettudományi Intézet Világgazdasági Kutatóintézet Zenetudományi Intézet

Az NKTH „Feladata, hogy a kormány tudomány- és technológiapolitikáját végrehajtsa, kidolgozza a nemzeti innovációs rendszer működésének feltételrendszerét.” Az EU tudománypolitikájának nemzeti keretek között való megvalósításáért is felel.

Az NKTH pályázatai

Irodalom (linkek) MTA: NKTH: ERC: 7. keretprogram: