Szigeteltsín-vevők biztonsági elvei és problémái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
a sebesség mértékegysége
Advertisements

BME KAUT, MMK Vasúti Szakosztály, és a PQ Zrt. által szervezett szakmai konferencia Hz-es ütemadók és sínáramköri vevők - alkalmazási kérdések.
Váltóállítás egyedi inverterrel
Információ átvitel problémái Kábelismereti alapok
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Erősítő számítása-komplex feladat
Szerzők: Finszter Ferenc, Tóth Zoltán,
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
Elektromos mennyiségek mérése
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
A félvezető dióda (2. rész)
A bipoláris tranzisztor III.
MOS integrált áramkörök alkatelemei
Biológiai monitoring és mintavétel
1.9 MÉRÉS ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Mellár János 4. óra Március 5. v
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Termisztor önfűtése.
EMC © Farkas György.
Elektrotechnika 1. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Csík Zoltán Elektrikus T
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
BIZTOSÍTÓBERENDEZÉSI PROBLÉMA ELEMZÉSE
Folyamatirányítás fermentációknál
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Az LPQI rész a Partner Az LPQI-VES társfinanszírozója: Dr. Dán András Az MTA doktora, BME VET Meddőenergia kompenzálás elmélete és alkalmazása.
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
A hiba-előjel alapú FxLMS algoritmus analízise Orosz György Konzulensek: Péceli Gábor, Sujbert László Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika.
A bipoláris tranzisztor IV.
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Üzemzavari és üzemviteli automatikák
Aktív villamos hálózatok
©Farkas György : Méréstechnika
 Farkas György : Méréstechnika
 Farkas György : Méréstechnika
BME KAUT, MMK Vasúti Szakosztály, és a PQ Zrt. által szervezett szakmai konferencia Hz-es ütemadók és sínáramköri vevők - alkalmazási kérdések.
Pesti Béla MÁV ZRt. Pályavasúti Üzletág
BME KAUT, MMK Vasúti Szakosztály, és a PQ Zrt. által szervezett szakmai konferencia Hz-es ütemadók és sínáramköri vevők - alkalmazási kérdések.
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
BME Közlekedésautomatikai Tanszék
Geotechnikai feladatok véges elemes
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Elektronika Négypólusok, erősítők.
Rézkábel hibái.
Motor kiválasztás – feladat
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
Elektronika 9. gyakorlat.
Partner a méréstechnikában és az elektronikai tesztelésben.
Emelt sebesség Alapok Rétlaki Győző TEB Központ.
Biztosítóberendezési ismeretek Sorompók szigetelése
Rétlaki Győző TEB Központ
Rétlaki Győző TEB Központ
Kényszer menetirányváltás
Rétlaki Győző TEB Központ
Biztosítóberendezések szerkesztése
Biztosítóberendezések karbantartása
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
Biztosítóberendezések
Rétlaki Győző TEB Központ
Biztosítóberendezések szerkesztése 3
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
Jelformáló és jelelőállító elemek
Melyik a megfelelő hibahely kereső módszer?
Telekommunikáció Mészáros István Mészáros István
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
ELQ 30A+ két végpont közti manuális mérései
Jelformáló és jelelőállító elemek
Előadás másolata:

Szigeteltsín-vevők biztonsági elvei és problémái (30 percben…)

A szigeteltsínek üzemi szempontjai A foglaltságérzékelés = a folyamatosan változó üresjárati és a söntüzemi paraméterek biztonságos megkülönböztetése →mérési elve legyen átlátható, korrekt A biztosítóberendezés biztonsági felelősségű szerkezete →legyen fail-safe Beállítása, üzemeltetése hatással van a biztonságára →legyen egyszerűen kezelhető Zavart környezetben működik, a vágányhoz kapcsolódik →legyen zavarérzéketlen Sok szigeteltsínt üzemeltetünk →működjön megbízhatóan

A szigeteltsínek üzemeltetési problémái Széles tartományban változó ballasztellenállás (0,5-100 Ω) Az érzékelendő járművek tengelyeinek száma, ellenállása, tömege (és ezzel az átmeneti ellenállása) és kerekeinek állapota változó (a feltételezendő söntellenállás 0,1..0,5 Ω) A sínszálakban számos forrásból eredő, nem korlátozható áram folyik, gyakran lehet hibajelenség (aszimmetria, síntörés, szabálytalan földelés) A sínszálak továbbvezetik a keletkező nagyfeszültségű/nagyáramú zavarokat (felsővezeték-leoldás, villámlás, földáramok) A sínáramköröket védeni kell a szomszédos sínáramkörök szigeteléshiba, földelési rendellenesség, vagy a kábelerek közötti áthallás miatt becsatolódó sínjelétől

A sínáramkörök fizikai üzeme Elosztott paraméterű négypólus, sok befolyásoló paraméterrel, elméletileg jó közelítéssel számítható A szigeteltsín szabályozása az „áramgenerátor” rövidzár-paramétereinek beállításával és ellenőrzésével történik A szabad állapot biztonságos ellenőrzéséhez a küszöbérték feletti vevőfeszültség és vevőáram (tehát teljesítmény!) szükséges Söntüzemben a vevőfeszültséget (és vevőáramot) a küszöbérték alatt kell tartani. Síntörés érzékelése nem követelmény A vevőoldali rövidzárási áram legyen elegendő a vonatbefolyásolás működtetéséhez.

A 400 Hz-es vevő (8K vevő) Egyszerű nyugalmi áramú soros kapcsolás Galvanikus leválasztás a sínáramkörtől (illesztőtranszformátor) Egysínszálas sínáramkör = természetes aszimmetria A hasznos vevőjel szűrése soros szűrővel A hasznos vevőjel szintjének ellenőrzése komparátorral A meghúzási és elejtési érzékenység hiszterézise (jósági tényező) A hasznos vevőjel teljesítményének elegendőnek kell lennie a jelfogó működtetéséhez

400 Hz-es sínáramkör (8E vevő) Egyszerű soros szűrő A működtetéshez teljesítmény szükséges Bemeneti ellenállása „elveszíthetetlen”, de nem állandó

75 Hz-es kódolt sínáramkör Szűrni kell az 50 és 100 Hz-es zavarjel elnyomásához, a 75 Hz-es jel kiemeléséhez Impulzusüzem = a jósági tényezőnek nincs kardinális jelentősége Az impulzusok száma, hossza a jelfeladási funkció és a tranziensek függvénye Egysínszálas sínáramkör (földelési okokból használjuk, de kedvezőtlen az üzeme) Kétsínszálas sínáramkör (szigetelés hibája ellen védeni kell → referenciajel

75 Hz-es vevő Bonyolult szűrő az 50 és 100 Hz-es zavarjel elnyomásához (a szűrő mintegy 50 ms-ot késleltethet, nagyenergiájú impulzusra 75 Hz-es önlengés következhet be) Impulzusüzem = a jósági tényezőnek nincs kardinális jelentősége (↑3,1 V ↓1,9-2,2 V) Az impulzusok száma, hossza és tranziensei figyelembe vétele miatt lassú működés (3,5 s) A kétsínszálas sínáramkör szigetelési hibáját feltáró referenciajel impulzusainak száma, hossza és tranziensei figyelembe vétele miatt még lassabb működés (18 s)

75 Hz-es vevő (polárjelfogós) A sínjelnek működtetnie kell a vevőjelfogót, amikor nincs referenciajel (ez a ütköző zárlata esetén nem áll fenn) A referenciajelnek a sínjel szünetében meg kell jelennie(ez a ütköző zárlata esetén szintén nem állhat fenn) A biztonság alapja a dinamika: a polárjelfogónak a kondenzátorok töltését és áttöltését folyamatosan kell végeznie Rejtett biztonsági funkció: a jelfogó működtetéséhez, a kondenzátorok töltéséhez, áttöltéséhez idő szükséges: kisenergiájú impulzusok szűrése önműködően megvalósul

75 Hz-es vevő (elektronikus) A sínjel szűrése lényegében nem változik A szűrt „tartós” sínjel szintérzékelése→ burkológörbe előállítása → a trigger billentése sínoldalra → „pumpafokozat felhúzása” A szűretlen referenciajel burkológörbe előállítása → a trigger billentése sínoldalra → „pumpafokozat visszaállítása” A rendszeresen felhúzott, és visszaállított „pumpa” egy belső generátor impulzusaival tölti a galvanikusan leválasztott kondenzátort, és húzatja a szigeteltsínjelfogót (33 kΩ → 30,5 s) A biztonság alapja a dinamika, bármelyik oldal leállása, vagy nem időbeni működése leállítja a pumpát → nem lesz töltés A sínjel csak a referenciajel szünetében tud hatásosan felhúzatni A referenciajel csak a sínjel szünetében tud hatásosan visszaállítani (Szűrőkésleltetést figyelembe kell venni) Az elektronika működtetéséhez, a ferritmagos leválasztótekercsek valamint a kondenzátor miatt a felhúzáshoz és a visszaállításhoz elegendő idő kell! Melegedésre érzékenyek az elektronikus eszközök!

Szabályozási kérdések Beszabályozás folyamatos jelnél, a szűretlen oldalon, tápoldali rövidzár-üzemmódban („áramgenerátoros táplálás”) Jelfeladási áram ellenőrzése a vevőoldalon A vevőáramot a zavart környezet miatt a szűrő és a vevő között mérjük A söntérzékenység kritériuma az I2<18 mA, U2 < 2 V (U2 < 3,0 V, hiszen a következő impulzusnál nem húz fel) Mérjük a zavaró jel szintjét (a szűrő bemeneti és kimeneti feszültsége)

A referenciajel szűretlen! A sínjelet minden vevő szűri, a referenciajel mindig szűrés nélkül kerül bekötésre Ideális esetben a szűretlen referenciajel a szomszéd sínáramkör szűretlen adó oldali sínjele, ezért annak minden zavara megjelenik a vevő ref. jel bemenetén („a ref. jel kisimul”) Állomáson a ref. jel tápsínjére kapcsoljuk a sugárzókábelek (váltottüzemű sínáramkörök) táplálását, ezért a külsőtéri zavaró jel megjelenhet a tápsínen, így a referenciabemeneteken is!

Köszönöm a figyelmüket.