1 A fenntarthatóság élelmiszerlánc szemléletű megközelítése Palotásné Gyöngyösi Ágnes vezető főtanácsos FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Zalaegerszeg december 13.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Környezetjogi alapelvek
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Magyar Útügyi Társaság
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Magyar Útügyi Társaság
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

1 A fenntarthatóság élelmiszerlánc szemléletű megközelítése Palotásné Gyöngyösi Ágnes vezető főtanácsos FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály

2

3

4

5

6 Válozások 1950 óta A világ népessége 2,5 milliárd főről 6 milliárd fő fölé emelkedett – re az előrejelzés 9 milliárd fő A megavárosok (ahol a lakosság száma meghaladja a 8 millió főt) 2-ről 25-re emelkedett Az éves vízfelhasználás 1300 köbkilométerről 4200-ra nőtt Az esőerdők az 1950-ben mért felületnek csak 70%-át adják A CO2 kibocsátás ötszörösére emelkedett A fakitermelés megháromszorozódott A papírfogyasztás hatszorosára nőtt A halászat közel ötszörös mennyiségű A gabonafogyasztás közel háromszorosára nőtt Az ásványi tüzelőanyagok égetése közel megnégyszereződött A levegő és vízszennyezés sokszorosára nőtt Az elefántok száma tizedére csökkent (biodiverzitás)

7 Mi a fenntarthatóság? Fenntartható fejlődés Több definíció: Általános: olyan fejlődés, ami „kielégíti a jelen igényeit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját igényeiket”, Fenntartható mezőgazdasági-élelmiszeripari rendszerek: amelyek gazdaságosak, kielégíti a társadalom korszerű táplálkozással kapcsolatos igényeit, és megőrzik a környezet minőségét, a világ természeti erőforrásait a jövő generációk számára Fenntartható fogyasztás olyan felelősségteljesebb viselkedési megoldások, amelyek választ adhatnak a társadalmi és környezeti egyensúlyhiányokra. Más megfogalmazásban: az alapvető szükségletek kielégítését és az életminőség javítását szolgáló szolgáltatások és termékek igénybevétele úgy, hogy csökken a természeti erőforrások és a mérgező anyagok használata, a hulladék és mérgezőanyag kibocsátása, így nem fenyegeti veszély a jövő generációk szükségleteinek kielégítését.

8 A fenntarthatósági közös szempontok Anyag és energiatakarékosság Helyi erőforrások hasznosítása Megújuló természeti erőforrások előtérbe helyezése Szemét- és hulladékképződés minimalizálása Szennyeződések megelőzése, csökkentése Mennyiségi szemlélet helyett a minőség ösztönzése Természeti értékek tisztelete és védelme

9 Kié a felelősség? A felelősség komplex és megosztott, viseli a társadalom, ezen belül a fogyasztók az állam, különös tekintettel az oktatásra, tájékoztatásra és a jogszabályalkotásra a vállalkozások e három területnek egyensúlyban kell lennie, az ennek hiányában kialakuló folyamatok a fenntarthatóság ellenében hatnak

10 Az élelmiszeripar alapvető érdeke a jövőbeni fejlődés környezeti szempontú megközelítése Az erőforrásokkal való takarékosabb gazdálkodás költségkímélő Elejét lehet venni a gazdasági folyamatokat gátló jogszabályok kialakításának Ezen a területen még várható támogatás

11 Az élelmiszeripar jellemző környezet terhelése Hulladék kibocsátás Szennyvíz kibocsátás Erőforrás felhasználás: víz, gőz, gáz, elektromos áram

12

13 Az élelmiszeripar csomagolási hulladék kibocsátása Anyagfajta: kibocs : terv. Üveg 163 et Papír: 294 et Műanyag: 163 et Társított: 24 et Fa: 180 et Vas: 52 et Aluminum: 21 et Összesen: 897 et Évente 4-5 % növekedéssel számolva 2010-re a kibocsátás eléri a közel 1100 tonnát 60%-os hasznosítási kötelezettség 2012-ben : 650 etonna 2010-ig 40%-kal kell növelni a csomagolóanyag hasznosítást, és ezt döntően lakossági gyűjtésből kell megvalósítani !!!!

14 Termékdíj – a hulladék keletkezés megelőzésére, a keletkezett hulladék kezelésére Indok: az előállítók kis mértékű hajlandósága a hulladék keletkezés megelőzésére, a csökkentésre 2004/12/EK irányelv Mo. számára előírt csomagolási hulladék hasznosítási kötelezettségei 2012 dec. 31.-ig Min. 60%-os hasznosítás (anyagában+energetikai) Min. 55% anyagában Minél nagyobb a gyártók passzivitása, annál valószínűbb a szabályozás erősödése A környezetvédők még nem adták fel a szabályozás szigorítását vagy a betétdíj bevezetését

15 Hulladékgazdálkodás Új EU-s keretirányelv: 2008/98/EK a hulladékokról 5 lépcsős hulladékhierarchia a korábbi 3 lépcső helyett (megelőzés, újrahasználatra való előkészítés, újrafeldolgozás,egyéb hasznosítás, pl. energetikai, ártalmatlanítás) Melléktermék definíciószerűen megjelenik (5. cikk) Hulladékstátusz megszűnése fogalom (6.cikk) A hulladék keletkezés megelőzéséről a tagországoknak programot kell készíteni

16 Példa a szabályozás erősödésére A 96/61/EK tanácsi IPPC irányelv (jelenleg 2008/1/EK) hatálya alá tartozó ipari vagy mezőgazdasági létesítménynek meg kellett szereznie az integrált (egységes környezethasználati) engedélyt Az értékelések nem tartották elégségesnek a rendszer működésének eredményeit, ezért Az irányelv módosítás során az ágazati BREF dokumentumokat mintegy minimum követelménynek tervezik minősíteni A kibocsátási határértéktől való eltérést szigorítani szeretnék

17 Vízfelhasználás és szennyvízkibocsátás A legtöbb élelmiszeripari ágazat ivóvíz minőségű vizet használ fel (hús-, baromfiipar együtt kb. 22 millió m3/év) A felhasznált víz kb. 80%-a szennyvízzé válik Kutatások eredményei alapján megállapítható, hogy a felhasznált víz és a keletkező szennyvíz mennyisége nagymértékben függ a gyártástechnológiától, az üzem méretétől, az üzemi fegyelemtől, a rendelkezésre álló víz mennyiségétől és forrásától, valamint a takarítási technológiától

18 Mit lehet tenni? A fenntarthatósági szempont figyelembevétele nem veszély, hanem LEHETŐSÉG Szemlélet váltásra van szükség elsősorban a menedzsment részéről A fenntarthatóság irányában mutató beruházások a K+F és az innováció szinte kimeríthetetlen tárháza Életciklus elemzés Életciklus szemlélet az élelmiszerlánc teljes hosszában

19 Hulladékok keletkezésének megelőzése Kiemelt feladat – a hulladék mennyiség csökkentés leghatékonyabb módja, ezen felül: Erőforrás takarítható meg az elő nem állított terméken keresztül A termelés és a hulladék által keletkező károk eleve kiküszöbölhetők Kisebb ártalmatlanítási költségek, kisebb lakossági kiadások A lerakó kapacitások kihasználtsága optimalizálható

20 Hulladékminimalizálás A menedzsment elkötelezettsége: szervezés, tervezés A termelési folyamatok elemzése (hulladék keletkezési helye és oka) A hulladékminimalizálási lehetőségek azonosítása Üzemvezetés: leltár, karbantartás, anyagok, veszteségek csökkentése, újrahasználat visszaforgatás Hulladékszegény technológiák alkalmazása (K+F, innováció) Termékfejlesztés a legkisebb tömegű és térfogatú hulladékot eredményező termékek irányába Termékfejlesztés az élelmiszer hulladék csökkentés irányában

21 Melléktermék Törvényi szabályozás fogja lehetővé tenni a melléktermék külön kezelését Jelentős pénzügyi hatás: régi adat, szakágazatban 8 mrd Ft érték a melléktermékhez rendelve A melléktermék kikerül a hulladékokra vonatkozó szabályok alól A hasznosítást dokumentálni kell

22 Példa melléktermékekre Sörgyártás, szeszipar – törköly Növényolajipar – extrahált dara, lecitin Tartósítóipar – paradicsomtörköly Gyümölcs feldolgozás – almatörköly, gyümölcs mag Tejipar - savó

23 További gyakorlati ötletek Üzemeltetési praktikák: Tisztítószerek kiválasztása Hűtővíz, csapadékvíz elválasztása, kezelése Folyamat - optimalizálás: Vízhasználat maximalizálás Újrahasználat, visszaforgatás Hatékonyság növelés Megújuló erőforrás alkalmazási lehetőségek kutatása

24 Az elért és mért környezeti eredmény pénzzé tehető Karbon lábnyom számítás: környezeti mérőszám: ÜHG gázok CO2 egyenértékben való számítása Emisszió kereskedelem Presztízs kérdés – karbon lábnyom érték termékeken való jelölése Karbon lábnyom Workshop az FVM-ben június 17.-én kor

25 Köszönöm szíves figyelmüket.