AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Szennerné Bagó Gabriella 2003.október 30.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
ÉLELMISZERBIZTONSÁG Készítette: Deák Ferenc
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Takarmányozástan.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Takarmányok zsírtartalma
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
1169/2011/EU jelölési rendelet
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Logo tervezéshez információk
Az Európai Unió mezőgazdasága
„Ajak a jövő települése” a munka tükrében
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Ökológiai állattenyésztés
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
ÜDVÖZÖLJÜK!.
XXXII. Óvári Tudományos Nap
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Takarmányok zsírtartalma
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN Dr. Dér Ferenc egyetemi docens Dr. Stefler József egyetemi tanár

JOGI HÁTTÉR Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete rendelkezett az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, amely 2005. 01. 01-én lépett hatályba. Ez a rendelet az alapja az európai élelmiszerjognak, így az élelmiszer-biztonság alapjait is jelenti. Kimondja, hogy minden élelmiszeripari vállalkozás felelős termékeinek biztonságáért. Az elsődleges termelő aki élelmiszer vagy takarmány alapanyagot állít elő is élelmiszeripari vállalkozónak számít, és így vonatkozik rá ez a rendelet.

FONTOSABB ÉLELMISZEREINK Malomipari termékek, tésztafélék, pékáruk Zöldségek, gyümölcsök Tej és tejtermékek Hús és húskészítmények

AZ ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÓ LÁNC FONTOSABB ÁLLOMÁSAI Szántó-föld Növény-termesztés Takarmány ipar Állat-tenyésztés Hús ipar Élelmiszer ipari feldolgozás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer takarmány alapanyagok Állati eredetű Növénytermesztés Takarmány ipar Állattenyésztés Élelmiszer ipar Piac élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék

A SZÁNTÓFÖLD ÉS A NÖVÉNYTERMESZTÉS HATÁSA AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGRE Nehézfémsók (higany, ólom, kadmium) Mikotoxinok (aflatoxin, fuzárium ) Növényi eredetű élelmiszer alapanyagok Növények által termelt toxinok Szántóföld Növény-termesztés Növényi eredetű takarmány alapanyagok Szer- maradványok Magas nitrát- tartalom G M O

NÖVÉNYTERMESZTÉS 2.3. Távérzékelt adatok gyűjtése és feldolgozása Szántó-föld Növény-termesztés Takarmány ipar Állat-tenyésztés Hús ipar Élelmiszer ipari feldolgozás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer takarmány alapanyagok Állati eredetű Növénytermesztés Takarmány ipar Állattenyésztés Élelmiszer ipar Piac élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék NÖVÉNYTERMESZTÉS 2.3. Távérzékelt adatok gyűjtése és feldolgozása Termés előrejelzés, kártétel monitoring és értékelés 1.2. AGRO-GIS képi megjelenítő Grafikus területi nyilvántartás 1.1. FÖLDKÖNYV (Földbérlet és föld-nyilvántartás) Adatbázis 2.1. Táblatörzskönyv Korábbi adatok elemzése. Az alkalmazott agrotechnika műveleteinek rögzítése 2.2. AGRO-GIS képi megjelenítés A táblatörzskönyv adatainak grafikus megjelenítése, grafikusan támogatott művelés tervezés 3.1. Nyomonkövetés Logisztika 1. SZÁNTÓFÖLD 2. NÖVÉNYTERMESZTÉS 3. TÁROLÁS 2.6. Végtermék minőség vizsgálatok Összetétel és káros anyagok 2.5. Növény vizsgálatok Összetétel és káros anyagok 2.4. Vetőmag vizsgálat Minőség, GMO 1.3. Talajvizsgálat Talajminta térkép készítés 3.2. Minőségellenőrzés Összetétel és káros anyagok Térinformatika Távérzékelés Laboratórium TÁMOGATOTTSÁG

GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A TEJTERMELÉSBEN Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) TEHENÉSZET Tejösszetétel: döntően genetikai hatásra Csíraszám: döntően környezeti Feldolgozó Árutej Direkt értékesítés Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők) Takarmányozás hatása a tejminőségre zsír % ± 0,1-0,3 % fehérje % ± 0,1 % ásványi anyag, vitamintartalom Tartás hatása a tejminőségre fejés → zsírtartalom (csökkenés) → szomatikus sejtszám (növelés) → csíraszám (növelés) laktációs stádium – zsír % ± 0,2-0,4 % gyógyszerek → veszélyforrás!! mosás, hűtés hőstressz, hidegstressz

GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A KÉRŐDZŐK HÚSTERMELÉSÉBEN Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: legeltetés → zsírtartalom csökken Befolyásolás lehetősége ivar hízlalási végsúly vágási életkor Feldolgozó Vágóállat Direkt értékesítés ??? Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők, ipari melléktermékek) Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére csak csekély hatással van újabb próbálkozások: telítetlen zsírban gazdag tak. etetése omega 6 zsírok etetése

GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A SERTÉS ÉS BAROMFI HÚSTERMELÉSÉBEN Saját termelésű takarmányok (abrak) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: kifutós tartás → zsírosodás Befolyásolás lehetősége ivar hízlalási végsúly vágási életkor Feldolgozó Vágóállat Direkt értékesítés Vásárolt takarmányok (fehérjeabrakok, koncentrátumok, kiegészítők) Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére erős hatással van telítetlen zsírban és omega 6 zsírban gazdag takarmányok etetése széles körben (szója, napraforgó, lenmagdara, halliszt)

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!