AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN Dr. Dér Ferenc egyetemi docens Dr. Stefler József egyetemi tanár
JOGI HÁTTÉR Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete rendelkezett az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, amely 2005. 01. 01-én lépett hatályba. Ez a rendelet az alapja az európai élelmiszerjognak, így az élelmiszer-biztonság alapjait is jelenti. Kimondja, hogy minden élelmiszeripari vállalkozás felelős termékeinek biztonságáért. Az elsődleges termelő aki élelmiszer vagy takarmány alapanyagot állít elő is élelmiszeripari vállalkozónak számít, és így vonatkozik rá ez a rendelet.
FONTOSABB ÉLELMISZEREINK Malomipari termékek, tésztafélék, pékáruk Zöldségek, gyümölcsök Tej és tejtermékek Hús és húskészítmények
AZ ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÓ LÁNC FONTOSABB ÁLLOMÁSAI Szántó-föld Növény-termesztés Takarmány ipar Állat-tenyésztés Hús ipar Élelmiszer ipari feldolgozás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer takarmány alapanyagok Állati eredetű Növénytermesztés Takarmány ipar Állattenyésztés Élelmiszer ipar Piac élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék
A SZÁNTÓFÖLD ÉS A NÖVÉNYTERMESZTÉS HATÁSA AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGRE Nehézfémsók (higany, ólom, kadmium) Mikotoxinok (aflatoxin, fuzárium ) Növényi eredetű élelmiszer alapanyagok Növények által termelt toxinok Szántóföld Növény-termesztés Növényi eredetű takarmány alapanyagok Szer- maradványok Magas nitrát- tartalom G M O
NÖVÉNYTERMESZTÉS 2.3. Távérzékelt adatok gyűjtése és feldolgozása Szántó-föld Növény-termesztés Takarmány ipar Állat-tenyésztés Hús ipar Élelmiszer ipari feldolgozás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer takarmány alapanyagok Állati eredetű Növénytermesztés Takarmány ipar Állattenyésztés Élelmiszer ipar Piac élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék NÖVÉNYTERMESZTÉS 2.3. Távérzékelt adatok gyűjtése és feldolgozása Termés előrejelzés, kártétel monitoring és értékelés 1.2. AGRO-GIS képi megjelenítő Grafikus területi nyilvántartás 1.1. FÖLDKÖNYV (Földbérlet és föld-nyilvántartás) Adatbázis 2.1. Táblatörzskönyv Korábbi adatok elemzése. Az alkalmazott agrotechnika műveleteinek rögzítése 2.2. AGRO-GIS képi megjelenítés A táblatörzskönyv adatainak grafikus megjelenítése, grafikusan támogatott művelés tervezés 3.1. Nyomonkövetés Logisztika 1. SZÁNTÓFÖLD 2. NÖVÉNYTERMESZTÉS 3. TÁROLÁS 2.6. Végtermék minőség vizsgálatok Összetétel és káros anyagok 2.5. Növény vizsgálatok Összetétel és káros anyagok 2.4. Vetőmag vizsgálat Minőség, GMO 1.3. Talajvizsgálat Talajminta térkép készítés 3.2. Minőségellenőrzés Összetétel és káros anyagok Térinformatika Távérzékelés Laboratórium TÁMOGATOTTSÁG
GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A TEJTERMELÉSBEN Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) TEHENÉSZET Tejösszetétel: döntően genetikai hatásra Csíraszám: döntően környezeti Feldolgozó Árutej Direkt értékesítés Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők) Takarmányozás hatása a tejminőségre zsír % ± 0,1-0,3 % fehérje % ± 0,1 % ásványi anyag, vitamintartalom Tartás hatása a tejminőségre fejés → zsírtartalom (csökkenés) → szomatikus sejtszám (növelés) → csíraszám (növelés) laktációs stádium – zsír % ± 0,2-0,4 % gyógyszerek → veszélyforrás!! mosás, hűtés hőstressz, hidegstressz
GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A KÉRŐDZŐK HÚSTERMELÉSÉBEN Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: legeltetés → zsírtartalom csökken Befolyásolás lehetősége ivar hízlalási végsúly vágási életkor Feldolgozó Vágóállat Direkt értékesítés ??? Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők, ipari melléktermékek) Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére csak csekély hatással van újabb próbálkozások: telítetlen zsírban gazdag tak. etetése omega 6 zsírok etetése
GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A SERTÉS ÉS BAROMFI HÚSTERMELÉSÉBEN Saját termelésű takarmányok (abrak) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: kifutós tartás → zsírosodás Befolyásolás lehetősége ivar hízlalási végsúly vágási életkor Feldolgozó Vágóállat Direkt értékesítés Vásárolt takarmányok (fehérjeabrakok, koncentrátumok, kiegészítők) Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére erős hatással van telítetlen zsírban és omega 6 zsírban gazdag takarmányok etetése széles körben (szója, napraforgó, lenmagdara, halliszt)
Köszönjük megtisztelő figyelmüket!