Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Enterprise Europe Network Vékásyné Gál Zsuzsanna regionális vezető.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
„Nemzeti technológiai platform a textil és ruhaipar megújításáért” Célok és a tervezett tevékenységek Máthé Csabáné dr. Alakuló ülés január 21.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
Az ”Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform Stratégiai Kutatási terve Boródi Attila Az MNÉTP elnöke.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
EEgészség Program – Szakmai Napok N K T H – E S K I * március Templar Partnership Company 1 eEgészség program „Egészségügyi Informatikai K+F.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Fejlesztéspolitika, regionális politika szekció Lehmann Kristóf Ecostat.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A „Fenntartható Innovációs Technológiai Centrum” (FITC) céljai és tevékenysége A TÁMOP /1/KONV projekt nyitókonferenciája Gyöngyös,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
KEXPORT Klaszter Céljai Őri István KEXPORT Klaszter Bizottság elnöke
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
Nemzeti Technológiai Platform a
EU 6. Keretprogram Információs nap Eger, szeptember 15. Dr. Tóth László egyetemi tanár, Intézet igazgató.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
A magyarországi K+F politika
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Előadás másolata:

Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései Boródi Attila MNÉTP-elnök attila.borodi@t-online.hu +36 209 504 801 Regionális Innovációs Konferencia Veszprém, 2010. április 29.

Élelmiszeripar Európában és nálunk Európa (2008) GDP-ben: 13,4 %, Legnagyobb iparág Termelői árbevétel: 913 millió euró Foglalkoztatás: 4,3 millió fő Cégek száma: 308 ezer Külkermérleg: + 2,0 millió euró Belföldi piac rész, átlagosan: 77 % K+F kiadások: 0,3 % Háztartási kosárban: 12,6 % Vállalkozások megoszlása: KKV száma: 99,1 % KKV árbevétel: 48,5 % Magyarország GDP-ben: 11-12 % ( 3,7 % ), 3. legnagyobb feldolgozó ágazat Termelői árbevétel 2009: 2,609 millió Ft Foglalkoztatás 2009: 97 + 83 ezer fő (6,8 %) Cégek száma: 2007: 6,780 (>8,379) Külkermérleg: + 1–2 millió euró! Belföldi piac rész: 80 % volt (2004 előtt) K+F kiadások: n.a. (<0,05 %) Háztartási kosárban 2008: 29,1 % Vállalkozások megoszlása: KKV száma: 98,8 % KKV árbevétel: 49,3 % 100:1 40:1 45:1 6:1 1:2 azonos

Hogyan is állunk itthon? (1) Élelmiszergazdaság = mezőgazdaság + feldolgozó élelmiszeripar Fenntarthatóság: csakis együtt Szociális hatások vidékfejlesztés, foglalkoztatás, lakossági élelmezés és népegészségügy, életminőség Létbiztonság, jó közérzet! Élelmiszer stratégiai cikk (energia,víz), világigények növekednek Sajátosságok 1989 előtt: erős gazdasági szektor Kedvező jogi és politikai környezet, szakmai tudás, fejlett mezőgazdasági háttér, nemzetközi együttműködések 1990 után: elsődleges privatizálási célpont Duális gazdaság kialakulása (előnyök és kockázat) Jelentős külföldi tulajdon, nagy külföldi cégek meghatározó belföldi és exportpiaci részesedéssel KKV szektor Valódi nemzeti kincsünk Termőföld, víz, éghajlat Emberi kreativitás, alkotásvágy Kiváló potenciális lehetőségek a jövőt illetően

Hogyan is állunk itthon? (2) Jelenlegi hazai helyzet 2004 óta részesedése GDP-ben csökken Versenyképességi gondok Termelés csökken Belföldi piaci részesedés csökken Növekvő gabona- és olajmag-export, feldolgozott termékek arányának csökkenése (növekvő kockázatok) Adózott eredmény csökken Kevés hozzáadott érték és innováció Lemaradás az újonnan csatlakozott tagállamokkal szemben is DE: Jelenlegi válság hatása kisebb mint egyéb ágazatokban Okok sokfélék (pl.) Kettős szorításban: mezőgazdaság és kereskedők között Mezőgazdaság kedvezőtlen versenyképessége (földkérdés, hatékonyság) Kereskedői láncok magatartása Tőkehiány, finanszírozás Mi van a fejünkben? Együttműködési készség hiánya az élelmiszerpályán Oktatás, szakmai felkészültség Kevés fogyasztói elkötelezettség Kormányzati prioritások hiánya

Mit kellene tenni? Célok Kihívások Eszközök Versenyképes hazai élelmiszergazdaság Duálgazdaság kiegyensúlyozása Hozzáadott értéknövelés, nagyobb eredmény Piaci pozíciók javítása (belföld, export) Helyi gyártás és foglalkoztatás Élelmiszergazdaságot nemzet-stratégiai ágazatnak kell nyilvánítani! Kihívások Alkalmazkodás a fogyasztóhoz fogyasztói gondolkodás: No.1 = ár, minőség leértékelődése csökkenő vásárlóerő fogyasztói bizalom (élelmiszer-biztonsági botrányok, tájékozás, reklámok) egészségtelen életmód társadalom elöregedése szabadidő és kényelem felértékelődése Társadalom mint egész változása (szokások, fenntarthatóság, fekete gazdaság) Kereskedelmi láncok: kritikus árutömeg, globális versengés, beszerzési stratégiák Tőkehiány, finanszírozás Eszközök Innováció gyors megvalósítással, korszerű tudás Nagyobb együttműködési készség Tőkebevonás (magán, EU, nemzeti) Állam közreműködés (stratégia, jogi környezet)

Kell az innováció! Innováció a leggyorsabb és relatíve legolcsóbb hajtóerő, amely mozgósítja az emberi kreativitást és önmegvalósítást, De soha nem kockázatmentes! Innováció = Emberi kreativitás, vállalkozási kedv = Tudás alkalmazása Nyersanyag-minőségben, termelésben Termékekben Disztribúcióban, szolgáltatásokban Erőforrások felhasználásában Piacra jutásban, értékesítésben Cégvezetésben Általános szakmai ismeretek bővítésében és megújításában (know-how is!) Több terület átfogásával Innováció finanszírozása átgondolásra szorul Kockázatcsökkentés: közös kutatások ösztönzése KKV-k számára Piacra jutás, marketingköltségek és új értékesítési csatornák Takarékosság a pénzügyi forrásokkal (alku, reális megtérülés, érdemi számonkérés) Üzemi méretű innovációs műszaki fejlesztések megvalósítására Több szakmaiság a pályázatok elbírálásánál Alap: kutatási és megvalósítási tervek

MNÉTP: kezdeti lépések 2005-2010 Alapelvek Alulról felfelé építkezés, piaci alkalmazás Hazai hálózat építése Nyitottság, demokratikus irányítás Kapcsolatfelvétel hazai társterületekkel Nemzetközi munkamegosztás Hazai kormányzati programokhoz való illeszkedés, mirror-csoport KKV-k számára közös kutatások ösztönzése Kommunikáció, információcsere – eredmények, oktatás, nemzetközi tapasztalatok Kedvező személyi feltételek Európai ÉT Platform Irányító Testületében európai projektekben EU High Level Group KKV munkacsoport Szakmai elismertség hazai ipari és kutatói szakemberek körében európai kutatási központokban, egyetemeken együttműködés más hazai platformokkal Előzetes információk és tapasztalatok európai pályázatokkal kapcsolatban A Kezdet 2005. október 14. MNÉTP megalakulása 50 gyártó és kutató, első MNÉTP Irányító Testület 2006. február. MNÉTP első Innovációs Kutatási Stratégiai Terv kidolgozása, vita 2008. tavasza:Ismeretterjesztő konferenciák 2008. augusztus 15. NKTH-ÉFOSZ Szerződés

MNÉTP: további lépések (1) 2008-2009 Pályázat megvalósítása Helyzetelemző tanulmányok készítése 2009. január: versenyképességi feltételek 2009. április: külpiaci helyzet 2008. ősze: Elkészült az Európai Innovációs Stratégiai Kutatási Terven alapuló Európai Megvalósítási Terv Hazai megvitatás Partnerségi adatbázis-kiépítés: fejlesztési igények és folyó kutatási témák több mint 100 gyártónál és kutatási központnál 2008. november 21. Irányító Testületi tagság megújítása 270 egyéni önkéntes tag és felhasználó, amelyből 102 fő 68 gyártó céget képvisel 2008. december: MNETP lógó és honlap (via www.éfosz.hu és közvetlenül (www. technoplatform.hu) 2009. január 13: Irányító Testület újraalakulása >50 %-nál nagyobb ipari reprezentáció 10 fő ipari és 9 fő kutató 10 fős mirror group 2009. január 13. Magyar Élelmiszeripar Innovációs Stratégiai Kutatási Tervének aktualizálása és vitája 2008. november – 2009. április: Népszerűsítő rendezvények az MNÉTP szerepéről és a hálózatépítésről kompetenciaközpontok (Debrecen), regionális fejlesztési és innovációs ügynökségek (Kaposvár) egyetemek (Szeged) társplatformok (nanotechnológia, kommunikáció, Manufuture - Budapest)

MNÉTP: további lépések (2) 2009-2010 2009. január – május 15: Innovációs Stratégiai Terv többfordulós megvitatása, véglegesítése, jóváhagyása Összhang társterületek prioritásaival mezőgazdaság (nép)egészségügyi és táplálkozási prioritások külföldi kutatói tapasztalatok nemzeti platformok eredményei (2007: Róma, Brüsszel, 2008: Brüsszel. Budapest, 2009: Barcelona, Riga), 2009. október - 2010. február. Workshopok szervezése KKV-k részére csoportos kutatások szervezés és finanszírozás projekt-menedzselés technológiai transzfer Truefood projekt: hagyományos élelmiszerek nemzetközi innovációja A jövő 2009. október – 2010. március: Megvalósítási Terv elkészítése 2010. április – május 31. Végleges Innovációs Megvalósítási Terv közzététele és társadalmi vitája Kiemelt innovációs területek hozzáadott értéknövelés (minőség, biztonság) intenzívebb K+F együttműködés termékpálya mentén és interdiszciplinák technológia transzfer fenntarthatóság (erőforrások, melléktermékek, új eljárások) népegészségügy, táplálkozás, életmód KÖZÖS CÉL: versenyképesebb hazai élelmiszeripar!

MNÉTP Köszönöm a figyelmet!