A bipoláris tranzisztor és alkalmazásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1/15 NPN rétegsorrendű, bipoláris tranzisztor rajzjele az elektródák nevének jelölésével.
Advertisements

Dióda, Tirisztor, GTO, Tranzisztor
Dr. Turóczi Antal Digitális rendszerek Dr. Turóczi Antal
Digitális elektronika
Az integrált áramkörökben (IC-kben) használatos alapáramkörök
Digitális rendszerek II.
A bipoláris tranzisztor és alkalmazásai
A félvezető dióda (2. rész)
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
A félvezető dióda.
A térvezérelt tranzisztorok I.
FÉLVEZETŐ-FIZIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Bipoláris integrált áramkörök alapelemei
A bipoláris tranzisztor III.
A bipoláris tranzisztor II.
Analóg alapkapcsolások
A bipoláris tranzisztor V.
Elektronikus eszközök BME EET 1.0. Elektronikus eszközök, és alkatrészek Osztályozás: passzív: adott frekvenciatartományban a leadott „jel” teljesítmény.
A térvezérelt tranzisztorok (JFET és MOSFET)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 18.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Félvezető technika.
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Erősítők.
Elektronika Alapismeretek II. rész.
Fizika 7. Félvezető eszközök Félvezető eszközök.
Elektronikai alkatrészek
A bipoláris tranzisztor modellezése
Fázishasító kapcsolás Feszültségerősítések Au1 Au2 Egyforma nagyság
Kaszkád erősítő Munkapont Au Rbe Rki nagyfrekvenciás viselkedés
A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt:
Számpélda a földelt emitteres erősítőre RBB’≈0; B=100; g22=10S;
A tranzisztor kimeneti karakterisztikái
Kérdések-válaszok a TRANZISZTOROK témaköréből
A digitális áramkörök alapelemei
Félvezető áramköri elemek
Bipoláris integrált áramkörök alapelemei Elektronika I. BME Elektronikus Eszközök Tanszéke Mizsei János 2004.március.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
A bipoláris tranzisztor I.
ELEKTRONIKA I. ALAPÁRAMKÖRÖK, MIKROELEKTRONIKA
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A bipoláris IC technológia.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A bipoláris tranzisztor.
A félvezetők működése Elmélet
Elektronika 2 / 3. előadás „Bemelegítés”: Visszacsatolt kétpólusú erősítő maximálisan lapos átvitelének feltétele. Feltételek: 2/1›› 1 és H0 ›› 1.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 11.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 10.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
- 2. javított áramtükör Elektronika 2 / 5. előadás Ibe I Iki I IB
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A pn átmenet működése: Sztatikus.
Elektronika Négypólusok, erősítők.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
A félvezető dióda. PN átmenet kivitele A pn átmenet: Olyan egykristályos félvezető tartomány, amelyben egymással érintkezik egy p és egy n típusú övezet.
Félvezető alapeszközök
Elektronika Tranzisztor (BJT).
Nagyteljesítményű LED
A félvezető dióda.
A bipoláris tranzisztor és alkalmazásai
A félvezető dióda Segédanyag a Villamosmérnöki Szak Elektronika I. tárgyához Belső használatra! BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök.
Félvezető áramköri elemek
Zárthelyi előkészítés
Járművillamosság és elektronika II.
Előadás másolata:

A bipoláris tranzisztor és alkalmazásai

Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök, alkalmazásuk: Típusai: erősítőként analóg áramkörökben kapcsolóként digitális áramkörökben Típusai: BJT Bipoláris tranzisztor („Bipolar Junction Transistor”) Áram által vezérelt Röviden: áramvezérelt („current-amplifying”) FET Térvezérlésű tranzisztor („Field Effect Transistor”) Elektromos tér által vezérelt Röviden: térvezérelt („field effect”)

A bipoláris tranzisztor (BJT) Két egymással szoros kapcsolatban lévő pn átmenetből áll, a középső réteg közös Az npn és a pnp kialakítás egyaránt elképzelhető Az npn tranzisztor gyorsabb, ezért ez a gyakoribb

A tranzisztorhatás A BJT rajzjele Emitter Bázis Kollektor Az „ős”, a tűs tranzisztor...

A BJT több, mint két dióda! A tranzisztorhatás A BJT két, közös anódú (p-oldal) diódaként is felfogható, de fellép egy új jelenség, a tranzisztorhatás. A BJT több, mint két dióda!

A diszkrét (nem IC-beli) bipoláris tranzisztor (BJT) felépítése Két pn átmenet, szoros (néhány m) közelségben BJT Planáris tranzisztor Két lehetőség: npn vagy pnp szerkezet A működés azonos, általában csak az npn-t tárgyaljuk...

A diszkrét (nem IC-beli) BJT felépítése Elvileg szimmetrikus, gyakorlatilag nem az wBM “metallurgiai” bázisvastagság

A diszkrét (nem IC-beli) BJT felépítése

A diszkrét (nem IC-beli) BJT felépítése Kisteljesítményű tranzisztor Chipméret: ~ 0,50,50,3 mm

A diszkrét (nem IC-beli) BJT felépítése Közepes teljesítményű tranzisztor B E

Az integrált áramköri BJT felépítése

Az integrált áramköri BJT felépítése P-típusú adalékolás: Akceptor anyagok: Bór (B), Alumínium (Al), Gallium (Ga), Indium (In) Kollektor Bázis Emitter N-típusú adalékolás: Donor anyagok: Foszfor (P), Arzén (As), Antimon (Sb)

A bipoláris tranzisztor áramai Aktív beállítás: EB átmenet nyitva, CB zárva A: közös bázisú, nagyjelű (egyenáramú) áramerősítés

A bipoláris tranzisztor jellegzetességei A bázis és az emitter között az áram kisebb részét a bázisbeli többségi hordozók szállítják lyukak npn tranzisztor esetén A fő áramot az emitterből a kollektorba a bázison keresztül a kisebbségi töltéshordozók szállítják elektronok npn esetén Ezért a BJT-t kisebbségi-hordozó alapú eszköznek is nevezik

Az áramerősítés folyamata Cél, hogy az emitter árama megjelenjen a kollektorban, azaz hogy az emitterből jövő többségi töltéshordozók minél nagyobb számban érjék el a kollektort A veszteségek forrásai: Az emitter áram egy része nem a kollektor felé folyik A nyitott átmenet lyukárama a bázisból az emitter felé irányul. (IE = IEn + IEp) , ebből csak az elektronáram indul el a kollektor felé A bázisba érkező elektronáram egy része rekombinálódik (IBr ) a bázisban ill. a kiürített rétegekben, azaz nem éri el a kollektort

A bipoláris tranzisztor áramai A: közös bázisú, nagyjelű áramerősítési tényező Injektálási v. emitter hatásfok [éta]: Szállítási (transport) hatásfok: Az IB bázisáram nagysága szabályozza az IC kollektor-áramot

A tranzisztorhatás feltételei a BJT-ben 1. Legalább az egyik szélső réteg (az emitter) nagyságrendekkel erősebben adalékolt, mint a középső 2. A középső réteg (bázis) sokkal vékonyabb, mint a kisebbségi hordozók diffúziós hosszúsága

A BJT üzemállapotai Telítésben mind a két dióda nyitott, ezek együttes maradék ellenállását a rajtuk eső UCES telítéses kollektor-emitter feszültséggel vesszük figyelembe.

A BJT közös emitteres alapkapcsolása Ez a legjellemzőbb működési mód

A BJT működése aktív üzemmódban B: közös emitteres, nagyjelű (egyenáramú) áramerősítési tényező

Alkalmazott egyenáramú (DC) modell A kézi számításokhoz használatos legegyszerűbb DC tranzisztormodell IC=B×IB IC=B×IB IE=(B+1)×IB Aktív Telítés A visszáramokat általában elhanyagoljuk Csakúgy, mint a diódás áramköröknél, itt is feltételeznünk kell egy működési módot, amire vonatkozóan alkalmazzuk a helyettesítő képet. A számítás végeztével feltétlenül ellenőrizni kell, hogy a tranzisztor valóban a feltételezett üzemmódban dolgozik-e.

1. példa: Két ellenállás Állapítsuk meg, hogy milyen üzemállapotban dolgozik az ábra szerinti kapcsolásban a BJT és határozzuk meg az IB, IC és UCE értékét, ha B = 100 UCEsat = 0,2 V a) RB = 300 k, b) RB = 150 k,

Megoldás 2/1 1. példa Az ábrából látható, hogy az emitter-bázis átmenet nyitóirányban van előfeszítve, azaz a tranzisztor vagy nyitó vagy telítéses tartományban működik. Nyitótartománybeli működést feltételezve, az arra vonatkozó helyettesítőképpel kell számolni. A tranzisztor telítési maradékfeszültsége: UCEsat = 0,2V A nyitott bázis-emitter átmeneten eső feszültség: UBE = 0,7 V A) RB = 300 k esetén az emitter-bázis körre felírható huroktörvény A kollektor körre: Mivel UCE > 0,2 V, kezdeti feltételezésünk, miszerint a BJT aktív üzemállapotban működik, helyes volt.

Megoldás 2/2 1. példa B) RB = 150 k esetén a fentiek alapján Nyilvánvaló, hogy pozitív tápfeszültség és földelt emitter esetén negatív UCE feszültség lehetetlen, így a kezdeti feltételezésünk nem volt helyes. A kollektor-emitter feszültsége: UCEsat = 0,2 V. Ezekkel az értékekkel:

2. példa: Negatív tápfeszültség Határozzuk meg az ábrán látható kapcsolásban a bipoláris tranzisztor működési tartományát (üzemállapotát) és az IB, IC és UCE munkaponti áram és feszültség értékeket! Adatok: a közös emitteres, nagyjelű áramerősítési tényező: B = 100 a telítési maradékfeszültség: UCEsat = 0,2V a nyitott bázis-emitter átmeneten eső feszültség: UBE = 0,7 V

Megoldás 2/1 2. példa Az áramkör jellegzetességei: emitter ellenállás is szerepel a bázis és kollektor ellenállások a földre kapcsolódnak Aktív működési tartományt feltételezünk. A bázis-emitter körre a huroktörvény: IE = IB + IC és IC = B IB, A csomóponti törvény alapján amivel a huroktörvény: Ebből IB értéke

Megoldás 2/2 2. példa A kimeneti körre felírható huroktörvény A csomóponti törvényben az IE és IC áramokat IB-vel kifejezve Amiből UCE-re a következő adódik Láthatóan UCE > 0,2 V, azaz kezdeti feltételezésünk miszerint a tranzisztor aktív üzemmódban működik, helyes volt. A kollektoráram értéke:

3. példa: Három ellenállás UCC UC UE UB T1 RC RB RE IC IB IE

Adatok 3. példa UCC = +12 V UBE = 0,7 V UCES = 0,01 V Számítsuk a csomóponti potenciálokat és az ágáramokat! Ha a BJT telítéses, számítsuk ki a túlvezérlését (IC/IB)!

Segítség 3. példa A) A T1 tranzisztor aktív B) A telítéses T1 tranzisztor túlvezérlése: IC / IB = 5,68 mA / 0,62 mA = 9,2 C) A telítéses T1 tranzisztor túlvezérlése (overcontrol): IC / IB = 3,98 mA / 0,4 mA = 99,5

3. példa A megoldás

4. példa: Négy ellenállás B=100 UC=9,9V UB=7,5V UBE=0,7V IE=1,01mA Számítsuk ki a hiányzó ellenállás értékeket!

5. példa: Kollektorból leosztott bázis Az adott kapcsolásban UCC=16V, a bipoláris tranzisztor adatai B=39, UBE=0,7V, RC=8k, RB=146k a) Mekkora a tranzisztor UCE feszültsége ill. IC kollektor árama? b) Mennyit változik a kollektor áram, ha az UCC tápfeszültség 1V-tal csökken?

6. példa: Két NPN tranzisztoros kapcsolás

Adatok 6. példa UCC = +12 V UBE = 0,6 V UCES = 0,1 V B = 500 Számítsuk a csomóponti potenciálokat és az ágáramokat! Ha a BJT telítéses, számítsuk ki a túlvezérlését (IC/IB)!

6. példa A) A megoldás menete

6. példa A megoldás