A European Social Survey (mint kutatási infrastruktúra és jó gyakorlat) Róbert Péter Kutatási infrastruktúra, teljesítménymérés és a politikatudomány Konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Advertisements

Magyar Tudományos Akadémia
Nemzetközi Életvédő Konferencia Kiáltás az Életért Egyesület.
Statisztikák. Foursquare • 2014 Januári adatok forrás: foursquare.com/about • Több mint 45 millió felhasználó • Több mint 5 milliárd check-in • Több mint.
A közoktatás általános és területi folyamatai a különböző hierarchiaszintű térségekben PTE TTK FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA BLAHÓ JÁNOS.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A SZIP – a mai modern informatikai technológiákat alkalmazva – lehetővé teszi, hogy a drogprevenció, -ellátás, -kutatás területén tevékenykedő szervezetek.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Google earth és a térinformatika kapcsolata
DELIVERING PATIENT–CENTRED INNOVATION IN MEDICINE THROUGH PARTNERSHIP Andrew Witty President, Pharmaceuticals Europe GlaxoSmithKline PARTNERI KAPCSOLATOKON.
Aktualitások, a SOER 2015 tervezett struktúrája
Minőségügy és ellátási hibák csökkentése a Magyarországi kórházakban Makai Péter, Jacobsen Ákos, Péter Tünde, Szy Ildikó Gulácsi László
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
A kiskorúak védelmének etikai dilemmái
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
2006. február 20. Párhuzamos korpuszok Tartalom definíció és terminológia alkalmazási lehetőségek gyakorlati nehézségek publikus és ingyenes korpuszok.
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Magyarország helye a világ értéktérképén
Tóth István György Társadalomszerkezet és gazdaságpolitika: az állami védelem iránti kereslet meghatározói (avagy: egy kis leltár arról, amit tudunk és.
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
World Wide Web Magyarországon Kovács László MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály dsd.sztaki.hu.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Fejlesztés PHP-NUKE portál rendszerre Horváth Zoltán Második Magyarországi PHP Konferencia március 27. Copyright PHP Konferencia,
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
PARP Planning and Review Process Szöllősi Antal alezredes Honvédelmi Minisztérium.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
2014BME. Mi is az az AIESEC? Hallgatók által vezetett nemzetközi non-profit szervezet Mintegy aktív tag 113 ország 2 fő profil – Tagok fejlesztése.
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Tudománykommunikáció: helyzetkép Magyarországon 2006/2007 Dr. Fábri György PhD kommunikációs igazgató MTA.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
From eco-efficiency to sustainable production Maria Csutora Pietro Bertazzi The workshop is based on research done in the HU-0056 “Sustainable consumption,
Zimányi School 2014: the two-faced conference  5 days, 16 sections, 63 talks  80 participants from 16 countries  40 students  6 relocations  10 students.
1 From building roads to building society Federation for the Development of Community Participation 2012.
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
A folyóiratok tudományos mérése, presztízs
INFORMATIKA ELŐADÁS október 27. E1 ELŐADÓ Informatika
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
Országos Statisztikai Tanács
BETEKINTÉS AZ EURYDICE HÁLÓZAT
INFORMATIKA ELŐADÁS október 27. E1 ELŐADÓ Informatika
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
„Networking and participation – for the more effective representation of the interest of people experiencing poverty Getting funding from the European.
O5 AgroTeach 4.0 further training program for VET teachers
This table is avarage! Read instructions below!
Előadás másolata:

A European Social Survey (mint kutatási infrastruktúra és jó gyakorlat) Róbert Péter Kutatási infrastruktúra, teljesítménymérés és a politikatudomány Konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából MTA PTI, Jakobinus terem november 8.

Kutatási infrastruktúra és társadalomtudomány Az infrastruktúra: kutatási feladatok ellátását biztosító eszközállomány, intézmények Van tárgyi és humán infrastruktúra A tudományos ismeretszerzés (egyebek mellett) méréssel valósul meg: ennek eredménye az adat (információ) A társadalomtudományok terén az adat (információ), amely a kutatási kérdés megválaszolásához szükséges, sajátos mérési folyamatok és eljárások során áll elő Az adatot előállító intézmény is úgy jelenik meg, mint infrastruktúra

A komparatív kutatás jelentősége A (kvantitatív) empirikus társadalomtudományi kutatás olyan kérdéseket fogalmaz meg, amelyeket adatok alapján kíván megválaszolni (= evidence based) „Egy adat nem adat” – a kutatási adat (eredmény) akkor értelmezhető, ha összehasonlító kontextusba helyeződik Az összehasonlítás két fő dimenziója: nemzetközi összevetés és időbeli változás (illetve ezek kombinációja) Kézenfekvő politikatudományi példa: választásokon való részvétel

„Adatgyártó” infrastruktúra Társadalomtudományban egy intézmény, pl. közvélemény kutató intézet, amely szállítja az információt (bemenő adat) a kutató számára Összetevők: – a mérőműszer: a kérdőív, amely a kutatási probléma lefordításának eszköze –a megkérdezettek („minta”), ami egy statisztikai szabályokon alapuló kiválasztási eljárás során áll elő –az adatfelvételi eljárás sztenderdizált módon történik

Komparatív adatok előállítása Elvárások a komparatív adatokkal szemben: Az adatok nemzetközileg összehasonlíthatóak legyenek: - a különböző országokban azonos mérőműszert (kérdőívet) alkalmaznak a kutatók - a különböző országokban azonos elven alapul a kérdezettek (minta) kiválasztása és az adatfelvételi eljárás Az adatok időben összehasonlíthatóak legyenek: –a kérdések megfogalmazása azonos azzal, ahogy korábban történt –a mintavétel módja és az adatfelvételi eljárás megegyezik „if you want to measure change, do not change the measure” (Ha változást akarsz mérni, ne változtass a mérésen) Az elvárások teljesítése komoly nehézségekbe ütközhet a gyakorlatban

Nemzetközi intézményrendszer a komparatív adatok előállítása A komparatív adatokkal szembeni fenti elvárások teljesülését nem bízhatjuk a véletlenre Ha egy kutatási kérdésre választ keresünk (pl. hogyan teljesít a kormány?) spontán módon nem feltétlen találunk térben és időben megalapozottan összevethető adatokat, méréseket Ezért alakultak ki a kvantitatív empirikus adatgyűjtés nemzetközi intézményei, amelyek infrastruktúra jelleggel működnek és szolgáltatnak adatokat a tudományos közösségnek Ez az infrastruktúra az esetek többségében közjószágot állít elő, közpénzből dolgozik és tudományos célú kérdések, non-profit jelleggel történő megválaszolását segíti elő

ISSP [International Social Survey Program]  Start: 1985  From 5-6 to currently 40 countries  Includes US, CAN, JAP and AUT (and many others)

Waves in – – – – – countries altogether WVS [World Values Survey]

Waves: 1981, 1990, 1999, : 16 countries, 2008: 45 countries EVS countries

ESS - countries

Kiválóság! Az ESS, mint jó gyakorlat 2005-ben a European Social Survey (ESS) nyerte el a Descartes Prizes for Research & Science Communication díjat A hivatalos indoklás szerint az ESS ezt a díjat a nemzetközi kutatásokban való, általa megvalósított „radikális újításokkal” (radical innovations in cross- national surveys) érdemelte ki A nemzetközi / időbeli összehasonlító kutatások nehézségeivel ez a program néz szembe a legkövetkezetesebben; a minőségbiztosításra a legtöbbet áldoz

Szervezeti struktúra (nemzetközi) Scientific Advisory Board Funders’ Forum Central Coordinating Team Specialist Advisory Groups Question Design Teams Methods Group Sampling Panel Translation Taskforce National Coordinators and Survey Institutes etc… Country 1 Country 2 Country 3

ESS történet „Monitoring attitude change in over 30 countries” Alapítás: 2001 Eddig 5 adatfelvételi hullám: , 2004, 2006, 2008, 2010 A kérdőív időtartama: kb. 1 óra A kérdések egy része kétévente ismétlődő (az un. core modules), más része egy adott felvételre kifejlesztett (az un. rotating modules) A kérdezés módja: személyes (face-to-face)

A kétévente ismétlődő kérdésblokkok Véleménykérdések Media, trust in institutions Political Engagement Socio-political values Moral and social values Social capital Social exclusion National, ethnic, religious identity Well-being, health and security Társadalmi háttér kérdések Demographic composition Education and occupation Financial circumstances Household circumstances Ezeket a témákat, kérdésblokkokat a kutatás indulásakor alakították ki, karbantartásukat a Központi Koordináló Csoport (CCT) és a Nemzetközi Tanácsadó testület (SAB) végzi

A téma-specifikusok kérdésblokkok Citizen involvement, organizational membership, citizenship values - Immigration and asylum issues, attitudes, perceptions, policy preferences Health and care seeking - Economic morality, trust and interactions between producers and consumers Timing of life; the life course; timing of key life events - Personal and social well-being, life satisfaction, satisfaction with work Attitudes towards welfare provision, views on taxation, attitudes towards future dependence on welfare - Ageism, attitudes towards and experiences of ageism, age related status, stereotypes, experience of discrimination Trust in justice, confidence in the police and courts, contact with the police and attitudes towards punishment - Work, family and wellbeing, job security, experiences of unemployment, work-life balance Europeans’ understandings and evaluations of democracy; citizens’ attitudes towards their democratic systems; dissatisfaction and the quality of democracy -Personal and social well-being, life satisfaction, satisfaction with work (ismétlés 2006) Ezeket a témákat, kérdésblokkokat nemzetközi kutatócsoportok dolgozzák ki pályázati rendszerben. A beérkező témajavaslatok és kérdésblokkok közül a Question Design Team és a Central Coordinating Team)választja ki azokat (általában kettőt), amelyek bekerülnek a kérdőívbe

Munkamenet, időzítés Az ESS ötödik hullám (2010) példáján Question Module Design Teams meghirdeti a tendert a téma- specifikus kérdésblokkra november Question Module Design Teams begyűjti a pályázatokat február Question Module Design Teams és CCT dönt március A core és rotating blokkok lezárása április Mintavétel és minta készítés folyamán szeptemberig A kérdőív fordítása, helyi adaptálása áprilistól szeptemberig Adatfelvétel kezdődik szeptember Adatfelvétel vége január Angol nyelvű adatbázis elküldése az ESS adatbankba (NSD, Norvégia) április Adatok ellenőrzése, javítása, nemzetközi adatbázis készítése az NSD-ben októberig Az ESS ötödik hullámának adatait publikálják október

Minta, adatfelvétel A vizsgálatot országos, 15 éves és ennél idősebb mintán végzik. A hazai minta a Magyarországon élő 15 éves és idősebb magyar népességet kell reprezentálja: nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint reprezentatív, valószínűségi minta, ami többlépcsős, arányosan rétegzett kiválasztással készül. A lekérdezés személyesen történik, kérdezőbiztos alkalmazásával.

Adatok, elérhetőség (ESS / NSD) Adat hozzáférés Az adatok tudományos (non-profit) kutatási célra ingyenesen és korlátozás nélkül elérhetők az NSD honlapjáról. Egyetlen feltétel, hogy a kutatónak regisztrálnia kell, hogy bejegyzett ESS adathasználó legyen. Ha valaki korábban már regisztrált, akkor egy címmel és jelszóval bármikor beléphet. Az ESS dokumentáció regisztráció nélkül is elérhető. User Registration Please enter your information in the fields below. (The fields marked with a red dot are mandatory.) Title: Surname: First name: Address: Institution: Department: Country: Type of Activity:

Adatok, elérhetőség (EUTE) Letölthető adatbázisok ESS 5. Hullám magyar adatai ESS 4. hullám hazai és nemzetközi adatbázisa és kérdőíve ESS 3. hullám hazai és nemzetközi adatbázisa és kérdőíve ESS 2. hullám hazai és nemzetközi adatbázisa és kérdőíve ESS 1. hullám hazai és nemzetközi adatbázisa és kérdőíve Felhasználói adatok Felhasználói név: cím: Jelszó: Jelszó megerősítése: Személyes információk Valódi név Regisztráció oka

Tájékozódási pontok

Tájékozódási pontok

Példa az alkalmazásra

Példa az alkalmazásra

Köszönöm a figyelmet! Róbert Péter MTA PTI