Magyarország borászata – Múlt és jelen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Borok és borvidékek.
Advertisements

A vizsolyi Biblia.
Siófok és környéki hungarikumok
Hilltop Neszmély Borászat
Tokaj Magyarország.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Parajdi István.
Reformkori színjátszások
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
ECDL ELEKTRONIKUS HITELESSÉG, ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS MODUL
Az Európán kívüli világ
Magyarország bennszülött növényei
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Magyar borok a világban
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
A középkor és a kora újkor bor-jogtörténete I.
A szőlő és borgazdálkodás területi és használati szabályai
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Demográfia 2. A Világ népessége.
Open Society Support Foundation Research Support Scheme
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Tokaji múzeum.
Balaton.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
A háború és a modern fegyveres erő
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
A szüret.
A fények, az ősz színei hány FESTŐT megihlettek már. Ez lesz FESTMÉNYEINK tárgya, melyeken borvidékeket is bemutatunk, a kóstolás élményéből.
A Biblia.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
Magyarország.
Mátra, Gyöngyös és környéki Hungarikumok
„ Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna.” Kristine.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Munkavállalás az Európai Unióban
Topográfiai gyakorlatok Magyarország
A világnépesség növekedése
Magyarország.
Kultúra a török hódoltság korában
Villány, május 7. Mester Zoltán
Dr. Csuták János borlovag
A Villányi borvidék régen és ma I.
Tokaj hegyalja vonzerői
1. Bor-világpiaci trendek 2. A magyar bor világhírű Magyarországon 3
Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
Agrárgazdaságtan előadás április 7.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Napraforgó Napraforgó.
Cukor, napraforgó és burgonya
A magyar szőlő- és borágazat helyzete
A szőlőtermesztés, borvidékek, boripar jellemzői és területiségük hazánkban Tolnai Gábor Földrajz BSc III. évf.
Törökök Magyarországon
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
A magyarországi K+F politika
Árpád-ház Program Sajtótájékoztató november 19.
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Kolozsvár.
Előadás másolata:

Magyarország borászata – Múlt és jelen Készítette: Juhász Péter 2008. Szeptember 16.

In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen) A kezdetektől… 6-8 ezer éve a Kárpát-medencében Mezopotámia Egyiptom Görögország Pannónia elterjedt a „modern” művelés A magyarok már Levédiában szert tettek minden fontos ismeretre(termesztés, borkészítés) 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen) …a középkoron át… A kalandozások során német, itáliai, görög tapasztalatok és foglyok. Szent István pozitív intézkedései: erdőírtás, szőlőtelepítés A munka nagy részét hospesek(jövevények) végezték. Az írástudó papok latin, görög nyelvből szakismereteket adtak át. A keresztény tanításban a kenyér és bor motívuma közkedveltté tette a termesztést. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen) …a középkoron át… Adománylevelek alapján első borvidékék: Pannónia, Balaton, Pécsvárad A XIII. századtól rendeletek határozták meg az írtható területeket, TÖRTÉNELMI BORVIDÉKEK KIALAKULÁSA 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen) …a középkoron át… Elhelyezkedésre következtethetünk: „Szölős” név alapján(Kisszőlős,Nagyszőllős, Mátraszőlős) Kárpát-medencében 50 ilyen településnév: 14 Dunántúl, 12 Felső-Mo, 16 Alföld, 4 Kelet-Mo. 2/3 folyó, tó mentén, 1/3 dombvidék, 100-200 m feletti magasságban A gyors fejlődés megtorpant a tatárjárás miatt 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen) …a középkoron át… IV. Béla betelepített termesztőket( Tokaj-Hegyalja, Eger és Balaton-felvidék területére) Árpád ház kihalása után az Anjouknak és Zsigmondnak köszönhetően általánosabbá vált a borfogyasztás, jelentős bevételi forrás lett a bordézsma és a vámok, a jólét és gazdagodás eszközévé vált. Magyar diákok külföldi egyetemeken tudtak meg még többet a szőlőtermesztésről 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen) …a középkoron át… XV.század végén, XVI.század elején virágzó szőlőtermesztés és borászat Oláh Miklós(1493-1568) leírása szerint az országban mindenfajta bor készült. Édes, félédes, savanykás, erős, könnyű és főleg fehérborok, kevés volt a vörösbor. Ebben az időben a boroknak még nem voltak külön elnevezései. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (nekünk Mohács kellett) Törökök jelenléte, fosztogatása, és népírtása jelentősen visszavetette a hazai szőlőtermesztést Ennek ellenére fejlődött is, köszönhetően az addigra jóhírűvé vált tokajinak. Jelentős bevétel az export(Lengyelo.,Oroszo.) 1562: Tridenti zsinaton Draskovics György pécsi püspök mutatta be a tállyai bort. Délszávok nagyarányú bevándorlása: KADARKA meghonosítása.(Szekszárd, Buda, Arad, Ménes) korszakos jelentőségű esemény. Jó minőségű rosé –és vörösborok. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (nekünk Mohács kellett) Népvándorlásoknak köszönhetően fehérborszőlő-fajták száma nőtt. A furmint, hárslevelű, sárgamuskotály ebben az időben még ismeretlen volt.(XVII. század elején olasz-vallon telepesek hozták be) Méliusz (Juhász) Péter Herbáriumában (1590) már szerepel az „aszú” kifejezés. 1665.évi 79.tvcikk: kötelezően elrendeli az aszúszemek külön szüretelését és dézsmamentességét.(Miskolc, Eger, Somló-hegy,Balaton, Sopron, Pécs) Hegyrendek, borbírák, borlátók, törkölyértők megjelenése. Kocsmákba., közvetlen fogyasztásra, export. Borhamisítás! Zemplén és Somogy vármegye címerében szőlőfürt! 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (török rabigából szabadulva) A kuruc kormány bevezette a szőlőtermelő vidékek és a borok országos értékelését, Tokaj-Hegyalján kidolgozták az aszúesszencia és az aszúborok szabványos készítését. XVIII. Század: szőlőtermesztéssel és borászattal kapcsolatos tudományos vizsgálatok, egyetemi oktatás kezdete. (Nagyszombati Egyetem) Kiemelkedő szakírók: Nagyváthy János, Pethe Ferenc Magyar nyelven írták le a termesztett fajtákat, a szőlő művelését, borkészítési eljárásokat, a jellegzetes szőlőtermő helyeket. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (szőlőgyökértetű, és ami mögötte van) Vesszőszállítmányokban rejtőzve, 1875-ben tört be hazánkba. 20 év alatt a kötött talajú történelmi borvidékeken a saját gyökerű ültetvények 60%-át kipusztította. Esztergom, Nógrád, Borsod 100%! Immúnis homoktalajokon telepített növények megmenekültek. Országos terméshozam 4-8 millió hl-ről 800-1,4 millió hl-re csökkent. Soha nem látott állami és nemzetközi összefogás. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (szőlőgyökértetű, és ami mögötte van) 18 borvidék mellé az Alföldet is erre a rangra emelték (csak hegyi –és dombvidéki volt) 1893. évi XXIII. Tvcikk szerint Tokaj, Badacsony, Soproni: fehérbortermő vidék Eger-Visonta, Szegzárdi: vörösbortermő vidék Bőven termő, hagyományos szőlőfajták: Furmint, Hárslevelű, Mézesfehér, Budai zöld, Kövidinka, Sárfehér, Juhfark, Bakator, Ezerjó, Kadarka. Alföldi borvidék felvirágzása: 1886 52 ezer ha-ról 1915-ben 132 ezer ha 1880 – Peronoszpóra kutatói: Istvánffy Gyula és Pálinkás Gyula Szőlő és borkultúra terjesztésében fontos szerep: Borászati Lapok 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (Trianon nálunk, és máshol) A diktátum után szőlőterületeink egyharmadát, fogyasztóink kétharmadát veszítettük el. Túltermelés jelentkezett. Törvényi szabályozás a szőlőtermesztésre Korszak jelentős szőlőnemesítője: Kocsis Pál, ő nevéhez fűződik többek között az Irsai Olivér 1924: Nemzetközi Borászati Hivatal, Párizs alapító tagként a nemzetközi szőlészeti és borászati fórumokba való bekapcsolódás. Kutatási eredményekről gyorsabb tájékozódás. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (Munkásököl, vasököl…) 1949: Államosítás, kötelező beszolgáltatás Nincs kellő felújítás, tőkepótlás 50-es években 14 ezer ha gazdátlanul, ’48-’56 között 47,8 ezer ha pusztult ki Elsőként Tokaj-Hegyalja rekonstrukciója kezdődött meg Tudományos-technológiai átalakulás 20 év alatt ment végbe, Kutatóintézetek jöttek létre. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

…egészen az újkorig (…oda sújt, ahová köll) Borvidék: azon terület, melynek klíma és talajviszonyai azonosak, szőlőtermesztésre alkalmasak, ültetvényei összefüggőek, történetileg kialakult, fejlett szőlőművelésük van, s az egész területet jellemző karakterű bort adnak. Zárt borvidék: borai megkülönböztetett védelemre érdemesek; a szőlő termelésére, a bor készítésére, kezelésére, forgalomba hozatalára vonatkozóan különleges szabályokat igényelnek Rengeteg kategória alapján, sokféle besorolás készült; A jelenleg is aktuális: 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

Magyarország borvidékei 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen) Napjainkban Kizárólag fehérborszőlő fajták telepíthetők: Tokaj-Hegyalja, Bükkalja, Badacsonyi, Balatonfüred-Csopak, Balaton mellék, Somló, Mór, Ászár-Neszmély, Etyek, Pannonhalma-Sokoróalja, Mecsekalja A többi borvidéken fehér és vörös is telepíthető Összes terület: 140.000 ha A világ szőlőtermelő területéből 1,6 %-kal részesedik, sorrendben a 15. Helyen Átlagos termés: 800.000 t, bortermelés 5 millió hl A bortermésből a fehérborok 78%-kal, a vörös- és roséborok 22%-kal részesedtek. Egy főre eső borfogyasztás: 32-45 l Borexport: 2,5-3 millió hl 5.hely a világon 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

Köszönöm a figyelmet!