Készítette: Fehér Péter 2/14E

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Energiaköltségek optimalizálása
Villamosenergia-piac
Az óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre
Gyors megtérülés termál, vagy hulladékhő hasznosítással, utóbbi esetben a meglévő környezeti ártalmak csökkentésével!
Villamos energia vételezés tanácsadás InfoPiac 2000 Kft. V.: 1.0.
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Kiserőművek bevonása a rendszerszintű teljesítményszabályozásba
© Gács Iván BME Erőművek Új erőmű belépése a rendszerbe 1.
HŐENERGIA-MEGTAKARÍTÁS HATÁSA A KAPCSOLT ENERGIATERMELÉSŰ HŐFORRÁS PRIMERENERGIA-FOGYASZTÁSÁRA Dr. Balikó Sándor KLENEN Mátraháza március 7-8.
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
Elektromos mennyiségek mérése
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 3. Energiaárak és -költségek dr. Balikó Sándor:
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 7. Teljesítménygazdálkodás dr. Balikó Sándor.
Készítette: Paragi Dénes
Energiaszállítás készítette: Dékány Eszter
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Rendszerek energiaellátása 5.előadás
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Fázisjavítás.
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon
a MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt.
Dr. Balikó Sándor: ENERGIAGAZDÁLKODÁS 1. Az energia, mint érték.
Az LPQI rész a Partner Az LPQI-VES társfinanszírozója: Dr. Dán András Az MTA doktora, BME VET Meddőenergia kompenzálás elmélete és alkalmazása.
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 4. Energiahordozók fogadása, mérése és elosztása dr. Balikó Sándor:
Röviden a felharmonikusokról
A villamos jel analízis módszer alkalmazása forgó gépek energetikai és diagnosztikai vizsgálata céljából Gyökér Gyula okl. vill. mérnök.
Fázisjavítás és energiahatékonyság
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Nagyfeszültségű alállomások
Készítette: Kovács Sándor
A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Aszinkron gépek.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Villamos energetika I. Dr
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Vállalati szintű energia audit
Villamos energia hálózatok
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energetikai gazdaságtan
A szünetmentes tápegység
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
© Gács Iván (BME) Energetikai gazdaságtan Villamosenergia-szállítás költsége.
VILLAMOS TELJESÍTMÉNY MÉRÉS
JELZÉSI RENDSZEREK Követelmények, osztályozás 2.Jelzők műszaki jellemzői 22 A jelzők vezérlése és ellenőrzése 3.Jelzési rendszerek alapelvei 4.Redundancia,
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
„H” hőszivattyús tarifa előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
A szünetmentes tápegység
Az elektromos energia termelése, továbbítása és felhasználása
HMKE és kiserőművi mérések a Mintaprojektben
Elektromágneses indukció
Energetikai gazdaságtan
Hálózatkímélő rendszerek
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Menetrendes adatszolgáltatás
Kerekasztal beszélgetéshez
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

Készítette: Fehér Péter 2/14E Energiagazdálkodás Készítette: Fehér Péter 2/14E

Teljesítménygazdálkodás A nyereségjavítás érdekében a bevételt minél kisebb ráfordítási költség mellett növeljük, úgy hogy több villamos energiát eladunk ezért szabályozni kell a teljesítmény leadást.

Teljesítménygazdálkodás eszközei Szomszédos áramszolgáltatókkal kialakított szigetüzem Transzformátorok feszültség szabályozása HFK vezérelt fogyasztók alkalmazása Kiserőművek bevonása Nagyfogyasztókkal való egyezmények

Szomszédos áramszolgáltatókkal kialakított szigetüzem: Különböző fogyasztói területeken változó a fogyasztás, ezért a csúcsfogyasztás nem esik egy időbe a két áramszolgáltatónál, ezért csúcsidőszakban meghatározott területeken más áramszolgáltató segít be a vill. energia biztosításában. Transzformátorok feszültség szabályozása: Feszültség csökkentésével elérhető a teljesítmény csökkenés, ezt csak végszükségben használható , mert veszélyezteti a minőségi áramszolgáltatást. HFK vezérelt fogyasztók alkalmazása: Kis terhelésű időszakban az áramszolgáltató hangfrekvenciás jellel kapcsolja be a fogyasztókat pl: bojlerek, kályhák

Kiserőművek bevonása: 50MW alatti erőművek az áramszolgáltatónak közvetlenül értékesíteti a vill. Energiát Nagyfogyasztókkal való egyezmények: Az áramszolgáltató és a nagyfogyasztó kölcsönösen megegyezik a fogyasztási korlátokról. pl: Egy irodaház légkondicionálásának 5-10 perces leállásával elkerülhető egy félórás csúcs. Ezért a fogyasztó kedvezményesebben vásárolhatja az energiát.

Teljesítményhiány keletkezésének oka és következménye: A napi energiafogyasztás nem állandó, de tárolni sem lehet ezért az erőműveknek mindig annyit energiát kell előállítaniuk mint amennyit a fogyasztók elhasználnak. A folyamatos szabályozás nem lenne célszerű mert gazdaságtalanná válna az erőmű

Teljesítményhiány következménye: A villamos energiarendszerben a teljesítményhiány vagy többlet a rendszer szétesését okozhatja, de mivel a kooperációs hálózatban nagy tartalék van ezért a kisebb túllépést nem is érzékeli.

Villamos energia-értékesítés Alapdíjas, egy zónaidős árszabás Alapdíjas két zónaidős árszabás Tiszta áramdíjas, árszabás Vezérelt külön mért vételezés árszabása Kedvezményes áramdíjas árszabás

Alapdíjas, egy zónaidős árszabás: Az egész napi fogyasztást egy árral számolják el. Alapdíjas két zónaidős árszabás: Két időszakban külön méri, és ezt különböző áramdíjjal számolja el. Tiszta áramdíjas, árszabás: Egy árelemet tartalmaz és csak ezzel számolnak. Vezérelt külön mért vételezés árszabása: „Éjszakai áram ”,csak a külön kialakított áramkörön lévő fogyasztók, amiket HFK -val üzemeltetnek. Az első 3 árszabás mellé választható. Kedvezményes áramdíjas árszabás: A Villamosenergia-ipari társaságok munkavállalói és nyugdíjasai kedvezményes díjszabásban részesülhetnek.

Lakossági árszabás

Teljesítménydíjas árszabás A különböző időszakra lekötött teljesítményértékekre előre kell teljesítménydíjat fizetni, a felhasznált vill. Energiát pedig időszakonként kell elszámolni. Teljesítmény-túllépés esetén a teljesítménydíj háromszorosát kell fizetni minden megkezdett kW után.

Ideiglenes vételezés árszabása: Abban az esetben alkalmazzák ,ha a fogyasztó 12 hónapnál rövidebb ideig vételez villamos energiát.

A meddőenergia gazdálkodás: optimális értékre csökkenti a keletkező induktív meddő energiát, és így a felhasznált áram nem terheli feleslegesen a vezetékeket és gazdaságosabb is.

Meddő teljesítményt igénylő villamos berendezések: Az összes elektromágneses elven működő berendezésnél pl: transzformátorok , motorok, fojtótekercsek- nél fellép. A berendezésekben a frekvencia ütemében mágneses mező jön létre majd szűnik meg. Ez a teljesítmény a mágneses mezőben nem kerül felhasználásra ,csak tárolódik, majd mikor megszűnik a mágneses mező a meddő teljesítmény visszafolyik a hálózatra.

Meddőteljesítmény források: A meddő energiára szükség van bizonyos berendezéseknél, de a szállítása jelentős veszteséget okoz ezért, fő cél hogy a helyszínen állítsák elő. Szinkronkompenzátorok Szinkronizált aszinkrongépek Kondenzátor, kondenzátortelepek

Teljesítménytényező- javítás: A villamos berendezések (transzformátorok, aszinkronmotorok..) általában induktív jellegűek, ezért fázisjavítást igényelnek. Kétfajta kompenzálási mód van: Fázisjavítás úgy, hogy a fogyasztói hatásos teljesítmény nem változik . Fázisjavítás úgy, hogy a fogyasztói látszólagos teljesítmény nem változik.

Villamos energia fogyasztás mérése: Régebben minden kisfogyasztót egytípusú fogyasztásmérővel látták el, ma már digitális fogyasztásmérőkre cserélik a régieket, ezek a hatásos teljesítményt regisztrálták. Nagyfogyasztók esetében kizárólag elektronikus mérőrendszereket alkalmaztak. Ezek a mérők jórészt áramváltón keresztül csatlakoznak a hálózatra.

Köszönöm a figyelmet!