Kovalens kötés különböző atomok között.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
A kémiai reakció 7. osztály.
Készítette: Bráz Viktória
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
VI. tétel.
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Ózonpajzs védelmének világnapja
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Az Oxigén.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Kémiai kötések.
KÉMIAI KÖTÉSEK.
A HIDROGÉN.
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Redukciós-oxidációs (redox) reakciók
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Molekulák jelölése és csoportosítása
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A kén Sulphur (S).
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Az anyagok részecskeszerkezete
V. tétel.
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869)
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Egyszerű ionok képződése
A kvantum rendszer.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Elemek csoportosítása
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ATOMSZERKEZETI ISMERETEK. Az atomok és az elemek.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Milyen kémhatásokat ismersz?
A kémiai egyenlet.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Szervetlen vegyületek
Ki tud többet kémiából?.
HCl Kötő e- párok száma: 1 :1 :0 Nemkötő e- párok száma: 3
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 201
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Sztereokémia.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Kémiai kötések.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Kovalens kötés különböző atomok között. Kovalens kötés II. Kovalens kötés különböző atomok között.

Egészítsd ki a szöveget! Kémiai reakciók során a kiindulási anyagokban lévő kötések ,és jönnek létre. A változás hajtóereje az, hogy -szerkezet alakuljon ki. Ennek egyik módja hogy kovalens kötés jön létre, melyet hoz létre. Ennek eredményeként a klórmolekulában mindegyik klóratom körül elektron lesz, mert így éri el a -szerkezetet. A hidrogén- molekulában azonban csak elektron tartozik mindkét atomhoz, mert felszakadnak új kötések nemesgáz közös elektronpár nyolc nemesgáz két két elektronnal a hélium nemesgáz-szerkezetét alakítja ki.

A klórmolekula kötésben lévő elektronjai melyik klóratomhoz tartoznak jobban? Egyikhez sem. Mindkét klóratomhoz egyformán taroznak. Miért? Mert minden klóratom elektronvonzó-képessége ugyanakkora. Mi történik ha a klóratom egy másik nagy elektronvonzó-képességű atommal ütközik? ???

Különböző elektronvonzó-képességű nemfémes atomok ütközése Hidrogénatomok + klóratomok : Melyik atomnak nagyobb az elektronvonzó-képessége? A klóratomé. + =

Melyik atomhoz tartozik jobban a kötésben lévő elektronpár? A klóratomhoz. Ez a kötés is kovalens kötés? ??? Igen, de a kötő elektronpár negatív töltése eltolódik a klóratom felé, POLÁRIS kovalens kötésről beszélünk.

Milyen formában fordul elő a természetben a hidrogén, a klór? Gázhalmazállapotban, molekuláris formában. Hogyan lesznek a molekulákból atomok? A kötéseket fel kell szakítani. Milyen kötéseket kell felszakítani? Kovalens kötéseket. A kötések felszakításához mit kell befektetni? Energiát.

Modellezzük ezt a folyamatot!

A vízmolekula kialakulása Milyen atomokból áll a vízmolekula? Oxigénatomokból és hidrogén atomokból. Mely elemi gázok reakciójával jön létre a vízmolekula? Hidrogéngáz és oxigéngáz. Ezekben a gázokban milyen kémiai részecskék vannak? Hidrogénmolekulák, oxigénmolekulák.

Mert az elemmolekulák stabilak. Elemekből atomok Történik-e változás, ha a két gázt összekeverem? Nem. Miért nem? Mert az elemmolekulák stabilak. Mit kell tenni, hogy a folyamat bekövetkezzen? Az elemmolekulák kötéseit fel kell szakítani, energiát kell befektetni?

Atomokból vegyület Az oxigén atom körül hány vegyérték elektron kering? 6 Hány elektront szeretne közössé tenni? Kettőt. A hidrogén atom körül hány vegyérték- elektron kering? 1 Hány elektront tud közössé tenni? Egyet. Hány hidrogénatom fog kapcsolódni egyetlen oxigénatomhoz? Kettő.

Modellezzük: 2 H2+ O2 = 2 H2O

2 db, egyszeres poláris kovalens kötés. A vízmolekula Mi tartja össze a molekulát? 2 db, egyszeres poláris kovalens kötés. Hány nem kötő elektronpár van a molekulában? 2 Hogyan hatnak ezek egymásra, illetve a kötő elektronpárokra? Taszítják egymást. Milyen lesz e miatt a molekula alakja? V alakú.

Az ammóniamolekula. Milyen atomokból áll az ammóniamolekula? Nitrogén-, és hidrogénatomokból Mely elemi gázok molekuláira lesz szükségünk? Nitrogénmolekulára, hidrogénmolekulákra. Szakítsuk fel ezen molekulák kötéseit! Hány párosítatlan elektronja lesz a nitrogén atomnak? 3 Tehát hány elektront képes közössé tenni? 3-at Ehhez hány hidrogén atomra van szükség? Háromra.

Számoljunk! Egy nitrogénmolekula kötéseit felszakítva hány nitrogénatom keletkezik? Kettő. Ehhez a két nitrogénatomhoz összesen hány hidrogénatomra van szükség? 6-ra Ez a 6 H hány hidrogénmolekulából szabadul fel? 3 molekulából.

Modellezzük! N2 + 3 H2 = 2 NH3

Piramis alakú lesz a molekula. A molekula alakja Milyen kötések tartják össze az ammóniamolekulát? 3 db egyszeres poláris kovalens kötés. Hány nemkötő elektronpár van a molekulában? Egy. Hogyan befolyásolja ez a molekula alakját? Piramis alakú lesz a molekula.

Alkosd meg a metánmolekulát! Milyen atomokból indulunk ki? Hány elektron közössé tételére képesek ezek az atomok? Hány darab és milyen kovalens kötés kialakulása várható? Van-e a molekulában nemkötő elektronpár? Milyen lesz a molekula alakja?

A szén-dioxid molekula Milyen atomokból áll a molekula? Szén és oxigén atomokból Hány vegyértékelektronja van a szén atomnak? 4 Hány elektron közössé tételére képes? Az oxigénnek hány vegyértékelektronja van? 6 Ebből hány párosítatlan? 2

Hány elektronpár létesít kapcsolatot az oxigén és a szén között? Az oxigénatom két párosítatlan elektronját közössé teszi a szénatom két párosítatlan elektronjával. Ekkor az oxigén körük 8 elektron kering, a szénatom körül csak 6. Ezért a szénatom a másik két párosítatlan elektronját egy másik oxigénatom két párosítatlan elektronjával teszi közössé.

Kétszeres kötés a vegyületmolekulában. Mi tartja össze a szén-dioxid molekulát? 2 db kétszeres kovalens kötés. Van-e nemkötő elektronpár a molekulában? Igen. Melyik atom körül? Hány ? Az oxigének körül 2-2, összesen 4 elektronpár. Milyen lesz a molekula alakja? Egyenes, lineáris.