A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Business Day 2009 Hogy látják a kutatók a jövőt? 2009.október 2. Mihálszki Zsuzsa TNS Media Intelligence.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A válság és ami utána következik….
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
TDM Szakmai Nap november 21.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
A gazdasági kamarák feladata, célja a szakképzésben 2013.
Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.
Az ipar.
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Tulajdonjogok és a nemzetek gazdagsága Heitger, B. [2003]: Property rights and the wealth of nations: a cross-country study Csorba László II. évfolyam.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
A KKV-k számára elérhető támogatások. ÚSZT célok megjelenése a pályázati felhívásokban ÚSZT kitörési pontok Kkv-k fejlesztése Foglalkozta-tási hatás.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Magyarország a globális világgazdaságban
Magyarország ipara Tegnap-ma-holnap.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Tájékoztató a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése i ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Gazdasági Évnyitó 2010 Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Magyar versenyképesség 2017
Projektbemutató - Debrecen
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Előadás másolata:

A gazdaság és szakképzés összefüggése

1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar Kiemelkedik a gépipar: Kiemelkedik a gépipar: Háztartási gépek Háztartási gépek Szórakoztató elektronika Szórakoztató elektronika Mezőgazdasági gépgyártás, kötöttpályás jármű és alkatrészgyártás Mezőgazdasági gépgyártás, kötöttpályás jármű és alkatrészgyártás Jármű alkatrész beszállítás Jármű alkatrész beszállítás Műanyag feldolgozás Műanyag feldolgozás Élelmiszer feldolgozás Élelmiszer feldolgozás Fa- és bútoripar Fa- és bútoripar Kereskedelem Kereskedelem

2. A termelési és termékszerkezetváltás eredményeként az elmúlt 5 évben 62,5 %-kal nőtt a termelés és ezzel Jász - Nagykun- Szolnok a megyék közötti rangsorban 6. a fajlagos mutatókkal. 3. A válság legkevésbé sújtotta a megyét, ugyanis a visszaesés a múlt évben nem érte el a 0,5 %-ot első 7 hónapjában az ipargazdaság teljesítményének növekedése 122,8 %.

A fejlődést jelentős mértékben befolyásolta megyénkben: Zöldmezős beruházások: Wogel & Noot Talajtechnikai gyár Wogel & Noot Talajtechnikai gyár Stadler kötöttpályás felépítménygyár Stadler kötöttpályás felépítménygyár SEGURA autóipari beszállító SEGURA autóipari beszállító Kiemelt rekonstrukciós beruházások CLAAS Hungária CLAAS Hungária Samsung Samsung Electrolux Lehel Electrolux Lehel CARRIER CARRIER

A TOP 50 VÁLLALKOZÁSAINAK TERÜLETI MEGOSZLÁSA

Gazdaság és a szakképzés Akut szakképzési válság: Fizikai szakmák társadalmi presztízsének helyreállítása Fizikai szakmák társadalmi presztízsének helyreállítása Rossz szakmaszerkezet Rossz szakmaszerkezet Alacsony tudásszínvonal Alacsony tudásszínvonal Szakmunkáshiány Szakmunkáshiány Intézményrendszer feszültségei Intézményrendszer feszültségei Hosszú távú (10-15 év) szakképzési stratégia kialakítása A szakképzés széttagoltságának megszüntetése

A szakképzés továbbfejlesztése : Uniós pályázat egységes kreditrendszer kialakítására 2. Projektvezető: Franciaország, Tagok: Finnország, Románia, Magyarország 3. Irányul az autóipari szakmákra (autószerelő, autóvillamosági szerelő, karosszérialakatos, festő, fényező) 4. Időtartam: 2009 január december Tartalma: mobilitási program, nyelvi képzés, egységes szakképzési rendszer kialakítása 6. Sikeres bevezetés után 102 szakmára adaptálás 7. A megszerzett szakmai bizonyítvány az EU 27 országában kompatibilis

A versenyképességet befolyásolja Adórendszer (kedvezmények) Adórendszer (kedvezmények) Külső finanszírozási források Külső finanszírozási források Hitelkonstrukciók, Kamattámogatás, Kockázati tőke, Garancia alapok Hitelkonstrukciók, Kamattámogatás, Kockázati tőke, Garancia alapok Pályázati támogatások Pályázati támogatások Hazai forrású, EU forrású Hazai forrású, EU forrású Emberi erőforrások képzése Emberi erőforrások képzése Szakképzés, Felsőfokú szakképzés, Nyelvtudás, Számítástechnikai ismeretek Szakképzés, Felsőfokú szakképzés, Nyelvtudás, Számítástechnikai ismeretek Infrastruktúra Infrastruktúra Közlekedési, közüzemi Közlekedési, közüzemi Kereskedelemfejlesztés Kereskedelemfejlesztés Partnerkeresés, piacra jutás segítése Partnerkeresés, piacra jutás segítése

2010 évi kilátások 1. GDP 0,8 - 1 %-kal nő ( – M) 2. Reálkereset 2,6 %-kal emelkedik 3. Háztartások fogyasztása 1-3%-kal nő 4. Beruházás 1,5 %-kal nő 5. Infláció 4,2 % 6. Megyénkben a növekedés 8-9 % között lesz

Köszönöm megtisztelő figyelmüket Dr. Sziráki András Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke