Budapest térinformatikája ArcGIS alapokon Kocsis Miklós 2010. 11. 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Urbán Ferenc Ábel: A KIR megújítási lehetőségei
Advertisements

KENYI fejlesztés és országos adatfelvétel
Bakos Károly ESRI Magyarország
Az elektronikus közigazgatási rendszerek biztonsága
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
VÁTI Egységes közműnyilvántartás (EKNY)
FLEXTOR Univerzális adattárolási rendszer segítségével Térinformatikai adatintegráció a gyakorlatban a L-Tér Informatika Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatal egységes szerkezetű rendezési terveinek publikálása, karbantartása ASP szolgáltatás keretében Cselovszki Zoltán.
ASP térinformatikai szolgáltatások önkormányzatok számára
Szabó József CadMap Kft.
különböző megjelenési formái és alkalmazási területei
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
A Víz Információs Központok: …informatikus szemmel
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Bevezetés a térinformatikába dr Siki Zoltán
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Budapest - térinformatika a városüzemeltetésben és a várostervezésben
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
2 Forrás: The Standish Group International, Extreme Chaos, The Standish Group International, Inc., 2000.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Mérnöki létesítmények geodéziája Siki Zoltán
FÖMI Térinformatikai Igazgatóság Tevékenység és elvárások…
1 Hálózati Operációs Rendszerek gyakorlat Bevezető Előadó: Bilicki Vilmos
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Informatikai Nyílt Nap Mi a térinformatika? Angol elnevezés: Geographic Information Systems (GIS) Röviden: Digitális térképek összekapcsolása adatokhoz.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Adatszolgáltatások teljesítésének technikai változásai november december 03. Borsos – Gulyás Márta.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
Kővári János országgyűlési képviselő,
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Kovács Atila Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgató ÚTÜGYI NAPOK A közúthálózat állapota és fenntarthatósági stratégiája a jelenlegi.
S ZŰCS M IHÁLY, FŐOSZTÁLYVEZETŐ - HELYETTES, B ELÜGYMINISZTÉRIUM D R. M ÁTHÉ J ÁNOS VEZÉRIGAZGATÓ, L ÁSZLÓ P ÉTER PROJEKTMENEDZSER, NET VISOR Z RT. BEVEZETŐ.
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
A területrendezés és –fejlesztés adat háttere és technológiai megoldásai Göncz Annamária, Juhász Géza Péter
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció)
Miért nehéz jó önkormányzati rendszert készíteni? InterMap Térinformatikai Tanácsadó Kft. Hujber Csaba: Szolnok, szeptember.
Varga Viktor – G36ECF 1/5 Vendéglátói szoftverek sajátosságai Varga Viktor.
Városi Rendészeti Program. Mi a Városi Rendészeti Program célja?  Az Önkormányzat Közterület felügyeletének munkáját segítse azáltal, hogy egy közös.
AZ EGYSÉGES ELEKTRONIKUS KÖZMŰNYILVÁNTARTÁS
Cél – a biztonsági szempontokat is figyelembe vevő betekintés a vállalati adatokba a szervezet összes munkatársa számára, hogy optimális döntéseket hozhassanak,
Csoportmunka megoldás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
Észak-Magyarországi Geo-informatikai Laboratorium BAROSS PROJEKT : REGIONÁLIS GEO-INFORMATIKAI ADATSZOLGÁLTATÓ Bartha Gábor Geodéziai Tudományos.
GEODATA – Baross projekt Bartha Gábor Miskolci Egyetem.
A hálózat nyilvántartás az E-közmű tükrében
Közigazgatás-Műszaki közigazgatás
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Kaposvár A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
Nagyvállalati dokumentumkezelés 2. Fejér Gábor PYLON KFT DMS megoldás nyílt forráskódú környezetben – az XDocs rendszer.
KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ING) Szőnyi Lőrinc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Az önkormányzati ASP rendszer jegyzői szemmel Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Pajna Sándor vezérigazgató eKÖZIG.
A közműnyilvántartás aktuális kérdései és problémái
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer fejlesztése – változások az adatszolgáltatás területén Kertész-Káldosi Zsuzsanna Hulladékgazdálkodási.
Előadás másolata:

Budapest térinformatikája ArcGIS alapokon Kocsis Miklós 2010. 11. 11.

Témakörök Jelenlegi ArcGIS térinformatikai infrastruktúra és térinformatikai alkalmazások Térinformatikai rövid távú fejlesztési feladatok és a folyamatban lévő térinformatikai fejlesztések Térinformatikai hosszú távú stratégiai fejlesztési feladatok

Térinformatikai stratégia A stratégiát a Közgyűlés 2004. évben fogadta el A stratégia főbb elemei: - Egységes közhiteles alaptérképre épül - Egységes térinformatikai platform - Egységes hivatali webes szolgáltatás a szakterületi feladatok támogatására - Partnerség a fővárosi közigazgatási, üzleti térinformatikai felhasználókkal - Egységes webes tájékoztatási funkció

GIS infrastruktúra

Szoftverkörnyezet Térinformatikai kliensek: MS Windows XP Prof. SP3 és MS Windows Vista Business Sp1 ArcGIS Desktop 9.2 SP5 MS Internet Explorer Térinformatikai alkalmazás szerverek, NLB clusterek : MS Windows Server 2003 SP1 ArcGIS ArcIMS 9.2, ArcGIS ArcSDE 9.2 ArcGIS Server 9.2 SP5 for .NET Framework 2.0 Térinformatikai adatbázis szerver clusterek : MS SQL Server 2005 Térinformatikai web szerverek, NLB clusterek : MS Windovs Server 2003 SP1 MS IIS Zajszámító szoftver: IMMI 6.3.1

Térinformatikai adatbázisok A közigazgatásban használt térinformatikai rendszereknek a törvényi előírás alapján közhiteles digitális állami alapadatokra kell épülnie. A legalapvetőbb közhiteles digitális állami alapadat a Földhivatali digitális alaptérkép, mely a földrészletek geodéziai adatait tartalmazza. A hivatal rendszeresen félévente frissíti térinformatikai adatbázisában a földrészletek adatait. Térinformatikai adatként kiemelt jelentősége van a 3-5 évente frissülő ortofotó adatbázisnak is, melynek felbontása 25 cm. A szakági térinformatikai adatbázisok között szerepel az előírások alapján 5 évente frissítendő stratégiai zajtérkép adatbázis, mely 10 m-es raszterben 5 dB felbontással tartalmazza a zajadatokat. A szakági adatbázisok tartalmazzák, a közutak, a Duna 80 km hosszú árvízi fővédvonalának létesítmény adatait és a különböző időpontokban készült mérésekből, vizsgálatokból származó környezetvédelmi adatokat is.

Adatok térképi megjelenítése Térinformatikai adat minden olyan adat, mely geodéziai koordinátákkal is rendelkezik. A törvényi előírás alapján Magyarországon a közigazgatásban az Egységes Országos Vetületi rendszert kell alkalmazni, EOV koordináták. A térinformatikai adatokat legcélszerűbb geoadatbázisokban tárolni. A térinformatikai rendszer működését, a térinformatikai adatbázisok adatainak kezelését, az adatbázisok és a tematikus térinformatikai alkalmazások együttműködését a térinformatikai szerver és kliens alapszoftverek biztosítják. A térképeken a különböző térinformatikai adatbázisokban tárolt adatok együttesen és egységesen kerülnek megjelenítésre a tematikus térinformatikai alkalmazások által. A térképek digitális előállítása és megjelenítése teszi lehetővé, hogy a térképi adatok megjelenítése a felhasználók által egyszerűen kiválasztható, testreszabható.

Alkalmazások környezete, magas rendelkezésre állású ArcGIS cluster kapcsolatok Régi ArcIMS alkalmazások Új Arc GIS Server alkalmazások

Régi ArcIMS alkalmazások Új Arc GIS Server alkalmazások

Térinformatikai adatkapcsolatok Alap adatbázisok: Földhivatali digitális alaptérkép (DAT); Fővárosi Szabályozási Keretterv (FSZKT); Budapest teljes ortofotó-adatbázisa(2005, 25 cm/pixel); Közúthálózat csomóponti adatbázisa. Alkalmazásspecifikus adatbázisok: Budapest árvízi légifotó-állományai (2006, 10 cm/pixel); Georeferált építmény és műtárgy adatbázis; Zajtípusonkénti zaj adatbázis; Szkennelt helyszínrajzok (300 dpi-s TIFF file-ok).

Térinformatikai alkalmazások Szakterületenként egyedi térinformatikai alkalmazások Főépitészi Iroda: Fővárosi Szabályozási Keretterv (FSZKT), a közhiteles földhivatali vektoros alaptérképre épülő hatósági rendszer Környezetvédelmi Ügyosztály: Komplex Környezet- védelmi Információs Rendszer, a főváros zaj, levegő, víz, talajvíz, ipari hulladék szennyezéseiről, imisszió és emisszió adatairól, természetvédelmi területeiről tartalmaz információkat Levegőminőség előrejelző (szmogriadó, szmog előrejelző) rendszer Közlekedési Ügyosztály: Önkormányzati Közúti Adatbank (ÖKTA) a fővárosi közutak nyilvántartására, Útburkolat-bontási Rendszer (ÚTBONTÁS) az üzemzavar elhárítás és javítás bejelentésére Közmű Ügyosztály: Fővárosi Önkormányzat Árvízvédekezési Terve (FÁT) rendszer

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS A Budapest Portálon http://www.budapest.hu a törvényi előírások alapján publikált, és jelenleg a portálon bárki számára szabadon elérhető térinformatikai alkalmazások: Fővárosi Szabályozási Keretterv (FSZKT) Árvízi forgalomkorlátozások (jelenleg nincs forgalomkorlátozás) http://terkep.budapest.hu Budapest és Vonzáskörzete Stratégiai Zajtérképe Stratégiai zajtérkép

Térinformatika rövid távú fejlesztési feladatai A térinformatikai alapinfrastruktúra továbbfejlesztése: operációs rendszer, adatbáziskezelő, térinformatikai alapszoftver frissítése és adatmigráció Az új törvényi előírásoknak megfelelő, új fővárosi szabályozási terv Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat (BÉK) fejlesztése, a hatósági eljárásban történő alkalmazása Zajtérkép alkalmazásban az új változások átvezetése Új kisvízfolyás alkalmazás fejlesztése Országos árvízvédelmi rendszerhez történő csatlakozás Egységes fővárosi digitális közműtérkép létrehozása fejlesztésének előkészítése

Térinformatika hosszú távú stratégiai feladatai Közigazgatási, városüzemeltetési szakmai feladatok ellátásának támogatása egységes térinformatikai rendszer kialakításával, üzemeltetésével Vezetői információs és döntéstámogató rendszer térinformatikai támogatása Lakossági, vállalkozói és államigazgatási szintű, elektronikus csatornákon történő tájékoztatás, adatszolgáltatás térinformatikai eszközökkel történő támogatása Fővárosi egységes, közhiteles közmű alaptérkép és közmű szakági térkép rendszer kialakítása és üzemeltetése

Köszönöm a figyelmet!