1. A KÖNYVTÁRTUDOMÁNY FOGALMI ÉRTELMEZÉSEI Nemzetközi és nemzeti historiográfiai és szakirodalmi áttekintés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Gyermekkönyvtárak kialakulása
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
Zenei könyvtári képzés Magyarországon Múlt és jelen.
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Vitaindító a Magyar Orvosi Bibliográfia kérdésköréhez INFORMATIO MEDICATA 2004 Budapest, október Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi.
május 6. A zenei könyvtáros képzés lehetőségei az egri Eszterházy Károly Főiskolán Tóvári Judit.
Könyvtárhasználat.
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Dokumentumleírás, formai feltárás I.
Összehasonlító könyvtártudomány Gernot Wersig Balogh Melinda PTE-FEEK Informatikus könyvtáros, II/II.
Felvilágosodás Bevezető óra.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Vitaindító az Állambiztonsági Bibliográfia ( ) kérdésköréhez Jobst Ágnes Történeti Levéltár Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Készítették: Csorba Dániel Gavaldik Emma Tóth Janka
NEVELÉSTÖRTÉNET.
A társadalomtudományi tájékoztatás sajátosságai
1. A KÖNYVTÁRTUDOMÁNY FOGALMI ÉRTELMEZÉSEI
4. téma Az Országos Mez ő gazdasági Könyvtár szaktájékoztatási rendszere: hagyományos és elektronikus források.
A MŰVÉSZETEK OSZTÁLYOZÁSA GYAKORLATI FELOSZTÁS = MŰVÉSZETI ÁGAK
A KÖZGAZDASÁGI SZAKIRODALOM FELDERÍTÉSÉRE ÉS ELÉRÉSÉRE ALKALMAS ADATBÁZISOK.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
KÖNYVTÁRISMERET.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
A TÖRTÉNETI FORRÁSOK TIPIZÁLÁSA
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Könyvtárak.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Sonnevend Péter Új munka indult:
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Az „idézés”-ek kezdete
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Népfőiskolák Magyarországon
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Az „idézés”-ek kezdete
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Előadás másolata:

1. A KÖNYVTÁRTUDOMÁNY FOGALMI ÉRTELMEZÉSEI Nemzetközi és nemzeti historiográfiai és szakirodalmi áttekintés

A./ a NEMZETKÖZI HISTORIOGRÁFIA ÉS SZAKIRODALOM ÁTTEKINTÉSE

Mióta beszélhetünk könyvtártudományról, könyvtártudományi szakirodalomról? Eltérő megközelítések: Bibliofil megközelítés  Richard de Bury: Philobiblon (1344  nyomtatva: 1473) Bibliográfiai megközelítés  Konrad Gessner, (1545) Bibliotheka Universalis; A könyvtári praktikum felőli megközelítés  feldolgozás, katalogizálás, Kallimakhosz, Kr. e.7. sz. Közművelődési jellegű megközelítés  Naudé (1627) „minden könyvtár annyit és, amennyire olvasóinak hasznára válik” Filozófiai jellegű megközelítés  Leibniz (1695), a könyvtár legfőbb értékét annak használata adja.

DE! ALAPVETŐ VÁLTOZÁS MAJD CSAK A 18. SZ. VÉGÉN, 19. SZ. ELEJÉN LESZ

18. század vége, 19. század eleje 1. A történeti vonal erősödése. 2. A bibliográfiai vonal erősödése 3. A könyvtártudomány fogalmának megjelenése

1. A történeti vonal erősödése OKAI: 1. A történettudományi kutatások általános fejlődése  a régiségek gyűjtése, kutatása felé fordulás. 2. A könyvről szóló tudományok fejlődése  írástörténet (paleográfia), könyvtörténet, kiadástörténet, bibliográfiatörténet, könyvtártörténet, ősnyomtatványtörténet, kodikológia stb.DE! Ezeket a történettudományi ismeretekként fogták fel.  nincs kapcsolat a könyvtártudománnyal és a könyvvel foglalkozó stúdiumok között. A történeti tartalmú ismeretek bekerültek a „szent tudományosság” panteonjába.

1.Einleitung in die Bücherkunde, 1-2. köt. Bécs, (A könyvtudomány története, szakok szerinti szakirodalomtörténet) 2. Grundriss der Bibliographie, Bécs, Michael DENIS

2. A bibliográfiai vonal erősödése A kurrens nemzeti bibliográfiák kiteljesedése. Retrospektív nemzeti bibliográfiák megjelenése. A világbibliográfiai törekvések folytatása (Allgemeines Europäisches Bücherlexikon 1-5. köt ) Bibliofil bibliográfiák megjelenése (BRUNET: Manuel du libraire et de l’amateur des livres 1-3. köt ) A bibliográfia-elmélet szakirodalmi megjelenése: Friedrich Adolf Ebert: Allgemeines bibliographisches Lexikon 1-2. köt.(1821–1830)

3. A KÖNYVTÁRTUDOMÁNY FOGALMÁNAK MEGJELENÉSE

Martin SCHRETTINGER a bajor udvari könyvtár könyvtárosa BIBLIOTHEK- WISSENSCHAFT VERSUCH EINES VOLLSTäNDIGEN LEHBUCHES DER BIBLIOTHEK- WISSENSCHAFT 1-3 köt köt köt köt A könyvtártudomány fogalmának első használója 2.„Szilárd alapelveken nyugvó rendszeres foglalata mindazoknak a tanoknak, amelyek alapján a gyűjtött könyvanyag célszerű könyvtárrá szervezhető … minden tudományos igény gyors kielégítése céljából. „

Schrettinger alfabetikus katalógusa Martin Wilibald Schrettinger ( )

Schrettinger mit értett a könyvtártudomány fogalma alatt ? 1. A könyvtári szervező munka (a mai értelemben vett könyvtártan). 2. A könyvtári feldolgozó munka. Túlságosan a leszűkítette a könyvtártudomány fogalmát a működésbeli praktikumra.

Mi volt az oka, hogy a könyvtári üzemmel foglalkozni kellett? 1. A könyvkiadás és a nyomdatechnika intenzív fejlődése a 18/19. század fordulóján. 2. Az olvasás népszerűsödése, az olvasótábor szélesedése. 3. A könyvtári gyűjtemény több tízezres nagyságrendűre növekedése. 4. A főúri, uralkodói könyvtárakból a polgári igényeket kielégítő kollekciók alakultak (polgári forradalmak); vagy a polgári réteg kialakította a maga olvasási intézményét  az olvasás, a könyv (viszonylagos) demokratizálódása.

Martin Schrettinger (könyvtártani) könyvtártudományi felfogása majd csak a 19. sz. végén, a 20. sz. elején, az angol-amerikai könyvtári innovációk, a könyvtárak rohamos fejlődésének eredményeként változott meg. (Dewey, Cutter, ALA stb.)

MIBEN ÁLLT A VÁLTOZÁS? A könyvtártudomány fogalmi értelmezésének kiszélesedésében. 1. A történeti ismeretek mellett egyre inkább megjelent a könyvtári üzem, a könyvtártan, a Schrettinger által alkotott könyvtártudomány létjogosultsága. 2. A könyvtáros képzésben fokozatosan egyenrangúságot nyert a két oldal. 3. A dinamikusan fejlődő szakirodalomban egyre inkább az az állásfoglalás alakult ki, hogy a könyvtártudomány magában foglalja a történeti és a könyvtártani ismereteket is.

20. századi viták és értelmezések Kérdés: A könyvtártudomány tartalma és feladatai

Adolf von HARNACK: Erforschtes und Erlebtes (1923)

Célja: a könyvtártudományi tanszék tematikájának meghatározása A könyvtártudomány valódi feladata: - a kortárs könyv- és sajtóügy tudományos vizsgálata; - pedagógiai, - technikai, - kereskedelmi szempontból. Ezek elemei: a könyvtermelés éskereskedelem feltételei, a kiadási statisztika, a könyv- és folyóiratelosztás a tudományos igények szempontjából, a népművelés könyvtári kérdései, a tuzdomány népszerűsítése, a könyvtárak kezelése, szervezete. Amennyiben a könyvtártudomány elemei: - könyvtártan - kézirattan - paleográfia - könyv- és könyvtártörténet; Úgy nincs szükség önálló könyvtártudományi tanszékre, - a könyvtártan és a régi könyv nem elegendő egy önálló tanszék működéséhez; - többi ismeretet a történelem segédtudományai gondozzák.

Az első nagy könyvtártudományi összefoglaló kézikönyv megjelenése MILKAU, FRITZ (Hrg.): Handbuch der Bibliothekswissenschaft. Leipzig: Harrassowitz Verl., köt. Erster Bd. Schrift und Buch (1931; 876 p.) Zweiter Bd. Bibliotheksverwaltung (1933; 732 p.) Dritter Bd. Geschichte der Bibliotheken (1940; 1040 p.) (Hrg. GEORG LEYH)

Georg LEYH 1. Das neue Berufsideal (1949) 2. Der Bibliothekar der Zukunft (1949) A könyvtár történelmi és tudományos szerepének hangsúlyozása;

Joris VORSTIUS Bibliothek, Bibliothekar, Bibliothekswissenschaft (1949) A könyvtártudomány fő vizsgálati szempontjául a könyv tartalmát jelölte meg. A könyvtártudomány fő feladata: a könyvtár gyűjteményeiben felhalmozott irodalom értékesítése különböző kulturális célok érdekében.

Albert PREDEEK Die Bibliothekswissenschaft al Disziplin und Universitätsfach (1950) A tudomány és a könyvárak kapcsolatának vizsgálatát tartotta elsődlegesnek. A könyvtártudomány vizsgálati tárgya legyen: - Mit jelent a könyvtár a tudományos kutatás számára? - A kutatás mennyiben járult hozzá a szervezett könyvtárügy kialakulásához? - A tudománytörténet legnagyobb hatású művei (Bacon, Darwin, Montesquieu stb.) hogyan hatottak a könyvtári állomány alakulására - Mi a szerepe a könyvtárnak a népművelésben, az igazgatásban, a jogszolgáltatásban és a gazdasági életben.

KÖNYV- ÉS KÖNYVTÁRTUDOMÁNYI, KÖNYVISMERETI KÉZIKÖNYVEK A NÉMET NYELVTERÜLETRŐL

LEXIKON DES GESAMTEN BUCHWESENS (LGB) Egyetemes gyűjtőkörű Első kiadása három kötetben 12 ezer szócikket tartalmazott. Legújabb kiadása, LGB ben indult, 8 kötetesre tervezett és kb. 20 ezer szócikket tartalmaz.

Lexikon des Bibliothekswesens Közreadó a lipcsei Bibliográfiai Intézet 1-2. köt. első kiadása: köt. második kiadása : A második kötet egyik fele ötnyelvű szakszótárt tartalmaz

Lexikon der Bibliotheks- und Informationswissenschaft (LBI) 1-3. köt Hierschemann Verlag

Könyvtártudományi szakfolyóiratok a német nyelvterületről

Zentralblatt für Bibliothekswesen és 1990 között az NDK-ban jelent meg ben egyesült a ZfBB-vel. Ma ZfBB címen jelenik meg a két folyóirat.

Zeitschrift für Bibliothekswesen und Bibliographie (ZfBB) (NSZK) A német tudományos könyvtári egyesületek gondozásában. Tudományos folyóirat.

BIBLIOTHEK Forschung und Praxis

Biblos Beiträge zu Buch, Bibliothek und Schrift Az osztrák tudományos könyvtárak tudományos folyóirata Közreadó: Osztrák Nemzeti Könyvtár MainAreaTemplatePath=mainarea_product detail.html&query=&PHPSESSID=fd f7cb3afe439ca628bcfefa2c