ÉLEMISZERBIZTONSÁGI HÁLÓZAT Előadó: Dr. Frank József KUTATÓ PROFESSZOR
Dél-Alföldi régió stratégiai célkitűzései Dél-Alföld az egységes szellemi bázisként működő régió Dél-Alföld a Duna-Tisza-Körös-Maros térségeinek fejlesztési régiója Dél-Alföld Európa Balkáni Kapujának logisztikai régiója
Dél-Alföldi régió stratégiai célkitűzései Dél-Alföld a határ menti magyarság összefogásának és együttműködésének régiója Dél-Alföld a gyógy-turizmus megte- remtésének régiója Dél-Alföld az egészséges élelmiszerek kibocsátásának régiója Dél-Alföld az alternatív energiák tárházának régiója
EGÉSZSÉGES ÉLELMISZERTERMELÉS Dél-Alföldi Régió, mint az egészséges élelmiszertermelés régiója Aktualitás: Egészségkárosító élelmiszerek az Európai Unió piacain: Kergemarhakór, BSE, Dioxin, Aflatoxin, Kloramfenikól fertőzött élelmiszerek Eredmény: Megalakult Magyarország első önellenőrző élelmiszerbiztonsági központja a Dél-Alföldi Régióban (Szentes)
Az önellenőrzési rendszer szükségszerűségét alátámasztó tényezők Az élemiszerbiztonság kérdése az EU-s csatlakozás kapcsán került a figyelem középpontjába az Európai Unió követelményrendszerének biztosítása érdekében A piacon megjelent egészségkárosítókkal szennyezett élelmiszerek A hatósági ellenőrzésekre csak utólag és szúrópróba szerűen kerül sor A termelők és gyártók felelőssége
A Dél-Alföldi Régió agrár innovációjának központjai
MIK A GAZDASÁGI HÁLÓZATOK, KLASZTEREK? Együttműködő partneri közösség Termelésre Információcserére Értékesítésre Fejlesztésre Létrejövő kooperáció Célja: a többlet hozadék, hozamtöbblet /szinergia/
MIK A GAZDASÁG TÉRBELI ELRENDEZŐDÉSÉNEK FÖBB JELLEMZŐI? SZAKOSODÁS CENTRUMRA ÉPÜLÉS ÜZLETI SZOLGÁLTATÁS KIÉPÜLÉSE PÉNZÜGYI ERŐFORRÁSOK ELÉRHETŐSÉGE INFRASTRUKTURA KIÉPÜLTSÉGE GYORS INFORMÁCIÓ ÁRAMLÁS
AZ INNOVÁCIÓT ELŐSEGÍTŐ ESZKÖZTÁR ADÓKEDVEZMÉNYEK TÁMOGATÁSOK BIZTOSÍTÁSA GAZDASÁGI DIPLOMÁCIA LÉPÉSE Jogi szabályozás Oktatás Szervezetépítés Tevékenység fejlesztése
„Minőség - Biztonság” a termőföldtől az asztalig Regemida „Minőség - Biztonság” a termőföldtől az asztalig
Jelenlegi helyzet Multik vegyes minőségű árúkkal tartják kézben a piacot, Nincs átfogó, minősített ellenőrzési rend Kiszorulnak a hazai termelők a saját piacukról Mi a megoldás ?
Lehetőségek Egységes minősítési rendszer, melyet elfogad a termelő a kereskedő és a vásárló is. Biztonságos minőségű termékek a hazai piacon. Folyamatos egységes minőség. piacmegtartó és piacra jutást segítő hatás a termelőnek. Biztonság az értékesítőnek. Magasabb színvonalú termék a vevőnek.
REGEMIDA
Miért jobb a REGEMIDA Akkreditált laboratórium által végzett vizsgálatok, melyet a piac összes szereplője elfogad és elismer Folyamatosan felügyelt és minősített rendszer Az érdekeltek igényeit elégíti ki Védjegy használati lehetőséget biztosít A minősítés nem csak egy részfolyamatra terjed ki, hanem a teljes termelési és előállítási folyamat sorra. Minőség – Biztonság, termőföldtől az asztalig!
Termelőnek nyújtott biztonság Piaci versenyképességet biztosító minőség Termék értékesítési biztonságának megteremtése A beszerzett alapanyagok minősítése Termesztési/tenyésztési körülmények minősítése Termesztési/tenyésztési folyamat követése Termékellenőrzési lehetőségek Termék minősítése BIZTONSÁG
Forgalmazónak nyújtott biztonság Beszállítói előaudit folyamatának lekövetése Minősített termékek Védjegyezett termékek A törvényi kötelezettségek folyamatos betartatása BIZTONSÁG
Vásárlónak nyújtott biztonság Védjegyezett termék Tartalom a védjegy mögött Hazai vásárló a hazai gazda munkájának gyümölcsét élvezheti Egészségre nem ártalmas élelmiszerek forgalmazása Egészséges táplálkozás BIZTONSÁG
A biztonság háttere Akkreditált labor Egységes minőségirányítási elvek Képzett és a minőség iránt elhivatott gazdák Válogatott termelők válogatott termékei Önellenőrző rendszer folyamatos felügyelete Közös munka: együtt egymásért, magunkért és gyermekeinkért!
AZ ÖNELLENŐRZŐ ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KÖZPONT Dél-Alföldi Agrárcentrum Kht. szervezeti felépítése I. Divízió II. Divízió DABIC Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központ (DAMK) DABIC Genomikai Központ (DGK) Gesztor: MTA SZBK Kutatás Fejlesztési Igazgató Tudományos Tanács Funkcionális tagozódás Klinikai genomika Mikrobiális genomika Növénygenomika Gesztor: Csongrád Megyei Önkormányzat Kutatás Fejlesztési Igazgató Tudományos Tanács Funkcionális tagozódás Fajtatesztelő és technológiai transzfer rendszer Élelmiszerbiztonsági monitorig rendszer Termék nyomonkövethetőségi rendszer Termék védelmi rendszer
A SZENTESI DAMK KÖZPONT SZAKMAI MŰKÖDÉSÉNEK VÁZLATA
A DABIC Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Közhasznú Társaság Minőségvizsgáló Laboratórium szolgáltatásai I. Talajvizsgálatok II. Mikrobiológiai vizsgálatok III. Egyéb vizsgálatok
I. T a l a j v i z s g á l a t o k 1. pH MSZ-08 0206/2:1978 2.1. szakasz 2. Arany-féle kötöttségi szám (KA) MSZ-08 0205:1978 5.1. szakasz 3. Sótartalom MSZ -08 0206/2:1978 2.4. szakasz 4. Szénsavas mész 2.2. szakasz 5. Összes humusz MSZ-08 0210:1977 6. Foszfor-pentoxid (AL) MSZ 20135:1999 5.4.2. szakasz 7. Kálium-oxid 5.3.4.3. szakasz 8. Nitrát-nitrit-nitrogén (KCl) 5.4.3. és 5.4.4. szakasz 9. Na 10. Mg 5.2. szakasz 11. Szulfát-kén 5.4.1. szakasz 12. Mn (EDTA+KCl) 13. Zn 14. Cu I. T a l a j v i z s g á l a t o k
II. Mikrobiológiai vizsgálatok 1. Élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, nyers élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok 2. Élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezések, felszerelések, gépek, munkaeszközök, munkafelületek, csomagolóanyagok és személyek ellenőrzésekor vett felületi higiéniai minták 3. Állattartó telepek helyiségeinek felületeiről vett tamponminták vizsgálatát (Salmonella- mentesítési program, illetve higiéniai monitoring)
II. Mikrobiológiai vizsgálatok 4. Takarmányok és alapanyagaik mikrobiológiai vizsgálatát 5. Takarmányok előállítása során a termékkel érintkezésbe kerülő felületekről vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálatát (takarmánykeverők mikrobiológiai monitoringja).
Élelmiszervizsgálati paraméterek és szabványaik: Összes mikrobaszám MSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok száma MSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok száma MSZ EN ISO 6888-1:2000 E.coli MSZ ISO 16649-2:2005 Szalmonella kimutatása MSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba szám MSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO 11290-1:1998, Mód.:MSZ EN ISO 11290-1 :1996/FDAM 1:2004(E) Coliform és E.coli ISO 11866-2:1997 Enterococcus-ok száma MSZ 3640-13:1976
Felületekről vett tamponminta vizsgálatok és szabványaik: Összes mikrobaszám MSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok száma MSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok MSZ EN ISO 6888-1:2000 E.coli MSZ ISO 16649-2:2005 Szalmonella kimutatása MSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba szám MSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO 11290-1:1998, Mód.:MSZ EN ISO 11290-1 :1996/FDAM 1:2004(E)
Takarmány és takarmány alapanyag vizsgálatok és szabványaik: Összes mikrobaszám MSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok száma MSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok száma MSZ EN ISO 6888-1:2000 E.coli MSZ ISO 16649-2:2005 Szalmonella kimutatása MSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba szám MSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO 11290-1:1998, Mód.:MSZ EN ISO 11290-1 :1996/FDAM 1:2004(E)
III. Egyéb vizsgálatok 1. Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények (rizs, búza, árpa, rozs, zab, köles, fénymag, bab, borsó, napraforgó stb.) nedvességtartalmának meghatározása 2. Takarmányok és alapanyagaik nedvességtartalmának meghatározása 3. Fejlesztés alatt álló műszaki területek (GC- MS, HPLC és AAS készülékekre alapozva)
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
A DIOXINOK / 75 IZOMÉR / A klórtartalmú aromás gyűrűket tartalmazó vegyületcsalád A legveszélyesebb formája a: 2, 3, 7, 8, - tetraklor – dibenzo – para dioxin (TCDD) Vizben rosszul, lipoidokban igen jól oldódik Legveszélyesebb környezeti mérgek egyike
A DIOXON ELŐFORDULÁSA A Földgolyó minden részén megtalálható Jelen van: - a légkörben a vízben a talajban és a táplálékláncban Keletkezése: természetes körülmények között: vulkánok működése erdőtüzek mesterséges kürülmények között: műtrágyagyártás növényvédőszerek hulladékégetés PVC gyártás 1900-as évek óta szennyező mellékterméke
A DIOXIN A BOMLÁSA A növényekben és állatokban nem keletkezik szén-klór kötésű vegyület Kizárólag bizonyos gombák képesek termelni és lebontani ilyen vegyületeket Xenobiotikum /idegen/ a szervezet számára Szervezetben a zsírszövetekben felhalmozódik és nem ürül ki Felezési ideje: Vízben: 5 év Talajban: 10 év Emberi szervezetben: 7 év Levegőben: 9 nap
HOGYAN KERÜL A DIOXIN A TÁPLÁLÉKAINKBA? HÚSSAL - legtöbb a halakban van TEJJEL - minél öregebb az állat annál több a dioxin ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSSAL - felületi szennyezéssel, ha nem mossuk meg SZENNYEZŐFORRÁS: növényvédőszerek használata
A DIOXIN EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATA Bőrbetegség: Dioxin akne Rákkeltő: károsítja a DNS-t, RNS-t és a fehérjét Fogamzásképességet károsítja Fehérvérűséget okozhat Vese és májkárosodást okoz Cukorbetegséget idéz elő
A DIOXIN BIZTONSÁGOS HATÁRÉRTÉKE 1990. Egészségügyi Világszervezet 10 pikogramm/testsúlykilógramm EU 14 pikogramm/testsúlykilógramm
NÉHÁNY NAGYOBB DIOXIN SZENNYEZŐDÉS A VILÁGBAN Vietnámi háború a 60-as években „AGENT ORANGE” növényírtó szert használt lombtalanításra sűrű dzsungelben az amerikai hadsereg Az ívóvizzel került a szervezetbe /eső bemosás/ 10.000 permetezés, 400 veterán halt meg később Magyarország 1970.GARÉI Hulladéklerakóban nagy mennyiségű Dioxin szabadult fel Grönland 1986 – nagy mennyiségű dioxinal szennyezett halat fogtak Németország 1990. marha, borjú- és csirkehúsban fordult elő Oroszország 1991. cellulózgyártás során szabadult fel sok dioxin USA-Texas állam 1997 tojásban és csirkehúsban fordult elő Belgiumban 1999 tojásban és csirkehúsban fordult elő
MI A GUARGUMI? MIRE LEHET SZÁMÍTANUNK A JÖVŐBEN A GUAR BAB belsejének őrleménye 80 %-át INDIÁBAN termelik Keményítő helyettesítő adalékanyag/EU-412/, mert Jobb emulgeáló Állomány javító Csomómentesen,egyenletesen, zselés állagúra sűrit MIRE LEHET SZÁMÍTANUNK A JÖVŐBEN Nem lehet még jósolni sem HOGYAN KERÜLHETJÜK EL A JELENTŐS DIOXINTERHELÉST? A táplálékok laboratórimi bevizsgálásával A fogyasztók fokozott odafigyelésével
KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!