2006.06.14 © Campden & Chorleywood Kht. 1 A magyar élelmiszeripari innováció jellegzetességeinek összehasonlítása más EU országokkal – eltérések és hasonlóságok,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Humánkineziológia szak
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
A K+F területi problémáinak megjelenése a Közép-magyarországi KKV szektorban MRTT Vándorgyűlés Debrecen Borbás László adjunktus Óbudai Egyetem Keleti Károly.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
szakmérnök hallgatók számára
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A évi demográfiai adatok értékelése
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
© Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
7. Házi feladat megoldása
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Kvantitatív módszerek
A Nemzeti Fejlesztési Terv
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Előadás másolata:

© Campden & Chorleywood Kht. 1 A magyar élelmiszeripari innováció jellegzetességeinek összehasonlítása más EU országokkal – eltérések és hasonlóságok, tanulságok, ajánlások (Az EU 6. keretprogram által finanszírozott SMEs-NET projekt eredményei) dr. Sebők András MNÉTP/ÉFOSZ

© Campden & Chorleywood Kht 2 A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (1) A SPES konzorcium 12 európai ország élelmiszer-feldolgozó szövetségeinek konzorciuma Olaszország,Magyarország,Belgium, Spanyolország,Csehország,Dánia, Franciaország,Görögország,Németország, Portugália,Törökország,Ausztria, SPES: Spreading European Safety „Az élelmiszer-biztonság elterjesztése Európában” Alapítva: 2003 Az innováció elősegítése az élelmiszeripari szövetségek segítségével – kiemelten KKV-k

© Campden & Chorleywood Kht 3 A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (2) Közös projektek (EU 6. Keretprogram Integrált projekt – Kíméletes feldolgozás elutasítva, de tartalmilag megfelelt, magas pontszám SMEs-NET – SSA „Az élelmiszeripari innováció helyzetének, mozgatórugóinak, akadályainak felmérése TRUEFOOD integrált projekt – „A hagyományos élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel A CIAA kutatási szakértői csoportja létrehozásának kezdeményezése 2004 Az Európai Élelmiszer-technológiai Platform létrehozásának egyik kezdeményezője 2005

© Campden & Chorleywood Kht 4 Az SMEs-NET projekt A 6. Közösségi kutatási keretprogram támogatásával május – 2006 június Célja: a résztvevő országokban az innováció erőforrásainak mozgató rugóinak akadályainak fő területeinek távlati irányainak felmérése, különös tekintettel a KKV-kra javaslatok kidolgozása a helyzet, a hatékonyság javítására

© Campden & Chorleywood Kht 5 Az SMEs-NET projekt megvalósításának módszerei Vitairat A kulcs területek. Fő kérdések meghatározása Kérdőíves felmérés 11 országban 42 kérdés, minden országban azonos, lefordítva a nemzeti nyelvre Regionális klaszterek A helyzet, a hasonlóságok és eltérések megvitatása Jövőkép dokumentum A fő megállapítások összegzése Ajánlások, javaslatok

© Campden & Chorleywood Kht 6 A kérdőíves felmérés eredményei Kb válasz A válaszadók 77%-ának 250 főnél kevesebb alkalmazottja van 250 – 500 fő 10% Számos európai jellegzetesség mutatható ki, regionális, nemzeti sajátosságok tanulságos a magyar helyzet összehasonlítása az európai átlaggal és más országokkal

© Campden & Chorleywood Kht 7 A megcélzott piac

© Campden & Chorleywood Kht 8 A megcélzott piac

© Campden & Chorleywood Kht 9 A megcélzott piac

© Campden & Chorleywood Kht 10 Hogyan alakul a várható bevétele a következő 5 évben

© Campden & Chorleywood Kht 11 Van-e K+F részlege?

© Campden & Chorleywood Kht 12 Az innováció helyzete vállalata fő piacán (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 13 Az innovátorok nehezen tudják védeni magukat az utánzóktól

© Campden & Chorleywood Kht 14 A K+F-re fordított összeg értéke (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 15 A K+F-re fordított összeg értéke

© Campden & Chorleywood Kht 16 A K+F-re fordított összeg értéke

© Campden & Chorleywood Kht 17 A K+F-re fordított összeg értéke

© Campden & Chorleywood Kht 18 A K+F-re fordított összeg értéke

© Campden & Chorleywood Kht 19 A K+F-re fordított összeg értéke

© Campden & Chorleywood Kht 20 A K+F-re fordított összeg értéke

© Campden & Chorleywood Kht 21 Megállapítások – nemzetközi összesített (1) 1.Az innovációs képesség több input tényező összességének függvénye a K+F erőforrások – mértéke (műszaki, pénzügyi), hozzáférhetősége, teljesítménye, kijelölt felelősség a K+F tevékenységért az emberi erőforrások minősége és mértéke Ezek a vállalat méretének növekedésével általában nőnek A nagyobb vállalatok egyszerre több területen végeznek innovációt A közepes méretű, erősen innovatív vállalatok között soknál innovációra alapozott növekedés átlagosnál nagyobb arányú, formális K+F, új technológiák, figyelem a munkaerő minőségére, specializálódás A kis- és kis-közepes vállaltok jelentős hányada folytat innovációs tevékenységet, két fő csoport: erős innovátorok minimális innováció - követők

© Campden & Chorleywood Kht 22 Megállapítások – nemzetközi összesített (2) A képzett munkaerő aránya az innovatív viselkedés egyik meghatározó tényezője Szakmunkások, technikusok is (kis- és mikro vállalkozásoknál) A belső együttműködés fontossága A közepes méretű vállalkozásokban a legnagyobb a diplomások aránya A csúcsminőségű réteg-termékek, illetve a minőségi tömeg termékek gyártóinál magasabb a képzett alkalmazottak aránya Nem csak a cég mérete a meghatározó – motiváló környezet (belső és külső)

© Campden & Chorleywood Kht 23 Megállapítások – nemzetközi összesített (3) Az élelmiszeripari innováció jellege – a kis lépések, a tökéletesítés fontossága Eltérés a műszaki fogyasztási cikkek, ipari eszközök, szolgáltatások piacától – az élelmiszert nem használjuk, hanem elfogyasztjuk Túl nagy áttörés fogyasztói félelem (egészségügyi kockázatok) fogyasztói ízlés – konzervatív (elutasítás) A belföldi piac fontossága – étkezési szokások, hagyományok, hagyományos élelmiszer – EU átlag: export 15% A tökéletesítés gyakoribb formája az élelmiszeripari innovációnak A szabadalmaztatás nehezebb, kevésbé jellemző A szokásos K+F mutatók nem mindig jellemzőek

© Campden & Chorleywood Kht 24 Milyen jellegű innovációt vezettek be az elmúlt 3 évben?

© Campden & Chorleywood Kht 25 Milyen jellegű innovációt vezettek be az elmúlt 3 évben?

© Campden & Chorleywood Kht 26 Osztrák tapasztalatok (339 projekt alapján 1998 – 2004) Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, LVA

© Campden & Chorleywood Kht 27 Forgalom növekedés és megvédett forgalom az innováció mértéke szerint (Ausztria) Nemzetközi méretű innováció Az osztrák piac számára innováció A vállalat számára innováció A meglévő termékek további fejlesztése Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, LVA Forgalom növekedésMegvédett forgalom Mio Euro

© Campden & Chorleywood Kht 28 Az egyetemi végzettségű alkalmazottak aránya és az innováció jellegének és mértékének kapcsolata

© Campden & Chorleywood Kht 29 Megállapítások, nemzetközi összehasonlítás (4) Termék tökéletesítés > Folyamat tökéletesítés > Nagyobb termék innováció > Nagyobb folyamat innováció A költségek mértékét követi A tökéletesítés nem nagyon függ a vállalat mértékétől és a képzett személyzet arányától, a nagyobb innováció erősen függ tőlük

© Campden & Chorleywood Kht 30 A szabadalommal rendelkezők aránya 61% 11% 12% 4% 2% 1% 8% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Nem Igen, 1 szabadalom Igen, 2-4 szabadalom Igen, 5-9 szabadalom Igen, szabadalom Igen, több mint 50 szabadalom Nem tudom

© Campden & Chorleywood Kht 31 Melyik szakterületen a leginnovatívabb az Ön vállalata (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 32

© Campden & Chorleywood Kht 33 Az ETP „Élelmiszer az életért” kutatási területeinek fontossága

© Campden & Chorleywood Kht 34 Technológia transzfer A meglévő tudás átadása további fejlesztésre vagy az új termékekben, technológiákban, szolgáltatásokban megtestesülő kereskedelmi hasznosításra, beleértve a teljesen új területeken történő fejlesztési vagy kereskedelmi hasznosítást is.

© Campden & Chorleywood Kht. 35 Mi a technológia transzfer? Arab mese K. Linderström-Lang meséje X. Keresztély dán királynak (1941)

© Campden & Chorleywood Kht 36

© Campden & Chorleywood Kht 37

© Campden & Chorleywood Kht 38

© Campden & Chorleywood Kht 39

© Campden & Chorleywood Kht 40 Sehogy sem tudták teljesíteni akaratát. De...

© Campden & Chorleywood Kht 41 Megjelent egy bölcs öreg egy öreg tevén és megkérdezte: Mi a probléma?

© Campden & Chorleywood Kht 42 Elmondták neki, mire az öreg azt mondta: Odaadom nektek az én öreg tevémet, hogy teljesíteni tudjátok apátok végakaratát. Ebben a pillanatban …

© Campden & Chorleywood Kht 43 Most már 18 teve volt, tehát...

© Campden & Chorleywood Kht 44 Most már visszaadhatjátok az én öreg tevémet, hiszen betöltötte szerepét.

© Campden & Chorleywood Kht 45 Az innováció legkedveltebb forrásai (rangsor szerint)

© Campden & Chorleywood Kht 46 Az innováció legkedveltebb forrásai (%)

© Campden & Chorleywood Kht 47 Az innováció legkedveltebb forrásai (%) %

© Campden & Chorleywood Kht 48 Az innováció legkedveltebb forrásai %

© Campden & Chorleywood Kht 49 Az innováció legkedveltebb forrásai %

© Campden & Chorleywood Kht 50 Az innováció legkedveltebb forrásai (%)

© Campden & Chorleywood Kht 51 Az innovációt segítő informális információ gyűjtés szerepe 25% 53% 19% 4% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Nagyon fontosFontosNem igazán fontosNem fontos

© Campden & Chorleywood Kht 52 Az innovációt segítő informális információgyűjtés szerepe

© Campden & Chorleywood Kht 53 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek (Rangszám átlag – európai)

© Campden & Chorleywood Kht 54 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 55 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek

© Campden & Chorleywood Kht 56 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek

© Campden & Chorleywood Kht 57 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek

© Campden & Chorleywood Kht 58 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek

© Campden & Chorleywood Kht 59 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek

© Campden & Chorleywood Kht 60 A technológia transzfer javasolt teljesítmény indikátorainak fontossága (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 61 A technológia transzfer javasolt teljesítmény indikátorainak fontossága

© Campden & Chorleywood Kht 62 A technológia transzfer javasolt teljesítmény indikátorainak fontossága

© Campden & Chorleywood Kht 63 A technológia transzfer javasolt teljesítmény indikátorainak fontossága

© Campden & Chorleywood Kht 64 Melyek az innováció akadályai (átlag)

© Campden & Chorleywood Kht 65 Melyek az innováció akadályai (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 66 Melyek az innováció akadályai

© Campden & Chorleywood Kht 67 Melyek az innováció akadályai

© Campden & Chorleywood Kht 68 Melyek az innováció akadályai

© Campden & Chorleywood Kht 69 Az innováció finanszírozási forrásai az elmúlt 3 évben (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 70 Az innováció finanszírozási forrásai az elmúlt 3 évben

© Campden & Chorleywood Kht 71 Az innováció finanszírozási forrásai az elmúlt 3 évben

© Campden & Chorleywood Kht 72 Az innováció finanszírozási forrásai az elmúlt 3 évben

© Campden & Chorleywood Kht 73 Az innováció finanszírozási forrásai az elmúlt 3 évben

© Campden & Chorleywood Kht 74 Az innováció finanszírozási forrásai az elmúlt 3 évben

© Campden & Chorleywood Kht 75 Milyen forrásból finanszírozott kutatásban vennének részt (magyar)

© Campden & Chorleywood Kht 76 Milyen forrásból finanszírozott kutatásban vennének részt

© Campden & Chorleywood Kht 77 Milyen forrásból finanszírozott kutatásban vennének részt

© Campden & Chorleywood Kht 78 Milyen forrásból finanszírozott kutatásban vennének részt

© Campden & Chorleywood Kht 79 Milyen innovációt elősegítő politikákat tartanának előnyösnek

© Campden & Chorleywood Kht 80 Milyen innovációt elősegítő politikákat tartanának előnyösnek

© Campden & Chorleywood Kht 81 Milyen innovációt elősegítő politikákat tartanának előnyösnek

© Campden & Chorleywood Kht 82 Milyen innovációt elősegítő politikákat tartanának előnyösnek

© Campden & Chorleywood Kht 83 Milyen innovációt elősegítő politikákat tartanának előnyösnek

© Campden & Chorleywood Kht 84 Megállapítások (5) – nemzetközi összesített A vállalatok igénylik a társfinanszírozást Az EU a legkedveltebb társfinanszírozó A KKV-k a közvetlen és 100%-os pénzügyi támogatást részesítik előnyben A nagy vállalatok a K+F-et ösztönző fiskális módszereket részesítenék előnyben (realitása??)

© Campden & Chorleywood Kht 85 Javaslatok (1) A versenyképesség javításához erősíteni kell az innovációt az élelmiszeriparban Az ipar saját maga is tenni akar, - egyeztetett stratégia, platform, a technológia transzfer megszervezése, de saját forrásai nem elegendők - a termékpályán képződő jövedelem máshol csapódik le – támogatásra lenne szükség Rendszeres párbeszédet, együttgondolkodást javaslunk a kormányzatnak – MNÉTP platform „tükörcsoport” létrehozása 2006 augusztusig Tükörcsoport: konzultációs partnerek a kormányzatból – hogyan erősítsük az élelmiszeripari innovációt, hogyan finanszírozzuk

© Campden & Chorleywood Kht 86 Javaslatok (2) Az állam segítse elő az egészségtudatos táplálkozáshoz és a versenyképesség javításához a hazai élelmiszer termék és technológiai innovációt EU és hazai források – Nemzeti Fejlesztési és Nemzeti Vidékfejlesztési Terv Kiemelten Egészségtudatos étrendet segítő termékek Magasabb hozzáadott értékű termékek Hagyományos élelmiszerek innovációja, és Az előállításukra szolgáló technológiák Technológia transzfer

© Campden & Chorleywood Kht 87 Javaslatok (3) A kis lépésekben történő tökéletesítésnek és a belföldi piac megőrzésének nagy gazdasági jentősége az élelmiszeriparban K+F-ként elismerés – legyen támogatható Szemléletváltozás Az innováció fontosságának a túléléshez és a versenyképességhez) megértése – ipar Az ipar igényeinek megértése és kiszolgálása – kutatás

© Campden & Chorleywood Kht 88 Javaslatok (4) Az eredményeknek a gyakorlat számára érthető formában megfogalmazása – kutatás A meglévő eredmények hasznosítása A technológia transzfer javítása: az ipar, kutatás együtt ÉFOSZ - Megindítja technológia transzfer tevékenységét CIAA – Európai technológia transzfer szervezet létrehozása

© Campden & Chorleywood Kht 89 Javaslatok (5) A technológia transzfer és az ipari oktatás támogatása és elismerése K+F tevékenység részeként, illetve referenciaként Az innováció megvalósítását segítő projekt menedzsment szolgáltatások és pénzügyi konstrukciók kidolgozása és támogatása Az új eredmények beépítése a szakember képzésbe A pályázatok elszámolásához kapcsolódó bürokrácia csökkentése az ellenőrzés költségének és hozadékának arányossá tétele a kifizetések kiszámíthatósága (service level agreement)