© Campden & Chorleywood Mo. Kht. Az iparban használható eszközök az élelmiszerbiztonság gyakorlati értékelésére - Prediktív modellezés és a hagyományos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
A biztonságos fogyaszthatósági idő meghatározásának módszerei, elvei és a prediktív modellezés és egyszerűsített mikrobiológiai kockázatbecslés ipari alkalmazásának.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Pércsi Szilárd Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Humánkineziológia szak
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Vezetékjogi nyilvántartás
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Műveletek logaritmussal
1, r érték meghatározása 2, TENSTAND project
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Validálás & verifikálás
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Koordináta transzformációk
Koordináta transzformációk
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás 2. óra szeptember 9., 10. v
A diákat jészítette: Matthew Will
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Védőgázas hegesztések
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
Helyzetfelmérés Helyzetfelmérés elemzése, értékelése
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
Előnyök és alkalmazási területek
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
szakmérnök hallgatók számára
Exponenciális egyenletek
Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Határozatlan integrál
Oszloptalpak Homloklemezes kapcsolatok Egyéb kapcsolatok
Dr. Pataki Pál Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet ZRt. Textile Engineering and Testing Institute Co. Kezelési jelképek és alkalmazásuk az.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A termelés költségei.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Szimuláció.
előadások, konzultációk
A termelés költségei.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Előadás másolata:

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. Az iparban használható eszközök az élelmiszerbiztonság gyakorlati értékelésére - Prediktív modellezés és a hagyományos élelmiszerek kockázatbecslése Pércsi Szilárd Campden & Chorleywood Magyarország Kht.

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 2 Kapcsolat a 2073/2005/EK rendelettel 3. Cikk - Általános követelmények eltarthatósági ideje alatt forgalmazás, tárolás és felhasználáselőrelátható(1) b) a termékek eltarthatósági ideje alatt a vonatkozó élelmiszer-biztonsági kritériumok mindvégig teljesülhessenek a forgalmazás, tárolás és felhasználás ésszerűen előrelátható körülményei között. => PREDIKTÍV MODELLEZÉS, CHALLENGE TESZT, KOCKÁZATBECSLÉS szükség szerint vizsgálatokatII. melléklet eltarthatósági idő alatt(2) A termék gyártásáért felelős élelmiszer-ipari vállalkozók szükség szerint vizsgálatokat végeznek a II. melléklet előírásaival összhangban annak megállapítására, hogy a kritériumok mindvégig teljesülnek-e az eltarthatósági idő alatt.

© Campden & Chorleywood Mo. Kht /2005/EK rendelet II. melléklet (2) Ha a fent említett felmérések alapján szükséges, az élelmiszer-ipari vállalkozók további felméréseket végeznek, amelyek kiterjedhetnek a következőkre: prediktív matematikai modellezésa kérdéses élelmiszerre kialakított prediktív matematikai modellezés, a termékben található kérdéses mikroorganizmusok kritikus szaporodási és túlélési tényezőinek felhasználásával, elemzésekelemzések annak vizsgálatára, hogy a megfelelően beoltott kérdéses mikroorganizmusok a termékben hogyan képesek a szaporodásra és túlélésre ésszerűen várható különböző tárolási körülmények között, felmérő vizsgálatokfelmérő vizsgálatok a termékben az eltarthatósági idő alatt a forgalmazás, tárolás és használat ésszerűen előrelátható körülményei között esetleg jelen lévő kérdéses mikroorganizmusok szaporodásának és túlélésének értékelése céljából.

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 4 Prediktív modellek - bevezetés Előrejelző modellek, ún. harmadlagos modellek, azaz „felhasználóbarát” számítógépes szoftver-csomagok, amelyek az adatbázisok eredményeit felhasználva az elsődleges és a másodlagos modellek segítségével becslést adnak. Ezek a modellek a mikroorganizmusról, a termékről és a termékpálya jellemzőiről kapott információkból előrejelzik a mikroorganizmus túlélését, szaporodását és lehetséges inaktivációját. A legtöbb modell összefüggésbe hozza a kinetikai paramétereket, melyek a mikroorganizmusok viselkedését irányítják, a környezetben kialakuló változásokkal, pl. hőmérséklet, pH, vízaktivitás.

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 5 Prediktív modellek – áttekintő vázlat

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 6 Gyakorlati példák – PMP 7.0 Forrás:

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 7 PMP 7.0

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 8 Gyakorlati példák – Growth Predictor Forrás:

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 9 Growth Predictor..\..\..\2006\GVOP húsos\Growth PREDIctor\Growth Predictor.exe..\..\..\2006\GVOP húsos\Growth PREDIctor\Growth Predictor.exe

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 10 Gyakorlati példák – ComBase Predictor

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 11 ComBase Predictor /ComBase_Predictor.aspxhttp://ifrsvwwwdev.ifrn.bbsrc.ac.uk/CombasePMP/GP /ComBase_Predictor.aspx

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 12 Az összetétel-ingadozás hatása Terméktípus: A B C Különböző márkák Azonos márkán belül GVOP /3.0 projekt

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 13 5°C8°C T[°C] 5°C 5°C 5°C 8°C 8°C 8°C [sejt/g] összetétel átlagos átlagos legrosszabb átlagos legrosszabb átlagos GVOP /3.0 projekt

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 14 5°C8°C T[°C] 5°C 5°C 5°C 8°C 8°C 8°C [sejt/g] összetétel átlagos átlagos legrosszabb átlagos legrosszabb átlagos GVOP /3.0 projekt

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 15 Gyakorlati példák – Forecast (1)

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 16 Gyakorlati példák – Forecast (2)

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 17 WP3: Prediktív modellezés és a hagyományos élelmiszerek kockázatbecslése Célkitűzés A kórokozók aktivitását befolyásoló legfontosabb környezeti tényezők felmérése és matematikai modellek kifejlesztése - statikus és dinamikus környezeti körülmények (elsődlegesen hőmérséklet) hatásának kvantitatív leírása adott hagyományos élelmiszerek esetén. Korszerű és validált prediktív modellek felhasználásával gyakorlati döntés segítő eszköz kifejlesztése az adott hagyományos élelmiszerek biztonságának előrejelzésére.

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 18 TRUEFOOD Traditional United Europe Food Work Package 3 Work Package 3: Agricultural University of Athens, Greece Contact: George Nychas Campden & Chorleywood Food Industry Development Institute, Hungary Contact: András Sebők & Szilárd Pércsi Universidade Católica Portuguesa, Escola Superior de Biotecnologia, Portugal Contact: Tim Hogg Association for Research & Innovation Development in Food, Quimper Contact: Dominique Thuault & Florence Postollec

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 19 Gyakorlati példák –Sym’Previus - szaporodás szimulációja:. Különböző hőmérséklet, pH, és aw értékek mellett. Statikus és dinamikus körülmények között - µ opt becslése egyetlen szaporodási görbéből (challenge teszt eredményéből vagy adatbázisból) Zweitering gamma koncepció: µ max = µ opt  (T)  (aw)  (pH)  (AH)  (kölcsönhatás) 4 környezeti tényező Élelmiszer mátrix tényezője µopt 1 µopt 2

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 20  µ opt becslése ? Szaporodási kinetika élelmiszerben adott körülmények között Challenge teszt Élelmiszerben Elsődleges modell TÁPOLDAT Adott baktérium szaporodási kinetikája tápoldatban különböző körülmények között (T°C, pH, a w sav …)  µ max, főbb értékek Másodlagos modell Szaporodás szimulációja A bakteriális szaporodás szimulációja élelmiszerben különböző körülményekre  a receptura, tartósítás hatásai...

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 21

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 22 Példa: Szaporodás fogyasztásra kész élelmiszerekben B. cereus szaporodása elfogadható a fogyaszthatósági idő során? Sym’ Previus

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 23 : 15°C ▲: 10°C : 5°C  : 3°C Tárolási idő (óra) log 10 CFU/g Egyedi modellek Listeria monocytogenes szaporodása pasztőrözött vaniliakrémben

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 24 Listeria monocytogenes szaporodási kinetika meghatározása - Baranyi és Roberts elsődleges modell 3°C3°C3°C3°C 5°C5°C5°C5°C 10°C 15°C

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 25 Szaporodási kinetikai paraméterek

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 26 A tárolási hőmérséklethez kapcsolódó szaporodási sebesség négyzetgyökös másodlagos modellje T (°C)  max

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 27 x : populáció száma adott t időpontban x max : maximális populáció q : a szaporodáshoz szükséges szubsztrát koncentrációja Baranyi and Roberts modell - differenciál egyenlet

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 28 Validálás 12 óra 4°C –on és 6 óra 8°C-on, majd 12óra 15°C-on Tárolási idő (óra) T (°C) L. monocytogenes (log 10 CFU/g)

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 29 Excel táblázat Tárolási idő (óra) T [°C] Log cfu/g

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 30 Összehasonlítás L. monocytogenes szaporodása Combase Predictorral (―), és az élelmiszer-specifikus modellel (―) 12 óra 4°C –on és 6 óra 8°C-on, majd 12óra 15°C-on

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 31 Prediktív modellek - Alkalmazhatóság A prediktív modellezés egyszerű, gyors és hasznos döntési segítő eszköz új termék fejlesztéshez (termék koncepció kialakítás, prototípus fejlesztés, receptura változtatás), a HACCP rendszerek kidolgozása és szakmai helyességének értékeléséhez, a folyamatok előírt értékeitől való eltérések hatásának értékeléséhez – „mi történne ha…?”, min.-megőrzési idő gyors becslése, segíti a mikrobiológiai vizsgálatok célirányos megtervezését, mikrobiológiai kockázatbecslés alapja.

© Campden & Chorleywood Mo. Kht. 32 Gyakorlati megfontolások Egyetlen modell sem tökéletes, de tökéletesednek Matematikai illesztések bizonytalansága és az adatok szórása Mikrobiológia élelmiszer inhomogenitása  laboratóriumi táptalaj „vad” tenyészet, természetes mikroflóra  laboratóriumi színtenyészet Kiindulási szennyezettség A modellezés soha nem helyettesítheti a valós termékkel valós feltételek mellett végzett kísérletek eredményeit. A modellek előrejelzését nem szabad a készítők által megadott határokon túl extrapolálni. Az eredmények megfelelő értelmezése.