Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek Kovács Zoltán egyetemi tanársegéd Budapesti Corvinus Egyetem Fizika-Automatika Tanszék
Az előadás tematikája Gyümölcslevek Ásványvíz Szénsavas üdítőitalok almalé narancslé Ásványvíz Szénsavas üdítőitalok Joghurtok Szója italok
Vizsgált almalevek 100%-os kereskedelmi almalevek 5 féle sajátmárkás almalé Különböző koncentrációjú almalevek: desztillált vizes hígítás 50, 75, 85, 90, 95, 100%
Kereskedelmi almalevek összehasonlítása (PCA) E minta D minta B minta C minta A minta
Almalevek édes ízének becslése elektronikus nyelvvel (PLS) 25 35 45 55 65 75 85 95 Valódi édes íz Becsült édes íz R2=0,83 Becslés hibája: 5,33
Almalé koncentrációjának becslése (PLS) 50 % 75 % 85 % 90 % 95 % 100 % R2 = 0.99 Becslés hibája: 1,26% Valós koncentráció, % Becsült koncentráció, % 40 60 80 100
Vizsgált narancslevek Hőkezelés hatásának vizsgálata Frissen facsart narancslé Különböző hőmérsékleten 40, 60, 80°C-on (5 perc) kezelt narancslé Termékcsoportok vizsgálata Frissen facsart narancslé 12%-os narancs ital 50%-os narancs nektár 100%-os narancslé
Hőkezelés hatásának vizsgálata narancsleveken (PCA) - 2 1 3 10 5 C2 1.859% C1 97.842% Friss narancslé 40°C 60°C 80°C
Termékcsoport vizsgálata (DA) 20 Friss narancslé 12 % C2 - 10.763% 100 % 50 % -20 -40 -80 -40 40 C1 - 89.161%
Kereskedelmi ásványvizek Vizsgált ásványvíz Kereskedelmi ásványvizek Eredetvizsgálat Magyar sajátmárkás ásványvizek Összehasonlító elemzések Külföldi és magyar márkás ásványvizek pl.:Evian, Szentkirályi, Nestlé
Eredetvizsgálat sajátmárkás ásványvizeken (DA)
Márkás ásványvizek globális íz becslése (PLS) 10 20 30 40 50 60 70 Valós globális íz Becsült globális íz R2=0.988 Becslés hibája=3.98 4. ásványvíz 2. ásványvíz 3. ásványvíz 1. ásványvíz 5. ásványvíz
Szénsavas üdítőitalok 1. Különböző édesítőszerekkel édesítve Alkalmazott édesítőszerek: Szacharóz Invert szirup 2 féle mesterséges édesítőszer 3 féle mesterséges édesítőszer
Különböző édesítőszerekkel készült szénsavas üdítők (PCA) Invert sziruppal szacharózzal kétféle mesterséges édesítőszerrel - 40 20 100 PC3 6.05% PC1 77.56% háromféle mesterséges édesítőszerrel 1. háromféle mesterséges édesítőszerrel 2.
Szénsavas üdítőitalok 2. Különböző ízesítésű üdítők Termékfejlesztés: elképzelt íz megvalósítása citrom ízesítésű szénsavas üdítőital
Termékfejlesztés: elképzelt íz megvalósítása (DA) 5 4 Cél-íz 3 2 C2 – 0,11% 1 3. modell 1. modell -1 -2 -3 2. modell -4 -5 -90 -80 -70 -60 -50 -40 -30 -20 -10 10 20 30 40 C1 – 99,88%
Különböző kereskedelmi és kísérleti joghurt Tejtermékek Különböző kereskedelmi és kísérleti joghurt Joghurt minták: Kereskedelmi joghurtok (45°C): Normál Laktózmentes (LM) Probiotikus Kísérleti joghurtok (37 és 43°C): probiotikus probiotikus természetes adalék hozzáadásával
Termékfejlesztés: alternatív joghurt fejlesztése (DA) Normál Ker. LM Ker. C1 -93.71% C2 -6.27% Probiotikus Ker. LM Kísérleti 3. LM Kísérleti 4. 37°C LM Kísérleti 1. Kísérleti 2.
Vizsgált szójaitalok Kereskedelmi szójaitalok: Márkás szójaitalok Gyártási technológia modellezése: Nyers szójalé Feldolgozott szójaitalok
Márkás szójaitalok elkülönítése (DA) -7 -6 -5 -4 -3 -2 -1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 C2 - 27.97% C1 - 71.289% Szójaital 1. Szójaital 4. Szójaital 3. Szójaital 2.
Gyártási technológia modellezése (PCA) -10 10 -40 -20 20 40 C2 - 6.454% C1 - 93.338% keserűség Keserű modelloldat 1. Kereskedelmi szójaital Nyers szójalé Keserű modelloldat 2. Keserű modelloldat 3. Köztes szójaital
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Projektazonosító: TÁMOP 4.2.1-09/1/KMR-2009-0002 Corvinus Ventures Innovációs Vállalkozási Központ Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8. www.uni-corvinus.hu „A Budapesti Corvinus Egyetem részére konkrét technológia transzfer előkészítése a MICROTESTER, valamint az ALPHA ASTREE elektronikus nyelv ipari alkalmazása” tárgyában BCE_INNOV_MICALP_2011_42 számú közbeszerzési eljárás keretében.