Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

Ahol találkozik a valóság és a fantázia!. A múlt és a jövő  Antológiaként indul 1972-ben 1985-ben havi magazinná alakul 175 alkalommal jelenik meg 1995.
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Harry Potter.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Harry Potter. Harry Potter kezdete  J. K. Rowling írta. Első kötete ben jelent meg.Az első kötet után a többi világ sikert aratott. A Harry Potter.
Mese várandósságról és születésről.
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Böszörményi Gyula – Gergő és az álomfogók
2012 Comedy Central. Comedy Central – Alap információk Lead Az első hazai humorcsatorna Csatorna infók A 2008-ban induló Comedy Central a külföldön is.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Mese az erdőről Wass Albert.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
“13 tanács egy életre".
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
A regény műfaji jellegzetességei
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Üdvözlök mindenkit! A kutyatartással kapcsolatosan szeretnék beszélni.
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Közösségi portálok használata
Fekete István január 25. – június 23..
Móra Ferenc
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Úton Szentendre felé... Előhang: „Kedves kis olvasók, sziasztok, Elmondok nektek egy mesét. Hogy príma lesz-e? Hó, mi az hogy!”
Szerző: a szövegek és képek az internetről
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
A da Vinci-kód Dan Brown amerikai regényíró ban megjelent regénye, mely az év legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban. A mű.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Böszörményi Gyula Zsófi és az ősboszorkány
Böszörményi Gyula Gergő ifjúsági regényei
Böszörményi Gyula Gergő és a táltosviadal „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP / Könyvklub május.
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
Könyvklub, olvasó tábor
Napraforgó Napközi Baranyajenő
Sorozatok. A manók elindultak a nagyvilágban hogy találjanak egy helyet maguknak ami csakis az övék. Figyeldd meg a képen az emberi élet szakaszait.
Járom az arctalan várost,
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Steventon falujában született december 26- án Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
♫ Kapcsold be a hangszórókat! ♫ Kapcsold be a hangszórókat!
mint ami mások szerint szükséges!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
Szent Bernadette.
Tudod most új élet vár.
B olyai Club O szlopos T agja Nova. B olyai Club O szlopos T agja Idén is - mint mindig - igyekszünk megköszönni a megköszönhetetlent. Ezért találtuk.
Az ősmagyar kor i.e től (magyar nyelv önálló életének kezdete)
Egy tiszta lap az életed könyvében.. Én vagyok a következő esélyed az élet művészetében. Én vagyok a lehetőség, hogy kamatoztasd mindazt, amit az elmúlt.
Fekete István. (Gölle, január 25. – Budapest, június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal.
Szabó Magda : Abigél.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
Előadás másolata:

Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP 5.2.3-09/1-2009-0005 Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec Könyvklub 2012. április 06. Alsómocsolád

Díjak Körtemuzsika díj (az Év Legjobb Gyermekkönyve a gyerekek szavazatai alapján) a Gergő és az álomfogók-ért 2003-ban. IBBY díj (az Év Gyermekkönyve a Nemzetközi Gyermekkönyvkiadók Tanácsának döntése alapján) a Gergő könyvekért 2003-ban. Közművelődésért díj (Tiszakécske város önkormányzata adományozta 2006. augusztus 20-án) József Attila díj (2007. március 15.) Díszgyűrű (Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíja munkásságáért, 2007. augusztus 20.)

Gergő sorozat Legismertebb művei a Gergő-sorozat meseregényei: Gergő és az álomfogók, Magyar Könyvklub, 2002 Gergő és a bűbájketrec, Magyar Könyvklub, 2003 Gergő és a táltosviadal, Magyar Könyvklub, 2004 Gergő és az álomvámpírok I., Jonathan Miller Kiadó, 2005 Gergő és az álomvámpírok II., Könyvmolyképző Kiadó, 2006 2007-ben jelent meg a Gergő és az álomfogók német fordítása Julius Bessermann szerzői névvel (Julius Bessermann: Greg und die Traumfänger, Schenk Verlag, Passau). Ugyanebben a világban játszódik a háromkötetes Zsófi-sorozat: Zsófi és az elnévtelenedett falu, Jonathan Miller Kiadó, 2005 Zsófi és a boszorkánypláza, Jonathan Miller Kiadó, 2005 Zsófi és a Dalnok, Könyvmolyképző Kiadó, 2008 A Gergő-regények egyik szereplőjéről szóló háromkötetesre tervezett sorozat kötetei: Monyákos Tuba a Lidérc Árvák Fészkében, Könyvmolyképző Kiadó, 2007 Monyákos Tuba és a csatornalidércek, Könyvmolyképző Kiadó, 2008 Monyákos Tuba és a Tűzhangya-sámán, Könyvmolyképző Kiadó, 2010 Ezen regények is a Gergő-sorozat világában játszódnak: Rúvel hegyi legenda (felújítás), Beholder Kiadó, 2005 A bolhedor lovagjai, Beholder Kiadó, 2007

Az Álomfogó-regények Böszörményi Gyula író, újságíró meseregény-sorozata. A regény nem a nyugati kultúrák mese- és mondavilágára, hanem a honfoglalás előtti magyar mitológiára épül. Népmeséink elemeit használja fordulatos, a mai gyerekek által is élvezhető, modern stílusban.

Gergő és a bűbájketrec A Réti-Botlik család csendesen éli nem-mindennapi életét Budapesten, a Csipetke utcai bérházban. A gyerekek immár egy éve nem a Valóság iskoláiba járnak. Zsófi a Vajákosképző, Gergő a Rejtezés Táltoskollégiumának tanonca, s naponta révülnek át az Álomvilágba. Mostanság azonban egyre szaporodnak a baljós jelek, a két gyereknek váratlan, nyomasztó látomásai vannak. Ráadásul ellopják a család bűvös autóját, Rúzspirost – bár az is lehet, hogy az autó maga csavargott el. Egyik este, miközben a családtagok hazafelé tartanak, rettenetes dolog történik. Gergő éppen átszalad az úttesten, hogy édesanyja, Boglárka elé menjen, mikor felbukkan Rúzspiros, és elüti a fiút, aki kómába esik. A kocsit két fura, apró alak vezette, akik idegenként kóvályognak Budapesten, mivel az Álomvilágból idézte meg őket a titkozatos és rossz szándékú Megbízó. Zsófi nyomban a Gyémánt Jurta révülőitől szeretne segítséget kérni, de a hírneves gyógyító, Hódfarok néne is eltűnt valahol az Álomvilágban. A lány nyomozni kezd, s mivel Rúzspiros másnap hazatér, a kis vajákos nyomra bukkan, majd hamarosan sikerül elfognia az egyik merénylőt, Kubust, az álomvarangyot.

A regény cselekménye ettől kezdve két szálon fut A regény cselekménye ettől kezdve két szálon fut. Az Álomvilágban, a Gyökérszint alvilági, sötét területein Gergő elszakadt segítő állatától, a Kölyökfarkastól. Idegen helyen, a renegát álomfogók barlangvárosának mélyén tér magához, s hamarosan rádöbben, hogy egy hatalmas összeesküvés közepébe csöppent. Az álomfogók rémálomlények befogásával töltik az időt, szintén a titokzatos Megbízó utasítására. A veszélyes álomlényeket éberek álmából szedik össze és bűbájketrecekben tartják, de hogy miért, arra sokáig nem derül fény. Gergő két barátra is szert tesz az álomfogók között: Őzbűvölő Emese, a vele egykorú lány, és Böszme, a hatalmas termetű, csupa szív vadász oltalmukba veszik a sámánfit. Gergő azonban tovább szeretne révülni, hogy megkeresse a Kölyökfarkast, csakhogy ezt Hold Dühe, a renegát álomfogók komor vezére nem engedi. A Gyémánt Jurta legfőbb révülői különös betegség tüneteit észlelik magukon: sorra gyengülnek, egyre kevesebb varázslatot képesek végrehajtani. Kende táltos, a varázsvilág főtáltosa megbízza Monyákos Tubát, a dohánylidércet, aki az Álomfelügyelet ügynöke, hogy járjon a dolog után. Tuba hamarosan nyomra bukkan, s nem csupán a Megbízóval szövetségben álló Rontó Boszorkányok Szektájának főhadiszállását találja meg, de kideríti, hogy a szektát vezető (és a gyengítő Keszekusz-varázsfőzetet kiagyaló) banyák vezetője az ő rég elveszett édesmamája, Monyákos Klotild.

A Valóságban mindeközben Zsófi sehogyan sem tud a Megbízó nyomára akadni, mert a kusza tények csupán Gergő egykori gyerekpszichológusához, a kissé buggyant Dr. Produkhoz vezetik el. A vajákoslány erősen gyanakodik a doktor asszisztensnőjére, de mire eredményre jutna, előbb Kubust, a közben barátjává lett álomvarangyot, majd Settenkét, az őrdenevérét is elveszíti. Végül maga Zsófi is átkerül az Álomvilágba, ahol újabb döbbenetes felfedezéseket tesz. A regény történetvezetése, bár több szálon fut, mégsem válik átláthatatlanná, s a számos szereplő sem zavarja össze az olvasót, mivel jól körülírt karakterek. A Keszekusz-összeesküvés, melyben a Megbízó által szövetségbe tömörített álomlények (pl. rontó boszorkányok, lápi koboldok, gyökérgyötrő törpék és megelevenedett, elátkozott tárgyak, stb.) ki akarják írtani az Erdők Atyját, s elfogni Ágast, a csodaszarvast, Gergő eddigi legnagyobb kalandja. A történet végén kiderül, hogy a sámánfinak valójában önmagával, és a felnőtté vállás nehézségeivel kell megküzdenie – ahogyan mindenkinek saját élete során.

A regény 2003 novemberében jelent meg Magyarországon, 493 oldalon, 12 000 induló példányszámmal, mely szinte azonnal elfogyott (dacára annak, hogy egyidőben jelent meg a Harry Potter és a Főnix Rendje magyar kiadásával). A második „Gergő-történet” hatására jött létre az Álomfogó-varázslat gyermekmozgalom és távoktató program (táv-bűbájosképző), mely azóta is töretlenül működik, sokszáz taggal. A Gergő és a bűbájketrecből 2004 decemberéig Magyarországon és Erdélyben 23 000 példány fogyott el. 2003-ban a Gergő-regények megkapták az IBBY (Nemzetközi Gyermekkönyvkiadók Szövetsége, Zürich), és a Körtemuzsika (a magyar gyerekolvasók szavazatai alapján) -díjakat az Év Legjobb Gyermekkönyve kategóriában. Ezért is különös, hogy az olvasók közül sokan később azt mondták: a három közül ezt a kötetet szerették legkevésbé. Megfejthetetlen, miért. S még javában tartott a 2003-as karácsonyi időszak, mikor a szerző már készült a harmadik kötet megírására…