Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Kecskemét, január 31. GAMF Tűri László előadása
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
EU alapismeretek E-Learning.
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Lépésről lépésre… Szita Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Előadás másolata:

Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar

Aszály konferencia - Kecskemét3 Nemzetközi előzmények 1. ENSZ szintű események 1992: ENSZ Környezet és Fejlődés Konferencia (UNCED) Rio de Janeiro  Javaslat a 3 globális egyezmény létrehozására: - a sivatagosodás elleni küzdelemről (UNCCD) - a biológiai sokféleség védelméről (UNCBD) - az éghajlatváltozásról (UNFCCC)1992: ENSZ Környezet és Fejlődés Konferencia (UNCED) Rio de Janeiro  Javaslat a 3 globális egyezmény létrehozására: - a sivatagosodás elleni küzdelemről (UNCCD) - a biológiai sokféleség védelméről (UNCBD) - az éghajlatváltozásról (UNFCCC)  A Sivatagosodási Világ Atlasz első kiadása  A Sivatagosodási Világ Atlasz első kiadása 1994: a UNCCD elfogadása Párizsban; pontos elnevezése: Egyezmény a Sivatagosodás Elleni Küzdelemről azokban az Országokban, amelyekben Komoly Aszály, illetve Sivatagosodás fordul elő, különös tekintettel Afrikára1994: a UNCCD elfogadása Párizsban; pontos elnevezése: Egyezmény a Sivatagosodás Elleni Küzdelemről azokban az Országokban, amelyekben Komoly Aszály, illetve Sivatagosodás fordul elő, különös tekintettel Afrikára

Aszály konferencia - Kecskemét4 ENSZ szintű események (2) Dec. 26., Párizs: az Egyezmény hatályba lépése (90 nappal az 50. csatlakozó aláírás után)1996. Dec. 26., Párizs: az Egyezmény hatályba lépése (90 nappal az 50. csatlakozó aláírás után) 1997, Nairobi: Sivatagosodási Konferencia (UNCOD)  A Sivatagosodási Világ Atlasz második kiadása1997, Nairobi: Sivatagosodási Konferencia (UNCOD)  A Sivatagosodási Világ Atlasz második kiadása 1999, Budapest: Magyarország csatlakozása az Egyezményhez a 47/1999.(VI.3.) OGy határozattal Kihirdetve a évi CVII. Törvénnyel  kötelezettség vállalás a Nemzeti Aszály Stratégia és a Cselekvési Program kidolgozására1999, Budapest: Magyarország csatlakozása az Egyezményhez a 47/1999.(VI.3.) OGy határozattal Kihirdetve a évi CVII. Törvénnyel  kötelezettség vállalás a Nemzeti Aszály Stratégia és a Cselekvési Program kidolgozására 2000, Bonn: a Részes Felek 5. Konferenciája (COP5)  az V. melléklet (Közép- és Kelet-Európa) elfogadása2000, Bonn: a Részes Felek 5. Konferenciája (COP5)  az V. melléklet (Közép- és Kelet-Európa) elfogadása 2003, Minszk: Közép- és Kelet-Európai Regionális Konf.  javaslat szubregionális aszály központ létrehozására2003, Minszk: Közép- és Kelet-Európai Regionális Konf.  javaslat szubregionális aszály központ létrehozására

Aszály konferencia - Kecskemét5 ENSZ szintű események (3) 2004, Poiana-Brasov: technikai workshop az aszályra való felkészülésről  az aszály központ előkészítése2004, Poiana-Brasov: technikai workshop az aszályra való felkészülésről  az aszály központ előkészítése 2006, Szófia: technikai workshop az aszály központról2006, Szófia: technikai workshop az aszály központról 2007, Genf: a UNCCD és a WMO közös Közép- és Kelet- Európai Aszály Központjának (DMCSEE) megalakítása Ljubljana (Szlovénia) székhellyel2007, Genf: a UNCCD és a WMO közös Közép- és Kelet- Európai Aszály Központjának (DMCSEE) megalakítása Ljubljana (Szlovénia) székhellyel 2008, Isztambul: a UNCCD szerveinek (CRIC, CST) rendkívüli ülése a megújulás jegyében  a 10 éves stratégiai terv kialakítása  a nemzeti jelentésekhez indikátorok kidolgozása2008, Isztambul: a UNCCD szerveinek (CRIC, CST) rendkívüli ülése a megújulás jegyében  a 10 éves stratégiai terv kialakítása  a nemzeti jelentésekhez indikátorok kidolgozása 2009, Buenos Aires: a Részes Felek 9.Konferenciája (COP9)2009, Buenos Aires: a Részes Felek 9.Konferenciája (COP9)  határozatok várhatók az Egyezmény működésének reformjáról  határozatok várhatók az Egyezmény működésének reformjáról

Aszály konferencia - Kecskemét6 2. Az ICID tevékenysége 1992, Budapest: 16. Európai Regionális Konferencia  ajánlás az aszály kérdéseinek kiemelt vizsgálatára1992, Budapest: 16. Európai Regionális Konferencia  ajánlás az aszály kérdéseinek kiemelt vizsgálatára 1995, Budapest-Alsógöd: Nemzetközi Workshop – Aszály a Kárpát-medencében  javaslat Európai Aszály Munkacsoport felállítására1995, Budapest-Alsógöd: Nemzetközi Workshop – Aszály a Kárpát-medencében  javaslat Európai Aszály Munkacsoport felállítására 1998, Zajecar (korábbi Jugoszlávia): Balkáni Aszály Works.  az ICID Aszálystratégiai Irányelvek elfogadása1998, Zajecar (korábbi Jugoszlávia): Balkáni Aszály Works.  az ICID Aszálystratégiai Irányelvek elfogadása 1999, Bonn: az Aszálystratégiai Útmutató kiadása1999, Bonn: az Aszálystratégiai Útmutató kiadása 2000, Budapest-Felsőgöd: Közép- és Kelet-Európai Aszály- csökkentési Workshop  Deklaráció elfogadása2000, Budapest-Felsőgöd: Közép- és Kelet-Európai Aszály- csökkentési Workshop  Deklaráció elfogadása 2002, Bled: Nemzetközi Aszálycsökkentési Konferencia  javaslat az Európai Aszályérzékenységi Térkép megszerkesztésére2002, Bled: Nemzetközi Aszálycsökkentési Konferencia  javaslat az Európai Aszályérzékenységi Térkép megszerkesztésére

Aszály konferencia - Kecskemét7 3. Intézkedések az Európai Unióban 2000, Brüsszel: az EU Víz Keretirányelv (VKI) elfogadása  célja a vízminőség javítása és a vízháztartási szélsőségek (aszály, árvíz) kivédése2000, Brüsszel: az EU Víz Keretirányelv (VKI) elfogadása  célja a vízminőség javítása és a vízháztartási szélsőségek (aszály, árvíz) kivédése 2007 (július), Brüsszel: EU Zöld Könyv a klímaváltozásról  alkalmazkodási stratégiákra és cselekvési programokra van szükség  az EU kiemelt figyelmet fordít az emisszió- csökkentésre és az aszály elleni küzdelemre2007 (július), Brüsszel: EU Zöld Könyv a klímaváltozásról  alkalmazkodási stratégiákra és cselekvési programokra van szükség  az EU kiemelt figyelmet fordít az emisszió- csökkentésre és az aszály elleni küzdelemre - ezzel egyidejűleg Bizottsági Tanulmány a vízhiányról és az aszályról az Európai Unióban  ajánlások az aszály elleni felkészülésre  Európai Víz Információs Rendszer (WISE) felállítása- ezzel egyidejűleg Bizottsági Tanulmány a vízhiányról és az aszályról az Európai Unióban  ajánlások az aszály elleni felkészülésre  Európai Víz Információs Rendszer (WISE) felállítása

Aszály konferencia - Kecskemét8 2008, Brüsszel: az EU Nemzetközi Környezetügyi Munka- csoportjának (WPIEI) a sivatagosodással és az aszállyal foglalkozó ülései  a UNCCD megújulásának sürgetése és támogatása2008, Brüsszel: az EU Nemzetközi Környezetügyi Munka- csoportjának (WPIEI) a sivatagosodással és az aszállyal foglalkozó ülései  a UNCCD megújulásának sürgetése és támogatása 2008 (december), Ispra: a Sivatagosodási Világ Atlasz új változata kidolgozásának megkezdése2008 (december), Ispra: a Sivatagosodási Világ Atlasz új változata kidolgozásának megkezdése o O oo O o Köszönöm megtisztelő figyelmüket!Köszönöm megtisztelő figyelmüket!