Alprogramok a Pascal nyelvben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oszthatósággal kapcsolatos feladatok pszeudokódban.
Advertisements

Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Parajdi István.
Hortobágyi Nemzeti Park
Adatbázisokat és Adattáblákat kezelő FoxPro parancsok és utasítások Páll Boglárka
Ismétlés. Ismétlés: Adatbázisok megnyitása: OPEN DATABASE adatbázis_név OPEN DATABASE ”adatbázis_név elérési útvonallal” Adattábla megnyitása: USE tábla_név.
Összetett adattípusok 8/b tétel
Algoritmus és programozás
Kölyökvár óvoda 2010 A PEVIK Kft támogatásával. „”Kölyökvár óvoda” Barna Bence 6 éves óvodás Istenmezeje Barna Bence 6 éves óvodás Istenmezeje.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Programozási Nyelvek (C++) Gyakorlat Gyak 03.
Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel
Programozási nyelvek.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Turbo pascal feladatok 2
Ruby nyelv. Története Yukihiro Matsumoto (szül ápr. 4.) alkotta meg, az ideális script nyelv hosszú eredménytelen keresése után. A lehetséges jelöltek.
Megszámlálás, kiválasztás alapalgoritmusok
A gázok tulajdonságai Vlastnosti plynov.
Programozási nyelvek Páll Boglárka.
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
Karakterláncok Páll Boglárka.
Összetett adattípusok a Pascal nyelvben
A négyzetes mátrixok (nxn-es kétdimenziós tömbök)
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Az Excel táblázatkezelő
Programozási nyelvek Páll Boglárka.
A Pascal programozási nyelv alapjai
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
Karakterláncok Páll Boglárka. Karakterláncok Karakterlánc olyan karakterek sorozata amelyek az ASCII táblázatban találhatók. Maximális hossza rögzített,
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Karakterláncok Páll Éva Boglárka. Ismétlés Deklaráció var s:string; Length(karlánc) Concat(karlánc1,...,karláncn) Copy(miből,honnan,hányat) Delete(miből,honnan,hányat)
Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus
Egydimenziós tömbök (Vektorok)
1.Feladat Olvassunk be egy n x m–es egész számokat tartalmazó mátrixot. Számítsuk és írjuk ki a mátrix két szélső során és oszlopán lévő elemek összegét.
Ciklusok: 1. Számlálós ciklus
A REKORD TIPUS Páll Boglárka. Ismétlés: Feladat Készítsünk kimutatást a XI.B osztály tanulóiról. Minden tanuló esetén a következő adatokat tartjuk nyilván:
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Feladatok: Rekordok Páll Boglárka. 1. Feladat: Egy szállításról a következő adatokat tartjuk nyilván: árukód, irányítószám, cím, mennyiség. Valósítsuk.
Vizuális alkalmazások a FoxProban Páll Éva Boglárka.
Félévi típus feladatok
Az If függvény és a Feltételes Formázás az Excelben
Lekérdezések Páll Boglárka A lekérdezés az adatbázisban szereplő adatok kinyerésének leghatékonyabb és legsokrétübb módja A lekérdezés tulajdonképpen.
Adattáblák kezelésére létrehozott automatikus formok Páll Éva Boglárka.
Excel Függvények Páll Boglárka.
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
A Pascal programozási nyelv alapjai
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Relaciós adatbázisok Páll Boglárka Ismétlés Meghatározás: Adatbázis alatt adatok rendszerezett együttesét értjük. Az adatokat táblázat formájában.
Lénárt Szabolcs Páll Boglárka
Adatbázisokat és Adattáblákat kezelő FoxPro parancsok és utasítások
Adatok Frissítése az Adatbázisokban Páll Éva Boglárka.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Szabványos függvények a Pascalban. Bevezetés Pascalban a függvények feladata, hogy a bemenő paraméterekből előállítsák a függvényértékeket Függvényeket.
A rekurzió Páll Éve Boglárka.
Klasszikus Programozás a FoxPro-ban FELADATOK
Az F# programozási nyelv
Tömbök és programozási tételek
Blaise Pascal (1623 – 1662).
15. óra A Windows XP alapjai
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Szoftverek.
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Algoritmizálás, adatmodellezés
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok: 1.Labor: Word alapok: dokumentum tagolása, tartalomjegyzék, ábrák számozása, hivatkozások 2.
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Hogyan írhatunk játékprogramokat?
Blaise Pascal (1623 – 1662) Készítette: Longo Paolo
Előadás másolata:

Alprogramok a Pascal nyelvben Páll Boglárka

Feladat Olvassunk be egy N egész értéket (n<10), majd három NxN méretű, egész értékekből álló tömböt, A-t, B-t és C-t. Határozzuk meg a D=A+B+C tömböt, majd írjuk ki az A, B, C, D változókat a képernyőre! Például: N=3 1 2 3 4 3 6 2 1 1 4 5 8 9 3 1 7 + + = A B C D

Mit veszünk észre? Néhány műveletet többször is le kell írnunk, különböző adatokra: három különböző NxN méretű tömböt kell beolvasni (A,B,C) négy különböző NxN méretű tömböt kell kiírni (A,B,C,D) A tömbkezelő műveletek teljesen azonosak, függetlenül azoktól a tömböktől, amelyekre alkalmaztuk őket

Kérdés: Lehetne-e egy KiirTomb(A), KiirTomb(B) illetve KiirTomb(C) utasítással kiíratni a tömböket, úgy hogy a KiirTomb()-höz tartozó műveleteket csak egyetlenegyszer kelljen megírni? Megoldás: el kell készítenünk egy KiirTomb() nevű alprogramot, amely kiírja a paraméterként megadott tömböt.

folytatas:

Bevezetés Alprogramot akkor használunk, amikor ugyanazt a tevékenységet a program különböző helyein, többször kell elvégezni! Az alprogramokat a nevük segítségével hívjuk meg. Az alprogram a hívás hatására elvégzi az utasításrészében leírt tevékenységet, majd visszaadja a vezérlést a főprogramnak vagy az őt hívó alprogramnak.

Bevezetés Előnyei Az alprogramban a tevékenységet leíró programrészlet csak egyszer szerepel, ezért a program rövidebb és áttekinthetőbb lesz. Segítségével egy bonyolult feladat részekre bontható, és könnyebben kezelhető Az alprogram segítségével megvalósítható a program moduláris szerkezete az eddig megismert egy blokkból álló programhoz képest. Az alprogram külön működő egész, amelynek saját változói, típusai, akár alprogramjai vannak

Bevezetés A Pascal nyelv az alprogramoknak két különböző típusát alkalmazza: Eljárásokat Függvényeket Eljárások Függvények Egyetlen értéket sem térít vissza Önálló utasításként hívjuk meg Egy visszatérítési érték (abs(x)) Hívása csak kifejezésekből történhet

Példák A Pascal környezet előre definiál függvényeket és eljárásokat randomize delete (karakterlanc, poz, hossz) val (mit, mibe, kod) ... pi abs(x), sqr(x), sqrt(x)...