Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes 2008. május 27. Energiapolitika egy villamos-ipari társaság szemszögéből Energiapolitika EU keretrendszer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
1 Előrejelzések a villamosenergia- igények és -források alakulásáról, a rendelkezésre álló technológiákról Dr. Tombor Antal elnök-vezérigazgató MAVIR Rt.
Energia – történelem - társadalom
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
© Gács Iván BME Erőművek Új erőmű belépése a rendszerbe 1.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A magyarországi erőmű-építés az európai környezetben Budapest, május :20-12:40 20 perc alatt 20 színes ábra Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Energetikai folyamatok és berendezések
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
TÁVLATOK AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁSBAN
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
A villamosenergia-ellátás forrásoldalának alakulása
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Mire van szükség ahhoz, hogy a következő 25 év- re biztosítva legyen az ország villamosenergia- ellátása? Tari Gábor CEBC: Energetika Beszéljünk.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
MVM Trade portfoliója 2009-ben
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Energia és (levegő)környezet
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Város energetikai ellátásának elemzése
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Dr. Gerse Károly MVM Zrt., vezérigazgató-helyettes Versenypiac és fogyasztói árak Versenypiac Nagykereskedelem Viszonteladás.
A szélenergia-termelés támogatása Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energiapolitika.
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Látlelet a magyar erőműrendszerről
A hazai erőműpark és a villamosenergia-ellátás helyzetéről
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes május 27. Energiapolitika egy villamos-ipari társaság szemszögéből Energiapolitika EU keretrendszer Villamosenergia-ipar Közös felelőség

2 Mit vár egy társaság az energiapolitikától? A működési feltételrendszer alapelveinek, irányainak kijelölését. Lehessen rá vállalati stratégiát, befektetési, beruházási tervet alapozni. Kellően stabil, kiszámítható legyen.

3 Energia politika - állami felelősség Stratégiai cél: a hosszú távú szempontokat is mérlegelve optimum az ellátásbiztonság, a gazdaságosság, a gazdasági versenyképesség, a környezetvédelem és a szociális felelősség között. Fenntartható -ság Versenyképesség Ellátásbiztonság Környezet, klímavédelem Szociális felelősség a nehéz helyzetben lévő állampolgárokkal szemben. Együttes kielégítésük valószínűleg nem lehetséges! Világgazdaság részeként: - verseny a forrásokért, - igénynövekedés, - katasztrófák, - elhárítás, - olajár, - stb. EU összhang Összhang? Közös piac? Még nem kiszámítható!

4 Fő cél: széndioxid kibocsátás csökkentése

5 Magyarország Energia intenzitás (toe/M€) Import függőség (%)50,448,85662,9 Fajlagos energia felhasználás (kgoe/fő) Fajlagos kibocsátás (kg/fő) Fajlagos kibocsátás (kg/kgoe)2,572,422,382,24 Alapvető eszköz: hatékonyság javítása

6 Fenntarthatóság: megújulók (csomag) Tehermegosztás?

7 Eddigi eredmények Comunication from the Commission to the Council and the European Parliament; Grean Paper follow-up action (COM(2006) xxx final)

8 Technikai megoldások közötti választás etikai kritériumok mérlegelését is igényli: Gazdaságosság: a jó élet  jólét, államilag elrendelt szegénység nem igazolható. Jövő iránti felelősség: a jövőbeli generációk életfeltételei, fejlesztési kötelezettség, jövőben lehetséges opciók megnyitásáról. Környezeti összeegyeztethetőség: a maximum nem optimum, mit tudunk teljesíteni, az éhező, energiára szoruló ember nem hagyhatja a természetet érintetlenül. Szociális összeegyeztethetőség: kulturális, politikai változatosság, de elfogadhatatlannak tűnnek az ember életformáját mélyen befolyásoló megoldások. Elosztási igazságosság: a haszonélvező ≠ kárviselő, egyenletes szétterítés nem megoldás, meg kell állapítani a jogos egyenlőtlenséget. Etikai szempontok (atom  megújulók)

9 Etikai szempontok (folyt) Nincs optimum, nincs minden kritérium szempontjából optimális megoldás. Döntés a kritériumok súlyozása alapján lehetséges. Döntés bizonytalansága: döntés visszafordíthatósága – „provizórikus morál”.

10 Magyar energia politika Eszközrendszer: az energiahatékonyság javítása, igénynövekedési ütem mérséklése; a megfelelő energiahordozó-struktúra kialakítása (megújuló, nukleáris, szén…); fogyasztói érdekeket szolgáló versenypiac; befektetés-barát gazdasági környezet; az energiaforrás- és szállítás-diverzifikáció szélesítése; stratégiai készletezés; az Európai Unió részeként jó energetikai kapcsolatok; Más országokban: nemzeti társaság + Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia + Magyarország megújuló energiaforrás felhasználás növelésének stratégiája Kritériumok, de alku eredményeként!

11 Mikor kell erőművet építeni? MW Hazai nagyerőműi termelő kapacitás Paksi Atomerőmű Hazai Csúcsigény Paks ÜH ÜH mellett is ig kb MW új kapacitás kell! 2025-ig kb MW új kapacitás kell! Paks ÜH kb MW kapacitás szükséges

12 Üvegházhatású gázkibocsátás

13 Termelési szerkezet (TWh) ImportNukleárisMegújulóFöldgáz+ folyékony Szén+lignit ,213,802,1012,86, I. vált. 7,815,019,478,226, II. vált. 7,815,019,478,226, III. vált. 7,815,019,476,75,2 41,97 TWh 2005  47,1 (44,2) TWh 2020 Hogyan tovább? Fenntarthatóság?

14 Tervezett megújuló erőművek (MW) BAU változatPOLICY változat Összesen Összesen Vízenergia Szél Napenergia (napelem) Geotermikus Biomassza Biogáz Hulladék megújuló része Összesen

15 Kapacitásmérleg POLICY változat BT (MW)Term. (GWh)JellegPrimer energia Paks zsinórnukláris Mátra zsinór, csúcslignit Csepel szabályozóföldgáz Kelenföld172630távfűtőföldgáz Újpest110433távfűtőföldgáz Kispest114445távfűtőföldgáz Debrecen95710távfűtőföldgáz Új gázerőmű ??????-343szabályozó földgáz Csúcserőművek4105csúcsolaj Ipari erőművek69145zsinórvegyes Kapcsolt kiserőművek zsinórföldgáz Biomassza zsinórmegújuló Szél+víz+egyéb időjárásfüggőmegújuló Hazai összesen: Import Összesen BT 2005 =8867 >> 6713MW Működésképtelen!!!

16 S.ÉpíttetőHely Egység, BT, MW Erőmű, BT, MW Mikorra? 1EMFESZGyulaháza6 x – E.ONGönyű2 x – MOL - CEZSzázhalombatta2 x – Dunamenti ErőműSzázhalombatta1 x – Kárpát En. - MVMVásárosnamény – Bakonyi Erőmű (?)Ajka2 x – ISD Power (?)Dunaújváros – Pannonpower (?)Pécs58 (75) – 2014 Összes földgáztüzelésű egység ig Tervezett földgáztüzelésű erőművek (gázturbinás, CCGT egységek 2015-ig) Elég lenne középtávon 3000 MW is – a több mint 5000 MW-ból. Gondot jelenthet a földgáz lekötése hosszú távra. Szerző: Dr. Stróbl Alajos

17 S.ÉpíttetőHely Egység, típus, szénfajta BT, MW Erőmű, BT, MW Mikorra? 1E.ONMohács2 x 600 – USC – feketeszén – RWEVisonta 440 – USC – hazai lignit – AESBorsod2 x 165 – fluid – barnaszén – 2013 Összes szénerőmű ig Tervezett széntüzelésű erőművek (lignitre, hazai barnaszénre, import feketeszénre) Az optimális blokknagyság import feketeszénre MW lenne, és jó hatásfok csak USC (ultra szuperkritikus) technológiával érhető el – frissvíz- hűtés mellett; szénszállításhoz is a Duna a legjobb. Hazai lignitre új erőmű kellene, de itt is gond az optimális blokknagyság (legalább MW kellene) és természetesen a szén-dioxid-kibocsátás. Hazai barnaszénre legfeljebb kisebb fluid-tüzelésű egységek építhetők. Valamennyi építés igen bizonytalan az elfogadtatás, a kockázatvállalás és a környezetvédelmi feltételek miatt, így rövid távon a nagyobb fejlesztésekre hazánkban aligha várhatunk. Szerző: Dr. Stróbl Alajos

18 Business as usual

19 Biomassza program

20 Biomassza+ szélerőmű program

21 Biomassza+szélerőmű program Fogyasztói igény

22 Optimális program

23 Üvegházhatású gáz emisszió alakulása

24 Fogyasztói költségek

25 Piaci trendek (CO 2 kvóta?, kvótaár?)

26 Összefoglalás Minden érintett felelős, mindenkinek a saját illetékességi körében közre kell működni: EU-politikai cél:  ; Nemzetközi egyetértés: ??; Betartható, kiegyenlített nemzeti célok: ?; Nemzeti energiapolitika:  ; Megvalósítás eszközrendszere: ?; Szakmai konszenzus Társadalmi elfogadhatóság De: piac nem mindenható Állami szerepvállalás Kutatás+fejlesztés Tudatformálás Társasági döntések Személyes döntések

27 !