A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány-2010.06.10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Advertisements

A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
általános főig. helyettes
Válságkezelés A válság természete Mérete Mérete Oka: a világ pénzügyi rendszere Oka: a világ pénzügyi rendszere Az export piacokon keresztül.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Munkaerőpiaci helyzet a Nyugat-Dunántúli régióban Sopron 2009 február 5.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Munkaerő-piaci helyzet Teljes népesség fő Foglalkoztatottak fő (15.életév és 61. életév között) Munkanélküliség hó,1040 fő (Mnk.ráta.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
„Út a munkához”program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány

A foglalkoztatás Magyarországon 2 évtizede súlyos foglalkoztatási gondokkal élünk együtt A foglalkoztatottak száma Magyarországon 1989-ben mintegy 5 millió fő, 2007-ben 3,95 millió fő, 2009-ben 3,75 millió Fő A foglalkoztatási ráta 2007-ben 57%, az uniós cél re 70% volt A munkanélküliség nem haladja meg az EU átlagot, de az inaktívak aránya 40%, a 25 %-os EU átlaggal szemben

A foglalkoztatás rossz szegmensei Csakúgy az EU-ban, mint Magyarországon az alacsony foglalkoztatási szint fő oka 5 szegmens problémája. De ezekben Magyarország helyzete sokkal rosszabb, mint az EU átlag 1. csoport: pályakezdők foglalkoztatása( a évesek Mo-on 18,1 %) 2. csoport: 50 év felettiek ( 2008-ban az évesek körében az EU-ban 45,6%, Mo-on 31,4%) 3.csoport: nők egyes csoportjai: ( az EU-ban 59,1%, Mo-on 50,6%) 4. csoport: szakképzetlenek ( az EU-ban mintegy 40%, Mo-on 19,5% 5. csoport: megváltozott munkaképességűek

Az Európai Foglalkoztatási stratégia Cél a 70%-os foglalkoztatási szint Eszközök: - A hátrányos helyzetű célcsoportok támogatása - Az információ többlet és az NGO szervezetek közreműködése a munkaerő-közvetítésben és az azt segítő szolgáltatásokban

A gazdasági válság A magyar ipar termelése 20%-kal, a mi régiónkban 30%-kal csökkent A GDP mintegy 6 %-kal csökkent A foglalkoztatás mintegy 180 ezer fővel csökkent, a munkanélküliek száma ugyanennyivel nőtt A foglalkoztatási válság makacs, a foglalkoztatás csökkenése megállt, a növekedésre még várni kell : - Áprilisban az ipari termelés közel 10 %-kal nőtt, a Kopint Datorg áprilisi tesztje szerint a termelés, s beszerzés és az értékesítés rövid távú kilátásai jók A válság emberi következményei, a munkaerő minőségére gyakorolt hatása súlyosak és tartósak

A Nyugat-Dunántúli Régió A lakosság száma 1 millió fő A munkaképes korú népesség (15-64 év): 680 ezer fő A foglalkoztatottak száma 2008 I. félévben 420 ezer fő, I. negyedévben 400 ezer fő A foglalkoztatottak 40%-a az iparban dolgozik A munkanélküliek száma I. negyedévben 42 ezer fő, a regisztrált munkanélküliek száma az I. negyedévben 51 ezer fő ( 2008-ban 30 ezer fő volt), jelenleg 42 ezer fő

A munkaerő-piaci forgalom Az érintett létszám 2009-ben 100 ezer fő Az RMK által ismert üres álláshelyek száma 2008-ban 47 ezer, 2009-ben 39 ezer, 2010-ben 50 ezer lesz Az elhelyezkedések száma 2008-ban 33 ezer fő, ben 39 ezer, 2010-ben 45 ezer lesz Az RMK piaci részesedése nagyobb, mint az EU-s ÁFSZ-ek átlaga

Munkahelymegőrzés Az ipari termelés 25%-kal csökkent, ha az ipari foglalkoztatás ennyivel csökken, akkor az -45 ezer fő 3,5 milliárd Ft munkahelymegőrző támogatás közvetlenül 13 ezer munkahelyet mentett meg A munkaadók és a munkavállalók áldozatokat hoztak ( csökkent a termelékenység)

Foglalkoztatás fejlesztés Nemzeti forrásokból: a decFa 2008-ban 3 milliárd Ft, 2009-ben 1,5 milliárd Ft, 2010-ben 1,7 milliárd Ft EU-s forrásból: 2008-ban 1 milliárd Ft, 2009-ben 1,5 milliárd Ft, 2010-ben talán 3-3,5 milliárd Ft Kritikus kérdés: jó célra és jó módszerrel használjuk-e fel ezt a pénzt?

Mit kell tenni? A munka iránti kereslet élénkítése, főleg a versenyszférában, részben a második munkaerő-piacon A foglalkoztathatóság javítása - A képzés és a szakképzés fejlesztésével, a munkaerő-piaci képzés területén is - A tranzitfoglalkoztatás és más második munkaerő-piaci eszközök alkalmazása, különösem a megváltozott munkaképességűek célcsoportjára Az ÁFSZ szolgáltatásai fejlesztése, az NGO-ok fokozottabb bevonása Koordináció és együttműködés a munkaerő-piacon, a munkaerő- piacok területi bővítése és minőségi fejlesztése Ezekben kell együttműködni a horvát és a magyar ÁFSZ-eknek.

Kiss Ambrus Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szombathely