HŐKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK SZÁMÍTÓGÉPES TERVEZÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fa Hőkezelési eljárások A1 alatt.
Advertisements

Fe Fe C - 3 állapotábra - 2. Faller Antal, SOPRON.
ötvözetek állapotábrája
FÉMEK HEGESZTHETŐSÉGE
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
Elektronikai technológia 2.
Anyagtulajdonságok Fémek és ötvözetek.
LDX2404 duplex korrózióálló acél hegesztése
1 / 20 Pannon Egyetem. 2 / 20 Pannon Egyetem Bevezetés Ionhelyettesítések és adalék anyagok befolyásolhatják a szupravezető anyag: –fázisösszetételét,
Villamos ívhegesztés.
Quantum tárolók.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Fe Fe C - 3 állapotábra - 1. Faller Antal, SOPRON.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
HŐKEZELÉSEK Fa.
Különleges edzések Fa.
Szilárdságnövelés lehetőségei
A nyersvasgyártás betétanyagai:
A H N J B D F C E G S P Q M O C% T K S’ E’ C’ K’ F’ D’ L P’ δ
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
Térfogatkompenzátor NA300-as csonk átmeneti varratának elemzése
Nagyteljesítményű helyszíni tartálygyártás
A hegeszthetőség fogalma Hegesztéssel kapcsolatos vizsgálatok
A képlékeny alakítás elméleti alapjai
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Védőgázas hegesztések
Felületi hőkezelések.
Korszerű acélok Válogatott fejezetek az anyagtudományból MSc tananyag
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
Leíró éghajlattan.
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék
Egyensúlyitól eltérő átalakulások
Alumínium és ötvözetei.
Anyagtechnológia alapjai I.
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
HŐKEZELÉS FELADATOK 1 FELADATOK 2. HŐKEZELÉS FELADATOK 1 FELADATOK 2.
Vas-szén ötvözetek.
Ötvözetek ötvözetek.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
HŐKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK SZÁMÍTÓGÉPES TERVEZÉSE
Mechanikai Technológiai Tanszék
Full scale törésmechanikai vizsgálatok nyomástartó edényekkel Fehérvári Attila.
Könnyűfémek Sűrűségük < 4,5 kg/dm3 Legfontosabb könnyűfémek:
Hegesztés Bevezetés.
Szoftvercentrum Workshop ME. Mechanikai Technológiai Tanszék ESETTANULMÁNYOK A SZIMULÁCIÓ ALKALMAZÁSÁRA A MECHANIKAI TECHNOLÓGIÁKBAN Esettanulmányok.
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
XXVI. Hegesztési konferencia
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Duplex korrózióálló acélok anyagvizsgálatai
Dr. Nagy Erzsébet, Gyenes Anett, Vargáné Molnár Alíz,
Bevonatolt lemezek ellenállás-ponthegeszthetősége
Acélok edzése.
A gyorsacélok hőkezelése
Kúszási üregképződés – regeneráló hőkezelés
Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens
OGÉT 2014 TÁMOP-4.2.2A-11/KNOV Cink bevonatos duálfázisú lemez csaphegesztése.
Laborvezetői Fórum1 LABORVEZETŐI FÓRUM Tájékoztató az anyagvizsgálati témakörben tervezett tanfolyamokról Csizmazia Ferencné dr. Széchenyi.
GÁZKEVERÉKEK HATÁSAI DUPLEX KORRÓZIÓÁLLÓ ACÉLOK HEGESZTETT KÖTÉSEIRE VARBAI BALÁZS, MÁJLINGER KORNÉL VIII. ANYAGVIZSGÁLAT.
Fázisátalakulások Fázisátalakulások
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Termikus kölcsönhatás
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Szilárdságnövelés lehetőségei
Fábián Enikő- Réka1, Dobránszky János2, Csizmazia János3, Ott Róbert 3
Szilárdságnövelés lehetőségei
Előadás másolata:

HŐKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK SZÁMÍTÓGÉPES TERVEZÉSE Dr. Frigyik Gábor egyetemi docens Miskolci Egyetem Mechanikai Technológiai Tanszék HEFOP - 3.3.1 - 2004 - 06 - 0012

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Hegesztés (definíció) Ömlesztő Sajtoló Pontszerű hőforrást feltételezve a T eloszlása

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Hegesztési hőciklus hatása - szövetszerkezeti változások → strukturális fesz. - egyenlőtlen a hőmérsékletváltozása → különböző folyási határok → gátolt dilatáció és zsugorodás → termikus feszültségek - Kialakulhat többtengelyű húzófeszültség → repedés, vagy kedvezőtlen a fáradással, fesz korrózióval szemben - Heg. termék előállitásához alapvető a megfelelő felhasználói tulajdonság - Ez hegesztés előtt, vagy utáni hőkezeléssel érhető el - Hőkezelés célja: kívánt szemcseméret, szövetszerkezet kialakitása - Kedvező feszültségi állapot elérése - Ridegtöréssel szembeni ellenálás javítása - A kötés korrózióállásának növelése Továbbiakban visszük a tulajdonság javításának lehetőségeit.

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Ötvözetlen kis C% acél hőhatásövezete H.H.Ö. zónáit célszerű a varratra merőleges irányban vizsgálni.

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Hegedési övezet T= TL – TSZ Hegedés – vegyes krisztallitok létrejöttével Szemcseszerkezet eldurvul Kémiai összetétele eltér a varattól (c, s, p) és a Diffúzió mindkét irányban Döntően befolyásolja a kőtés minőségét korrózió, rep. képződés, fáradás, ridegtörés övezet szélessége függ a ΔT= TL – TSZ tól → 0,1 – 0,4mm Túlhevített övezet - Tsz - 1100°C - Lesz α → γ → α átalakulás - Eldurvul az ausztenit szemcseszerkezete - φ a T-tel exponenciálisan nő - szövetszerkezet lehűlés után függ a %-tól és a v-től - Beedződhet! - Olyan hegesztési hőciklus kell, ahol a legkeskenyebb ez a zóna.

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Normalizálás övezete - 1100 – A3 között - Homogén, finomszemcsés ausztenit képződik - Lehűlés levegőn → finom szemcsés F + P - Ez megfelel a normalizálás hőkezelésnek - Mechanikai tulajdonsága jobb, mint a melegen hengerelté. Részben átkristályosodott övezet - A3 – A1 között - Mechanikai tulajdonság eltérő (Jobb, rosszabb) Újrakristályosodási övezet - A1 - 500°C között - Csak, ha előtte hidegen alakitották az acélt - Szemcsedurvulás, ha λ= 8 – 10 % volt - Lehet kiválásos keményedés, ha C > 0,3 % - Gyors hűlés esetén martenzite öregedés veszélye (C,N) - Ez nincs döntő hatással a kötésre

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Kéktörékenységi övezet - 500 - 100°C között - Ridegedni fog, ha 0 > 0,05%, N > 0,005%, H > 0,0005% - Csökken a fajlagos ütőmunka - A varrat 20-40mm-re van → nem kritikus Ez előbbiekkel – egyrétegű varratra vonatkoznak Többrétegű varratnál → előzőek hőkezelődnek → normalizálás, szemcsefinomodás Ennek ellenére csak akkor hőkezelik ezeket az acélokat, ha az a cél: - a maradó feszültség csökkentése - a szemcsefinomítás, - újrakristályosítás, vagy - a megmunkálhatóság

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Alkalmazott hőkezelések - normalizálás - feszültségcsökkentő hőkezelés Ezek modellezését láttuk korábban Normalizálás főleg egyrétegű varratoknál - A db egészét kell hőkezelni - Változik a varrat és az a.a. szemcsemérete - Helyi melegítés nem jó → hűlés után a kötés környezetében huzófeszültség marad vissza. Feszültségcsökkentés - nem változik a szövetszerkezet - végezhető helyileg is - nem szükséges hosszú idő - meggondolandó a hűtés sebessége - e hőkezelés különösen fontos a lúgos közegben üzemelő hidegszívós acéloknál (TTSt35)

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Ötvözetlen vagy kissé ötvözött közepes karbon tartalmú acélok Hegesztés során jelentős lehet a hidrogén és a martenzit ridegítő hatása. A hidrogén szobahőmérsékleten is diffúzió képes. A szemcsehatárokon, kristályhibákon kiválik és ott molekulát alkotva a környezetét feszítve rídegitő hatást fejt ki. A martenzitképződés veszélye a tartalom növekedtével fokozódik. Ez csökkenthető, ha előmelegitést alkalmazunk, ugyanis így csökken a hűlési sebesség és a martenzit mellett, megjelennek más bomlási termékek.

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Az előmelegitési hőmérséklet meghatározása Az acél C tartalmát, ötvözőit, valamint a hegesztett termék vastagságát (merevségét) szokták figyelembe venni. Az acél kisérő elemeinek hatását a karbonéhoz hasonlitják és együttes hatásukat u.n. karbonegyenértékkel fejezik ki. A karbonegyenérték számitására számos módszer ismeretes. Az MSZ és számos más európai ország szabványa az ötvözetlen és gyengén ötvözött acélokra a következő karbonegyenérték számitását írja elő: Ce éppúgy, mint a többi elem értéke tömegszázalékban értendő

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Melegszilárd acélok Ezek Cr, Mo, V ötvözöttek (1-2%-ban) Jellemzőjük: - Cr ötvözés csökkenti az eutektoidos összetételt - Cr ötvözés jelentősen növeli az Ac hőmérsékletet - Krómkarbid keletkezik, így homogén A csak magasabb hőmérsékleten is hosszabb idő után keletkezik. - C% kicsi → magas az MS= 400-500°C - Mo növeli a 1/10000, és a megeresztésállóságot - Ötvőzők az inkubációs időt jelentősen növelik - H hatására elridegednek Ezek alapján: előmelegités általában meggondolandó

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Ötvözetlen és Mn-nal, Mo-nel gyengénötvözött acélok Ezek TÜ = 450°C Jellemző összetétel: C< 0,1% Cr< 0,3% Mn< 1,6% nem kell előmelegiteni Mo< 0,4% C-görbe alapján hegesztéskor, ha a varrat 20s alatt nem hűl le 500°C alá → Ferrit kiválás - Kis tömegű alkatrésznél: meg kell akadályozni a túlhevítést - s > 15 mm vastagságnál célszerű a feszültségcsökkentő hőkezelést alkalmazni.

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Cr-mal, Mo-nel ötvözött acélok Hegesztés után mindig kell hőkezelni C= 0,1- 0,25% Mo= 0,2 – 1,0% Cr= 0,3 – 2,5% V= 0,6 – 1,0% Hegesztés után 500°C-ig 30 – 60 s alatt hűljön le a varrat. Olyan előmelegités kell, ami ezt biztositja a szövetszerkezet: 10% M + 90% B Hegesztés után 0,5 óra hőkiegyenlitést javasolnak.

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Hegesztés utáni hőkezelések Normalizálás Teljes lágyítás Nemesítés Egyszerű lágyítás

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Ferrites krómacélok Ezen acélok: Cr=12 – 18%

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Hegesztésnél gond: Nincs átkristályosodás lehűléskor nincs szemcsefinomodás T> 1150°C fölött szemcsedurvulás - Kis hőbevitellel kell hegeszteni, így: - keskeny lesz a durvaszemcsés hőhatásövezeti zóna - nem számottevő a maradó feszültség Ha C> 0,01%- tágul az ausztenitmező Ferrit mellett megjelenik az ausztenit – lehűlés után martenzit A martenzit és a szemcsedurvulás ridegítő hatása miatt: Előmelegités kell: T=200 - 300°C-on Hegesztés után lassan kell hűteni T= 100 - 150°C-on t= 0,5 – 1 óra hőkiegyenlités Innen megeresztés T= 700 - 750°C-on

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Ausztenites krómnikkel acélok C= 0,02 – 0,1% Lassú hűtés esetén a szövetszerkezet heterogén Hegesztéskor probléma: melegrepedékenység – korrózióállóság oka: alacsony olvadáspontú eutektikumok - Fe – FeS Tolv= 988°C - Ni – NiS Tolv= 630°C - Fe - Fe2 Si Tolv= 1212°C

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Hegesztett kötés hőhatásövezete 1. Varrat - öntött, heterogén szövetszerkezet, összetétel Károsodás jellege - Korrózió - Melegrepedés - Mech. Tulajdonság - Primér γ , δ, Me (N, C) - Varrathibák

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE 2. Részleges megolvadt zóna - Ugrásszerűen változik az összetétel T > 1400°C - T= 400 - 800°C hőmérséklet hatására kiválások képződnek - Korrózió veszély 3. Túlhevített zóna - T= 1150 - 1400°C - oldódnak a Me( C, N) - T= 400 -800°C további kiválások - szemcsedurvulás - korrózió és ridegedés veszély!

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE 4. Oldó izzítás zónája - T= 1000 - 1150°C - Me23C6 és a σ oldódik - δ→γ átkristályosodás - újrakristályosódás (szemcsedurvulás) - lágyulás - ridegedési veszély 5. Stabilizáló izzítás zónája - T= 850 – 1000 - Me ( C, N) stabilizálódik - összetételbeni különbség kiegyenlitődése diffúzióval - hidegalakitási α’ martenzit átalakulása, kilágyulás - nem szokott károsodni

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE 6. Megeresztési zóna - T= 400 - 850°C - szekunder kiválások - Megjelelnik: Me23 C6, Me(C, N) G - δ ferrit átalakul γ - vá - Korrózió és ridegedés veszélye! 7. Alapanyag - alakitott, ausztenites lehűtött - finomszemcsés, - homogén szövetszerkezet Javasolt hőkezelés: ausztenites lehűlés : T=1050 - 1100°C-ról De: TÜ < 500 - 650°C és nincs aktív korróziós közeg.

HEGESZTETT ACÉLOK HŐKEZELÉSE Erősen ötvözött szerszámacélok

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!